tisdag 9 mars 2010

Björnhuset - De utpekade svarar revisorerna

Såpoperan Björnhuset fortsätter

I en artikel i dagens Bohusläningen redogörs för "kommunens svar" på revisorernas frågor med anledning av den senaste revisionsrapporten.

Uppgifterna i artikeln är chockerande.

För det första har den huvudansvarige för Björnhusprojektet - kommunchefen Jan Eriksson - skrivit "svaret" (även Erikssons ekonomichef Johan Karlsson har satt sin kråka på "svaret"). Är det Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) som gett de båda uppdraget? Kommunstyrelsen har i vart fall inte beslutat om detta.

Det föreligger en uppenbar intressekonflikt i en sådan här situation, när de som ansvarar för fel och brister tillåts utreda sig själva (ett slags jävsituation helt enkelt). Har Kenneth och Ulla överhuvudtaget något omdöme, kan man fråga sig? Är det inte dags för kommunstyrelsen att sätta ner foten och ge de båda självsvåldiga politikerna klara förhållningsorder, om vad de får - och inte får - göra som 1:e och 2:e vice ordf i ks.

För det andra sägs i "svaret" att kommunen räknat med ett restvärde om 30 mkr i kalkylen, p g a att fastigheten skall säljas. Detta påstående är både absurt och oansvarigt, eftersom kommunstyrelsen inte fattat något beslut att sälja Björnhuset. Det är vidare oerhört provocerande, eftersom en försäljning kan förväntas inbringa en spottstyver jämfört med investerat belopp - kanske 5-10 mkr idag - och skulle därmed utlösa en oerhört stor förlust, som i sin tur skulle slå direkt mot verksamheterna. Om inte kommunen gör betydande reinvesteringar, torde fastigheten om 20 år dessutom inte vara värd många kronor alls. Slutligen är det - som alla torde förstå - både felaktigt och okunnigt att basera en kostnadskalkyl på en ev framtida försäljning av en fastighet.

Samtidigt utgör kommunchefens och ekonomichefens "svar" tacksamt nog en del av det underlag som kommunstyrelsen behöver ha, när den skall fatta beslut om att ersätta de båda. Bloggen föreslår att kommunstyrelsen begär in ett samlat underlag över de båda tjänstemännens förehavanden och sammanställer detta i ett beslutsunderlag. Utredningsarbetet kan förslagsvis utföras av en oberoende konsult med erforderliga kunskaper.

Bloggredaktionen


19 kommentarer:

  1. Här sitter kommunen verkligen på en guldgruva må jag säga! Denna fastighet kommer med största sannolikhet att öka kraftigt i värde.

    Det kan mycket väl bli så att det är vinsten vid en framtida försäljning som gör att vi kan äta oxfile varje dag på våra äldreboenden samt öppna nya skolor i varje vrå av kommunen. Kommunalskatten kommer att sjunka med en kraftig inflyttning som följd. Vem vill inte bo i en sådan attraktiv kommun?

    Det skulle inte förvåna mig om Jan Eriksson redan kontaktats av hugade spekulanter som själva vill dra nytta av denna remarkabla framtida värdeökning.

    Jag hoppas verkligen att våra politiker inte säljer fastigheten redan nu utan inväntar värdeökningen! Skall de sälja den inom en snar framtid borde de inte släppa iväg den för under 120 miljoner!

    Kenneth Carlsson visste verkligen vad han gjorde när han eldade på detta projekt, det kommer att leda honom till en fin position i regeringen efter valet i höst

    SvaraRadera
  2. Vanligtvis sätter en ekonomichef redan i ett tidigt skede stopp för dumheter av det slag som vi ser i Björnhuset och i Färgelanda. När ekonomichefen är en oerfaren pojkspoling som går i kommunchefens ledband, kan dock en sån här situation uppkomma. En lika inkompetent som vårdslös kommunchef kan i ett sånt läge förstöra en hel kommun. Särskilt när han får hjälp av korrumperade politiker.

    SvaraRadera
  3. Jag saknar ord
    Och mina idéer är snart slut.
    Det sista jag har kvar är att här på bloggen namnge övriga ledamöter som låter detta hända , både i mobbningsärendet och i björnhushärvan.

