tisdag 1 september 2009

Bloggen sänder från ks 2/9!

I morgon är det ks-sammanträde och vi uppmanar alla som kan, att gå dit och lyssna och se sina företrädare i ögonen. Vi kommer att vara på plats och om tekniken fungerar återutsända vad som sägs och beslutas!

Mötet kommer förmodligen att ledas av den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp), som har lång erfarenhet av mygel och politisk korruption. Det är därmed upplagt för att saker och ting inte skall gå rätt till.

Bloggens Bill Östlund har tillskrivit ks och bett ks uttala sig om de har förtroende för Jan Eriksson efter de senaste skandalerna med Logistema och Tomas Anderssons revisionsrapport. Den frågan har Carlsson myglat bort, eftersom den inte finns med på dagordningen. Även frågan från Östlund, ”vilka revisorer och jurister är det Eriksson säger sig ha fått klartecken från i Björnhushärvan?”, har myglats bort, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att Carlsson inte vill veta sanningen.

Av dagordningen - punkten 4 - framgår att ks skall besvara revisorernas frågor, om vem som bär ansvaret för de olovliga utbetalningarna till företagen i Björnhushärvan om ca 60 mkr, som Bloggen rapporterade om igår. Det skall bli intressant att se om Carlsson med hjälp av medmyglerskan Ulla Börjesson (s) och den allmänt frånvarande Ann-Marie Jacobsson (c), vågar obstruera revisorerna och återigen skydda Jan Eriksson.

Punkten 6 är ”tilläggsanslag för investering i Björnhuset”. Som vi läste i Bohusläningen för ett tag sedan hade Eriksson plötsligt gjort slut på "sina" 62 mkr och behövde 8 mkr till. Uppgifter i dagens Bohusläningen visar att kommunen redan förbrukat mer än dessa 62 mkr!! - närmare bestämt drygt 63 mkr - och därmed passerat gränsen för vad fullmäktige anslagit. Det borde alltså vara tvärstopp för arbetena. Men istället går arbetena på högvarv i Björnhuset, vilket innebär att de minst 8 mkr som Eriksson sagt sig behöva, är förbrukade redan innan kf hunnit fatta ett ev beslut om tilläggsanslag (faktureringen av kostnaderna till kommunen sker nämligen med en till två månaders eftersläpning). Och då skall man komma ihåg att Tomas Andersson i sin revisionsrapport redan anmärkt på att kf först måste anslå medel innan de får förbrukas. Men här har alltså någon/några politiker gett klartecken till Eriksson, att säga till företagen fortsätta köpa in material och tjänster och därmed fortsätta plundra ut kommunkassan, eller så har Eriksson gjort det på eget bevåg. Hur som helst är det som nu pågår inte bara direkt olagligt, utan förmodligen även brottsligt, eftersom revisor Andersson redan tidigare påpekat det olagliga i hanteringen.

Annars är huvudpunkten på dagordningen hyresavtalen i Björnhuset - punkten 5. Som sig bör vid ett förmodat mygelsammanträde, innehöll kallelsen inget förslag till preliminära avtal. Carlsson jämte medlöpare har alltså planerat saken på det sättet att hyresavtalen skall släppas vid sittande bord – vilket brukar vara det gängse tillvägagångssättet, när man vill undvika publicitet i förväg, överrumpla ev motståndare och driva igenom sin vilja.

Återstår att se om övriga partier går med denna odemokratiska hantering, eller vill ta med sig hyresavtalen hem till partigrupperna för att diskutera saken i demokratisk ordning innan det fattas beslut. Omedelbart beslut eller bordläggning är alltså de förmodade huvudalternativen till beslut. Om ledamöterna i ks ännu en gång tillåter sig att bli överkörda, kan vi räkna med att kommunen kommer att förlora belopp i storleksordningen flera 10-tals miljoner skattekronor. Det är alltså stora summor som står på spel, när nu frågan kommer upp på ks bord.

(Klicka på den blå länken "ks-sammanträde" ovan för att få ks-dagordningen)

Bloggredaktionen!



22 kommentarer:

  1. Vilken trojka!

    Bäva månde gudarna!

    SvaraRadera
  2. Ser att det finns ett nytt mobbningsärende på dagordningen. Kommer det att hanteras lika illa som det som anmälts till tingsrätten?

    SvaraRadera
  3. Det finns bara ett beslut som behöver fattas och det är att Jan E får gå hem och inte komma tillbaka mer. Dom måste väl ta upp frågor som ställs till dom t.ex. angående förtroendet för Jan E och vilka revisorer som han har rådfrågat. Om dom inte gör det så får väl vi fråga dom på kf. Både dessa frågor och varför de inte tar upp frågor som ställts till ks.

    SvaraRadera
  4. Till 10:54

    Det är ett självklart beslut, men även hans beskyddare inom politikerkåren har ett stort ansvar för det inträffade.

    Värt att tänka på:
    Varför skulle Jan E ändra på sitt beteende när han hela tiden får höra från ledande politiker att han gör ett bra jobb och har fullt förtroende. Självklart vill han att cheferna är nöjda... därför är det inte så konstigt att han fortsätter på sitt intrampade spår!

    SvaraRadera
  5. Det skall bli spännande att se vilka förslag till hyresavtal som presenteras. Förmodligen kommer det att fattas 5-7 MSEK varje år om man relaterar till kostnaden för ombyggnaden. Ledande politiker tycker att vi skall se på detta med en lite längre horisont.... men inte fan blir det lättare att komma ikapp när underskottet läggs på hög år efter år! Vore roligt att höra Ulla B förklara varifrån de 5-7 miljoner som fattas varje år skall tas ifrån. Hon var ju väldigt tydlig med att det inte skulle drabba kommunens driftsekonomi! Men Ulla är ju utbildad ekonom så hon borde ju veta bäst....

    SvaraRadera
  6. Jag skulle inte vilja sitta i Jan Erikssons kläder eller ks,kfs. Måste vara en riktig pärs att vara jagad av staten från flera håll, tex rättsinstanser och skolinspektionen.

    SvaraRadera
  7. http://www.skolinspektionen.se/sv/BEO/Nyheter/BEO-stammer-Fargelanda-kommun/

    SvaraRadera
  8. Då Björnhussatsningen är den absolut viktigaste och mest betydelsefulla jobbsatsningen i modern tid i Fla borde det väl inte innebära några problem om hyran blir hög. Förmodligen kommer det att bli arbetskraftsbrist i kommunen. Var det inte detta Arbetsförmedlingen aviserade nyligen?
    5-7 milj i underskott täcks enkelt av att man anställer 50 - 70 fler än budgeterat.
    Detta under förutsättning att samtliga skattar i Fla och att de inte belastar kommunen med några kostnader.
    Vid ytterligare arbetstillfällen utöver detta kommer kommunen att tjäna storkovan och kunna erbjuda fantastiska levnadsvillkor i Fla kommun. Vård, skola och omsorg behöver aldrig mer brottas med nedskärningar utan kan helt fokusera på att tillgodose kommuninvånarnas önskemål.
    Tänk vilken fantastisk arbetsplats Fla kommun kommer att bli där tjänstemän och politiker hyllas var de går.
    De som nu får utstå mycket kritik kommer att bli hjältar medan kritikerna kommer att få stå vid sin omtalade skampåle.

    Länge leve Björnhussatsningen

    SvaraRadera
  9. JE bryr sej inte, han är oförmögen att ta emot kritik. Han tror han alltid har rätt oavsett vad som sägs till honom.
    Vet inte vad perspektivväxling är vilket hade varit en bra egenskap för en kommunchef, att även ifrågasätta sina egna val.

    SvaraRadera
  10. Till 15:11

    Tänkte inte på det.....

    Hej då!

    SvaraRadera
  11. 15:11 I den världen befinner sig politiker och tjänstemän redan, med den skillnaden att de hyllar sig själva. Kejsarens nya kläder.

    I den blindes rike är den enögde kung.

    SvaraRadera
  12. Vilken tur att jag inte hunnit flytta. Kappsäcken stod redo. Min framtid på hemmet är räddad.

    SvaraRadera
  13. 15:11, är du ironisk?
    Skola och äldreomsorg är ju redan till vissa delar förstörd.

    SvaraRadera
  14. Synd att barnen i Järbo och Stigen redan fått betala notan bara, känns inte så kul.

    SvaraRadera
  15. 15:11,Om du inte är ironisk så behöver du psykiatriskvård snarast möjlig för det finns väl ingen frisk människa som fortfarande tror på denna olagliga jävla härva.

    SvaraRadera
  16. Jo, det finns vissa folkpartister som är så enfaldiga att de tror på Björnhusprojektet.

    SvaraRadera
  17. Till 17:10 mfl. från 15:11.
    Hur skall man kunna misstro Kennet Carlsson?
    Han kan ju till och med flyga!
    Om han bara fick det förtroende och den respekt han förtjänar skulle vi snart leva i "den bästa av världar".
    Kennet! Om du läser detta, stå på dig, du har folkets stöd. Vad skall vi med området utanför 50-skyltarna till?

    SvaraRadera
  18. Nu är det dax att sälja kåken till dessa tre företag. Renoveringen har de utfört själva för att hålla kostnaden så lågt som möjligt. Om vi skulle nöja oss med ett pris på 72 000 000kr, som renoveringen till dax datum har kostat.
    Vilken bank ställer inte upp på detta?
    Är det en bra eller dålig affär för oss?
    Jag ställer upp även på en dålig affär.

    SvaraRadera
  19. Till 17:50

    Tragiskt nog är det inte bara folkpartister, till och med V tycker det är kanonbra!

    De om några borde väl reagera på att man tar pengar från vård,skola och omsorg och ger till de "hemska kapitalisterna"

    Nej, det kanske ligger till på det viset att det räcker med att vara politiker för att cellerna skall börja slappna av.

    SvaraRadera
  20. En liten tanke bara, att björnhuset drar över budget med 30-40 miljoner är en axelryckning men att barnens skolor skulle kostat 1,5 miljoner var en katastrof, så dom lade dom ner.

    En skrämmande tanke hur olika invånarna behandlas, vissa som andra klassens invånare.

    SvaraRadera
  21. 13.24
    Ulla B, utbildad ekonom? Vad fick du det ifrån? Hon är väl redovisningskonsult, är hon inte det? Och för det behövs ingen utbildning. Kenneth C kan också kalla sig det. Jag tror Ann-Marie jobbade som det ett tag.

    SvaraRadera
  22. Kan bara hålla med. JE är verkligen omöjlig. Jag tror faktiskt att ett nytt parti som går till val på en enda fråga - att sparka JE - skulle göra stor succe! Så illa har det blivit. Man blir förbannad bara man hör hans namn.

    SvaraRadera