torsdag 10 mars 2011

Stalfors höll avskedsföreställning

I tisdags var det sista natten med gänget för "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors.

Stalfors har som bekant fått sparken som "utvecklingsstrateg" och tisdagens möte blev slutpunkten för detta "utvecklingsarbete". Det var en välregisserad avskedsföreställning, där aktörerna utgjordes av ett 15-tal företagare (huvudsakligen bestående av Stalfors lojala påhejargrupp), kommunalrådet Peter Johansson (KD), Ann-Marie Jacobsson (C), Per Krokström (M), de två S-politikerna Ulla Börjesson och Kerstin Fredriksson samt Bohusläningens notoriska lokalredaktör Jenny Borg.

Efter vad Bloggen förstår blev inte kommunens samtliga företagare inbjudna av Stalfors.

Det var alltså upplagt för svinhugg mot Alliansen och Stalfors gjorde ingen besviken. Giftiga pilar och grovt artilleri regnade över majoritetens företrädare, som intet ont anande hade ställt upp för att diskutera ett förbättrat samarbete med näringslivet. Det fanns undantag bland de närvarande företagarna, men i huvudsak handlade det om Stalfors gäng som höll hov.

Kvällen till ära deltog Stalfors fru och hon skrädde minsann inte orden när hon - talande för sin mans räkning - återkommande spydde sin galla över Alliansen. Jenny Borg undvek i sin artikel att citera Stalfors maka - det hade kanske blivit väl genomskinligt då.

För ovanlighetens skull stängdes S-bloggen av på Bohusläningen, eftersom artikeln aldrig lades upp på tidningens nätsida.

De två bandhundarna Ulla Börjesson och Kerstin Fredriksson var alltså på plats och råskällde som vanligt på Alliansen, utan att bidra med något konstruktivt.

Av förmodat taktiska skäl undvek för en gångs skull Jenny Borg att citera lagkamraten Ulla Börjesson. Kritiken mot Alliansen kanaliserades istället genom de närvarande företagarna, som allmänheten "förhoppningsvis" skulle uppfatta som neutrala.

Sålunda citerades bl.a. Ulla Börjessons granne i Ödeborg, Einari Johansson, och Jan Stalfors granne i Ellenö, Matthildur Thordardottir.

Förra året gjorde sig Einari "ett namn", när han i Bohusläningen påstod att näringslivsklimatet i kommunen var bra. Einari kunde inte förstå Svenskt Näringslivs undersökning - där alla företagarna fick delta och säga sitt - som visade att näringslivsklimatet i kommunen nästan var sämst i Sverige.

Men nu - några månader senare och med en ny politisk ledning - är alltså allt nattsvart enligt Einari. Och detta trots att den nya majoriteten inte ens hunnit sätta sin prägel på näringslivspolitiken i kommunen.

Einari siktar in sig på att hans gamle kompis Jan Stalfors - den person som ansvarat för kommunens näringslivsfrågor under senare år och som därmed bär huvudansvaret för kommunens kollapsade företagarklimat - fått sparken. Kärleken är blind sägs det ju.

När Einari pratar med Jenny Borg tar han fram den stora motorsågen och säger att "detta kommer aldrig att hålla". För säkerhets skull blir han citerad en andra gång i artikeln. På Bloggen förstår vi inte riktigt vad det är som "inte skall hålla" - det finns ju uppenbarligen ingen grund att stå på.

Som "utvecklingsstrateg" lyckades alltså Stalfors inte särskilt väl med att förbättra företagsklimatet. Däremot lyckades han bränna av rätt mycket skattepengar på otaliga projekt (blev något av dessa projekt slutredovisat för politikerna?). Det mest framträdande av dessa projekt var tveklöst Björnhuset, som han drog igång tillsammans med den numera avskedade kommunchefen Jan Eriksson.

För Färgelandas del handlar det nu om att lägga det gamla och dåliga bakom sig samt sikta framåt, att börja om från början och skapa ett företagsklimat där alla kommunens företagare får delta och vara med och påverka.

