onsdag 12 maj 2010

"Mobbningsärendet är orsaken till att näringslivsklimatet är sämst i Sverige"

Bohusläningen har intervjuat "företagens stöttepelare", den person som är ansvarig för näringlivsklimatet i kommunen. Det handlar om kommunchefen Jan Erikssons gamle kompis Jan Stalfors, som i skydd av sin dunkla vindsvåning i Centrumhuset bl.a. ägnar sig åt att klippa ihop ett och annat nyhetsbrev samt planera för ett och annat frukostmöte.

När Stalfors får frågan hur det kunnat gå så illa, att Färgelandas näringslivsklimat nästan är sämst i Sverige, så har Stalfors uppenbara problem att säga sanningen. Han tar naturligtvis inte heller på sig något ansvar, utan skyller på andra.

Det är mobbningens fel, säger Stalfors, att kommunens näringslivsklimat är så dåligt. Dessutom är det enligt Stalfors kritiken mot det senaste i raden av Stalfors misslyckade projekt Björnhuset - alltså inte det faktum att Björnhusprojektet är misslyckat - som lett till det katastrofala resultatet.

Att varken mobbningsärendet eller Björnhuset kan förklara varför kommunen stadigt rasat i näringslivsranking sedan 2007 (från plats 167 till dagens 283) tycks inte bekymra den stackars pysselstrategen. Inte heller tycks det faktum att Stalfors under denna tid varit ansvarig för näringslivsfrågorna, ge honom något tips om vem som bär huvudansvaret för förtroendekollapsen.

I brist på bättre argument och för att så att säga sluta den logiska cirkeln till sin "förklaring", så hänvisar Stalfors till Ed som tappat några placeringar på rankingen, "trots att man anställt en person för att sköta näringslivsfrågorna".

Stalfors skarpsinniga analys av nuläget leder fram till den oundvikliga slutsatsen, att Färgelandas näringslivsklimat kommer att förbättras kraftigt, om Stalfors tjänst avskaffas. Bloggen kan bara hålla med Stalfors om detta. Ju förr kommunen avskaffar den påhittade tjänsten som "utvecklingsstrateg" - desto bättre.

Bloggredaktionen

11 kommentarer:

  1. Samma drivkraft som ett barn:

    Om jag jämför mej med någon som är sämre så ser jag bättre ut!

    Varför går det bra för?:

    Munkedal +15
    Uddevalla +41
    Tjörn +6
    Sotenäs +56
    Tanum +20
    Strömstad +18

    Man blir så trött!

    Samma strategi som Henrik Lindh har:

    Om jag sätter målet till att 78% av barnen ska klara 9:an så behöver jag inte anstränga mej så mycket för att uppnå mina mål. 78,5% klarade ju faktiskt sej.

    Någon på bloggen har sagt att kommunhusets personal skulle vara ett genomsnitt på befolkningen i kommunen. Detta är fel!

    Om vi räknar in den herrar som ställt till denna soppa vi har så har ni fel. Deras kompetens ligger långt under genomsnitts nivån i vår kommun. Det är därför det ser ut som det gör.

    SvaraRadera
  2. Vansinnet breder ut sig hämningslöst i kommunen, allt enligt dagens Bohusläningen:

    Publicerad 11 maj 2010

    .Man såg krokodil i Färgelanda
    Färgelanda

    På polisens hemsida under rubriken Färgelanda gick det vid halv niotiden på tisdagskvällen att läsa: "Samtal kommer till polisen från en man som säger sig ha sett en 3–4 meter lång krokodil i Nyckelvattnet".

    RelateratPresstalesmannen Pia Goksöyr tyckte att informationen som kommit in kunde vara relevant för allmänheten.

    Mannen som ringde in skulle återkomma om han lyckades få en bild av krokodilen.

    SvaraRadera
  3. Utkräv ansvar Stalfors!

    Vist är det så Stalfors, att ingen kan gå fri i skydd av en förlikningsdom.

    Lärare,tjänstmän och politiker, ingen av dessa får gå fria från ansvar i detta riksbekanta mobbningsärende som sätter Färgelanda i vanrykte.

    Vilken eller vilka lärare har brustit och låtit ett barn slita ont?

    Vilken eller vilka tjänstemännen har brustit och låtit ett barn slita ont?

    Vilken eller vilka politiker har brustit och låtit ett barn slita ont?

    Driv dessa frågorna Stalfors och du har garanterat 36 månadslöner i hamn.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Det är tur han har nån att skylla på:)

    SvaraRadera
  5. Såna är bondfångartyper.
    Bortförklaringarna tar aldrig slut.

    SvaraRadera
  6. Värderingsmannen12 maj 2010 kl. 19:43

    Det gick åt helvete: tack vare att man hade en utvecklingsstrateg eller trots att man hade en utvecklingsstrateg thats the guestion. Tror att KS skulle ha stor framgång om de anställde en förnekningsstrateg. Skillnaden mot vad man nu har är hårfin. Nu har man en fantasistrateg. Det börjar,som bloggen antyder bli komiskt. Att försvara att ett 90 miljonersprojekt totalt har havererat fodrar ett stort mått av psykologiskt självbehärskningsförnekelsenärvaro som inte alla mäniskor behärskar. Men gör man det så tror man nog att allt är ok. Alla ser att KS behärskar detta. Utom kommunstyrelsen!

