tisdag 28 december 2010

SKL - Ingen kontroll under S, FP och V

SKL har nu kommit med sin rapport.

I en ledare i dagens Bohusläningen (klicka på länken) kommenterar Emma Wange (Svamle?) rapporten från SKL. Även om Emma W backar lite från sina tidigare okunniga påståenden, har hon fortfarande en bit kvar till att bli adekvat.

Emma W borde nog börja läsa igenom sina alster ett par gånger innan publicering, för att försäkra sig om att hennes tankebanor är rediga och klara. Hennes förra ledare om Färgelanda var så undermåligt strukturerad, att den endast med välvillig tolkning gick att följa och förstå. Dagens ledare lämnar även den en del övrigt att önska.

Emma W tycker tydligen fortfarande synd om kommunchefen och ekonomichefen och benämner dem följaktligen bondeoffer. Hur hon kan göra detta samtidigt som hon räknar upp en lång rad fel och brister, som dessa chefer ansvarar för, är inte helt lätt att förstå.

"-Stackars lille kommunchefen och ekonomichefen, som är så totalt inkompetenta" (kanske värre än så), tycks Emma W säga. "-Det är väl inte ert fel att ni inte kan och bara gör fel, fel och fel". Nej, för mig står det istället klart att det är de politiker, som inte satt vid makten de två senaste åren, som bär ansvaret. Och huvudansvaret bär självklart de två ledande politiker, som inte ens satt i kommunstyrelsen under förra perioden - kommunalrådet Peter Johansson (KD) och kommunstyrelsens 1:e vice ordf Per Krokström (M)".

Detta kan låta befängt, men det är faktiskt vad Emma W säger. De politiker som nu tar det politiska ansvaret och städar upp efter andra politikers misslyckanden, kritiseras alltså för detta. Det är i sanning en underlig värld vi lever i.

I SKL-rapporten slås bl.a. fast att Färgelanda kommun saknat ledning, styrning och kontroll de senaste två åren (klicka på länken).

Det är också detta som är huvudorsaken till kommunens katastrofala ekonomi. En inkompetent och korrupt kommunledning på både förvaltnings- och politisk nivå, har bäddat för moraset.

Av rapporten framgår också att majoriteten de två senaste åren - S, FP och V - vägrar ta ansvaret för kommunens lika tragiska som fruktansvärda kollaps. "-Vi har varit i opposition", säger dessa ansvarslösa politiker.

Den gamla majoriteten (S, FP och V) hade under förra mandatperiodens två sista år ordförandeskapet i KF (P-O Magnusson (S)). De hade även kommunalrådsposterna och utgjorde ensamma kommunstyrelsens presidium - Ulla Börjesson (S) och Kenneth Carlsson (FP). Oppositionen - C, M och KD - stod alltså helt utanför egentligt politiskt inflytande.

Vad finns att säga om det faktum, att S, FP och V vägrar ta ansvar för sitt misslyckande och för den skada de åsamkat kommunen? Om det kan man naturligtvis säga mycket, men det är i vart fall fegt att försöka fly undan sitt ansvar.

SKL:s rapport rent innehållsmässigt? Ja, den berättar ingenting som vi inte redan visste, t.ex. att vi lever över våra tillgångar. Tyvärr innehåller den heller inte de förslag till lösningar, som utlovades av f.d. kommunchefen Jan Eriksson när han begärde - och fick - 80 000 kronor av kommunstyrelsen.

Toppat med lite skvaller och spekulationer innebär således SKL:s rapport inget nytt - annat än ännu mer bortkastade pengar.

Bloggredaktionen


22 kommentarer:

  1. Där har bloggen fel. Det finns en hel del matnyttigt i rapporten. Frågan är bara om de som behöver kan ta till sej det.

    SvaraRadera
  2. Motsättningar???? Jag tycker Ulla&Kennet har jobbat riktigt bra ihop med förvaltningen....lol....

    SvaraRadera
  3. Klart som korvspa att det är S,Voch Fp som under vilda protester,anmälningar,demonstrationer och nej röster från i första hand M och Kd utan beslutsunderlag helt oansvarigt har röstat fram pengar till Björnhusprojektet och döljt saker i bokföringen mmm
    Den enda i Ks presidie som sitter kvar och desutom på en halv kommunalrådesplats är Ulla(S). Det är klart att allmänheten undrar varför hon ej avgår!! INNAN DETTA SKER BLIR DET ALLT SVÅRT FÖR ALLMÄNHETEN ATT TRO PÅ FÖRÄNDRINGAR. GÅR HON INTE SJÄLV SÅ SPARKA UT HENNE!

    SvaraRadera
  4. Tror att alliansen kommer fram till att det är kört med sammarbetet med S,V och Fp.
    Allt de håller på med är så helsjukt att det går inte att bota med ord.
    Sluta dalta med dessa bedrövliga företrädare!

    SvaraRadera
  5. Det egentligen inte riktigt klokt hur de(S,VochFp) har fått hålla på.
    Öst ut pengar utan underlag och som ingen vet vart de tagit vägen!
    Mobbat barn så att det har givit eko i hela Sverige hör också till vad de ställt till med de sista 2 åren!
    Fp hann dessutom med att svika ett av sina viktigaste vallöfte när de lade ner skolorna i Järbo och Stigen!
    Allt j-a dravel vi nu får höra gör att vi nog får dra i gång en demonstration igen!
    Bort,bort,bort med dessa ansvarslösa personer.
    Hur har de ens mage att skylla ett uns på Peter(ks-ordförande) och Per(1.e vice ks-ordförande) i nuvarande alliansen. De har ju inte ens varit med i ks och har dessutom varit övertydliga motståndare till de vansinniga besluten.
    För första gången kan vi se att beslut i rätt riktning tas. Jag blir så d-a arg när de genom sitt oansvarliga dravel fortsätter att förstöra kommunen.

