fredag 10 juli 2009

Björnhushärvan

I Björnhushärvan har skattebetalarna betalat 150 000 kronor för en ”logistikanalys”, som avser de tre klusterföretagen (se nedan faktura). På fakturan figurerar parhästarna Jan Stalfors (som mottagningsattesterat fakturan) och Jan Eriksson (som godkänt fakturan).

När Bloggens talesman Bill Östlund begärde ut underlaget till fakturan, fick han ett rekommenderat brev från t f kommunchef Peo Johansson, vari sägs att det inte finns något underlag samt att ”resultatet av analysen har presenterats för kommunen och företagen vid ett dialogseminarium” (se Peo Johanssons brev nedan). Vid det aktuella seminariet skall kommunen ha företrätts av Jan Eriksson och Jan Stalfors.

Peo Johanssons brev innehöll även en kopia av ett ”konsultavtal”, undertecknat av Jan Eriksson och företrädare för konsultfirman (se nedan). Konsultavtalets innehåll – daterat 2007-09-10 – talar för sig självt. Det verkar ha tillkommit i all hast och tar snarare sikte på den utställda fakturan, än på det uppdrag som skulle utföras. Det är heller inte skrivet på kommunens brevpapper och inte diariefört!

Peo Johansson har telefonledes uppgivit för Bill Östlund, att Jan Eriksson avbröt sin semester och kom in till Peo Johansson med konsultavtalet några dagar efter det att Östlund framställt sin begäran. Var konsultavtalet funnits tidigare är okänt. Klart är i alla fall att det inte förvarats hos kommunen. Eftersom konsultavtalet inte diarieförts kan det även vara fråga om en efterkonstruktion, d.v.s. avtalet kan ha tillkommit efter det att Östlund gjorde sin framställan.

Att på eget bevåg – utan politiskt beslut – betala ut 150 000 kronor (ett hundra femtio tusen kronor) för ett arbete som inte ens dokumenterats, torde stå i uppenbar strid med ett antal externa och interna bestämmelser (Bloggen avstår från att rubricera handlandet).

Enligt konsultavtalet är det kommunen som är uppdragsgivare och som därmed äger analysen. Att det skulle saknas ett skriftligt underlag är direkt osannolikt – det skulle nämligen innebära att kommunen utsatts för något slags bedrägeri. Att betala en konsult – oavsett hur näriga de än må vara – 150 000 kronor, för en liten pratstund med ett par kommunala tjänstemän och företrädare för de tre klusterföretagen, är nämligen fullständigt orimligt.

Den aktuella utbetalningen (totalt 198 031:- inkl moms) har bokförts på kommunens driftskonto 4709 (övriga konsulttjänster). Det innebär att beloppet belastat kommunens resultat fullt ut. Kostnaden har således inte bokförts på Björnhusprojektets konto, vilket i sin tur innebär att beloppet inte ingår i den hyra som klusterföretagen skall betala och inte heller ingår i Björnhusprojektets investeringsram. Skattebetalarna har därmed ”skänkt” de tre företagen 158 425 kronor.

Kvar står således frågan varför det saknas underlag för den påstådda logistikanalysen? Dessutom saknas underlag till den reseräkning om 8 425 kronor som kommunen betalat. Vem avser dessa resor, vilka resor avses, hur har resekostnaden beräknats?

Att kommunens politiska revisorer inte reagerar är inte så konstigt. De har sovit i alla år – de är ju politiker – och kommer att fortsätta göra så framgent, om inte annat för att skydda sina kollegor.

Vad säger Erikssons chefer, d.v.s. kommunstyrelsen? Har de fortsatt förtroende för Eriksson? Det är ju inte första gången Eriksson ”glömmer” att diarieföra viktiga handlingar. När det avslöjades att Eriksson ”glömt” att diarieföra ett tilläggsavtal, som gav kommunen möjlighet att betala ut 10-tals miljoner till bulvanföretaget Mathuset AB, så trodde kommunstyrelsen på Erikssons försäkringar att det handlade om den mänskliga faktorn – att Eriksson helt enkelt glömt att diarieföra handlingen.

Bloggen undrar hur många gånger det är tillåtet att ”glömma” redovisa centrala handlingar, d.v.s. undanhålla dem för ansvariga politiker, innan ansvariga politiker tar sitt ansvar?

Det finns fler kostnader som avser Björnhuset och som bokförts på kommunens driftskonto genom Jan Erikssons försorg och vi återkommer till dessa senare.

Bloggredaktionen!













23 kommentarer:

  1. Jordbruksministern satsar 160 miljoner som ska ge 10.000 nya jobb.

    Färgelanda satsar 62 miljoner som ger vad 40-50 jobb?

    På ministernivå borde 62 mkr ge Färgelanda 3875 nya jobb.

    SvaraRadera
  2. Ofattbart otroligt det som nu pågår och att det tillåts fortsätta. Som invånare och skattebetalare i Färgelanda är jag slagen av häpnad.

    SvaraRadera
  3. F-n va sjukt.... dom har ju kapat kommunen för h-e!!

    SvaraRadera
  4. Jag måste upprepa att Socialdemokraterna har ett mycket,mycket stort ansvar i tjänstetillsättningen av Jan Eriksson.

    I nuläget har samtliga partier ansvar för att lagar och regelverk efterlevs!

    Det räcker inte bara med ord,det måste också vara sanning i orden!

    Bekymrad!!!

    SvaraRadera
  5. Till anonym: Bra jämförelse med att det borde ha gett Färgelanda nästan 4000 nya jobb. Dessutom så tror inte jag att det ens ger 40 nya jobb. Samhall försvann och därmed jobb. Det ska finnas underlag till fakturan. Om Färgelanda har beställt uppdraget så ska det finnas underlag. Helt otroligt att man betalar ut pengar för fakturor som inte har något underlag. Inte reseräkningen heller. Vem är det som har varit ute och åkt och vart?

    SvaraRadera
  6. Jag har haft Thord Karlsson som chef och träffat Peo Johansson i affärssammanhang.
    Dessa herrar är i mina ögon hyggliga karlar liksom vissa politiker. Men det ger dem inte rätt att sitta stillasittande.

    Varför agerar inga av dessa???

    SvaraRadera
  7. Har det blivit vakuum efter Isaksson och Lågström? Detta som belyses här på bloggen är inte Färgelanda i mina ögon. Att Färgelanda har styrts ut på tvivelaktigheter av ett fåtal nya personer är otäckt, dessa saknar tydligen ansvar och kompetens.
    Ni politiker och tjänstemän från den rätta tiden,ifrågasätt och kämpa!

    NI ÄR MITT ENDA HOPP!

    SvaraRadera
  8. Alla vi som betalar höga prenumerationsavgifter för Bohusläningen borde säga upp tidningen som inte har tagit sitt demokratiska granskande ansvar på allvar i Färgelanda på åratal. När katten är borta dansar råttorna på bordet.

    Ingen betalar väl MYCKET PENGAR för att läsa artiklar som stryker makthavarna medhårs genom att redaktionen antingen är totalt oengagerad eller okunnig.

    Hur kan det komma sig att tidningen inte undersökt Björnhusaffären med flera underliga förhållanden , åtminstone på handlingarna, när bloggen brett ut hela historien? Då hade de rimligen upptäckt bristen på diarieföring och att handlingar saknas.

    SvaraRadera
  9. Kör eget konto för vissa kostnader och undanhåller det för politikerna. Snacka om mygel!!! Och så avskedas personal eftersom det saknas pengar. Det är nästan så man exploderar av ilska.

    SvaraRadera
  10. MöRKLÄGGNING!

    Bloggen släcktes ner Bohusläningen tystades!

    Så var det tänkt, och så blev det.

    Bloggen återuppstod!!

    Bohusläningen försvann in i mörkret, det enda ljus tidningen ger är att de lyser med sin frånvaro!

    Svagt, bättre kan ni Bohusläningen.

    SvaraRadera
  11. 10.46
    Många av politikerna från den "rätta tiden" är fortfarande kvar. Ex Lågström. Det är dax att du tar deras plats. Lycka till.
    f5

    SvaraRadera
  12. Parhästarnas enda hopp nu är att politikerna fortsätter ge dom sitt dumdristiga, oansvaritga, okunniga och rädda förtroende. Jag tycker dessa politiker bär det största ansvaret i hela denna härvan. Det måste ju vem som helst förstå att företagen aldrig kommer kunna betala en hyra som motsvarar de kostnader som kommunen lagt ut. Ska bli otroligt intressant och se vad det kommer stå i hyreskontrakten när de nu kommer. Dom ska lusläsas. Som det stod här i bloggen tidigare att det är det politiska beskyddet som gör att de kan fortsätta stämmer. Måste fråga de politiker (folkvald) som läser bloggen "tycker ni att man kan skylla på den mäskliga faktorn i ovanstående fråga också? Finns det ingen med civilkurage bland politiker? Eller är alla på den linjen att jag säger inget så har jag inget sagt! I så fall är det bättre att avgå!

    SvaraRadera
  13. Eriksson har ju fixat eget kontor åt Stalfors i Centrumhuset, där han kan sitta och trona på behörigt avstånd från övriga anställda. Ingen vet vad han gör, ingen behöver bry sig, och själva tanken är kanske att ingen ska se honom och ingen ska bry sig om vad han gör, när han kommer och går osv.
    Snyggt upplägg må jag säga.

    SvaraRadera
  14. Svar till f5 15:09

    Att ett N försvann i Zaids efternamn, ber jag om ursäkt för till Zaid.
    Att du vill uppgradera Lågström till Högström,visar bara vilken nivå du själv bifinner dig på(Likström). Kom upp ur graven så skall du se att Färgelanda är förändrat till det sämre.
    När jag skriver"rätta tiden" syftar jag på lagar och regelverk.
    Du skriver att jag skall ta Zaids plats. Du vill med andra ord byta ut politiker från "rätta tiden"
    Tyvärr f5 det låter sig nog inte göras,då jag inte tror Socialdemokraterna vill ha en Moderatsinnad person på en av sina stolar.
    För övrigt är jag en sådan politiker som står vid sidan om, och vet bäst, precis
    som vi har den bästa fotbollsspelaren på läktaren.
    Att Zaids och min politiska grundsyn skiljer sig åt, innebär inte att jag inte respekterar Zaid Långström som person och en mycket kompetent politiker!
    Vad jag ville lyfta fram i mitt tidigare inlägg var, att som det framställs här på bloggen om eventuella olagligheter, så borde ett ifrågasättande ske även från någon politiker eller tjänsteman.
    Så nu till en fråga till dig f5.
    Är du också en sådan där besserwisser som jag vid sidan om?
    Lycka till!

    SvaraRadera
  15. Anonym 20:29
    Det är trevligt att det blir lite debatt på denna blogg. Både du och f5 verkar väl slängda i käften. Kanske ni kan starta ett nytt parti? För så j-kla dåligt som tjänstemän och politiker sköter den här kommunen blir det snart varken likström, eller högström. Dags att inskaffa elaggregat?

    SvaraRadera
  16. Håller med om Bohusläningen. Vilket trams. Dom skriver bara det som kommunen säger. Säger kommunen hoppa så hoppar dom väl på redaktionen. Nej, ingen prenumeration här iaf. Ingenting har de skrivit om den totala Björnhuskatastrofen trots att det finns dokument som presenteras ovan. Nej, här ska det skrivas om syföreningar och vägkyrkor. Ska inte medier granska och syna i sömmarna?

    SvaraRadera
  17. Svar till Anonym 21:24

    Jag tror att ett nytt parti i Färgelanda skulle lyckas ta mandat vid ett val, med rätt partipogram. Jag ser i min framtid, kommunpartier som för samman människor med olika politiska grundvärderingar.
    Jag tror vidare att en väljare i en framtid kommer att rösta mer olikt i Riks,Landstings och Kommunalval.

    Du frågar om f5 och jag kan starta ett parti? Nej,så enkelt är det inte. Möjligen att Hembygdsrörelsen eller denna Blogg kan föra samman en grupp intressenter, och dryfta förutsättningarna. Det kan vara en början.
    Så till ditt elaggregat! Många lantbrukare med djurhållning har idag elstängsel. Det blir mer vanligt att villaägare skaffar elaggregat, för att utestänga vildsvin, och skydda sin tomt.
    Är det för sent för Färgelanda Kommun att skaffa ett?
    Kanske svinen redan är här?
    Vad tror du?
    En elgenerator kan ge växelström!
    De du!

    SvaraRadera
  18. Nu måste väl politikerna reagera i alla fall! Återigen inte diarefört. Om inte förtroendet är borta nu ja då vill inte jag bo kvar i denna kommunen det är då säkert! Mina skattepengar ska den inte få om Jan Eriksson får sitta kvar på tronen med fullt förtroende. För mitt förtroende för den herren är borta för länge sedan och det borde det varit för politikerna också. Eller?

    SvaraRadera
  19. Jag har följt den här bloggen en tid och med tanke på det båda parhästarnas CV så har båda träffats genom ALMI och TBV 1996. Radarparet har varit aktiva i Färgelanda kommun i ca 10 år. Om man tittar på Erikssons CV har han gått den ena kursen efter den andra. Vi har nykomna tjänster: utvecklingsstrateg, säkerhetschef m.fl. Det känns som om mycket skapas efter Jan Erikssons tidigare kurser t.ex. Risk management. På tal om risk management får vi valuta för dessa pengar som det kostar att ha dessa tjänster? Hur kommunen utvecklats under denna 10 års period? 1999 var Färgelanda kommuns befolkningsmäng 7099 personer. Idag, 2009, är den siffran 6757 personer. Det är med varningens finger jag vill peka på en negativ spiral. Ni politiker måste ta erat ansvar. Jag har hört många barnfamiljer som jobbar utanför kommunen som har tankar om att flytta till den kommun där de har sitt arbete. Det benet som ej omnämns som ett ben att stå på dvs grundtryggheten: Vård, skola och omsorg krossar ni nu i skrivande stund. Förstår ni allvaret i det ni gör (eller rättare sagt det ni inte gör). Det är min fulla övertygelse att om Färgelanda kommun värnade om detta ben (skola, vård och omsorg) så skulle avbefolkningen minska kanske tom öka. Det var detta som fick mig att flytta till Färgelanda för 12 år sedan. Varför ska jag pendla och sedan betala till en kommun där jag inte får något tillbaka utom neddragningar i skola, vård och omsorg? Jag väntar på att ett av de etablerade partierna rakryggat ställer sig upp och säger: -Förlåt oss! Det här har blivit fel. Ett sådant parti skulle i mina ögon vinna min röst. Jag känner till flera barnfamiljer som i dagsläget diskuterar att flytta från kommunen. Det skulle innebära att 24 personer lämnar Färgelanda kommun. Tänk er för. Det finns nog fler som tänker i dessa banor. Tänk er för! Hoppas på det bästa!

    SvaraRadera
  20. Istället för att ni som tänker flytta gör det är det väl bättre att Jan Eriksson slutar pendla?!

    SvaraRadera
  21. Det var krav på föregående kommunchef att han skulle bo i Färgelanda. Han flyttade hit. Men den regeln gäller tydligen inte längre.

    Andra kommuner har kravet på att alla högre chefer ska bo i kommunen.

    Ang. ett annat inlägg om Bohusläningens löjliga artiklar, så får ni nog vända er till de större tidningarna eller Aschbergs program i TV3.

    SvaraRadera
  22. Nu är det väl ändå dags att Eriksson o Stahlfors packar ihop och slutar på eget bevåg innan dom hinner köra kommunen i sank.
    Bara spendera invånarnas skattepengar utan någon som helst styrning.

    SvaraRadera
  23. Tack tredje makten!

    Idag har Bohusläningen skrivit om Björnhuset. Det var med blandade känslor jag läste negativa kommentarer om tidningen på bloggen. Jag har varit en flitig läsare av Bohusläningen i många år. Jag har känt mig så bedrövad den sista tiden över hur vuxna människor i styrande positioner nonchalerar allmänheten. Hur vi behandlar små barn och kränker redan mobbade barn i denna kommun. Hur kan detta hända? Vi klagar på barnen i centrum. Ja, det är tragiskt det som sker i centrum, men vilka signaler sänder vi vuxna ut? Att stå vid katedern och lära ut till barnen hur de ska behandla varandra kan inte vara lätt när de styrande både nonchalerar barn och vuxna i denna kommun. Vi vuxna har ett gemensamt ansvar hur vi vill att våra barn ska bete sig.

    Att ni har vaknat till liv igen Bohusläningen känns som plåster på såren. Hoppas på er i fortsättningen när demokratin i vår kommun är satt ur spel. Tack Bohusläningen.

    SvaraRadera