lördag 14 maj 2011

S skriver insändare - visar bättre takter

Igår kunde vi läsa en insändare i Bohusläningen signerad Socialdemokraterns KS-ledamöter, där de bl.a. ställer frågan ”Vad är det som händer i Färgelanda”.

För knappt ett år sedan var det många som ställde exakt samma fråga till S, som då styrde kommunen ihop med FP och med stöd av V. Då ställdes frågan p.g.a. mobbningsärendet, den ekonomiska vanskötseln och den politiska korruptionen under S-styret.

Icke desto mindre är S-gruppens fråga berättigad, även om den alltså är ställd ur ett annat politiskt perspektiv. S-gruppen ifrågasätter den borgerliga alliansens (C, M och KD) regeringsduglighet – och det med all rätt.

Åtta månader har gått sedan valet. Förutom några nödvändiga kirurgiska ingrepp, som innefattade att kommun- och ekonomichefen avlägsnades, har Alliansens första tid vid makten utmärkts av kaos, brist på initiativförmåga och politisk impotens. I princip inget har hänt - förutom en skattehöjning med 1:50!

Det hela påminner om ett gäng läkarstudenter som ”tagit över” sjukhuset, men som inte riktigt vet hur det skall skötas. Varje dag går de sin rond och besöker sin dödssjuka patient Färgelanda, men de klarar inte av att ordinera någon medicin eller ordna med aktiv rehabilitering. Resultatet har blivit att patienten ligger där den ligger, kippande efter andan i ett vegetativt tillstånd. Samtidigt står den S-ledda oppositionen på åskådarplats och bankar på andra sidan glasrutan - den vill så gärna vara med och "hjälpa till".

S-gruppen har dock sig själv att skylla. De är primäransvariga för att Färgelanda insjuknade och de vägrade dessutom styvnackat inse att patienten blev allt sjukare. Denna förnekelse och mantrat ”vi måste lita på våra tjänstemän”, var det som bringade kommunen på fall. Ett helt ansvarslöst agerande således och väljarnas dom över S och FP i valet blev också hård.

Efter valet har S-gruppen konsekvent arbetat för att vara så destruktiv som möjligt och har varit minst lika politiskt impotent som Alliansen. De har dessutom gapat och skrikit så högt, att ingen ens orkat lyssna på dem.

Det är därför ett gott tecken att S-gruppen i gårdagens insändare har sänkt tonläget radikalt, så att det går att höra vad de säger och därmed att lyssna på dem.

För det är ju inte på det sättet att partiet Socialdemokraterna är rätt igenom uselt, vilket man kan få intrycket av när man läser många artiklar på Bloggen och andra media.

Det handlar istället om att lokala företrädare förbrukat sin trovärdighet och om en felaktig lokal politisk strategi. S i Färgelanda bör nog ta sig en funderare på sin egen politiska roll. Partiet behöver tänka nytt och tänka större, om man vill vara en politisk kraft att räkna med i framtiden.

Den infekterade tjänstemannafrågan, som S-gruppen tar upp i insändaren, innehåller två moment.

Det ena momentet handlar om att politikerna måste ha ett nära samarbete med tjänstemännen, som bygger på ömsesidig respekt och förtroende. Här är nog alla överens.

Det andra momentet handlar om att politikerna måste ta sitt ansvar och vidta åtgärder, när det är uppenbart att tjänstemännen begår allvarliga fel eller "när det inte fungerar" (t.ex. kompetensbrister).

Det är i det andra momentet som S behöver tänka om och börja ta ansvar. En del i detta nytänkande kan vara insikten, att den pågående turbulensen och omsättningen på chefer i förvaltningen inte är ett hot, utan en möjlighet.

Att mångårig erfarenhet från arbete i kommunen inte är en nödvändighet för ett lyckat resultat, är omsorgschefen Christina Sandahl ett utmärkt exempel på.