    SvaraRadera
  6. 13.21
    Men nu är det slutlekt i sandlådan. Dom stygga barnen får inte längre leka tillsammans....surt sa räven....

    SvaraRadera
  7. Finns inget värre än okunniga eller opålästa journalister.....

    SvaraRadera
  8. Där har Bloggen fel!

    Det är i sanning en underlig värld som Bohusläningen lever i:)

    SvaraRadera
  9. Till 18:31
    Hon är väl bekväm av sej och nöjer sej med det som Jenny Borg skriver.

    SvaraRadera
  10. Oppositionen som inte längre är i majoritet har inte hunnit fatta att nu d-ar är det slutmyglat!
    Men det hinner de nog bli varse.
    Mycket skit som skall tas omhand. Synd att pressen inte kan se skillnad på städpersonal och de som skitar ned.
    Rent praktiskt går väl jobbet vidare men allmänheten är värda att rättmätet få tillbaka hoppet!
    Det är av allmänintresse!

    SvaraRadera
  11. Slut på GO BANANAS?

    SvaraRadera
  12. När man läser inlägg som skall försvara vad S,V och Fp de sista dryga 2 åren i MAJORITET har drivit genom då,då förstår man att det inte är så konstigt att det bildas opåverkbara sekter.

    SvaraRadera
  13. Emma har byggt sina artiklar på det material som Jenny har levererat. Därför blir det fel. I bland har Gt en lite notis som följer de spår som Jenny lämnar efter sig.
    Att tydliggöra att det är S,V och Fp som har haft majoriteten de sista åren är Jennys jobb. Att det nu är C,M och Kd som är den nya majoriteten som vill städa upp var också Jennys jobb att tydliggöra. Även att i vart fall M och Kd har varit energiska motståndare till de fatala beslut som har fattats. Inte bara genom att rösta nej till beslut utan vederhäftigt beslutsunderlag(se Ernst&Youngs rapport) utan mycket aktivt varit motståndare både genom demonstrationer och anmälningar. Vad mer kunde de ha gjort för att ha förhindrat haveriet???? S,V och Fp ville inte lyssna utan röstade helt sonika för galenskaperna. SÅ ÄR DET!
    Alla som har följd detta vet att det är så.Dessutom finns protokoll.

    SvaraRadera
  14. Bohusläningen i dag beskriver att Björnerud saknar 41 mkr. Nu säger de att pannkaksmaskinen har kostat 33 mkr. I bland har de sagt att den har kostat 10 mkr. Vad som är sant i denna härvan får vi nog aldrig veta.
    3 jan får vi veta om de överlever. Ett negativt kassaflöde på en mkr i månaden ser inte så bra ut förstås.

    SvaraRadera
  15. Ni påstår att den gamla majoriteten var korrupt.
    På vilket sätt? Gynnade sig själva i något sammanhang, har det låtit sig mutas eller vad fan är det fråga om?

    SvaraRadera
  16. Korrupt kan vara när beslut tas i informella forum. Detta har bevisligen skett enligt Ernst&Young.
    Olagligt är det t.ex att bryta mot kommunallagen. Men att bryta mot kommunallagen behöver inte vara brottsligt.
    Mutor,bedrägeri osv är därimot brottsligt och faller under brottsbalken. Det är inte heller brottsligt att ljug(tur för JE) men det kan vara det. Beror på sammanhanget.
    Man får nog skilja på olika. Konsekvenserna av en korrupt demokrati är därimot inte så tilltalande.

    SvaraRadera
  17. Mörkad utredning

    – Redan 2007 fick kommunen en konsultutredning som visade att det inte är givet att de tre företagen i Björnhuset drar några fördelar av att finnas under samma tak. Det är ju annars det som kommunala tjänstemän framhävt hela tiden.

    – Utredningen är mörkad och glömd, trots att den kostade 200 000 kronor.
    Detta är en sorts korruption.

    SvaraRadera
  18. 14:42
    Logistemarapporten. Även den "glömde" Janne att diarieföra... han "glömde" även att redovisa den för ks...

    SvaraRadera
  19. Har en känsla som inte är förenlig med ilska.
    Jag börjar nu tro på en framtid för Färgelanda.
    Visserligen har förfallet gått långt men den nya majoriteten reder säkert upp i eländet.
    Sen inför de en sund politisk styrning som ganska snart ger resultat som vi(allmänheten) kan ha förtroende för.
    Ps Det är klart att det är frusterande att inte få reda på vart pengarna(Björnhuset) har tagit vägen. Det är nog ett samhällsproblem att inte åklagare och ekorotlar inte orkar ta i så här uppenbara galenskaper. Inte bra för utvecklingen!

    Gott Nytt År

    SvaraRadera
  20. Regentus kallades från början för resultatguppen. Ingen rolig historia!

    SvaraRadera
  21. Om det nu är så att Peter Johansson är den fantastiske person så som han utmålas på denna blogg hur kan det då komma sig att så få röstade på honom i valet. För övrigt har "majoriteten" ingen majoritet, man bara inbillar sig det.

    SvaraRadera
  22. Till 01:40

    Jag håller med dig, Peter borde fått betydligt fler röster.

    Inbillad majoritet... vad menar du?
    Kan du inte räkna?
    Den majoritet som har någon betydelse är givetvis den i fullmäktige. 18 mandat av 35 är en majoritet.

    Vad inbillar du dig?

    Sluta att vara så bitter, det är bara du själv som mår dåligt av det.

    SvaraRadera