fredag 1 april 2011

Bloggen påverkar även "kulturen"

Det visar sig nu att Bloggen inte bara påverkar politiken, utan även kulturen i kommunen.

För en tid sedan tog ju Bloggen upp kommunens kulturella "storsatsning" Cultural planning - ett begrepp som är svårare att greppa än en hal ål och vars anglosaxiska idé- och språkursprung gör det omöjligt att hantera för de flesta.

Kanske var detta en del av ursprungstanken hos kulturens försvarare, att ingen skulle förstå vad man pratade om och att det därmed skulle bli lättare att flumma om väder och vind. Men nu är vi kanske orättvisa i överkant mot kommunens kulturbärare.

Det kan nämligen vara så att tanken var mer "seriös" och att man planerade att hålla kurser och föredrag för politiker, tjänstemän, föreningar, allmänhet och övriga intresserade (vi tror vi fick med alla där), för att lära alla vad Cultural planning betyder.

Ett sådant tillvägagångssätt hade skapat både stora merkostnader och kanske t.o.m. arbetstillfällen. Nya arbetstillfällen finansierade med skattemedel ses ju som mycket positivt i vissa kretsar - se bara på Björnhuset.

Kommunens "culture vultures" läser uppenbarligen också Bloggen - i vart fall tycks de ha "drabbats" av insikten, om att det lika storvulna som främmande begreppet Cultural planning inte passar Färgelandas mer provinsiella och jordnära förhållanden särskilt väl.

Kulturens försvarare har därför bestämt sig för att döpa om Cultural planning till något alla förhoppningsvis förstår - Förändringen. Det är kulturassistenten Jimmy Alm (klicka på länken) som håller i trådarna och han förklarar att Cultural planning "inte är ett bra namn", men att inget annat namn heller kändes så där alldeles "klockrent" - så det bidde Förändringen till slut.

Det var för övrigt Jimmy själv som kom på idén att byta namn till Förändringen - idén föddes när Jimmy "insåg" att meningen med Cultural planning är att förändra.

När Jimmy ombeds förklara innebörden av Förändringen rent konkret, så gör han ingen besviken och uppger stolt att "det handlar om kultur i den breda definitionen" och att "det handlar om perspektiv". Visst låter det nästan som vacker poesi, när Jimmy förklarar meningen med livet.

En del, mer jordnära medborgare, tycker kanske istället att Jimmy bekräftar att det hela egentligen handlar om ett flumprojekt. Som Bloggen tidigare rapporterat, hade kanske Flum-Flum varit ett mer passande namn på det långvariga sociala kafferep som nu förestår.

Om ett par år, när kaffet och kakorna tagit slut och de sedvanliga avslutningstalen med utbyte av ömsesidiga hedersbetygelser hållits, kommer allt "hårt kulturarbete" att sammanställas i något slags rapport, som inte kommer att läsas av någon.

Rapporten "Förändringen" kommer därmed att bidra till kommunens redan tidigare digra samling av hyllvärmare.

Bloggredaktionen

19 kommentarer:

  1. Så sant som det är sagt...

    SvaraRadera
  2. Har JB äntligen slutat bevaka Färgelanda?

    SvaraRadera
  3. Bloggredaktion!
    Har ni vaknat på fel sida eller!?

    Vi hade Jimmy Alm på vårt möte i föreningen Mötesplats Färgelanda,

    Jag tycker faktiskt att han gör så gott han kan med att arbeta för att Färgelanda skall gå framåt.

    Kultur är enligt vad jag tycker ett mycket bredare begrepp än tavlor på en vägg eller annan högtravande tillställning.

    Ett kulturevenemang som årligen återkommer är harvens dag (25 år i år) . även fotbollskuppen , brännbolls tävlingen i Högsäter är kultur.

    Även mötet med människor i mataffären är kultur. I Färgelanda blir man ofta stående med andra människor och utbyter tankar och åsikter medan i storstäderna rusar man från hylla till hylla utan att lyfta blicken.

