lördag 8 januari 2011

Sparkad kommundirektör i Ale får 2,5 miljoner

Kommundirektören i Ale får sparken - och på vägen ut genom dörren får han 22 månadslöner, vilket motsvarar 2,5 miljoner kronor (klicka på länken).

Någon saklig grund tycks - till skillnad från i Färgelanda - inte finnas, utan det handlar mer om att kommundirektören och den nytillträdda borgerliga majoriteten haft olika syn på hur kommunen skall utvecklas.

Färgelanda har haft samma problem som i Ale. Under förra mandatperioden motarbetades det förra kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (C) och den dåvarande borgerliga alliansen aktivt av f.d. kommunchefen Jan Eriksson, som gick i Socialdemokraternas ledband.

Kommunchefens illa dolda sympatier för Socialdemokraterna, var en av anledningarna till att den gamla alliansen sprack och till att Ulla Börjesson (S) kunde ta över styret ihop med den politiske renegaden Kenneth Carlsson (FP). Erikssons lojalitet mot S är också ett av skälen till varför Ulla Börjesson så styvnackat försvarat kommunchefen.

Efter valet fanns det alltså inga förutsättningar för den nya alliansen (C, M och KD), att arbeta vidare med Eriksson som kommunchef. För att få något vettigt uträttat och få kommunen på fötter, var det alltså nödvändigt att göra sig av med Eriksson.

Om inte Eriksson allvarligt osidosatt sina åligganden som kommunchef, bl.a. genom de befogenhetsöverskridande handlingar som anges i Ernst & Youngs granskningsrapport, hade det sannolikt slutat med en liknande uppgörelse som i Ale, d.v.s. i runda slängar 22 månadslöner. Nu blev det istället avsked - utan vederlag eller lön!

Nedan publicerar vi Erikssons profetiska svanesång, där han bl.a. kan höras hylla sina uppdragsgivare Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson.

Bloggredaktionen

17 kommentarer:

  1. Man vet inte om man skall skratta eller gråta!!!!!!!!!!
    Det går faktiskt inte att misslyckas mer med ett projekt än Jan Eriksson har gjort med Björnhusprojektet.

    På alla punkter har det spruckit.INVESTERING(15 milj blev 90),TIDPLAN (ett halvår blev 3 år) samt HYRESINTÄKTER(skulle betala tillbaka investeringen men räcker knappt till fastighetsskötsel och drift)

    Detta har åstadkommits genom att bryta mot flera lagar(LOU,KL mfl) samt mängder av lögner.

    Hela projektet är en tragisk fars.

    Budgethaveriet,rankingraset och allt annat som har blivit pannkaka ger en bild av en person som för länge sedan har nått sin inkompetensnivå(snällt uttryckt).

    Denna man vill alltså Ulla fortsätta att regera ihop med! Det är inte politik. Det är höjden av ansvarslöshet!

    Gud bevare oss väl i framtiden.

    Tackar den nya majoriteten för att Ni agerar och att Ni visar respekt för våra skattepengar. Det hade naturligtvis varit "lättare" att "köpa" ut kommunchefen.
    Men fel!(befogenhetsöverskridande handlingar mm)
    Fortsätt nu att göra "rätt".

    SvaraRadera
  2. Till 16:32
    Jag kommer ihåg Janne från fullmäktige sent på hösten 2009, då lovade han vinst i Björnhuset redan nästa år.....ojojoj säger jag bara.... dessutom sa han att "vi" har full kontroll.....allt detta är bara så pinsamt så man inte vet om man ska skratta eller gråta. Den eller dom som påstår att Janne gjort ett bra jobb måste antingen vara gravt förståndshandikappad eller ljuger för att rädda sitt eget skinn.....
    "En som sett, hört och förstått"

    SvaraRadera
  3. Det som nån var inne på i en tidigare tråd om korrumperade kommunala miljöer, det gäller ju i högsta grad i Färgelanda. Jan Eriksson skaffade sig ju en hel stab med lojala ja-sägare som politikerna inte klarade av. Det är livsfarligt när det blir så där. Efter vad jag förstår har dom flesta av Jannes gäng försvunnit nu, men ändå......

