lördag 19 september 2009

Varför Färgelanda blöder ekonomiskt och moraliskt

Bloggen fick in nedanstående kommentar som klockrent beskriver och förklarar det politiska och moraliska haveriet i kommunhuset.

Dysfunktionell organisation, det som händer i vår kommun är inget konstigt, finns redan omskrivet, problemet är bara att kommunen inte ser det själva, vilket ingår i sjukdomsbilden.

Orelistisk verklighetsbild

En dysfunktionell organisation har inte förmågan att kunna hantera relevant information om verkligheten därför att fokus handlar mer om hur man vill att verkligheten ska se ut än att hantera den faktiska situationen.

Bristande informationssystem

I den dysfunktionella organisationen är information makt och det får till konsekvens att informationsflödet inte flyter fritt mellan olika delar av organisationen. De som har möjlighet att manipulera eller undanhålla information kommer att göra det för att förstärka maktpositionen.

Administrativ överkontroll

Dysfunktionella organisationer har förlorat sin förmåga till fokus på målen och ersätter detta med att styra med administrativa rutiner. Det blir viktigare att du gör saker på rätt sätt än att du gör rätt saker. Det är viktigare att du fyller i den blå blanketten än att du har fokus på uppgiften. Ju djupare organisationen sjunker i sin dysfunktionalitet desto mer växer den administrativa apparaten och blir ett styrsystem i stället för ett stödsystem. (är det därför LEAN har anammats)

Magiskt tänkande

När informationen som ska ligga till grund för beslutsfattande är manipulerad eller ofullständig leder till att personer i nyckelpositioner saknar beslutsunderlag som stämmer överens med den faktiska verkligheten. Det i kombination med en orealistisk verklighetsbild gör att man skapar myter om vad organisationen kan göra och ska göra.

Det magiska tänkandet leder till att många organisationer fastnar i en enda lösning av problemen och den lösningen brukar ofta vara omorganisation. ”Vi måste förändra något men vet inte vad vi ska förändra och egentligen vill vi inte veta heller så vi låtsas att vi gör en förändring. Bara vi har infört det nya systemet så blir allting bra. Bara vi kommer ut med den nya produkten så blir allting bra.”

De dysfunktionella organisationerna blöder ekonomiskt men ingen har förmågan att i grunden kunna hejda de ökade kostnaderna eftersom viktiga nyckelpersoner har förlorat greppet om verkligheten.

Källa Dagens Ledare

Bloggredaktionen

29 kommentarer:

  1. Ja, där sitter de ju. "Sextetten som sprängdes"? Inte än, men kanske snart? På bilden fattas bara en Janne för att skaran ska bli fulltalig. Enda möjligheten för kommunen att resa sig igen, är att de här personerna byts ut. Det tror jag de flesta inser idag.

    SvaraRadera
  2. Fin samling där. svikare, myglare, mobbare, fega ja-sägare, fega tigare, inkompetenta och lögnare. Personerna på bilden representerar på ett eller annat sätt karaktärsdrag som människor avskyr eller försöker undvika. I Färgelanda verkar det vara en merit.

    SvaraRadera
  3. Undrar om de försvarar hanteringen även när de pratar med varandra eller om de då fattar att detta är åt skogen. Vad de inte verkar förstå är det faktum att de hela tiden upprepar att vi måste satsa på jobb i Färgelanda. Men helt intellegensbefriande kan de väl ändå inte vara (jag tvivlar dock). För om de inte är det så borde de kunna inse orimligheten att satsa närmare 100 miljoner kronor och sedan säga upp arbetstillfällen i Samhall och i offentlig verksamhet. Dessutom har ju inte ett enda jobb kommit in till arbetsförmedlingen. Är de läskunniga så borde de kunna utröna av 2 av företagens årredovisningar att de är konkursfärdiga. Det behövs ju inga avancerade mattekunskaper och allmänintellegens för att förstå att det finns bara ett håll som detta kan leda till och det är käpprakt åt skogen.

    SvaraRadera
  4. De tänker nog i sin enfald, "detta måste gå i lås", men de är kört. De knyter sig hårdare och hårdare samman, men folket kommer att döma dem mycket hårt just för detta. Det är denna sammanknytning som retar upp folket ännu mer.

    Ni "egoistpolitiker" har svikit allmänheten!