    I andra länder har de minareter och bönutrop som bygger på deras kultur.

    Kultur är för mig ett sätt att leva. och vad Jimmy vill att vi skall göra är att få fram ett sätt att leva i det goda Färgelanda.

    Men det , Bloggredaktörer , kanske är flum flum för er.

    Skulle inte förvåna mig om ni inte lägger ut det här inlägget då det ligger i er strategi att dissa sånna här inlägg!

    SvaraRadera
  4. LOOOOOOOOOOOOOOL!!!

    SvaraRadera
  5. Ja det är eländigt att läsa här om hur illa METODEN cultural planning presenteras. Dick har uppenbarligen förstått den vidare definition av kultur som cultural planning utgår från men det som inte framgär är att det våras för den gamla samhällsplaneringen. Cultural planning är ett verktyg för SAMHÄLLSPLANERING med utgångpunkt från kulturen i kommunen och då i den vidare mening som Dick talar för.
    Kultur har länge definierats som "de sköna konsterna", det klassiska kulturbegreppet.

    Förväntningen nu är inte att sprida opera och avantgardistisk konceptkonst utan att skapa en helhetssyn på kommunen.

    Om detta kan lyckas är svårbedömt.

    Vilken helhetsbild en kommun ger omvärlden är "kulturbilden". Och den kan påverkas. förändras!

    Kriskommun?
    Kriskommun som tar nya tag?
    Utvecklingskommun?
    Landet främsta utvecklingskommun 2011?

    Musik, bilder, sportprestationer, handel och industri är sådant som påverkar "kulturbilden", spännande vildmark, unik flora, utsiktsplatser. promenadstråk och allt möjligt har betydelse.

    Visst handlar det i grunden om att leva i det goda Färgelanda. Det handlar också om vilken bild vi ger omvärlden av oss själa.

    Är vi en samling ömkliga grinollar?

    Eller har vi ett attans jävlaranamma, reser oss. borstar av oss. biter ihop och tar nya tag med hejsansvejsan under skratt och stoj?

    Att avfärda all kultur som flumflum.

    Tja.

    SvaraRadera
  6. 14.18

    Vi kan bara hålla tummarna för att du har rätt! Inga mysiga eller smutskastande artiklar på "vår" sida i dag. En artikel om IAC på sidan 5. Kontoret var låst och mörkt. Kanske har vi blivit bönhörda och får en annan lokalredaktör? Förhoppningsvis en som lyssnar till oss medborgare, och då menar jag inte bara till Ulla Börjesson. Vi är några hundra till som fortfarande bor i kommunen. Många bra politiker och tjänstemän också, men det är bara de gapiga som Jenny Borg har låtit komma till tals. Nu vädrar vi morgonluft!

    Och Dick. Jag tror nog att bloggredaktionen inte menar så illa som du läser. Vi ger Jimmy och bloggen en chans till, tycker du inte det? Blir nog bra i slutändan bara vi alla håller sams och drar åt samma håll.

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  7. Frågan är om det finns någon kommun i landet som har lika stort behov av FÖRÄNDRING som Färgelanda har. Att håna vem det än är som tar initiativ till en förändring av Färgelanda verkar ju helt kokkobello.

    Färgelanda behöver förändring. det tror jag alla är eniga om.

    FÖRÄNDRINGEN är ett absolut träffsäkert namn på det enda raka i Färgelanda.

    Någon blrde göra en flaggvimpel med texten FÖRÄNDRING- Kunde bli en allmän försäljningssuccé dessutom. För villaägare som sk flytta. just har flyttat in. har skilt sig eller gift sig. när ett barn fyller moped eller tar examen.

    En vimpel med ordet FÖRÄNDRING i glada färger kan bli början på en fin liten vimpelfabrik dessutom!

    Ta hit Ung Företagsamhet och kom igång med bra handledning om nu inte den lokala banken tar initiativ till ett näringslivsprojekt för unga.

