måndag 18 april 2011

Kommunalförbundet Dalsland "hjälper" Färgelanda bryta mot lagen

I dagens Bohusläningen läser vi om hur Färgelanda kommun "får hjälp" av Kommunalförbundet Dalsland att bryta mot lagen (klicka på länken).

Det är Katarina Gip, inköpsansvarig vid Kommunalförbundet Dalsland, som glatt berättar hur hon gått tillväga för att kringgå EU:s upphandlingsregler. Korkat? Ja, mycket.

Mathias Sylwan, förbundsjurist på SKL, uppger - helt korrekt för övrigt - att det är syftet som är avgörande. Normalt sett brukar det vara så att den upphandlande enheten (i det här fallet Kommunalförbundet Dalsland) bestrider att upphandlingsförfarandet haft ett olagligt syfte.

I många fall kan det därför vara svårt för Konkurrensverket (tillsynsmyndigheten) att utifrån handlingarna i ett ärende bedöma huruvida syftet är olagligt. Men i det här fallet behöver dock inte Konkurrensverket jobba särskilt hårt, eftersom Katarina Gip varit vänlig nog att tala om att hela upplägget gick ut på att kringgå EU:s regelverk.

Förfarandet strider mot en grundbult i idén med EU - nämligen den om fri konkurrens inom unionen. I förlängningen - om fler myndigheter och länder anammar kommunalförbundets arbetsmetoder - riskerar den fria konkurrensen att sättas ur spel.

Det är inte acceptabelt att Färgelanda deltar i verksamheter och i förfaranden, som innebär att kommunen medvetet bryter mot lagar och förordningar.

Bloggredaktionen

11 kommentarer:

  1. Bloggen har givetvis helt rätt.

    Visst låter det bra ur ett lokalpatriotiskt perspektiv, men det är av precis den anledningen som lagen finns, det vill säga att motverka osund konkurrens.

    För inte är det väl så att vi fortfarande tror oss vara bäst på allting? Att vårt svenska fläsk är bättre än det danska och det tyska. Bör vi slå oss på bröstet och säga att det här med djurskydd är vi bäst i världen på? Jag tror inte det....

    Jag skrev nyss ett inlägg på Bohusläningens websida (får se om det kommer med) som gick ut på att kommunen nästa gång (för att gynna den lokala svenska arbetskraften) de upphandlar skriver att männen skall ha förhuden kvar. Vips så försvann judar och muslimer till gagn för oss icke omskurna svenskar.

    SvaraRadera
  2. Läste reportaget i Bohusläningen.
    Bra rapportering såtillvida att det belyste flera aspekter samt lät olika parter komma till tals.
    Man tror knappt att det är sant att Färgelanda fortsätter sin vandring i juridikens utkanter. Dessutom medvetet!!!
    Helt självklar är det så som konkurrensverket säger att upphandlingen är olaglig och att Färgelanda har haft tur att ingen har anmält.
    Det är då fasen också att Färgelanda inte kan respektera lagarna och deras syfte.
    Vad är det för etik och moral som har satt sig i kommunhuset?
    Skall det bli en bra företagarklimat i Färgelanda så behöver alla gjorda(och icke gjorda) upphandlingar ses över.
    Men varför fortsätter det så här?????????????????????????????????????????
    Är det fortfarande(med tanke på att konkurrensverket nyligen konsterade att Fa bröt mot LOU) ingen politiker som tycker att det är ytterst allvarligt att Färgelanda tar dessa risker och att det är ett förkastligt agerande???

    SvaraRadera
  3. 11:30 Eftersom det faktiskt var så att Färgelanda hade frågat efter fläsk från grisar som hade knorr på svansen(jo-det stog så i Bohusläningen!!) så tycker jag din liknelse med män som skall ha förhuden kvar var väldigt fyndig och belyste problemet så att ingen kan undgå att förstå hur groteskt Färgelanda agerar.
    Nästa gång de handlar upp bilar så skriver de väl att de skall vara utrustade med ett SAAB-emblem. Man vet inte om man skall skratta eller gråta!
    Man får väl glädjas åt att Färgelanda gör en upphandling över huvud taget. Det gjorde de ju inte i Björnhusprojektet.
    "Stackars Färgelanda"

    SvaraRadera
  4. Väldigt smart av en myndighet att öppet gå ut och säga att man bryter mot lagen..... NOT...

    SvaraRadera
  5. Myndigheten sa bara att det är förbjudet att överskrida hastighetsbegränsningarna eller att köra mot rött ljus. Det är klart att de skall gör om de får frågan.
    I Färgelanda har det gått så långt att detta ej längre är självklart.
    Dessutom skall man mörka så mycket det bara går.

    SvaraRadera
  6. Mittåt!
    Alla som vill ga bra mat utan långa miljöfarliga transporter ska naturligtvis driva det.
    EU är ett konkurrensprojakt och i EU-systemet står konkurrensfrågorna alltid i centrum.
    Oftast motverkar regelsystemet idiotiskt nog lokal och regional matproduktion. Sådana regler måste prövas och helst omvärderas.
    Om ingen någonsin utmanar regelverket kan ingen förändring ske.
    Om regelverket tillåter grisar utan knorr måste det vara möjligt att kräva grisar med knorr. Förtryckta grisar utan knorr eller glada grisar med knorr?
    Underbart att vi kan använda vår lokala demokrati till att få äta grisar med knorr!
    Det kanske utmanar det stora konkurrensprojektet EU, där konkurrensen är helig.

    Det är det värt!

    Gäller frågan om en helig princip.

