onsdag 25 augusti 2010

Björnhuset - Ett enda stort svart hål

Bohusläningen skriver idag om att Björnerud försöker rädda sig undan konkurs , vilket skall ske genom att Färgelanda kommun och andra fordringsägare skriver av sina fordringar på Björnerud med 75%.

Om förslaget går igenom förlorar de oprioriterade fordringsägarna 12-13 mkr, däribland Färgelandas skattebetalare som enligt uppgifter i tidningen har ca en halv miljon kronor i fordringar på uteblivna betalningar från Björnerud, vilka avser rena driftskostnader i form av el, vatten, värme etc. Sug på den karamellen lite.

Enligt Björneruds preliminära balansräkning har bolaget dessutom skulder på drygt 40 mkr och förlorade ca 8 mkr bara under de första sex månaderna 2010! I våras gav samma "ekonomichef", som nu uttalar sig i tidningen, grönt ljus för Björneruds ekonomi, efter att ha kontrollerat bolagets och övriga klusterföretags ekonomi. Sug på den karamellen lite.

Ofattbart är ett allt för milt uttryck. Att huvuden behöver rulla på Färgelanda kommuns kommunkontor är ingen överdrift. I dag finns dock ingen politisk ansvarig som kan fatta nödvändiga beslut. Den beklagansvärde (FP) lever i sin egen lilla värld och Fru Börjesson (S) ägnar all sin politiska tid till att mygla och skydda sig själv samt de ledande tjänstemän som havererat.

När kommunchefen Jan Eriksson - den som är huvudansvarig för Björnhusprojektet - drog igång projektet, hette det att det handlade om tre stabila expansiva företag inom livsmedelsbranschen som skulle skapa nya jobb för de boende i Färgelanda. Kommunchefen hade t o m kollat upp företagens ekonomi hette det. I efterhand har det visat sig att den kontrollen inskränkte sig till en UC-upplysning.

Kommunchefen har även vid flera tillfällen offentligt talat om att det valda "förfarandet" i Björnhuset, där hyresgästerna själva bekostar utförandet av sina egna lokaler för att därefter överlåta kostnaden på kommunen och sedan betalar hyra på kostnaden, är ett vanligt förfarande i Sverige. Kommunchefen uppgav även att han kontrollerat förfarandet med kommunens jurister och revisorer och att de givit klartecken till att projektet inte behövde upphandlas.

Sanningen är dock den att kommunchefens uppgifter är rena påhitt. Det fanns inget godkännande från några jurister eller revisorer. När verkligheten hann ikapp den korrupte kommunchefen slog istället revisorerna fast att projektet skulle ha upphandlats. Dessförinnan hade Den beklagansvärde hunnit med att missbruka sin ställning som vikarierande kommunalråd genom att kapa kommunens hemsida, där han felaktigt uppgav att kommunen gjort rätt som inte upphandlat. Så arbetar en korrumperad och ansvarslös politiker.

Sanningen är vidare den att två av företagen (Björnerud och Lillesjö) var konkursmässiga redan när projektet startade och sannolikt såg Björnhuset som den sista utvägen för att undvika KK. Som ett led i de desperata försöken att undvika KK har de båda företagen tvingats avskeda ett stort antal anställda och personalstyrkan är nu bara ca hälften mot vad den var för några år sedan. Det blev alltså inga nya arbetstillfällen.

Däremot försvann det 25 befintliga jobb från Björnhuset, när Samhall tvingades flytta p g a att klusterföretagen skulle in. Därtill skall läggas ett 100-tal kommunanställda som fått sparken. Men efter att ha sugit ut 90 mkr från Färgelandas skattebetalare, har kranen från kommunen nu stängts. Beskedet om Björneruds kollaps kom därför inte överraskande, nu när kommunen inte längre kan mjölkas på direkta överföringar.

