torsdag 6 maj 2010

Kommunrevisorernas rapport har kommit - Kaos

Välkommen till Färgelanda kommun!

Den beklagansvärde gör skäl för sitt namn när han uttalar sig för TV4 (klicka på länken) - Den beklagansvärde säger att han är "charmad av revisorskritiken".

Kommunrevisorerna - understödda av externrevisorn Thomas Andersson - sammanfattar i sin revisionsrapport läget i kommunen (se nedan).

Ingen ledning - Ingen styrning - Ingen kontroll.

Revisionsrapporten är för övrigt instämplad d 20/4 2010, men myglarna har undanhållit rapporten och det var först i går som politikerna i KS fick del av rapporten - när de skulle gå hem.

I revisionsrapporten slår revisorerna för första gången fast att Björnhusprojektet skulle ha upphandlats! Vi vill påminna om att myglaren Kenneth Carlsson (FP) påstod motsatsen i en patetisk insändare, några dagar efter att han medvetet vantolkat externrevisor Thomas Anderssons första revisionsrapport. Den beklagansvärde såg även till att den felaktiga uppgiften publicerades på kommunens hemsida.

Revisorerna säger i rapporten att det är tveksamt om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lagen om kommunal redovisning och kan därför vare sig av- eller tillstyrka dess godkännande! En oerhört allvarlig anmärkning.

Vi förstår att myglarna inte ville att oppositionen skulle läsa rapporten innan fullmäktigedebatten om nya anslag till Björnhuset den 28/4 2010. I rapporten påpekas nämligen - förutom att allt är kaos - att det redan innan tilläggsanslaget om 16,5 mkr förelegat ett nedskrivningsbehov av Björnhusfastigheten. Det innebär att KF fattat ett beslut om att kasta 16,5 miljoner skattekronor i sjön.

Det är bara att beklaga de ansvarslösa personer, med Fru Börjesson (S), Den beklagansvärde (FP), Ann-Marie Jacobsson (C) och Edgardo Varas (V) i spetsen, som fattade detta horribla beslut. Vi är samtidigt medvetna om att ansvarslöshet givetvis är ett alldeles för snällt ord, för att beskriva dessa personer.

Ingen ledning - Ingen styrning - Ingen kontroll.

Revisorerna glömde dock en sak - Inget ansvar. Och i ljuset av de mycket allvarliga anmärkningar som Thomas Andersson och kommunrevisorerna framfört i olika rapporter, är det obegripligt att kommunrevisorerna (de skyldigas politikerkollegor alltså) tillstyrker ansvarsfrihet.

Bloggredaktionen
(klicka på sidorna för att göra dem större och läsbara)





23 kommentarer:

  1. Värderingsmannen6 maj 2010 kl. 10:14

    Undrar om kommunen lägger ut denna rapporten på kommunens hemsida?
    Tror inte kommuninvånarna får viktig information där. Hemsidan är bara ett verktyg i den förvrängda propagandan.
    Ok att internrevisorerna är partikamrater till bla myglarna men de har nu varit tvungna att skriva att projektet skulle varit upphandlat enl. Lagen om offentig upphandling. Nu blev det inte ens ett byggprojekt. Det blev bara ett okontrollerat fakturabetalande av gigantiska mått. Ta nu "nycklarna" från Eriksson stanna upp,utred och gör det vettigaste av den uppkomna situationen. Inte ett öre till Mathuset mer. Är vi medborgare helt oskyddade mot sådant här RÖVERI?????????

    SvaraRadera
  2. Härliga papper inför valet!

    Att skära i omsorg och skola är uteslutet, därför krävs svidande skattehöjningar.

    Tag den debatten nu före valet Ann-Marie, Ulla och Kenneth, visa ert samlade ansvar inför medborgarna där ert politiska maktmissbruk sätter djupa spår av oro inför en framtid som starkt är knuten till ert opåverkbara handlande.

    SvaraRadera
  3. Utan kontroll säger revisorerna!

    Alltså har har vi överlämnat till den före detta regentusdirektören och hans vänner att vara hederliga. Bra för Kenneth att han tror på Gud.

    En bonde sa(länge sedan) till oss barn att vi fick plocka äpplen från ett träd. Vi frågade hur många vi fick plocka. Svaret blev att "plocka tills Ni skäms"
    Än så länge skäms inte de inblandade direktörerna!

    SvaraRadera
  4. framtidsoptimisten6 maj 2010 kl. 12:37

    Det finns uppenbarligen inga gränser för hur
    mycket skada några politiker är beredda att åsamka Färgelandas kommuninvånare bara för att försöka rädda sitt eget skinn.
    Varför dröjer åklagarens agerande?? han är nu den ende som kan skipa någon sånär rättvisa i detta ärende och få stopp på miljonrullningen. FÄRGELANDA KOMMUN BLÖDER
    OCH INGEN MED DEN MAKT SOM KRÄVS LÄGGER TRYCKFÖRBAND OCH STOPPAR BLÖDNINGEN.
    Jag undrar också om de tio anställda på Björneruds gård som nu får sluta räknades med som arbetstillfällen när Färgelanda kommun presenterade hur många jobb som denna investering skulle generera.