    I socialdemokraternas led för utom Ulla Börjesson har vi
    Kerstin Fredriksson
    Monica Gustafsson
    Frank Öjeling
    Håkan Ekman
    Aina Skoglund
    Tommy Larsson

    Vidare har vi i folkpartiet för utom Kenneth Karlsson
    Håkan Gusteus
    Inger Andersson Jag är ledsen Inger

    Vänsterpartiet
    R.Ingemar Eriksson

    Och dessa personer bär det tyngsta ansvaret för det som händer i vår kommun, och med anledning av att Ulla & Kenneth menar att de bara har TVÅ röster så menar jag de övriga är lika ansvariga för det som sker .
    Vidare har vi från KD´s sida försökt att väcka uppmärksamhet i fullmäktige TVÅ gånger i rad med en insänd interpellation utan att fullmäktiges ledamöter har reagerat.
    Vill du läsa interpellationen i sin helhet så finns den på min blogg

    SvaraRadera
  4. Varför o varför har Färgelanda drabbats av denna hala ål?

    SvaraRadera
  5. Just nu funderar jag på hur länge den här farsen egentligen kan fortgå och om det blir polisen eller väljarna som sätter stopp för "föreställningen"...

    SvaraRadera
  6. Inte troligt att någon kommun anställer Jan Eriksson och uteslutet att han får 55 000 i månaden igen, Han har ju visat att han söker andra jobb när han sökte till Vårgårda. Han klamrar sig fast. Slut på extrajobb som lean-förläsare också när han inte har en kommunchefstitel att ståta med. Tar han och Stalfors förresten ledigt med eller utan lön när de turnerar som experter på hur man skapar bra offentlig ekonomi hahaha? Har de både lön och arvode? Självmant lär han inte gå utan fortsätta slingra sig om inte Kenneth och Ulla och deras partikamrater tar sitt förnuft till fånga. Deras resonemang i insändaren mot Magnus Malm tyder ju på att absolut ingenting kan påverka deras vettlösa resonemang.

    SvaraRadera
  7. Om mina informationer stämmer har man (läs UllaKenneth) redan betalat ut 72 miljoner till Mathuset och diskuterar just nu på fullt allvar ett "nytt" hyresavtal för ytterligare drygt 10 miljoner där kommunen ska betala mellan 25 och 40 %!!!!!

    SvaraRadera
  8. Institutionen för fastighetsvetenskap
    Lunds tekniska högskola

    Ur ett exjobb som heter: INDUSTRIFASTIGHETER SOM INVESTERINGSOBJEKT

    Värdet på en industrifastighet kan bestämmas enligt tre värdeprinciper;
    marknadsvärde, avkastningsvärde och tekniskt nuvärde. När det gäller värdering av
    industrifastigheter för investerings- och lönsamhetsanalyser är det nästan uteslutande
    avkastningsvärdering som tillämpas.(Dvs hyresintäkterna sätter priset på en industrifastighet)

    Avkastningskrav: Kravet på avkastning en investerare ställer. Motsvarar ofta kalkylräntan vid
    en avkastningsvärdering.

    Här finns mycket intressant att läsa. Även för dej JAN E.:-)

    Hela arbetet:
    http://www.lantm.lth.se/fileadmin/fastighetsvetenskap/utbildning/Examensarbete/08_5163_Andreas_Hansson_o_Marcus_Joensson.pdf

    SvaraRadera
  9. "Det geografiska läget är en riskfaktor för en industrifastighet om den är belägen på en ort med svag ekonomi."

    "Kontraktsstrukturen är en väsentlig riskfaktor. Varje kontrakt har en viss löptid och under denna finns det en möjlighet att hyresgästen inte kan betala eller i värsta fall går i konkurs och inte längre kan hyra lokalen. Det innebär att denna kontraktsrisk i första hand ska värderas med avseende på hyresgästernas bransch och företagets ekonomiska styrka. I andra hand ska denna risk baseras på hyreskontraktens utformande och kontraktstider. Om det finns många korta hyreskontrakt och vakansgraden är hög för liknande lokaler på orten kan det vid omförhandling finnas risk för hyressänkningar eller att hyresgästen flyttar. Stabila hyresgäster ökar stabiliteten i intäkterna.