    SvaraRadera
  5. Bloggen!
    Mycket av det som skrivs på denna blogg, särskilt av Bill Östlund, verkar vara välgrundat och genomtänkt.
    Borde inte stora delar srivas ut och tillsändas kommunen för att där diarieföras?
    Detta borde väl bli ett starkt dokument om tjänstemännen och politikerna säger att de var ovetande om kritisk fakta.
    Jag är helt övertygad om att Björnhuset kommer att bli en mycket stor ekonomisk katastrof. När detta kommer till allmänhetens kännedom kommer otaliga tjänstemän och politiker att bedyra sin oskuld och att de inte fått tillräcklig information. Därför är det av stor vikt att man täpper till de flyktvägar som går att täppa till. Ett sätt borde därför vara att trycka in mesta möjliga fakta i kommunorganisationen. Kanske bör allt som skrivits och framgent skrivs på denna blogg tillsändas kommunen för att vi skall slippa höra av tjänstemän och politiker att de inte visste pga att de aldrig läst något på bloggen(vilket de förmodligen gör noggrant och ofta men inte vill erkänna).

    SvaraRadera
  6. 22.06 Då jag är närstående till Bill, vill jag att du och alla övriga skall veta, att Bill långt före denna ofentlighet av Björnhuset, tillskrev kommunen i det tysta om de brister vi ser i dag. Detta borde vara diariefört.
    Tyvärr föranledde inte skrivelserna någon reaktion från kommunen.

    SvaraRadera
  7. Låter som det är dags för Jannarna att presentera ett nytt projekt. "Hur möter vi framtiden utan dysfunktionalitet i organisationen?"

    SvaraRadera
  8. Finns bara ett sätt att få ordning på detta, total revision. Att de styrande inte förstår detta. Total revision, inte för att smutskasta någon utan för att visa att allt är som det ska.

    Om detta inte görs kommer de som styr aldrig få något förtroende, oavsett vad dom gör kommer allmänheten vara misstänksamma.

    Att mörka och dölja har aldrig varit någon lösning, varken i stora eller i små organisationer.

    Och att tro att man med arrogans och överlägsenhet ska få allmänhetens förtroende förvånar mej.

    SvaraRadera
  9. Hej.
    På fullmäktigemötet i onsdags ställdes en del frågor om hyresavtalen.
    Kenneth sa att det bara var en fråga om dagar innan de fanns framme.

    Jag förstår att det brådskar eftersom diskussionen om tilläggsanslagen på
    8-10 miljoner förmodligen är villkorade mot att Jan E kan visa upp hyresavtal.

    Med bakgrund av den okontrollerade hyresökningen samt ”företagens” dåliga ekonomi kan man inte förvänta sig att hyresnivån på något sätt kommer att motsvara byggkostnaden.

    I det ursprungliga ramavtalet samt som svar till Deloitte har man ju ändå sagt att
    ombyggnaden skall finansieras av hyresavtalen, så den ekvationen skall bli oerhört intressant att titta på.

    Hyresavtalen skall ju godkännas av KS, nästa ordinarie möte är 2009-10-07, vilket
    förmodligen är för sent med tanke på att man snabbt behöver ha ytterligare anslag beviljat så man kan bygga färdigt och flytta in.

    På KF tisslades det en del om den 23/9 som ett tänkbart datum för ett extrainsatt KS.

    Jag har dock ännu ej sett någon officiell annonsering om extra KS varför vi måste vara mycket vaksamma och noga läsa tidningar, kommunens hemsida etc.

    Om hyresavtalen skulle visa sig vara av den art att man kan tala om gynnande av enskild näringsidkare enligt kommunallagens 2:a kapitel måste vi överklaga detta beslut inom 3 veckor. Flera kommuner har tidigare blivit fällda på denna punkt då de gjort liknande affärer i strid med lagen. (Lessebo, Ulricehamn med flera).
    Dock verkar inte ledande politiker i dessa kommuner förstå att även de måste följa lagen, de anser sig vara oklanderliga och veta bättre än ”vanligt folk”
    Känns det igen från Färgelanda kommun…..??? Yesss!!!!

    En annan fundering… om jag varit i matföretagens kläder och haft rent mjöl i påsen hade jag KRÄVT en oberoende utredning, bekostad av kommunen, för att få slut på alla spekulationer.

    Har de gjort det? Har de rent mjöl i påsen? Bedöm själva!

    SvaraRadera
  10. Helt riktigt 12:08, tre veckor efter beslut om ingångna hyresavtal.

    Och en revision som du säger hade varit bra för alla inblandade.

    SvaraRadera
  11. Det mer än tisslades om ett datum för nästa extra KS. Det bestämdes till den 23:e om avtalen hann fram i tid så att ledamöterna hann sätta sig in i dem. Det betyder att KS-ledamöter bör ha avtalen nu, om de sk hinna läsa, begrunda och samtala om dem. Det gäller för medborgarna att vara på hugget och anmäla till rätt instans om avtalen, vilket jag misstänker, inte ger den täckning för våra kostnader som de bör.

