söndag 3 april 2011

Bohusläningen - Jenny Borg slutar!

Den sedan länge hårt kritiserade lokalredaktören i Färgelanda - Jenny Borg - slutar.

Det är innebörden av den nyhet som Bohusläningen publicerade i lördagens tidning, där Jenny Borg presenteras som tidningens nya nöjesredaktör.

Frågan är vad Bloggen erfar känslig för tidningen och någon kommentar, till att - och varför - Jenny Borg skall sluta i Färgelanda, lämnas inte.

Till slut blev sannolikt protesterna från allmänheten, prenumerationsuppsägningar och det ständiga ifrågasättandet av tidningens integritet, för mycket för tidningens ledning (klicka på länken).

Under sin tid som lokalredaktör ingick Jenny Borg ett oheligt äktenskap med oppositionsrådet Ulla Börjesson (S), där det inom journalistiken välkända dramaturgiska knepet "boven, experten och offret" användes systematiskt i den lokala samhällsrapporteringen.

Boven i Jenny Borgs artiklar var alltid Alliansen (C, M och KD), eller någon av dess företrädare.

Experten var nästan alltid Ulla Börjesson (ibland någon annan ur oppositionen, som t.ex. Tommy Larsson (S) eller Kerstin Fredriksson (S)).

Offret var oftast tjänstemännen, ibland namngivna (t.ex. kommunchefen Jan Eriksson), men oftare hänvisade till under samlingsnamnet "tjänstemännen". Offret kunde även vara allmänheten, varvid alla kommunens invånare framställdes som offer för Alliansens politik (klicka på länken).

Mot slutet av sin tid som lokalredaktör, kunde man också märka att Jenny Borg blev alltmer upptagen med Bloggen, vilket närmast kan liknas vid en besatthet. "Vet du vem som skriver på Bloggen?", var den stående frågan när Jenny Borg träffade Färgelandas politiker, men hon frågade även många ur allmänheten.

Det överdrivet stora intresset för Bloggen framskymtar även i den artikel, som vi länkat till ovan. Förutom att Jenny Borg lyckas med konststycket att använda en S-märkt tjänsteman som både offer och expert, ger hon avslutningsvis en känga till Bloggen med hjälp av en anonym representant för allmänheten.

Om Jenny Borg hade arbetat för en facklig eller religiös tidning, hade nog ingen höjt på ögonen för den partiska och ensidiga rapporteringen - det hör liksom till. Men som lokalredaktör för en dagstidning, som skall vara opartisk i sin nyhetsförmedling, fungerar det inte.

Förhoppningsvis lyckas Jenny Borg bättre som nöjesredaktör, där hon kan ta ut svängarna ordentligt. Vi på Bloggen önskar henne lycka till.

Bloggredaktionen

12 kommentarer:

  1. Det var en tråkig nyhet. Jenny B är en bra journalist som inte hukat för att skriva obehagliga sanningar. Jag förstår att höger i FLA är nöjda nu. Ingen granskning av konsult-raseriet längre. Nu kan borgligheten husera bäst de vill. Och vi Färgelanda bor får betala med höga skatter.

    SvaraRadera
  2. Bloggen äger!!!

    SvaraRadera
  3. 13.11

    Klart att vi är nöjda med att Jenny Borg försvinner! Det var ju en majoritet som röstade på alliansen i valet. Jag var en av dem och det skäms jag inte över. Det blir nog ordning på Färgelanda kommun också så småningom, men det finns många vrår som det behöver städas upp i. När har du själv tänkt börja hjälpa till? Man behöver faktiskt inte vara partipolitisk för att försöka få till en trevligare ton i debatten!

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  4. Nu får vi bara hoppas att lokalredaktörstjänsten i Färgelanda får vara kvar och snabbt blir tillsatt.

    Redaktionen kan i värsta fall läggas ner. Tidningen har noll förpliktelser.