Efter att ha lagt 90 000 000 skattekronor på KK-mässiga företag i Björnhuset, är vi nu alltså framme i ett läge där vi skall efterskänka våra fordringar på ett av dessa företag. Inte nog med att vi inte får in någon hyra på de 90 mkr som vi "satsat" i Björnhuskatastrofen, vi bidrar dessutom till driften av Björnerud! Lika ofattbart som motbjudande. Begreppet Ebberöds Bank har härigenom fått en ny och djupare innebörd.

Idag är det 25 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen

I inslaget nedan får väljarna svaret på frågan varför det gick som det gick med kommunens ekonomi, när Den beklagansvärde (FP) började vikariera som kommunalråd.

25 kommentarer:

  1. Uc upplysningen som kommunchefen hänvisade till visar i stort sett bara om ett företag har betalningsanmärkningar. Enligt revisionsrapport förekom det till och med någon betalningsanmärkning. Kom att tänka på en reklam för en produkt som jag såg. Det sas att produkten var chalmerstestad. Vad chalmerstestet visade sas dock inget om. Vad jag vill ha sagt är att skalbolagsdirektören har haft väldigt lätt att operera i Färgelanda. Hans lögner har torgförts av ledande poliitiker som sanningar. Politikerna har till och med hittat på saker själva för att vansinnet skulle kunna avancera vidare. I början tror väl folk att det är kritikerna som överdriver. Nu behövs nystart. Får väl stjäla Sossarna slogan "vi kan inte vänta längre" De korrumperade sosssarna med samma ledning som tidigare kör oss riktigt i fördärvet om det inte sker en förändring nu. Garanterat! Om du är så loj så du lägger din röst "som du alltid har gjort" och ej förstår allvaret: "skyll dig själv" när budgeten för 2011 skall tagas av fullmäktige i november. Var skall det sluta?

    SvaraRadera
  2. Nu kära vänner tycker jag att vi lägger den här otrevliga historien bakom oss och tittar framåt. Kavla upp ärmarna ska vi också göra.

    SvaraRadera
  3. Man blir mållös när man läser det här.

    SvaraRadera
  4. FY FAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAN!

    SvaraRadera
  5. 11:26
    Nä, det är fruktansvärt...

    SvaraRadera
  6. Jag kan informera om en avdelning som har fungerat mycket väl längre tillbaka. men p.g.a. Kenneth och särskilt Ulla nu står på ruinens och kattastrofens brant.

    Allt beror på att man är så j..la mesig så man inte vågar eller helt enkelt inte vill ge kritik till urusla tjänstemän.

    Denna avdelning har aldrig varit uppe på bloggen eller i något annat forum heller, men problemet har pågott ett antal år.

    personligen har jag i olika sammanhang försökt föra upp frågan men de ledande vill inte agera. synd tycker jag. men nu är det snart för sent.

    Jag vill inte säga mer av hänsyn till de drabbade men speglar väl den bild som omskrivs här angående Jan Eriksson, Han är ju så bra tycker vissa.

    Jag kritiserade Per bäckströn då han la ner Rännelanda skola, men även då tyckte Ulla & co att han var bra.
    Nu har han fått sparken och plötsligt är han inte bra. Konstigt.

    SvaraRadera
  7. Kenneths säkerhetsventiler har uppenbarligen inte fungerat...

    SvaraRadera
  8. Hur går det med förundersökningen? Någon som vet?

    SvaraRadera
  9. Och så Bohusläningen som klagat på bloggen. Dom borde verkligen skämmas där nere på redaktionen.....

    SvaraRadera
  10. Ynkligt och patetiskt det som nu sker...

    SvaraRadera
  11. Vill absolut inte försvara björnhus satsningen men det stämmer inte att lillesjö halverat sin personalstyrka,dom har anställt ganska många färgelandabor men absolut inte så många som fått lämna sina jobb pga satsningen på björnhuset, tycker bloggen gör ett bra jobb men eftersom jag vet att det är så så vill jag ej läsa om rena osaningar!

    SvaraRadera
  12. 17.02
    Av tillgängliga årsredovisningar framgår att Lillesjö gått från 104 till drygt 55 anställda räknat från 2007/2008 till 2009. Det innebär nära nog en halvering av arbetsstyrkan.

    SvaraRadera
  13. Bra att hembygdsrörelsen bemötte 17.02
    Tvivlar inte på att 17.02 har upplevt att det ej har skett en halvering. Men tyvärr ser det ej bra ut i ekonomin trots att ett visst + resultat redovisades 2009. Studerar man balansräkning och övriga fakta ser man tyvärr ett mycket vacklande företag.
    Framtiden får utvisa hur mycket trubbel och strul det blir. Tyvärr ska kommunen nu(efter valet) ta budgeten för 2011 med allt det för med sig för oss Färgelandabor. Tungt är det.
    Psykologiskt är det påfrestande att se kommunchefen gå runt som om allt är ok.

    SvaraRadera
  14. Som åskådare med viss insyn i Björnhuset så är min uppfattning att Lillesjös Vd är den som lindat politikerna runt sitt finger.Han har med orent spel kört på stenhårt. Det finns Tex.ingen av byggentrepenörerna som inte har nån koppling till samma Vd. Upphandling av byggentrepenad har inte skett "enligt boken". Samma person har genom sina manipulationer och odugliga affärer även lyckats dra ner Björnerud i skiten.

    SvaraRadera
  15. Vem är den där Jerker Sjöberg egentligen,nån som vet? Jobbar på lillesjö,hört en del om honom.

    SvaraRadera
  16. till 21.35
    Den uppfattningen ligger det nog en del i.
    Men hur var det med Henrik? När jobben fördelades var ju han en spindel. Detta har bloggen visat tidigare.
    Tror att det har varit lite komplicerat inom gänget. En eller ett par fnurror på tråden har det allt blivit också. Men visst kan Lillesjös Vd prata för "varan". Särskilt svårt att föra härvan framåt på de sk 14 dagarsmötena med Ulla och Ann Marie har det ju inte heller varit. Damerna har givet naiviteten ett(två) ansikte. Allt är så osannolikt. När man nu ser i backspegeln på laget som har opererat så vet man inte om man skall skratta eller gråta. Dessa damer,en omöjlig(osannolik) kommunchef som har en meritlista fylld av misslyckanden samt karlsson på taket.Fantasin har flödat och våra skattepengar har tagit vägar som man bara kan spekulera om hur de ser ut(det finns absolut inte dokument i kommunens ägo som kan verifiera dessa vägar ut i leden).
    Det mest skrämmande är att projektet fortgår på precis lika lösa boliner och ingen vet när den viktiga slutbesiktningen skall ske.
    Enligt den omöjlige kommunchefens ramavtal skulle projektet kosta 30 milj kr inklusive rivning av skorsten och ytre åtgärder. Projektet skulle enligt samma ramavtal vara klart i maj månad 2008. Skorstenen står kvar. Inget yttre blev gjort.Projektet är nu uppe i 86.5 milj kr. Det är två och ett halvt år sedan det skulle varit klart!!!
    Ett av företagen går kanske i konkurs.
    Ulla säger i Bohusläningen att ett av det hon är mest stolt över är att hon har räddat Björnhusprojektet!!
    Är det räddat? Vi har ju inte sett något slut ännu. Inget är väl bättre nu än det var när företagen fick de senaste 16,5 miljonerna. Man kan inte säga annat än att det är god sammanhållning i laget.
    Ser fram mot höstens föreställningar i Kf.
    Jag sitter med förundran på läktaren och betraktar spektakelet.