    Finns det någon politiker i KS som vågar säga nej? Stor heder åt den i så fall. De klubbas väl igenom ändå, för det finns nog tillräckligt många nickedockor som fått sig itutade att det måste bli dessa avtal. Bara de vet, att de kanske (jag har ju inte sett avtalen)skriver på olagliga avtal och kan lagföras. Hoppas de tar reda på det.

    Den 24:e var också ett datum att ha KS på, men då skulle några ledande politiker lämna över en bandyklubba till Vänersborg, och det bedömdes vara viktigare än hyresavtalen. Så är det, mina vänner, i denna kommun.

    SvaraRadera
  12. Många organisationer brottas med problem som bottnar i att ledare beter sig på ett så extremt sätt att de är destruktiva för sig själva, för sina kollegor och för verksamheten som helhet. Den destruktive chefen är ofta lika charmig som farlig och lika dynamisk som förstörande.

    Max Rapp Ricciardi, fil. doktor i psykologi och universitetslektor vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

    Urspårat beteende visar sig då ledaren är destruktiv mot såväl organisationens mål som
    sina medarbetare. Denna ledare kränker, mobbar, trakasserar samtidigt som den
    saboterar för organisationen. Här kan man finna personer som tidigare har misslyckats i
    sin arbetsposition, saknar vissa viktiga ledaregenskaper eller helt enkelt har
    anpassningssvårigheter. Ledaren är ofta okänslig, kall och arrogant. Den mobbar gärna,har delegeringssvårigheter samt problem att bygga upp team. Personen lägger alldeles för mycket tid på att tillfredställa den högre ledningen och lär sig sällan av sina misstag
    (Einarsen, 2007).

    SvaraRadera
  13. Roten till det onda kan härledas ur den sk Peters princip om hur hierarkiska organisationer rekryterar sina ledare till deras INKOMPETENSNIVÅ.

    Hur kommunen har kunnat rekrytera en man med en tvåårig el-teleutbildning är fullständigt obegripligt. Och att de dessutom går med på den korrupta rekryteringen av en okunnig utvecklingsstrateg med fackets goda minne är ofattbart.

    Allt verkar handla om Björnhuset och kaffemöten när det handlar om näringspolitik i Färgelanda, En företagarutbildning för befintliga företagare är ju löpande verksamhet. Men något mer märks inte. Inga nya idéer och inga nya åtgärder, bara det sorgliga Björnhusprojektet. Men sedan då?

    SvaraRadera
  14. Samtliga KS-ledamöter vet vad som står i ramavtalet och kan därmed inte rösta JA till ett hyresavtal som inte uppfyller kriterierna.

    SvaraRadera
  15. Boken "Psykopatiska chefer - lika farliga som charmiga". Bokens författare, rekryteringskonsulten Lars-Olof Tunbrå, har beskrivit chefer med störd personlighet och hur kaos och förvirring följer i deras fotspår.

    Varför sluter folk upp bakom en chef som manipulerar, förödmjukar, desinformerar och sprider lögner? Och hur kommer det sig att det kan pågå år ut och år in på samma arbetsplats?

    Också psykologen och psykoterapeuten Birgitta Ahltorp framhåller att bilden av ledaren som framgångsrik gör det svårt att upptäcka den farliga chefen.
    - Många personer med denna störning uppfattas som begåvade och talangfulla. De tycker om rampljus och makt och har ofta beundrare och medhjälpare bakom sig. Hon betonar att talangen består i förmågan att manipulera sin omgivning om sitt unikum.

    Lars-Olof Tunbrå själv menar att en psykopatisk personlighet som uppfattas ha stora talanger i själva verket sällan inte når någon fördjupning inom det egna verksamhetsområdet. Chefen är en bluff.
    - Vi tror att vi inte klarar oss utan den framgångsrika chefen. De här till synes framgångsrika personerna är inte nödvändigtvis bättre än andra, men de har skapat en sådan bild och de lever på den, säger Lars-Olof Tunbrå.

    Han, Else-Britt Kjellqvist och Birgitta Ahltorp menar att när det blir känt för den högsta ledningen att det finns något otillbörligt i verksamheten, så saknar de ofta kunskap om personlighetspsykologi. De flesta tror att ett sånt här beteende går att korrigera. Men det går inte, hävdar de alla tre.
    Visdomsord som "det är inte ens fel att två träter" och "ingen rök utan eld" gäller alltså inte här. Det finns människor med vilka samtal inte leder någon vart. Det finns situationer då det bara finns en som träter och det finns eldar som har sitt ursprung i helvetet.