    Framtidsoptimisten

    SvaraRadera
  5. Ibland är det nödvändigt att distansera.

    Med lite avstånd i tid och rum har Färgelanda blivit ett paradexempel i undervisningen om kommunal ekonomi.

    Vilken rättstrygghet mot verklighetsfrämmande affärer har en kommuninvånare när en pysselstrateg & co i kommunens ledning går bananas på det moderiktiga ordet matkluster?

    Läroboken som självklart också kan laddas ner från nätet har titeln TILLVÄXT BJÖRNHUSET – en kommunal RYSARE med STORA PENGAR PÅ SPEL.

    Det är nog bra med kommunal självständighet men det måste finnas gränser för hur kommunala affärer får bedrivas. Dags för översyn av Kommunallagen!

    Folk från landets 290 kommuner, statsförvaltning och rättsvårdande organ vallfärdar till Björnhuset, kommunen har utvecklats till ett paradexempel på hur en kris kan förvandlas till en fantastisk möjlighet.

    Färgelanda har blivit det centrum för kommunal ekonomi som saknats i Sverige. Besöksnäring och forskning har fått raketfart. Det solkade varumärket har fått en ny innebörd. När man hör ”Färgelanda” uttalas drabbas man inte längre av associativ depression utan av känslan av vetenskap, hopp och jävlar anamma.

    Det finns inget kommunekonomiskt centrum i Sverige så det skulle kunna löna sig att utveckla i Färgelanda med grund i projektet TILLVÄXT BJÖRNHUSET, nära kopplat till Göteborgs universitet och Högskolan Väst.

    Någon annan trovärdig och hållbar ny idé om framtiden finns inte just nu i Färgelanda.

    SvaraRadera
  6. Ett är säkert, utan banken är inte detta möjligt.

    Vilket ansvar har banken?

    Dom vet att Färgelanda gick med stort underskott föra året, dom vet att Färgelanda även i år går med underskott, att då inte förvissa sig om HUR Färgelanda löser detta ekonomiska problem innebär att banken tar en mycket stor risk och är medskyldiga.

    Att låna ut till en Kommun kan inte vara riskfritt!

    Som medborgare kräver jag att banken först förvissar sig om säkerheten för sina lån, jag är inte villig att betala till Björnhuset över skattsedel, ingen tar mig som gisslan, då flyttar jag hellre!

    SvaraRadera
  7. Kan någon vara vänlig och redovisa vilken utbildning, tidigare arbeten och nuvarande arbete som de ansvariga politikerna har?
    Jag tror att många vill veta det. Det verkar som de inte har någon ekonomisk eller juridisk utbildning.

    SvaraRadera
  8. Det är för jävla dåligt att undanhålla denna skrivelse tills efter fullmäktigemötet.

    Vem är ansvarig för detta? Per-Olof Magnusson i egenskap av fullmäktiges ordförande?

    I och för sig hade det nog inte ändrat på resultatet, eftersom S, Fp, C och V är livrädda för sanningen.

    Istället för att hota barnen med att den onde kommer och tar dem om de är olydiga har centerpartisterna övergått till att skrämma sina barn med "sanningen". Om du inte äter upp din gröt kommer "sanningen" och tar dig.....

    Mina egna barn är livrädda för Anne-Marie Jacobsson.....