    SvaraRadera
  4. Det finns en tystnadskultur som är livsfarlig.

    Det måste rimligen finnas folk som insett det förryckta i projektet Björnhuset.

    Även om man undrar ängsligt när man tänker på hur hela halva kommunen trodde på Schönberg...

    Alltihop är så sjukt att man undrar om inte typ bipolär sjukdom där vanvettiga affärer är ett relativt vanligt symptom finns i bakgrunden.

    Men varför har INGEN sagt ifrån?

    Det är en lika stor gåta som var pengarna tagit vägen.

    Ungefär samma tystnad som brukar omge alkoholister på jobbet - eller i familjer.
    Fenomenet "elefanten i vardagsrummet" är ju välkänt. Alla vet. Ingen säger något.

    Finns det nånstans i bakgrunden bipolär sjukdom vill inte gärna de som låtit sig dras med i orealistiska projekt gå med på det förrän diagnos har ställts.

    Jag har ingen aning om var galenskapen - och tystnaden - har sitt utsprung men NÅG0N här vet antagligen vad det är för elefant vi haft i vardagsrummet.

    Känslan med den nya ledningen är att besluten är rationella och sunda fast kaos är utgångspunkten. Det inger en känsla av ökad trygghet.

    SvaraRadera
  5. Även jag har sett och hört en hel del om vad ”myglargänget” hållit på med. Och hade jag varit Jan Eriksson så hade jag sagt ”tack för kaffet!” och sen drypt av. Samma sak om jag varit Ulla Börjesson och hade därmed besparat kommuninvånarna fortsatt förnedring…

    SvaraRadera
  6. Otroligt vad den trojkan, Janne, Ulla och Kenneth har kunnat förstöra så mycket.....

    SvaraRadera
  7. Men nu är det lyckligtvis slut på falsksången:)

    SvaraRadera
  8. 18:24 Dessutom ljög han(hösten 2009) för hela fullmäktige,allmänhet och press.

    Han sa att det fanns hyreskontrakt med livsmedelsföretagen. Det fanns det inte!

    Det är ju så fruktansvärt förnedrande för oss kommuninvånare så det borde inte ens få finnas på kartan. Att denna lögn fick passera utan åtgärdera är ett tydligt bevis på hur korrupt denna gamla majoriteten var.

    Lögnen kom dessutom som svar på en fråga från allmänheten. I ljuset av bankbrevet och att investeringen betalades i förskott så var det ju viktigt att det minst fanns hyreskontrakt. Eftersom det var en lögn att hyreskontrakt fanns så var ju inget av investeringen säkrad.
    Ulla kan inte se att kommunchefen har gjort några allvarliga fel!??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Det är inte rimligt att en politiker som tycker så skall ha fortsatt politiskt inflytande.

    SvaraRadera
  9. Slut på falsksången ja men bakruset blir långvarit:(

    SvaraRadera
  10. Min ambition är i alla fall att ha fokus att göra det som är bäst för Färgelanda och dess invånare och vara lyhörd för dess befolkning.

    Det är bara så synd att det är så få invånare som tar vår medborgliga rättighet att gå från att vara kökspolitiker och delta aktivt vid de bord där de viktiga och de verksamma besluten fattas.

    Med andra ord .

    Gå med i ett för dig passande parti och va med vid bordet . Vi är alla politiker i en eller annan form , och hela vår vardag är ett resultat av de fattade besluten.

    ( Nu med höjd skatt i kommunen)

    Om nu alla sossarna, folkpartister och radikalsocialister är brända så hoppas jag på att det kommer nytt folk som vill något bra för kommunen.

    Det kommer att bli ett tufft jobb att byta ut en del chefer inom förvaltningen. Men man får inte glömma att det finns också mycket bra folk i kommunhuset också , mycket bra .