    - Men vi svenskar är försiktiga och leds av övertygelsen att alla är goda innerst inne. Till alla handlingar försöker man hitta en förklaring, säger Kjellqvist. Ahltorp instämmer:
    - En gravt manipulerande personlighet kör hela tiden med känslomässig utpressning. Modet hos ledningen att gå i klinch med en sådan personlighet saknas ofta. För det krävs kallt stål, säger hon och förklarar att det ibland kan vara nödvändigt att köra samma metoder som psykopaten har, för att identifiera och avslöja, tillika isolera honom.

    Istället verkar en naiv tro på att kunna föra samtal vara det vanliga sättet att bemöta grava förseelser och uppseendeväckande situationer på arbetsplatsen. Den slutsatsen kan man dra utifrån Lars-Olof Tunbrås bok om psykopatiska chefer. Där beskrivs exempel på hur ledningen fortsätter att stå på den störda chefens sida, trots avslöjanden om falska avtal, duperade jurister och personliga dokumentationssystem vid sidan av de officiella. Jämte de mänskliga katastrofer som chefen har ställt till med.

    Birgitta Ahltorp menar att även då kunskap och insikt om ett destruktivt ledarskap finns, saknas i många fall civilkurage.
    - Tyvärr är det vanligare att problemen upptäcks först när man har historien bakom sig, säger hon.

    Om problemet upptäcks kan det hända att man tar ifrån chefen personalansvaret, till exempel genom att sparka vederbörande ett snäpp uppåt. Men det är ingen lösning, menar Lars-Olof Tunbrå.
    Här håller Else-Britt Kjellqvist med och säger att sådana personligheter hela tiden arbetar för sin egen vinnings skull och går ständigt över gränser för det acceptabla i jakten på att tillfredställa sina egna behov.
    - De känner förstås att de blir kringskurna lite grann till en början, säger hon. Men problemen kommer inte att upphöra, en sådan personlighet ser till att få tillbaka sina befogenheter.

    - Krisen på arbetsmarknaden idag verkar kräva nya analysverktyg för att kunna avslöja sjuka arbetsplatser: Kunskapen finns, men insikten att minimera den skada som destruktiva personligheter utövar, saknas. Med konsekvenser för människor, verksamhet och företag - ja, för hela samhället.

    SvaraRadera
  16. Till 16:59

    Jag är övertygad om att de flesta av dem inte kommer att ha något som helst problem med att godkänna ett hyresavtal som står i direkt motsägelse med det ursprungliga ramavtalet. Övertygad!

    Jag är även övertygad om att det kommer fram hyresavtal som står i direkt motsägelse med det ursprungliga ramavtalet och därigenom ser till att Björnhuset skjuter kommunens ekonomi i sank i decennier framöver. Övertygad!

    Vi har ju REDAN betalat ut över 62MSEK pengar som vi aldrig får tillbaka.

    Men jag rekommenderar er att gå på KS och spänna ögonen i samtliga skurkar!

    SvaraRadera
  17. om så sker är det bara att överklaga beslutet i enlighet med kommunallagens 2:a kapitel.

    SvaraRadera
  18. Till 17:29 från16:59
    Självklart tror jag också att det finns en del KS-ledamöter som kan tänka sig att rösta JA till ett katastrofalt hyresavtal av den enda anledningen att de då tror att de har ryggen fri om avtalet godkänns.
    Frågan är! Har de ryggen fri?

    SvaraRadera
  19. Till 18:03

    Visst kommer det att överklagas... men det hjälper oss inte att få tillbaka 72 MSEK.

    De pengarna är förlorade. Hyran som krävs för att finansiera ombyggnaden blir så hög att ingen, inte ens ett livsmedelsföretag med god ekonomi, kommer att vara beredd att betala den.

    Nyttan med att att överklaga är att se till att kommunala tjänstemän och politiker lär sig att följa lagen. Men även om de förlorar kommer de själva att tycka att de gjort rätt....


    Nyttan med överklagan är att

    SvaraRadera
  20. ...detta inte händer fler gånger eller fortsätter med andra lika galna projekt.

    SvaraRadera
  21. Politikerna kommer att vakna de befinner sej bara just nu i olika stadier
    1. Förnekelse, man är inte medveten om att man har ett problem. Ibland kan man till och med tycka tvärtom, att det absolut inte är något problem, att man vill ha det på detta sätt.
    2. Begrundande, man har blivit medveten om problemet.
    3. Beslutande, man har tagit beslutet att göra en förändring men vet inte hur.
    4. Handling.
    Dom kommer en efter en att begrunda vad som händer fast dom flesta nog fortfarande befinner sej i förnekelsefasen.