    SvaraRadera
  17. Bästa 19.00

    Låter tungt, sjukskrivning är tyvärr ingen utväg för dig då du direkt blir stämplad som en simulant, med ett svagt psyke blir situationen bara en rundgång för dig, vem orkar vara simulant? Du skall också veta att genom en sjukskrivning sätter du dej i tidshjulet som varje dag snurrar mot stupstocken vilket är stressande för en psyksjuk att hinna bli frisk.

    Nej en liten pillerburk vid din sida gör nog susen skall du se, helt plötsligt ser du kommunchefen med andra ögon.

    En man i kostym, huvudet högre än de få politiker som tror sig utgör den absoluta kunskapsmassan i Färgelanda.

    Likt en dockteater får han politikerna att dansa, genom sin skicklighet har han fått besluten som möjliggör en total makt över organisation och dess pengar.

    Nu har vi sett hans föreställning några gånger, där minsta vink får kommunalråd att säga vadsomhelst. Politiska beslut får han igenom likt en välsmord maskin.

    Med stor avundsjuka ser kända skalbolagsdirektörer skådespelet vilket gör att de utbrister högt, VILKA MÅLVAKTER, SÅ DISCIPLINERAT, DOM TAR ALLT.

    Frågan är om vi tål 4 år till med samma föreställning?

    Fabian.

    SvaraRadera
  18. Henrik är väl "hjärnan" bakom allt?? Varit väldigt tyst om honom länge nu??

    SvaraRadera
  19. 23:26
    Något har hänt med Henrik. Han försvann ur Mathusets styrelse och ingen har satts in i stället för honom, såvitt inte någon av de andra (Jimmy Högberg, Arne Hedlund, Ingela Högberg, Cecilia Kullgren eller Ivar Kullgren) sitter på två stolar. Ursprungligen var det ju två från varje företag med i styrelsen.

    Lillesjös styrelse (Arne Hedlund, Sven Erik Fors, Inge Bäckström och Henrik Johansson) är inte fulltalig.

    Det finns ett bolag HIMP AB som alltid visar förlust. Hela aktiekapitalet är förbrukat och har så varit i några år. Där återfinner vi Henrik Johansson, Inge Bäckström, Micael Johansson och Per Pettersson, alltså HIMP.Himp äger 200 aktier i Lillesjö. Någon som fattar mer om detta än jag kan kanske läsa ut något av det. Jag tycker det är skumt.

    I detta HIMP finns Micael Johansson. Han, eller hans namne, är produktchef på Lillesjö. (Bror till Henrik?)

    Jerker Sjöberg som det frågades efter är inköpsansvarig på Lillesjö.

    Jag vet inget om Arne Hedlunds kopplingar till byggentreprenörerna, vilket nämndes i en kommentar. Skulle du, 21:35, kunna utveckla det lite.

    SvaraRadera
  20. Micael Johansson är traktens son, djupa rötter i vår hembygd. Uppväxt här, har ingen broder.

    SvaraRadera
  21. 00:08

    Är "din" Micael produktchef, HIMPare eller badadera?

    SvaraRadera
  22. Micael Johansson slutade på lillejö i våras, jobbat där hela sitt yrkesliv,15-20 år? Vet ej varför han slutade.

    SvaraRadera
  23. Skriva av skulder med 75%!!! Visst är det synd med skattepengarna, MEN det är mkt värre för alla småföretag som jobbat i detta bluffprojekt! De leverantörer som jobbat i projektet på slutet har alltså fått göra det utan betalning, fy fn.

    SvaraRadera
  24. Till Anonym 19:13

    Det är "bara" de leverantörer som jobbat på direkt uppdrag av Björneruds Gård som drabbas. Hade jag varit entreprenör hade jag givetvis passat mig noga för att utföra uppdrag åt Björneruds Gård. Förskottsbetalning hade varit enda sättet för dem att få mig att göra arfbeten åt dem.
    INGEN kan väl ha undgått att höra talas om deras ekonomiska bekymmer???

    De entreprenörer som utfört jobb som beställts via Mathuset med kommunen som garant drabbas inte.

    SvaraRadera