    Nu är det säkrast att kommunalrådet läser på om var gränsen går mellan konkurrens och subsidiaritet i EU:s fördrag.

    SvaraRadera
  7. Till Gris med knorr

    Du försöker måla upp en bild av att våra svenska grisar är glada bara de får ha kvar sin knorr. Det är att göra det enkelt för sig vill jag påstå. Jag håller det inte för otroligt att det finns svin i Danmark som har det bättre än svin i Dalsland.

    Det finns naturligtvis absolut ingenting som säger att ett djur har det bättre bara för att det är producerat nära konsumenten. Då skulle ju de danska svinen ha det bättre än de svenska om man bor i Danmark. Visst blir det tokigt?

    Vilka upphandlingar vill vi skall gynna enbart de lokala leverantörerna? Sannolikt de flesta ur lokalpatriotisk synvinkel. Vi vill ju alla att vårt geografiska närområde skall gynnas.

    Nästa steg då, vad gäller då? Är det bättre om grisen föds upp i Dalsland? Ja, sannolikt är det så, sett ur tidigare perspektiv. Kanske rent utav Färgelandas grisar är de bästa. Men vänta nu, grisfarmarn i Ödeborg, är inte han dansk? Det kan väl inte vara bra, då är det nog bättre om Johansson i Råggärd får leverera till kommunen. Han är ju dessutom bror med fläskinköparen på kommunen, klart han har det bästa köttet från de gladaste grisarna! Honom köper vi från!

    Men nu går vi raskt från matupphandling till upphandling av tjänstefordon.
    Visst är Forden en bra och prisvärd bil? Men den tillverkas väl i Mexico? Där har arbetarna det inte bra, eller hur är det? Och inte använder de plastdelar från IAC heller. Klart vi måste gynna IAC! Vi får nog titta på något annat. Kan vi få in i förfrågningsunderlaget att bilarna skall vara tillverkade i Sverige, av svenska arbetare? För de har det ju bra? Eller?

    Åter till svinen... varför säljer den danska fläskfilén så bra på Coop? Vi vill ju ha SVENSKT kött från glada grisar, eller hur, inte danskt kött från förtryckta grisar! Jasså, är det billigare? Å, fan!

    Snart är det semester. Vart skall vi åka? Turkiet? Ja, där är det ju billigt har jag hört!
    Vadå, hederskultur, könsstympning och kvinnoförtryck? Det där har jag ingen aning om!
    Det kan väl inte jag rå för?
    Men det är ju BILLIGT! Klart vi åker dit!

    Vad är principerna värda?

    Jag tycker vi skall gå ur EU!

    SvaraRadera
  8. Vi jar ett val.
    Vi kan välja grisar med eller utan knorr.

    Om det blir tysk elle dansk gris beror mest på priserna på griskött och priserna varierar kraftigt. Om svenska grisar just nu har knorr och det råkar finnas just sådana grisar till salu i Fyrbodal, då är det rimligt att välja Fyrbodalsgrisar just nu. Nästa år kanske de tyska grisarna har knorr och grisarna i Valbodalen saknar knorr, då har Tyskland fördel.

    SvaraRadera
  9. Per I Skopet.
    Jag tycker dina tankar är lite som mina egna.
    Jag tycker att vi måste ta oss en allvarlig funderare på vad EU en gång var tänkt att handla om.

    För mig är EU ett fredsprojekt och det är den absolut viktigaste uppgiften. man måste vrida tillbaka fokus på just det och sluta med en massa trams som handlar om gurkor jordgubbar snus med mera.man måste jobba med de viktiga frågorna.Freden!

    Utvidgningen är en annan viktig fråga. Skall Turkarna inlemmas eller utelämnas , skall EU gå vidare in i Östeuropa eller skall man stoppa där vi är i dag.

    Sådana frågor skall EU syssla med !

    Men vi som nation skall absolut inte lämna EU . Vi Svenskar på snart 10 miljoner har en mycket stark ställning där och mycket bra miljöarbete har kommit ur detta samarbete.

    Som exempel kan jag nämna att floden Ren som flyter genom ett antal länder var som en trögflytande massa så sent som 1992 men nu är vattnet renare än floden Mosel. när jag var där sist så var vattnet så klart att man skulle kunna tro att man befann sig i de Svenska fjällen.

    Så för mig är EU en viktig sammanslutning.

    SvaraRadera
  10. 18:01
    Tycker också vi skall gynna närproducerat.
    Men blev inte ditt sista inlägg lite snurrigt?
    Det är väl inte knorren vi vill handla upp.
    Knorrsoppa har jag aldrig smakat på.
    Den kanske är näringsrik och god?

    Nej-det handlar om om vi vill följa lagar som har till syfte att förhindra korruption
    och säkra en rättvis konkurrens så att vi på köpet får bra priser.
    Anarki vill i vart fall inte jag ha.
    De inslagen har vi sett tillräckligt av i Färgelanda.
    Så gick det som det gick också!
    Men visst kan man gynna närproducerat och ändå följa lagar som har tillkommit genom demokratiskt fattade beslut.
    Men det närproducerade kan inte helt befrias från att vara också konkurrenskraftigt.

    SvaraRadera
  11. Gt-s ledare dömer också ut Färgelandas agerande i dag. "KOMMUNER PÅ FARLIGA VÄGAR" är rubriken.
    Bla konstateras att "EU:s konkurrenslagstifning är inte till för att jäklas med lokala producenter, Tvärtom är tanken att alla-även små marknadsaktörer-ska ha samma möjligheter som stora.
    Varför är det så här i Färgelanda?

    SvaraRadera