Tvärtom kan det många gånger vara en fördel, om en chef inte är belastad med gamla relationer och kopplingar. Ett sådant tillstånd brukar nämligen utgöra ett effektivt hinder mot den förnyelse och förändring, som patienten Färgelanda är i så stort behov av för närvarande.

Bloggredaktionen

10 kommentarer:

  1. Det är fanimej otroligt hur bloggen ständigt söker förvränga fakta. Man skyller allt gammal elände på S och Fp och deras ansvarslöshet innebar att väljarnas dom blev hård.
    Inte med ett ord nämner bloggredaktionen att Centerpartiet ensamt förlorade nästan lika stor röstandel som S och Fp tillsamman. Bloggen fortsätter att hålla C om ryggen och visar inte med en enda stavelse att C faktiskt ledde denna kommun under en stor del av den förra mandatperioden.
    Bloggredaktionen ger sken av att vara opartisk och granskande, men varför i hela friden granskas då inte Centerpartiet. Det går alldelse utmärkt att läsa vad Ann-Marie Jacobsson sker i sina kommentarer till årsboksluten de åren det gav sig. För bloggen verkar det som om det aldrig hänt. Tala gärna om vem som bär ansvaret, men utelämna då inte den som det verkliga huvudansvaret.
    När det gäller den nuvarande majoriteten kirurgiska ingrepp att avlägsna ett anal chefer visar det bara på en omognad som går utöver det mesta. Personal som man inte anser platsar säger man upp i vanlig ordning, vilket oftast betyder att man kan skiljas som vänner. Kastar man ut chefer med badvattnet så som nu skett kan det bara resultera i konflikter och dyra advokat- och konsultkostnader. För att inte tala om de kommande skadestånden.
    Men, återigen, varför i hel friden skall Centerpartiet slippa undan ansvar.

    SvaraRadera
  2. "Efter valet har S-gruppen konsekvent arbetat för att vara så destruktiv som möjligt"

    Detta beteende har dessa S-are haft sedan 2006.

    "och har varit minst lika politiskt impotent som Alliansen."

    Apropå detta påståendet så vill jag erinra läsarna om följande
    1 Sparkat kommunchef & Ekonomichef
    2 Nedskrivning av Björnhuset och därmed räddat kommunen från ekonomisk fotboja på ca 6 miljoner i förlust i 10 år
    3 En genomlysning och annalys om hur kommunen skall kunna förvalta Björnhuset.

    4 fått stopp på fortsatt dåliga underlag från förvaltningen genom att ställa krav på hur ett underlag skall se ut. typ flyktingsfrågan.

    5 Fått stopp på okontrollerad inflyttning av flyktingar och invandrare. även där har vi stält krav på förvaltningen att ta reda på fakta.

    Ja listan kan göras lång på vad vi har åstadkommit, men mycket har skett i det tysta då en hel del ligger under förhandling. och då blir det svårt om debatten sker för öppen ridå. de är inte reko mot de nya som är på väg in.

    I den förra strängen skrev någon följande rader


    "Kommunen behöver lugn och ro."

    Vad då "lugn och ro"
    Aldrig tidigare har det talats så mycket politik på gator och torg som det görs nu . jag vill påstå att det finns inget dåligt som inte har något gott med sig.
    Jag kan notera ett invånarna i kommunen har fått ett lyft beträffande den politiska medvetenheten!

    "För de arbetslösa,utsatta barn,äldreomsorg etc borde nu alla sluta upp med tjafset."

    "Tjafset!!??"
    Vad menar du egentligen ?
    att bryta åsikter med varandra är berikande även om man inte tycker samma.

    "Finns det ärlig empati i Färgelandapolitiken?"

    Även här krävs en förklaring?
    Empati för vem? Är du en sosse som vill att alliansen skall tycka som ni , är det den empatin du vill ha?

    " Det behövs nu ett fokus i Färgelanda."

    Fokus på vad?

    "Tjafset förpassar fokuset rakt in i dimmorna."
    ??