    Och det kanske inte finns någon sökande till tjänsten, som ju visat sig vara mycket ansatt i den allvarliga kris kommunen befinner sig.

    Blir den tillsatt kan man hoppas att det blir av en journalist som dels arbetar med utgångspunkt från den journalistiska etik som garanterar oss läsare en mångsidig belysning i stället för partisk. Samt att journalisten har grundläggande kunskaper om kommunpolitisk demokrati.

    Säga vad man vill om avgående redaktören men hon har inte väckt respekt för sin osvikliga integritet.

    SvaraRadera
  5. Det var nog bra att det blev som det blev. Det kan inte vara bra för varken Bohusläningen eller kommunen när det håller på så här. Jag noterar kommentaren 13:11, som tycker om Jenny B och som så uppenbart är vänster. Han/hon bekräftar därmed att kritiken varit berättigad. Tänk så avslöjande en del kommentarer är...

    SvaraRadera
  6. Höjd skatt kan väl knappast den nya majoriteten lastas för?!
    Det får konsikvenser att bränna 88 miljoner utan ledning styrning och kontroll.

    även jag känner mig tillfreds med detta budskap att vi nu kan få en ny lokalredaktör värd namnet och där med få en balans i rapporteringen.

    Jag får väl göra som ni andra och i fortsättningen skriva som anonym eftrsom kulturen skall vara sådan på den här bloggen.

    Man skall ta seden dit man kommer. Och jag inser att det inte är så lätt att ändra på seder och bruk.

    I alla fall inte i Färgelanda.

    SvaraRadera
  7. Var har Jenny Borg kritiserats så hårt? Förutom på denna blogg då menar jag.

    SvaraRadera
  8. 20.18

    Vi är många som har skrivit till chefredaktören i detta ärende.

    SvaraRadera
  9. På min Blogg och sedan vet jag många som har både mailat och ringt till Ingalill Sundhage, chefredaktör.

    Kritiken har varit omfattande vill jag på stå.

    SvaraRadera
  10. Är det inte fantastiskt !!

    Jag gillar den här nya världen där medborgarna till och med kan sparka tidningsreportrar.

    Livet är underunderbart när u... är bart.

    SvaraRadera
  11. Man måste högakta chefredaktören som lyssnar på sina prenumeranter/läsare. Fast det var naturligtvis nödvändigt om Bohusläningen skulle överleva i Färgelanda kommun. Ett klokt beslut. Hoppas nu, som någon skrev, att vi får en snabb tillsättning av ny lokalredaktör och att han/hon försöker vara saklig och opartisk. Annars kan det mycket väl bli så att den redaktionen läggs ner och allt bevakas från Uddevalla.

    SvaraRadera
  12. Det kan ju också förhålla sig så att kritiken mot Jenny Borg har varit högst befogad sett från redaktionens synpunkt.
    Det är inte journalistiskt ok att inte belysa båda/alla parter i en konflikt. JB har i vissa fall inte förstått de politiska turerna och tolkat saker felaktigt, ibland har hon gjort oskickliga referat. Det är en viktig uppgift att bevaka hur en kommuns skattepengar brukas eller missbrukas och blir det fel går det att införa rättelser men det hat knappast rört sig om några förargliga faktafel bara. Att låta oppositionen anklaga nya ledningen för att skapa otrivsel bland tjänstemännen utan att låta tf kommunchefen yttra sig i artikeln är ett kardinalfel. Man kan misstänka att JB:s brist på journalistisk etik blev hennes fall. Nu kan hon hylla Agnes från Vänersborg och skriva att fel låt vann utan att det har någon större betydelse varken hit eller dit.
    Det är sunt att medborgarna kräver bra journalistik eftersom det som står i tidningen sätter ett mentalt klimat.
    Orsaken till JB:s sorti från Färgelanda kan vi bara spekulera om, aldrig säkert veta vad som hände.

    SvaraRadera