    SvaraRadera
  22. 17.21 Om jag förstår saken rätt, så är detta ett fall för kvinnor och män i vita rockar.

    SvaraRadera
  23. E de inte dax att bloggredaktionen startar ett nytt parti och kämpar för att få detta ohyra. Ett slags politiskt anticimex...Jag tycker det skulle vara ett naturligt steg att fortsätta detta magnifika jobb som ni hittills tagit för er. BRA Kämpat...

    SvaraRadera
  24. 20:09 eller ont ska med ont förgås.

    SvaraRadera
  25. DNV 19.05 Du skriver "Nyttan med att överklaga är att se till att kommunala tjänstemän och politiker lär sig att följa lagen"

    Om du tittar på Telestugan som var olaglig, så hittar du namn som även dyker upp när det gäller Björnhuset.

    Obotligt!

    SvaraRadera
  26. precis det som 17:21 beskriver:
    "Men problemen kommer inte att upphöra, en sådan personlighet ser till att få tillbaka sina befogenheter."

    SvaraRadera
  27. Är svårt att förstå, detta som händer i kommunen.

    Det värsta är att det finns sedan länge i litteraturen, men tydligen är det ingen av våra politiker som läser.

    SvaraRadera
  28. Hur kommer de att hantera hyresavtalen?

    C:
    Ann-Marie Jacobsson: Troligen väl mycket insyltad för att våga ifrågasätta.
    Mats Hallsten: Borde kunna vara förnuftig, osäkert kort...
    Birgitta Mehamedi Örn: Även hon verkar förnuftig, följer troligen partilinjen.

    Kd:
    Irén Jonefelt: Måste "peppas" eftersom hon är rädd att ta strid, behöver hjälp med argumenten.

    M:
    Hugo Hultgren: Var enligt hörsägen den ende som ifrågasatte Jan Erikssons önskan omm tilläggsanslag för en månad sedan. Fortsätt så!
    Rune Olsson: Använd bondförnuftet Rune!

    Fp:
    Kenneth Carlsson: Har myglat hela tiden, fortsätter säkert med det.
    Håkan Gusteus: Kan inte ta emot och behandla information på ett intelligent sätt. Lögnare, samma linje som Kenneth.

    V:
    R Ingemar Eriksson: Borde inte gilla när kommunen vältrar pengar över företagare, men säger att han tror väldigt mycket på satsningen. Oerhört korkat!

    S:
    Ulla Börjesson: Ja inte mycket att säga om henne, erkänner aldrig att hon haft fel.
    Monica Gustafsson: Oerhört anonym, har Ulla B som idol.....
    Frank Öjeling: Följer partiet, saknar förmåga att tänka själv.
    Kerstin Fredriksson: Rädd för Ulla... svek till och med Stigen för hennes skull.

    Sammanfattningsvis: M och ev Kd kan tänkas gå emot hyresavtalen, C borde göra det men vågar inte, Fp godtar vad som helst eftersom Kenneth sagt så många ggr att han är öööövertyyygad om att det är bra, S har aldrig tidigare haft fel och Ulla är lika övertygad som Kenneth, kan vi hoppas på V?

    Troligen kan vi varken hoppas på V eller C så jag tippar att det blir 11-2, ev 10-3, i favör för att släppa igenom olagliga hyresavtal.

    SvaraRadera
  29. Jag tror det bli 10-3, tyvärr. Jag förstår inte hur ledamöterna kan vara så korkade, men det är de nog. Irén kan nog fås att begripa vad som håller på att hända och M går inte med på det.

    Kenneth och Håkan kan nog ändra sig i sista ögonblicket. Det har de gjort förr. Ja, men då blir det ju 8-5.

    Om Anne-Marie tröttnar på att anklagas för att sitta i Jans knä, kanske hon gaskar upp sig och säger nej och då följer säkert Mats och Birgitta efter. Birgitta har ju visat sig trotsa Jan E, t ex när hon ifrågasatte utökningen av Jan S tjänst från 80 till 100%. Oj, oj, oj, då blir det ju 5-8!

    Vad händer med S och V? Förstår de nu? Nej, Ulla trivs bra i Jan Es sällskap och då är Monica med och även Frank och Kerstin som vill se till att det inte blir några pengar över till skolor i de glesare delarna av kommunen. V hänger på S.

    Så kunde det vara i en bättre värld!

    SvaraRadera