    Kan vi nu få be om att politikerna stiger ur sandlådan!"

    Jag tror inte du är särskilt insatt i de olika frågorna då du anser att en debatt inte är berikande utan bara till nackdel.
    Fast det är ju klart att då måste du ju sätta dig in i de olika frågorna, och då får ju du anstränga dig. Och det är inte säkert att du orkar!

    Det skulle kunna ta dig ur den dimma du tydligen befinner dig i.

    SvaraRadera
  3. bra beskrivning av att båda sidor behöver skärpa till sig. Majoriteten måste visa att dom klarar av att leda och minoriteten får sluta tjafsa och bli konstruktiv istället.

    SvaraRadera
  4. Kålsuparna äro många.
    Sossarna dumma och centerpartister likaså.
    Ulla en sopa och Peter ska vi inte tala om.
    Självkänslan och självförtroendet är värre ruinerade än kommunkassan.
    Leta dumma jävlar och skylla ifrån sig allt är jättejättejättemycket viktigare än att rycka upp näringspolitiken.
    Håller antagligen tummarna för att pajsaren Muller ska spela tillräckligt högt med ryssen i ryggen, så fabriken ska få kulorna till äldrevården att rulla in igen och tummarna kan fortsätta rullas obekymrat oansvarigt.

    Hört talas om några åtgärder för att rycka upp näringslivet från ledning eller opposition?

    Hur ska någon enda politiker som stillatigande eller aktivt lagt vår framtid i händerna på okunniga fåntrattar som Jannarna Eriksson och Stalfors någonsin bli trovärdig?

    Den regionala näringspolitiken är inte längre statlig och länsstyrelsestyrd, den styrs av regionen men när syntes någon näringslivsansvarig i regionen till i Färgelanda?

    Gnäll och tjafs som i ett sedan länge havererat äktenskap är det enda som hörs och syns. Och vi medborgare är som barn som far illa i detta destruktiva gräl.

    SKÄRPNING!

    SvaraRadera
  5. 11:36
    Håller med om att det behövs
    S K Ä R P N I N G
    Vi är trötta på sandlådenivån.
    Väldigt,väldigt tjatigt har det blivit.
    Bevisar inget annat än intellektuell torka.

    SvaraRadera
  6. 11:36
    Den som vräker ur sig uttryck som fåntrattar, dumma jävlar osv. visar med detta inget annat än osedvanligt allsidig inkompetens i fråga om att uttrycka sig.
    Och bloggen fortsätter tiga om Centerpartiets ansvar. Tala om att agera professionellt.

    SvaraRadera
  7. Håller med föregående talare. NU vill vi se positiva förslag och slut på tjafset.

    SvaraRadera
  8. Ja käre 18.20.
    Fortsätt för guds skull att leta dumma jävlar. Underbart konstruktivt.
    Bara du får rätt så blir allt jättejättejättebra.
    Tvinga för 17 bloggen att kräla i stoftet och falla dig i talet med att anklaga centern för att vara lika dumma jävlar som sossar. Verkligen en konstruktiv hållning.

    Dessutom saknar du sinne för ironi.

    Att Jannarna Eriksson och Stalfors är rediga fåntrattar, därom råder inget tvivel men de är ju tackochlov väck.

    SvaraRadera
  9. 19:17
    Det är typer som du som får människor att inte ens överväga att flytta till Färgelanda. Vem vill riskera att träffa på en så intelligensbefriad pappskalle som du.
    Man får verkligen hoppas att du hör till undantagen.

    SvaraRadera
  10. Och några få fortsätter att tjafsa med varandra.
    Det är detta som är sandlådenivå.
    Olle är dum. Nej det är Mats som är dum för han tog min spade. Ja men Olle putte på mig.
    Ja men det var för att Mats tog spaden.
    Men Mats tog din spade för att du tog hans bil. Men en bil är mer värd än en spade.
    BU,Bu

    SvaraRadera