    Som varje dag gör sitt yttersta för att få saker och ting på plats. Så allt är inte skit med kommunen, men det är lätt att det blir den allmänna hållningen .

    Har själv råkat ut för just det på en tidigare arbetsplats, och det ledde till att varje dag blev till en pina. Så där är vi nog alla ute på farligt vatten som kan leda till att allt är kass.

    Men så tycker inte jag. Stöttad av min tidigare erfarenhet . här gäller nu att mobilisera trupperna och sedan gå till anfall .

    Vad vill vi med vår kommun och hur skall vi nå dit.
    Därför uppmanar jag dig ” Kökspolitiker ” Välkommen in i gänget!

    Detta skrev jag på denna blogg redan den 30 november 2009 och kan i efterhand se att en alkolist alltid måste ner i botten innan man lyssnar på omgivningen.

    E du nyfiken så kan du ju altid klicka på mitt ( Namn) för att se vem jag är.

    SvaraRadera
  11. Det är liksom inte bara en skruv som är lös.
    Då hade problematiken varit enkel(skruvat åt).
    Det skall till ett målmedvetet arbete under en längre tid( Detta arbete blir så oerhört mycket lättare och mindre smärtsamt om alla hjälps åt).
    Först då kan resultaten börja märkas.
    Men det är klart att den lösa skruven kunde inte vänta på att bli åtdragen.

    SvaraRadera
  12. Maktstrider och prestigeladdningar. Ett sätt att fly från sanningen. Vi får hoppas att Ulla m fl som gillar att tjafsa slutar med det.
    Det tjänar absolut inget till när det gäller den nuvarande maktfördelningen.
    Vi befinner oss i ett kritiskt läge som kräver samlade åtgärder i samförstånd.
    Grälsjuka politiker åstadkommer ingenting.
    Nu gäller det att spotta i nävarna och ta nya tag. Det kommer ingen god fe med trollspö.
    Ingen annan gör det åt oss.
    Tjafs och anklagelser är bara destruktivt.
    Det går att flytta. Visst. Men jag vill bo här.

    SvaraRadera
  13. Grattis säger jag till Bohusläningen. Helsidesreportaget i dag om det händelserika året i Färgelanda var sakligt. Det var i varje fall inte Ulla som "bloggade".
    Har ej sett löpet förstås.

    SvaraRadera
  14. Skolorna och barnen var dock inte med

    SvaraRadera
  15. Ja, varför var inte skolnedläggningen med, det var ju där allt började, med sveket från Fp. Som sa att dom inte skulle stänga skolorna men dom gjorde det i alla fall därför att de andra partierna inte ville gå med i LEADER.Ett utpressningsläge som sedan gav stora förluster i valet sedan.

    Och mobbinghistorian som var fruktansvärd.

    Kan ju vara så att hon inte vill skriva dåliga saker längre och det hade ju varit skönt om vi kunde få lite positiv framtoning. För att komma vidare mot de goda tiderna vi nu måste ta sikte på.

    SvaraRadera
  16. Nu skriver BHL om det inte finns förskoleplatser i Färgelanda. Och skyller på det nya styret att dom fattar långsamma beslut.

    Var det inte så att det var FÖRRA styret med Fp i spetsen som sa att det inte fanns några barn.

    Och heter inte en av frontfigurerna i Fp Gusteus?.

    Och var det inte dom som sa att alla barnen fick plats?


    Luktar propaganda mot nya styret.

    SvaraRadera
  17. Det är helt ofattbart att det finns personer som inbillar sig att en rapport från Enrst § Young skulle vara avgörande huruvida en person uppträtt felaktigt eller ej. Rapporten redovisar vad en enskild person i företaget ansåg. Enda möjligheten att slippa betala till Jan Eriksson är att åtala honom, men då måste man förbanne mig ha på fötterna. Då räcker inte en rapport från Ernst § Young.

    SvaraRadera