    Finns så många små förändringar som kan uppstå och bilda en stor å.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Bra Dick! Det hedrar dig. Men förlåt en enkel fråga. Varför skriver du svordomar, du som är Kristdemokrat? Jag svär själv, men försöker undvika det i skrift för det ser inte bra ut. Bara ett tips från mig till dig.

    Man kan ju inte vara säker på att mina tankar om Jenny Borg stämmer. Ibland är det önsketänkande. Såg att Bohusläningen annonserade efter en nyhetschef. Kanske JB ska få det jobbet. Hade ju liknande på Ttela. Hoppet är ju det sista som överger människan. Nu kan det bara bli bättre och att byta ut JB gör ju att Färgelanda har bättre möjligheter att få fram "sanningen". Eller opartiskheten som chefredaktören uttryckte det. Så har det inte varit under senaste tiden.

    Kanske behöver inte Färgelanda en massa chefer utan medborgare som vågar ha åsikter och föra fram dem till politiker och tjänstemän. Vi är väl inte mer än drygt 6000 invånare. Nog kan vi hålla sams och hjälpas åt att få allt på rätt köl igen utan en massa trams?

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Förlåt Dick. Jag förmedlade bara en känsla jag, och många med mig, har. Man skiljer på tal och skriftspråk. Du får göra som du vill. Jag svär i tal, men inte i skrift. Det är var och ens val och jag anklagade inte dig. Det var ett språkligt råd i all välmening. För visst drar vi i samma tråd du och jag? Det är jag övertygad om. Inte ska vi bråka om petitesser. Du kan gärna råda mig också. Allt som kan hjälpa Färgelanda ur eländet är bra. Jag gör vad jag kan och all hjälp emottages tacksamt, för inte ens jag är ofelbar. Erkännes.

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. ÄNTLIGEN!


    Nu är det officiellt. Jenny Borg slutar som lokalredaktör i Färgelanda och blir nöjesredaktör. Där kan hon fortsätta med sina gosereportage

    Ryktesvis har jag hört att Mattias Modéen efterträder henne här på Dal. Jag hälsar honom välkommen och hoppas han visasr sig vara en god journalist och kan röra sig i alla kretsar.

    SvaraRadera
  14. VSvordomar i tal och skrift är inte en fråga om moral, det är en fråga om val.

    Dick tycks vilja framställa sig själv som en KAXIG GRABB som står för RESPEKTLÖSHET. Hur smart det valet är kan diskuteras. Han har själv tagit på sig rollen som politisk ledare i ett parti som mest attraherar hel- och halvreligiösa väljare.

    Kanske hoppas Dick på att väcka moderskänslor i tanter och att denna väljarpotential vill sluta honom till sina bröst och milt tillrättavisa honom?

    Valet att krydda sitt språk med svordomar kan visserligen avslöja språkfattigdom och bristande förmåga att inom ramen för den allmänt accepterade normalprosan nyansera sitt tal och sin skrift. Men Dick har tillgång till en helvetes massa ord har det visat sig så det ymniga svärandet är naturligtvis effektsökeri och det kaxiga språket en mask.

    SvaraRadera
  15. Vad tycker Göran Hägglund när Dick använder Kd loggan i sitt ordval på Bloggen.Står Kd bak Dicks tankar eller är det personliga tankar.Håller Dick på att skriva nytt Partiprogram till Kd.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. Käre Dick.

    Inte måste du ta så illa vid dig bara för att jag påpekade att du skrev en svordom. Det var absolut inte min mening att du skulle känna dig mobbad. Ville bara vara hjälpsam. Och som du ser så är det några som reagerar på att en Kristdemokrat svär under KD loggan. Hade du bara tagit till dig mina ord och låtit det bero hade det hela dött ut. Jag hade hoppats att stämningen på den här bloggen skulle bli bättre. Se inte spöken Dick!

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera