måndag 3 augusti 2009

Björnhuset - Vart tog pengarna vägen?

Bloggen inleder nu sin granskning av varför pengarna inte räckt och lägger fram bevis för att stora summor av skattebetalarnas pengar inte gått till fastigheten Björnhuset

I sin revisionsrapport säger Tomas Andersson att han gjort stickprov bland alla fakturor som rör Björnhusprojektet och att dessa stickprov inte visat att fakturorna avser annat än Björnhusfastigheten. Här måste man alltså först och främst komma ihåg att Andersson endast gjort stickprov. Om han gjort en fullständig granskning av fakturaunderlaget, hade han upptäckt ett stort antal fakturor som inte är hänförliga till Björnhuset, något som Karin Ekeroth ger exempel på i en insändare i dagens Bohusläningen (se faktura nedan, som avser juridiska konsultationer i samband med inköp av ett lagerbolag - som efter namnändring blev bulvanföretaget Mathuset AB). På vilket sätt ingår kostnader för "juridisk konsultation" i fastigheten och varför skall skattebetalarna betala företagens kostnader för deras eget bolag?

För det andra kan inte Andersson veta att de betalda fakturorna verkligen avser Björnhuset. Han har inte varit på plats för att kontrollera om material och arbeten som angivits på fakturorna verkligen gått in i fastigheten. Eftersom kommunen - ofattbart nog! - inte har någon egen personal på plats, är det företagen själva som godkänner och attesterar sina egna fakturor och därefter skickar dem vidare till kommunen. Kommunen – och därmed Andersson – har därför ingen aning om huruvida fakturorna är korrekta.

För det tredje visar en närmare granskning att alla kostnader inte faktureras Björnhusprojektet, eftersom Eriksson kört med dubbel bokföring och bokfört stora kostnader på ett driftskonto, som kostnadsförts direkt i kommunens resultaträkning. Dessa kostnader kommer inte att ingå i någon hyra, eftersom de inte finns med i projektkostnaden. Detta är något som Andersson också missat.

För det fjärde kan man fråga sig varför kostnader, som i princip utgör ekonomisk rovdrift i form av otillbörliga fakturapåslag, accepteras och varför de skall anses ingå i ”kostnaden för fastigheten”. Företagen har ordnat in en kompanjon till en delägare i ett av klusterföretagen (Henrik Johansson), som ”projektledare” i Björnhusprojektet – Sven-Arne Thorstensson. Sven-Arne har vid det här laget fakturerat kommunen drygt en miljon för sitt projektarbete åt företagen. Redan detta arrangemang känner nog många luktar lite unket och att kostnaden är väl hög. Men om man tittar närmare i fakturahögen upptäcker man att det finns fler som skor sig.

Ett byggföretag KJ Bygg, som fakturerat kommunen ett antal miljoner kronor för arbete och material, visar sig ha getts ställning som något slags ”undergeneralentreprenör” och tar ut ett arvode på 10 % på varor och tjänster, som KJ Bygg köper in från egna underleverantörer! Vad gör Sven-Arne för alla pengar han fakturerar kommunen, undrar vi? Nedan publicerar vi en i den långa raden av fakturor från Sven-Arnes bolag, Långöns Produktion Smedgard AB, innefattande bl.a. 147 arbetstimmar. Vem har godkänt och attesterat fakturan? Jo, Sven-Arnes kompanjon Henrik Johansson och Björneruds Gård AB:s VD Cecilia Kullgren.

En faktura som Bloggen granskat, visar hur KJ Bygg tagit ut drygt 400 000 kronor i arvode! (se nedan). Det hela kan nästan liknas vid de ryska dockorna. Först kommer Sven-Arne och när man lyfter på honom hittar man KJ Bygg. Och sedan lyfter man på KJ Bygg, men där tar det stopp – KJ Bygg redovisar nämligen inga fakturor på material och arbete, som de påstår sig köpa in, det står bara angivet namn på företagen och belopp (se nedan). Och det är naturligtvis helt otroligt att kommunen betalar sådana fakturor. Den stora syltburken står vidöppen och vem som helst som kommer i närheten av projektet, kan tydligen ogenerat stoppa ner handen i burken för att förse sig. Man blir nästan äcklad av att se hur det gått till. Hanteringen förklarar dock varför pengarna inte räckt.

Det är mot denna bakgrund man skall se Kenneth Carlssons (fp) uttalande i sin insändare häromdagen, där han berömde Björnhusprojektet och påstod att varje krona gått till Björnhuset. Detta är samme person som just nu ”leder” kommunen i egenskap av vikarierande kommunalråd.

Bloggredaktionen












26 kommentarer:

  1. Undrar vad svinaherden Kenneth tycker om detta????

    SvaraRadera
  2. Kommandoran för fattighuset är en skymf för oss socialdemokrater. Fy för den lede!

    SvaraRadera
  3. Nu måste varenda misstänkt faktura granskas av kunnigt folk som kan veta om det är rimligt, det som finns på den! Jag vet att personer inblandade i Björnhuset samtidigt gör renoveringar och nybyggen på andra håll.

    När fakturor som de ovanstående dyker upp, undrar jag om de håller isär privat och Björnhuset. Det är ju lätt gjort att göra en stor beställning och glömma att en del faktiskt skulle användas på annant håll. Hemska tanke!

    Jag undrar hur många 10%are det finns på bygget. Har det dykt upp någon mer som ska ha sitt tionde?

    SvaraRadera
  4. På fakturan från KJ Bygg redovisas 2 rader med :Hyra kompaktlastare. Dessa 2 poster verkar inte ha ngn hänvisning till ngt fakturanummer. Är det KJ´s egen lastare? Ganska fräckt i så fall att lägga på ett UE-arvode på 10% på sådant man själv levererat.

    SvaraRadera
  5. För jävligt, det är vad det är. Och samtidigt lägger de ner skolor. Gud vad arg man blir.

    SvaraRadera
  6. Det är faktiskt inte speciellt fel att kalla dem svin. Ganska snällt egentligen, jag kan tänka mig betydligt värre saker än så.

    SvaraRadera
  7. Generellt är ett UE-arvode på 10% inte speciellt högt. Man kan ju inte förvänta sig att byggentreprenörerna skall leverera materiel till självkostnadspris, de måste ju tjäna några kronor på materielet också. Däremot är det ju svårt att kontrollera kostnaden när inga specifierade underlag från underleverantörerna bifogas fakturan.

    SvaraRadera
  8. Detta måste vara mumma för tv 4!eller?

    SvaraRadera
  9. Ett stort tack till er på bloggen! Nu fattar jag till slut hur det hela är upplagt. Fy fan säger jag. Och jag skäms för att jag från början trodde på Jan att han hade "full kontroll". Tråkigt, tråkigt, tråkigt.

    SvaraRadera
  10. Ann-Marie Jacobsson, du agerade rätt när du avgick för du hade inget val. Välj nu att stå upp för ditt folk och välj rätt sida. VÄLJ FOLKET!

    Bondepartist

    SvaraRadera
  11. Kommer följa händelseförloppet med dessa fakturor antar att "det kommer mera" likt pengarna till Björnhuset. Såg någonstans att det nämndes någon faktura om resa till Danmark?! Ska den läggas ut också. Hade varit intressant. Sedan undrar jag varför kommunen inte bara har en entrepenör ? Varför anlitar han i sin tur flera folk och däribland Henrik som själv är med i Seafood. Det finns INGEN möjlighet att här är Full koll!!! Vem från kommunen kollar att underlaget stämmer. Vi har ju ingen egen person på plats utan är ju helt hänvisade till att tro på företagen. Hur kan det behövas 8 miljoner till när det så sent som i maj fattades beslut om 62 miljoner. Visste man ingenting då? Nä, det här kommer inte sluta väl!

    SvaraRadera
  12. Regentus? Vad är det för något? Någon som kan förklara?

    SvaraRadera
  13. Undra om Kennet själv kunde springa till
    kommun med sina fakturor,då han själv hade
    firma.
    mvh.peter

    SvaraRadera
  14. Regentus var en av Jan Erikssons tidigare lekstugor. Konkurs i mitten av 90-talet.....

    SvaraRadera
  15. Jag har några fakturor som behöver betalas. Kanske ska gå ner till kommunkontoret imorgon och lämna in dom där för betalning!

    SvaraRadera
  16. Fy fan vilket svineri.....jag tror det räcker som kommentar...

    SvaraRadera
  17. Vem var det som bestämde att det var Smedgaard som skulle ha jobbet som entrepenör? Det osar lite då Torstensson faktiskt är kompanjon med Henrik Johansson i Farmflis och Henrik sitter med i både Lillesjö och Seafood....När Torstensson säkert har fått jobbet p.g.a. sina kontakter med Henrik Johansson vad gör Torstensson då? Jo, han anlitar Henrik Johannson som konsult själv så att Färgelanda får betala både Torstensson och Henrik Johansson... och många fler. Jag undrar med andra ord. Hur fick Torstensson och Smedgaard jobbet?

    SvaraRadera
  18. Regentus var en oerhört komplicerad företagskonkurs i Uddevalla i samband med finanskrisen på 1990-talet. Det fanns oräkneliga bolag under Regentushatten och konkursförvaltaren hade stora problem med att få överblick över härvan av bolag med fantasifulla namn. Mest berömt var Regentus för sina skalbolagsaffärer. Enligr konkursförvaltaren hade Jan Eriksson ingen tung roll i härvan utan var i praktiken bara vd på pappret, snudd på sk målvakt.

    SvaraRadera
  19. Tack! för redogörelserna om Regentus. Men hur i hela friden har Jan Eriksson lyckats få jobb i vår kommun? Jag menar syns inte sådant här när man söker nytt jobb? Det kan ju knappast ha varit en fjäder i hatten.

    SvaraRadera
  20. Det snackas om att bloggen har haft starka krafter mot sig. Men om ryktena som florerar stämmer om vilka några av de 10 är som administrerar bloggen..TJAA!...då skulle jag inte vilja vara motståndare..Huva!

    Extern kraft på hög akademisk nivå?

    SvaraRadera
  21. Formellt var han vd.
    Om ingen kollar referenser ifall det finns referenser så låter väl vd jättebra. Och han var ju faktiskt vd. Stalfors satt i styrelsen för Telestugan som representant för byalaget i Torp eller om det var Ellenö. Så fick Eriksson in en fot i Telestugan och sen dess är det tjänster och gentjänster för detta radarpar vi försörjer.

    SvaraRadera
  22. Nedan är ett svar från Jan Eriksson. Det påstås att kommunen inte är byggherre, vilket jag starkt ifrågasätter. Kommunen lägger ner pengar på den fastighet de äger, så jag undrar hur de skulle komma ur byggherreansvaret om Konkurrensverket skulle granska frågan.

    Torstensson utsågs till projektledare efter accept från kommunen. Vem/vilka gav den accepten?

    Svar: Kommunen är inte byggherre, det är företagen. De har anlitat Sven-Arne Thorstensson (Långöns Produktion) som projektledare (efter accept från kommunen) och som certifierad kvalitetsansvarig är Per Börjesson (www.bk-borjesson.nu).

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  24. Byggherren är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten (9:1 plan-och bygglagen).

    Inte mycket att snacka om alltså, eftersom kommunen äger fastigheten och betalar arbetena. Men den här killen ni har som kommunchef fantiserar tydligen fritt om allt, så jag är inte förvånad.

    SvaraRadera
  25. Ja, och så låter han bygget gå på "löpande räkning med procentuellt arvode", vilket ger, enligt Byggledarna, den sämsta förutsättningen för ett ekonomiskt bygge.

    Byggherren (Klusterföretagen) har svårt att styra bygget och vet inte vad den slutliga kostnaden blir.

    Entreprenören har inget incitament att hålla nere kostnaderna. Han har dessutom inget att tjäna på att projektet blir färdigt snabbt, tvärtom.

    Beställaren tar riskerna, entreprenören vinsten.

    Vilket sätt att slösa med våra pengar!!

    SvaraRadera