fredag 31 december 2010

Bohusläningen - kapad av oppositionen

Oppositionen i Färgelanda har fått sin egen blogg. Och det är inte vem som helst som står bakom den bloggen - det är tidningen Bohusläningen.

Odemokratiska krafter inom oppositionen har som bekant länge försökt att komma åt Bloggen. För en tid sedan gick oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) ut i TV och förklarade att Bloggen borde släckas ned. För halvannat år sedan släcktes för övrigt Bloggen tillfälligt ned, efter att ha utsatts för ett dataintrång.

Oppositionens frustration har varit stor över att man inte kunnat komma åt Bloggen med demokratiska eller lagliga metoder. Nu tycks man dock ha funnit mål och medel. Oppositionen har kommit på att man kan utnyttja Bohusläningen för politisk pajkastning, icke helt rumsren argumentation och rena personangrepp.

Klicka på denna länk, som tar dig till en av Bohusläningens artiklar om Färgelanda. Gå igenom ett antal andra artiklar och titta särskilt på kommentarerna och deras karaktär. Du kommer då att finna att antalet kommentarer har fullkomligt exploderat på senare tid. Om man dessutom läser kommentarerna, förstår man snart att det handlar om en kampanj.

På senare tid har inläggen på tidningens kommentarsfält urartat och flera av dem hade inte publicerats här på Bloggen. I ett fall tillåts en "skribent" säga att han/hon hyser "personligt agg" mot kommunalrådet Peter Johansson (KD), innan han/hon - anonymt - kör kniven i kommunalrådet.

Det är bekymmersamt att en dagstidning tillåter publicering av den här typen av uppgifter, som inte har något annat syfte än att kränka en utpekad person - ärekränkning med andra ord.

Att var och varannat inlägg även kritiser Bloggen tar vi emellertid lätt på - pajkastning gynnar sällan eller aldrig den som kastar och bekräftar endast Bloggens betydelse som opinionsbildare.

Det faktum att oppositionen missbrukar Bohusläningen för sina egna syften, har nu fått den annars så sött sjusovande chefredaktören IngaLill Sundhage att reagera. Sundhage går i ett eget förmanande inlägg ut och manar till bättre vett och etikett samt tillkännager att tidningen nu infört vissa begränsningar i "allmänhetens" möjligheter att kommentera (klicka på länken).

Det kan dock tyckas att Bohusläningen borde ägna mer tid åt att nagelfara innehållet i de inlägg som publiceras, istället för att hindra allmänheten från att komma till tals. Tidningens senaste åtgärd innebär ju att man begränsar debatten - en form av censur således.

Bloggen minns hur det var i somras när Bloggen kritiserade Bohusläningen för att öppet stödja FP:s valkampanj, vilket resulterade i ett frontalangrepp från Bohusläningen mot Bloggen. Bloggen anklagades då för att föra fram anonym kritik. Vid en jämförelse med vad som nu tillåts i Bohusläningen, ter sig denna kritik direkt skrattretande.

Som Bloggen tidigare redovisat, handlade inte heller Bohusläningens angrepp mot Bloggen om kritiken som sådan - angreppet handlade om att Bloggen kritiserade Bohusläningen och "fel" personer. Till skillnad från de ofta ovärdiga inläggen i Bohusläningen, är dock personinriktad kritik på Bloggen - när den förekommer - relaterad till sak.

Bloggen skulle t.ex. aldrig skriva att vi hyser "personligt agg" eller liknande mot Ulla Börjesson, trots att hon arbetar odemokratiskt och vill släcka ner oss. Däremot förbehåller vi oss rätten att påtala hennes brister som politiker - vilka som de flesta känner till äro både många och graverande.

Bloggen har fått in en kommentar som visar hur Bohusläningen systematiskt undertrycker det fria ordet och spelar odemokratiska krafter i händerna (se nedan). Bloggen vet sedan tidigare att många andra läsare drabbas av censuren på tidningen.

Vet hut och skäms! är väl en nyårshälsning så god som någon till Bohusläningen och dess chefredaktör.

"Om man själv vill kommentera en artikel i Bohusläningen, så är det nästan omöjligt att få med den! Jag har det senaste försökt att kommentera flera artiklar bl a de med Tommy Larsson, Ulla Börjesson, kommunchefen, ekonomichefen och några till. Men det finns inte en chans att få med en kommentar om man inte tycker som Bohusläningen och deras "bloggare" . Och då har mina varit f-n så mycket snällare än kommentarerna som bloggen beskriver här ovan! Gott Nytt År på er från en Stigenbo!"