    SvaraRadera
  10. http://www.umea.se/download/18.7cd2414c121821b491980005345/Oskar+Backman+.pdf

    mer läsning för den som orkar.

    SvaraRadera
  11. I min värld är det ett brott att betala ut andras pengar utan säkerhet.....

    SvaraRadera
  12. Var det inte olagligt att betala ut mer pengar till ett bolag som är på obestånd?

    Fortsätt så här Ulla, R-Ingemar och Kennet, då vet vi att ni kommer att vara ett minne blott i Färgelandapolitiken.

    Kaptenen har nog påbörjat kraschlandningen nu. Tragiskt att han hade en hel kommun med barn, gamla, sjuka, skolor, offentlig service m.m. med sig på flygturen.
    Inte kan han skylla på Al-Quaida heller.
    Den här gången kom hotet inifrån.

    SvaraRadera
  13. Jag skrev här om dagen att det som sker på riks påverkar oss på lokal nivå.
    Nu kan jag berätta att min påverkan på lokalplanet har bidragit till en lagrådsremiss och förhoppningsvis också till en lagändring.
    Blir du nyfiken om vad den nya lagen innehåller, läs mer på min blogg

    SvaraRadera
  14. Är det rimligt att ta ut ett fett konsultarvode från mathuset AB enkom för att sammanställa några fakturor till kommunen, Jag undrar om en egenföretagare inom kontorsservice skulle ta ut lika mycket. krediten på 10 miljoner kr skulle jag vilja se redovisad, Varenda faktura.Det luktar bedrägeri lång väg.
    trots allt: framtidsoptimisten

    SvaraRadera
  15. Varför är Dick LEDSEN beträffande att nämna folkpartiets Inger Andersson i ansvarsfrågan.
    De är väl lika sorgiga allihopa ?

    FRAMTIDSOPTIMISTEN

    SvaraRadera
  16. Dick- Var det inte laggårdsremiss du menade?
    För den innehåller ju bara dynga.

    SvaraRadera
  17. Till 12.52
    Men det var väl moget skrivet av dig! Givetvis är det en viktig sak, speciellt för småföretagare.

    Till 12.43
    Jag antar att det är för att Inger tidigare var Kd-politiker.

    SvaraRadera
  18. Huvudet på spiken i båda frågorna
    Tack DNV

    SvaraRadera
  19. Är det någon som sett voteringsunderlaget på senaste utbetalningen till Mathuset AB.
    Denna utbetalning skedde efter att företagen informerat kommunen att de är på obestånd.
    Det har också kommit fram att företagen använt sig av Factouring tjänst d.v.s. de belånar fakturor, Jag undrar om de belånat sina egna fakturor tll Mathuset AB det hade nästan varit komiskt med tanke på omständigheterna.
    Kommunens ekonomichef (Controler) hade fått till uppgift att kontrollera vilka fakturor
    Mathuset AB hade betalat, detta för att kommunstyrelsen skulle skulle ha det som underlag i diskusionen om att betala ut mer pengar. Då gjordes stickprov på 3 st fakturor så underkaget var inte värt ett dugg.
    Det är väl inte en STICKPROVS-CONTROLER kommunen har anställt eller??
    Oavsett så betalade kenneth och Ulla ut pengarna till fullo trots att man satt i diskusion med övriga gruppledare. Man kan undra varför Kenneth och Ulla bjuder in guppledarna till diskusion när de ändå struntar blankt i vad de tycker (Mycket respektlöst gjort). Då räcker det med att informera gruppledarna så sparar ju i alla fall de mötestiden.
    Frågan är fortfarande är det lagligt att göra som kenneth och Ulla gjort? Betala ut pengar till företag på obestånd. Skulle man nu tvunget göra något så hade det varit bättre att betala leverantörerna och inte lämna återigen en stor summa till Mathuset AB.
    Det finns inga garantier för att de pengrna kommer att användas till de fakturor de finns krav på utan är man på obestånd kan vad som helst hända.
    och Förlåt Dick givetvis är din remiss mycket bra , det var ett dåligt skämt och jag ber om ursäkt för detta.
    Framtidsoptimisten

    SvaraRadera