Bloggredaktionen

9 kommentarer:

  1. Inte svårt att förstå att detta var riggat!
    Patetiskt!
    Jenny beskrev till och med yttranden som fälldes på tu man hand under kafferasten.
    Huvudsaken var att yttrandet passade syftet med hennes framställning.
    Det som först måste göras är att bygga upp ett förtroende mellan näringsliv och kommun.
    Med tanke på det så var det en dålig start när alliansen tillät denna föreställning.
    Som företagare KRÄVER jag nu att denna reporter(ingen reporter) ej får närvara på kommande möten.
    Dessa möten skall vara till för att förutsättningslöst kunna prata om det som är fel och rätt. Var och en skall ockå kunna lägga fram "galna" förslag till lösningar osv utan att för den skull bli invinklad i en artikel i Bohusläningen.
    Om inte alliansen nu tar ett tydligt initiativ så blir jag gruvligt besviken.

    SvaraRadera
  2. Ajöss Stalfors. pysselstragen.

    Hur du lyckats krana till dig sysselsättningsbidrag från EU för en Dalslandsbok står skrivet i stjärnorna men nu har du i alla fall lite fortsatt klipp-och-klistra att göra och får utdelning privat på den enda riktiga näringslivserfarenhet du har: handläggning av EU-bidrag.

    Varför du inte låtit EU-bidragen regna manna över kommunen, exempelvis över klustret du vet, pannkakan, det finns ju en del att hämta, har sin mycket enkla förklaring.

    Att du och dina kommunala kumpaner aldrig sökte några bidrag eller annat stöd som tillskott till det famösa livsmedelsklustret förklaras av att projektet då riskerade granskning, så det har ni alltså nogsamt underlåtit

    EU är inte alltid så noga med att följa upp sina projekt, det har du ju utnyttjat och tillskansat dig stora arvoden för.

    Björnhuset är försås störst räknat i kronor och ören men mest vansinnigt och bortom alla normala affärsmässiga beteenden är dock vänortsprojektet Schönberg. Där Bryssel till slut sa nej till bidrag men du körde på med de EU-pengar du hade tillgång till och som inte syntes i den kommunala bokföringen

    Som tidigare EU-bidragshandläggare har du ju halva inne och du ska se att du lyckas ragga mer pengar från EU nu när det gick åt fanders med Ed.

    Du har onekligen födgeni, du klarar dig säkert på din smörigt övertrevliga sociala kompetens fast dina verkliga färdigheter är sådär, milt uttryckt, när det handlar om näringsliv.

    Kanske någon som känner till infrastrukturen för nyföretagande nu kan ta över.

    Och:
    varför bjöds inte jag in till din tack- och avskedsföreställning? Med MIDDAG?

    Far i frid.

    SvaraRadera
  3. Hur skall kommunen vara för att vara en bra kommun för näringslivet?
    Kommunen kan inte "vara" näringslivet.
    Detta gäller på samma sätt som en bra florist inte kan "vara" en blomma.
    I kommunen måste det vara en bra "jordmån" för företagen.
    Det måste också vara "rätt" klimat för företagen.
    På samma sätt som olika blommor fordrar olika jordmån fordrar även olika företag detta. Detta gör att vissa företag passar bättre än andra i Färgelanda. Jordmånen är svår att aktivt påverka. I viss mån kan dock kommunen verka för en bättre jordmån(t.ex bättre infrastrukturen). Det finns dock vissa saker som kommunen omedelbart kan göra(t.ex vad det gäller industritomter,lokaler,telekommunikationer etc)
    Klimatet därimot kan omedelbart förbättras.
    Det behövs omgående en företagslots som på ett proffsigt sätt omgående när en näringsidkare har ett problem,en önskan eller en ide totalt avbyråkratiserar det/den så att näringsidkaren kan uppleva att "det händer något" på ett positivt sätt.
    Annars vissnar kanske blomman!
    Detsamma gäller om ett företag har planer på att etablera sig i Färgelanda.
    Alla utsvävningar i vidlyftiga omvärldsanalyser och deltagande i än den ena än den andra sammanslutningen gör att fokus på det konkreta och viktiga ofta försvinner in i en dimma.
    För att näringslivet skall uppleva samverkan meningsfull fordras det en fast styrning i kommunen.
    Företagare vill inte delta i en lekstuga där alla på en barnslig nivå håller på med en politisk pajkastning.
    Vi ser ofta att det i kommuner som lyckas att detta ofta kan härledas till en enda stark man/kvinna som har förstått vad bra företagsklimat är och vad som fordras.
    Så alliansen-hur skall det bli?
    Skall Ni ej vidtaga någon åtgärd?
    Det behöver ej vara något enormt resurskrävande-men något måste Ni göra!