Gott Nytt År
önskar Bloggredaktionen

24 kommentarer:

  1. Vi får väl se om Inga Lill lyckas.
    För närvarande har bloggen en mycket högre klass i sitt beskrivande av skeendet. Ofta belagt med dokument som visas. Även om analyserna sker med satir så finns logiken med.
    Bohusläningen tappar logiken helt när avskedandet av kommunchefen kallas bondoffer.
    Att utkräva politiskt ansvar är dock rätt. Men kan de inte ens hålla sig till att majoriteten som har kört över kritikerna de senaste åren består av S,V och Fp då blir beskrivandet hopplöst.
    Även de mest oseriösa märker detta. Det blir liksom bara att haka på. Därmed framstår Bohusläningen som en oseriös blogg.
    Synd!
    I längden kommer detta inte att vara hållbart för Bohusläningen. Inte för nuvarande oppositionen(tidigare majoriteten) heller.

    SvaraRadera
  2. För exakt ett år sedan skrev Bill "nyårstankar". Klicka på 2009 i marginalen och läs dessutom DNV-s kommentar.
    Nästa år blir nog ännu bättre!

    SvaraRadera
  3. Om man själv vill kommentera en artikel i Bohusläningen, så är det nästan omöjligt att få med den!

    Jag har det senaste försökt att kommentera flera artiklar bl a de med Tommy Larsson, Ulla Börjesson, kommunchefen, ekonomichefen och några till. Men det finns inte en chans att få med en kommentar om man inte tycker som Bohusläningen och deras "bloggare" . Och då har mina varit f-n så mycket snällare än kommentarerna som bloggen beskriver här ovan!

    Gott Nytt År på er från en Stigenbo!

    SvaraRadera
  4. Det är väl nyhetschefen Karl af Geijerstam som sätter rubrikerna åt Jenny Borg. Dom hjälps åt tydligen åt att svärta ner kommunen och alliansen.

    Jag kommer ihåg den "fina" rubriken och det lika "fina" löpet för ett par veckor sedan: ”Färgelanda tar inte emot flyktingar”. Eftersom denna rubrik var fullständigt felaktig fick man snygga till den lite och på nätupplagan har man ändrat till ”Färgelanda tar inte emot NYA flyktingar”. Dom som har kvar pappersutgåvan kan jämföra.

    Bohusläningen seriös? Nja, inte värst va…

    SvaraRadera
  5. Att Bohusläningen tilläts sjunka så djupt att den blev en blogg för de ologiska och oseriösa bloggarna trodde man väl inte.

    Gått Nytt År

    SvaraRadera
  6. Jag vet inte varför Bohusläningen vill ha kommentarer. Vill de bara ha lösryckta kommentarer eller vill de få fram någon sorts debatt?

    Om de bara vill ha lösa kommentarer kan de fortsätta precis som vanligt och stänga efter 72 timmar.

    Vill de däremot uppmuntra meningsutbyten måste det till en skärpning. Det tar alldeles för lång tid att få in en kommentar. Om jag skriver på förmiddagen kan det dröja ända till fyratiden innan den publiceras. Det främjar ingen debatt.

    Och ja, nivån är ofta mycket låg! Tyvärr.

    Gott nytt år till er allihopa. Hoppas DNV gör en sån där önskelista igen, en som även uppfylls 2011!

    SvaraRadera
  7. 15:57
    Talande exempel. En sådan rubrik på löpet är ju i klass med Hänt i Veckans. Sanningen var att alliansen först på ett ansvarsfullt sätt ville få bättre klart för sig förutsättningarna för att på ett ansvarsfullt sätt kunna ta mot ytterligare 25 flyktingar. Ansvar är just det som den förra majoriteten(S,V,Fp) inte tog. Detta visar flera rapporter. Så är det bara.

    SvaraRadera
  8. Det är f-n så vidrigt det här ni avslöjar med Bohusläningen. Var finns journalistisk heder och ansvar?? Jag bara undrar.
    "En gång i tiden prenumerade jag"

    SvaraRadera
  9. S drar sig inte för att använda "mullvadar" för att komma åt kritiker!Vi kan bara gå tillbaka till "Sjukhusspionen",i Göteborg, som letade obekväma åsikter bland sjukusanställda!S tål inte att granskas,de hittar bara fel på andra!Nu gäller det att ta ansvar för sina egna handlingar!Besvärande men nödvändigt och ovant!