    SvaraRadera
  7. Det är för sorgligt, det nästan så man tycker synd om fanskapet, varför vara självkritisk när man kan skylla på annat!!

    SvaraRadera
  8. Det räcker inte med att ha en person anställd till att stötta näringslivet i kommunen. Han måste ju göra något också.
    Sen är det även viktigt VAD han gör.

    Hur kan man skylla kommunens ras hos Svenskt Näringsliv på hanteringen av ett mobbningsärende?
    I så fall, vad har han gjort för att få kommunen att sköta mobbningsärendet på ett bättre sätt?
    Han har inget jobb om jag får bestämma.

    SvaraRadera
  9. Märkligt att denna man fått ett jobb som utvecklingsstrateg inom näringslivet i vår landsbygdskommun när han varken har erfarenhet om eller läst en rad inom ämnet företagande eller entreprenörskap.

    Inte konstigt det går åt h...te när mannen sitter på sitt kontor, klipper och klistrar och flabbar i telefon för att få andra att göra hans jobb.

    Finns inget företag eller för den delen anställning heller som kan bedrivas på tomma ord utan arbete eller utbildning utom möjligen jobb inom vissa utvalda tjänster i Färgelanda kommun. Som kommunchef, utvecklingsstrateg eller skolchef i denna kommunen.

    Färgelandas nya slogan:

    Ska det gå åt helvete så ska det med besked!

    SvaraRadera
  10. 22.39 erfarenhet? Stalfors borde besitta erfarenhet om han var på jobbet. Hur som helst så har en viss utvecklingsfond stor erfarenhet av Herr Stalfors. När jag för några år sedan sökte lån var pengarna slut, fick beskedet att det hade gått så dåligt och någon Stalfors fanns absolut inte kvar.

    SvaraRadera
  11. Ja kära nån.

    Hur någon kan tro på och ännu värre anställa detta magnifika stolpskott på en nyckelposition i en sårbar kommun bevisar bara hur enormt sårbar kommunen verkligen är.

    På tjänst efter tjänst efter tjänst har det anställts släktingar och bekanta utan adekvat kompetens.

    Varför? Frågar sig vän av ordning.

    I en gammal artikel i Dagens Samhälle granskade tidningen hur olika kommuner rekryterade sina chefer.

    Så här säger nu sparkade Pia Fahlander om rekryteringen av ny kommunchef till Färgelanda i artikeln:

    ” Färgelanda har börjat rekryteringsjobbet i egen regi och har fått många intressanta sökande, berättar personalchef Pia Fahlander.

    – Vi har skaffat oss erfarenhet av rekryteringar. Vi har en känsla av att företagen inte längre har så många bra kandidater på lut. Mycket hänger på hur attraktiv en annons är, säger hon.”

    Av närmare 50 sökande fick Jan Eriksson, i princip outbildad internsökande, jobbet.

    Hur kvalificerad Fahlander var och är vet jag inte men enligt obekräftade rykten var hon inte heller en av de vassaste knivarna i lådan.

    Och då blir det som det blir med rekryteringarna. Hualigen.

    Det finns förklaringar till varför vi fått okvalificerad personal på alla chefstjänster i kommunen.

    Välkänt är att ingen vill anställa någon som är mer kvalificerad än man är själv och så att säga såga av den gren man sitter på.

    Vi ser det långsiktiga resultatet av detta vanskötta pastorat nu. Det förebyggande mobbningsarbetet i skolan fungerar inte, svindlande summor hanteras med obegripliga förluster utan controllerfunktion, näringslivsrankingen sjunker som en sten, ingen tar ansvar för kommunens skamfilade varumärke, trots ett utmärkt geografiskt läge lyckas kommunen inte attrahera kapital, missbruk av begrepp som kluster, sjunkande kvalitet på skola vård och omsorg.

    Hur politikerna lyckas blunda för att vi befinner oss på ett brant sluttande plan är ofattbart.

    Läget kan väl beskrivas ungefär som ”den som varde utan skuld kaste första stenen”. Alla nu verksamma politiker och ledande tjänstemän är medskyldiga, insyltade, fega.

    Ibland verkar det faktiskt som Bill Östlund och Tommy Widekärr är de enda vettiga ansvarskännande människorna i kommunen och att ett fullt genomfört personval är den enda möjligheten till en sund förnyelse av Färgelanda.

    Värst av allt är kanske rentav att alla dessa negativa händelser skymmer alla konstruktiva åtgärder.

    Uddevalla och Malmö rev sina bockkranar för att snarast möjligt glömma den mot slutet destruktiva varvskrisen. Det bästa är kanske att riva hela Björnhuset, bita ihop och skapa nytt.

    I dag är hela Färgelanda som en enda stor dysfunktionell familj som behöver en omvälvande förändring, glömma all gammal surdeg och börja på ny kula.

    SvaraRadera