    SvaraRadera
  4. Om man är politiker så vet man inte vad företagande är??!!
    Om inte jag tänker fel så finns det fler företagare i politiken nu med det nya styret och färre löntagare jämfört med när Ulla och hennes björnliga styrde. Rätta mej om jag har fel.
    En kommun ska inte använda sina pengar i projekt som dränerar vård skola omsorg, punkt.
    Företag som vill ha sponsring av sin verksamhet ska själv leta reda på finansiärer, inte använda ANDRA FÖRETAGARES OCH LÖNEARBETANDE SURT FÖRVÄRVADE SLANTAR.
    SÅDANT FÖRSÄMRAR företagsklimatet i en kommun.

    Varför ska vi andra betala lokalerna? Om företagen hade haft en lönsam företagsidé hade de inte behövt bli sponsrade.

    Om en kommun vill ha ett bra invånarklimat måste först och främst ALLA medborgare ha samma rättigheter och skyldigheter. Om så inte sker kommer inte heller företagsklimatet vara positivt.

    En kommun med skapligt låg skatt och bra service är extremt bra "invånarmagnet". Att bara fokusera på företagare är vansinnigt det är invånare vi behöver. Invånare som betalar skatt. Något som borde vara möjligt för en kommun som är klassad som pendlarkommun.

    SvaraRadera
  5. 16:08
    Vettig kommentar. Ligger mycket i det du säger. Är också företagare. Viktigt att det blir effektivt, det har vart för mycket prat på senare år men ingen verkstad. Nya krafter behövs.

    SvaraRadera
  6. Alla dom som förknippas med den gamla korrumperade ledningen måste bort. Punkt och slut. Annars finns det ingen utveckling för kommunen.

    SvaraRadera
  7. 23.07
    Då måste ju alla nuvarande politiker som var med i den gamla "regeringen" ta sitt ansvar och ställa sina platser till förfogande. Kenneth Carlsson verkar ju i alla fall ha fattat att han gjort fel och ställt sig lite off-side. Det kan FP vinna på i längden. Men Ulla Börjesson gasar på för fullt. Säger att det är politikernas fel, också, men tar inget ansvar. Även Ann-Marie Jacobsson borde ställa sin plats till förfogande. Finns kanske fler som borde göra samma sak. Hur gör man? Omval på vissa poster inom partiet? Är för dåligt insatt i detta.

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  8. Det är inte säkert att det är Kenneth som ställt sin plats till förfogande. Det kan vara så att partiet vaknat och insett att om man vill så sakteliga gå tillbaka till den ursprungliga alliansen måste det till en förändring/förnyelse. Om FP vill vara trovärdiga i sitt ansvarstagande måste de som sitter i fullmäktige lämna sina platser och de andra avgå i tur och ordning så att FPs representanter i fullmmäktige blir personer ur det "nya" partiet. Först då blir de trovärdiga.

    Ulla ångar på. Hon inser nog att hon gjort fel, men hon är ju i opposition och då ska man bråka. Det verkar finnas en kärna inom partiet som inte på några villkor vill släppa sin makt.

    Om Ann-Marie avgått hade C varit ett trovärdigt parti. Nu tror jag hon försöker vara en god medlem i alliansen, men hon var med ända till skolfrågan spräckte samarbetet. Det var inte Björnhuset som avgjorde att hon steg av. Jag är inte säker på att hon vågar låta KD och M styra utan att hon (och inte någon annan i partiet) har full insyn i vad som sker i maktens korridorer.

    Några reflektioner en söndagsmorgon då tankarna går till Japan.

    SvaraRadera
  9. Exit pysselstrategen, inte en dag för tidigt......

    SvaraRadera