    SvaraRadera
  10. Gott Nytt År.

    Angående Bills Nyårstankar förra året har jag gjort ett inlägg angående mina önskningar på min blogg.

    //DNV

    SvaraRadera
  11. När röken har skingrat sig får vi se resterna av ett sönderfallet socialdemokratiskt parti. Resterna består av avdankade fackpampar och fragment från ett omodernt sätt att praktisera en allt suddigare idiologi.
    Vi ser liknande exempel på splittring och förvirring på riksplanet och i kommuner(t.ex Lysekil). Jag tycker det är tråkigt då grundidiologin tilltalar mig. Tyvärr ser jag ingen ljusning då självkritik verkar oerhört svårt för partiet.

    SvaraRadera
  12. Bohusläningen uppträder skamligt! Punkt och slut!

    SvaraRadera
  13. När jag länkade till DNV:s blogg såg jag att du skrev att Stalfors "jobbar uppsägningstiden ut".

    Nyhet för mig att han är uppsagd.

    När blev han det och på vilken grund?

    SvaraRadera
  14. Önskelista 2011

    1 Innan sommaren har det politiska klimatet
    i Färgelanda blivit "normalt". ALLA hjälps
    åt så att ansvarsfulla beslut fattas. ALLA
    slutar att klandra det som har varit. ALLA
    hjälps åt att årevinna förtroendet för
    Färgelandas politiker så att allmänhet och
    anställda kan känna trygghet.
    2 Innan året är slut har Färgelanda fått
    grepp om ekonomin.
    3 Friskolorna har kommit igång och börjat
    finna sina former.
    4 Barnomsorgskön är borta
    5 Problemet Björnhuset har blivit löst och
    livsmedelsföretagen lever kvar utan ytter-
    ligare subventioner från kommunen.
    6 Ombyggnaden av Håvestensgården avlöper väl.
    7 mm


    Är övertygad om att om punkt ett på listan uppfylls så uppfylls även de övriga. Björnhusproblematiken(byggnaden) kommer dock att finnas för lång tid framöver men borde vara en problematik som går att handskas med.

    SvaraRadera
  15. 11:59
    Bra önskelista!
    Björnhuset är dock ett större problem än de flesta förstår.
    Men hoppas naturligtvis att förnuftet klarar av de påfrestningar som kommer att bli uppenbara när det gäller Björnhuskostnaderna mm Det gör det säkert!

    GottNytt År

    SvaraRadera
  16. Till 01:44

    På KS den 23/6 2010 beslutades att dra ner på de aktiviteter som utfördes av Utvecklingsstrateg Stalfors.

    På KS den 1/9 2010 rapporterar dåvarande kommunchefen att:
    -" Effektuering av kommunstyrelsens beslut den 23/6 pågår. Neddragning i staben motsvarande -1,5 mkr. MBL-information och förhandling har genomförts angående konstaterad arbetsbrist. Processen fortlöper"

    //DNV

    SvaraRadera
  17. 1,5 mkr var lönekostnaden. Men vad mycket jävelskap han hann med, typ 90 miljoner.

    SvaraRadera
  18. 00:25
    Staben skall sänka sina kostnader med 1,5 mkr.
    De aktiviteter som då inte kommer att utföras på samma sätt som tidigare måste då påverka informationschef(har slutat),utvecklingsstrateg och någon mer.
    Utvecklingsstrategen har inte 1,5 mkr i lön.
    Ville bara att denna bloggen skall hålla sin höga klass. För övrigt håller jag med dig.
    Den som bevisligen har lett haveriet är allt kommunchefen. Det fanns liksom inget stopp på honom. En vanlig person besinnar sig ju när det så uppenbart går åt fanders.