    SvaraRadera
  9. Blondinen kom till banken och sa han hon snabbt behövde låna 5000kr i 2 veckor men (i samma andemening) sa hon att någon säkerhet kunde hon inte prestera. Utan säkerhet går det inte sa bankmannen. Har ni ingen säkerhet att erbjuda? Jo en Roll Roys. Ok-det går bra!
    Blondinen överlämnade bilnycklarna varpå bankens vaktmästare tog hand om bilen. Efter 2 veckor kom blondinen tillbaka och betalade de 5000 kronorna plus ränta 32 kr. Bankens tjänsteman som hade kollat att blondinen var rik undrade varför hon hade behövt låna 5000 kr. Det behövde jag inte sa hon. Va va. Nej men säg men var kan jag parkera min bil i 2 veckor och få den bevakad för mindre än 32 kr sa blondinen.
    Banken försökte säkra sin ekonomi men gick ändå bet.
    När förslagna upptäcker att de har med idioter att gör så är det klart att det går som det gör med Björnhuset.
    Till framtidsopptimisten 12.37 vill jag framföra(tillägga) lite fakta.
    Det är vääldigt många företag som just nu försöker tränga sig in på "marknaden" i Färgelanda.
    Det är bla ett Italienskt glassföretag som till att börja med vill använda Björnhusets frys för att förvara glass. De ser stora synergieffekter och logistiska fördelar för att sen tillverka glass i Björnhuset. Ni vet-glass och ägg. Det hör liksom ihop. Det enda frågetecken är om Färgeland är tillräckligt stor kommun för att kunna inrymmma framtida expansionsbehov.
    Om detta skall lyckas måste kommunen kunna tänka i andra banor än kommuner brukar göra.
    Strategen informerade vid senaste kommunstyrelse om att först måste 17.83 mkr sättas in på ett så kallat startkonto i Namibia.
    Genom bloggens egen agent kan det meddelas att om allt går enligt upprättade ramavtal så kommer Namibia att bi vänort till Färgelanda.
    Vid senaste kommunstyrelsesammanträde enades Namibis representant och Kenneth om att kompetensutbyte är nyckelordet.
    Representanten meddelade Kenneth att pressfrihet är inte Namibias starka sida. Jasså sa Kenneth?? Nej så du måste förstå att Erikssons namn får inte smutsas ner. Han är ju Er garant för att startkapitalet kapitaliseras. Kaptaliseras???? Ja du vet blir dubbelt så mycket värt som det i verkligen är. Ja då förstår jag,sa Kenneth.
    Men... sa Kenneth - Jag tror om jag skall vara ärlig att jag- och många med mig tänker så här- pengar är inte allt. Det finns mjuka värden också.
    Allvarligt talat var det någon som såg TV 4 inslaget när Kenneth sa att det är charmigt när kommunen av revisorerna blir klandrade för att det gigantiska ekonomiska Björnhusprojektet har genomförts utan ledning,styrningt kontroll och uppföljning. Ja vad skall man säga!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  10. Undrar hur yrkesrevisorns skrivelse till partikamratersrevisorerna ser ut!???

    SvaraRadera
  11. Har det gjorts nån paragraf 7-utredning på honom?

    SvaraRadera
  12. Kan inte någon länka till TV4 nyheterna? inte nog kunnig.

    SvaraRadera
  13. http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/vast?videoId=1.1628185

    Menar du så här?

    Stolpskottet in action.

    SvaraRadera
  14. Kenneth Carlsson, är den människa som får en att skämmas att man är ifrån Färgelanda.
    Hur i helvete står det till i huvudet på honom???
    Är det inte dax att FP sätter munkavel på honom?
    Nä, låt han hållas, det gynnar KD som jag gått över till efter att ha röstat på S i hela mitt liv.....

    SvaraRadera
  15. Som människa och ekonom blir jag helt panikslagen. Det står en man i tv som styr vår kommun och säger att revisionsrapporten innebär charm.

    Är det ingen som kan ta bort honom från kommunhuset?

    SvaraRadera
  16. Tack 23:10.

    Charmigt. Tänk att ett ord kan få en helt ny betydelse. Denna språkförbistring kan förklara att inte vi förstår deras uttryck som Kalla fakta, break even,vinst, tillväxtmotor mm. Vi och politikerna pratar helt enkelt inte samma språk!

    SvaraRadera
  17. Stackars Kenneth!

    Han verkar helt ha förlorat verklighetskontakten.

    Charmigt, sa Bull och sken som en sol.

    Halvt gömd bakon ett skjul med byggställningar ler elake Måns ett brett vargflin och slickar sig hungrigt om munnen.

    Varg i Björnhuset! pep Pelle Svanslös.

    SvaraRadera
  18. Kommunstyrelsen leds av en samling byfånar där en fd skalbolagsdirektör är föredragande.

    Charmigt?
    Förstår inte hur Bill mäktar med KS.
    Reportern försökte prata Kenneth tillrätta. Bra försök. Vad reportern inte visste var att det går inte att prata Kenneth,Ulla och Ann Marie tillrätta.
    Mot idiotin är man chanslös.

    SvaraRadera
  19. För Kenneth Carlsson är livet inte bara en dans på rosor
    allt är en enda stor operett
    med charmiga inslag!
    Och han har huvudrollen!

    Du store värld.
    Befria Färgelanda från operettaktörer!

    SvaraRadera
  20. Kenneth kan nog turnera med sin grupp Kenneth and the Charmknutters.

    SvaraRadera
  21. Hjälp, jag tror jag får hjärnblödning!

    Mina skattepengar!
    Kommunens pengar försvinner.
    Prognos för kommunen är 13 miljoner sämre än budgeterat för 2010!

    Jag känner inte riktigt att jag har det fulla förtroendet för den styrande koalitionen...

    SvaraRadera
  22. Nu är det klart och de nya 16,5 msek är godkända:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=3681932

    SvaraRadera
  23. Godkända är inte det samma som att det är rätt, i grunden är det fel, att skicka 16,5miljoner rakt ner i det mörka hålet som heter nedskrivningar är och förblir för mig olagligt, ingen kan finna att allmänna medel kan förvaltas så. Här har rättsvårdande myndigheter gjort en maja, hela Björnhuset är en riktig bajamaja, all tycks skita i verkligheten.

    SvaraRadera