    SvaraRadera
  19. Oerhörd lättnad att det gamla ledargarnityret äntligen är borta.
    Vansinnet som rått.
    Hur fick det fäste?
    Hur kom det sig att hela kommunen engagerade sig i det galna Schönbergprojektet, där tossigheterna, amatörismen, så tydligt uppenbarades?
    Men bristen på realism diskuterades aldrig, det fick bara passera.
    Var det maximen ”vi måste lita på våra tjänstemän” som regerade?
    Så ingen ifrågasatte utan i stället snärjdes in i den slutligen katastrofala styrningen?
    Vad är det egentligen för krafter som varit i rörelse?
    Finns det när allt kommer omkring ekonomiska motiv som inte har kommit i dagen?
    Kommunen behöver reda ut.
    Men så länge bland annat Ulla Börjesson lider av förnekelse kring ”masspsykosen” kommer ingenting att kunna redas ut och då är det svårt att förstå hur det nödvändiga samförståndet och de gemensamma ansträngningarna för vår kommun ska kunna uppstå.
    Det är naturligtvis starkt psykiskt påfrestande att komma till insikt om att man har blivit manipulerad och förd bakom ljuset. Sedan kommer en ofta rätt lång omorienteringsfas innan tänkandet blir sunt igen.
    Stackars Ulla som först blivit indragen i ”folie á deux” med Jan Eriksson och nu är ett offer för makthunger.
    Hon mår på goda grunder inte bra och borde verkligen ta en rejäl timeout.

    SvaraRadera
  20. 01:20
    Bra analys. Så är det!

    SvaraRadera
  21. Oppositionens och Bohusläningens kampanj mot alliansen och kommunen fortsätter.
    I dag var det braskande rubriker om att advokatkostnaderna i de två personalärendena JE och JK nu är uppe i 100 tkr.
    Att vara utan personalchef och samtidigt vara utsatt för massiv onyanserad kritik när dessa personalärenden skall klaras av är nästan omänskligt för Peter. Jag uppskattar väldigt mycket att han visar kurage att genomföra detta utan att bara lättsinnigt ge bort kanske 2+2=4 mkr. Det är pengar som behövs i t.ex vården. Det handlar heller inte bara om pengar. Det handlar mest om vad som är riktigt. De personer det handlar om hade bevisligen gjort sig skyldiga till grova överträdelser som hade skadat kommunen. Det är då även viktigt att moral och etik efterlevs. Arbetsrättsliga regler skall också efterlevas. Det har heller inte kostat 100 tkr. Det har kostat 75 tkr(exkl moms)- vad en personalchef skulle kostat-viss konsultation=plus minus 0 ? kr.
    Tycker kanske att rubriken i Bohusläningen lika gärna kunde ha varit "Det är dyrt för Färgelanda att vara utan personalchef". Därefter kunde det ha stått lite i artikeln om hur den förra personalchefen fick över 2 mkr när Je "löste ut" personalchefen. Och varför JE löste ut denna. Men,men..........

    SvaraRadera
  22. Tänk vad många tokiga rättshäverister det finns i lilla Färgelanda ändå!Så många otrevliga människor på en plats är fantastiskt men vad skrev Darvin om människans urval?Nej vad Färgelanda behöver är lite nytt blod till kommun.hej hej

    SvaraRadera
  23. Underbart att se att den nya majoriteten tar i problemen.
    Det är naturligtvis mycket som skall redas ut och ändras på.
    Björnhuset visar att fantasi och förhoppningar ej får vara beslutsunderlag när viktiga beslut skall fattas. Tydligare exempel på detta än Björnhuset kan man inte få! Styrning,ledning och kontroll är också helt avgörande om Färgelanda skall komma på fötter igen. Sandlådenivån böjar bara bli tröttsam.
    Hoppfull













    Hoppfull.

    SvaraRadera
  24. Det är väl bara att hoppas att läsarna har hängt med och kan sätta in kostnaden i sitt sammanhang och se proportionerna.

    Rubriken andas tyvärr kritik och riskerar naturligtvis att hetsa upp en oinformerad och okunnig läsare.

    Det borde naturligtvis föras ett mer djupgående resonemang om fasta och rörliga kostnader, hur mycket Jan Eriksson kostat oss i rena lönekostnader och katastrofal ekonomisk omdömeslöshet, vad personalchefen kostade och om personalchefens kompetens och hälsa skulle ha varit tillräcklig utan advokathjälp och så vidare.

    Färgelandas kommunala affärer och "affärer" är en sorglig följetong som ackumulerats på ett sluttande plan under många år.

    Av lättja har politikerna "litat på tjänstemännen" och ansvarslöst inte orkat sätta sig in i det vettlösa som pågått med understöd av en stor industri som fått skattekronorna att ticka in utan ansträngning.

    Nu krävs en helt annan mentalitet, hur nu den ska uppstå.

    SvaraRadera