fredag 23 oktober 2009

Ang Polisanmälan och Överklagande

Polisanmälan av trolöshet mot huvudman, avseende kommunstyrelsens beslut att godkänna hyresavtalen, kommer att vara klar i början av nästa vecka. Detsamma gäller överklagandet till länsrätten.

Polisanmälan och överklagandet kommer därefter att gå runt för påskrift, innan de skickas till Polismyndigheten resp Länsrätten i Vänersborg, vilket kommer att ske i slutet av nästa vecka.

De som vill vara med och skriva på polisanmälan och/eller överklagandet ombedes kontakta Bloggens talesman Bill Östlund (tel 073-70 60 898), som kommer att ha handlingarna i fråga jämte tillhörande underlag tillgängliga fr o m måndag nästa vecka.

Bloggredaktionen.

28 kommentarer:

  1. UNDERBART!!
    Tid och plats, jag skriver på.

    SvaraRadera
  2. Hur får man kontakt för att kunna skriva på?
    Tid, plats?

    SvaraRadera
  3. Tack för förtydligandet!

    SvaraRadera
  4. Kanske kommunkontoret? ;)

    Ring Bill. Han kan nog hitta bra tider och platser. Gå ihop och ta med er grannar och bekanta.

    Jag hjälper gärna till.

    SvaraRadera
  5. Vad bra att tel.nr kom med så man kan kontakta Bill för att kunna skriva på. Att skriva på är givetvis en självklarhet för mig.

    SvaraRadera
  6. Du,du,du,du,du,du och du! Vi måste se det i hela kontexten! Göteborg är faktiskt inte så långt borta..vad gör vi då? Jag menar om KAPITALET flyttar?

    Några (väl??) valda ord från kommunismen i Färgelanda som flitigt varit med och gödslat konkursmässiga bolag.

    SvaraRadera
  7. Jag kommer absolut skriva under!

    SvaraRadera
  8. Hoppas att ni har förståelse för oss som vill men inte kan skriva under pga politiska/förtroendeuppdrags positioner.
    Många som jobbar i det fördolda för er sak.
    Ni kommer att ha stöd.

    SvaraRadera
  9. Nu förstår vi hur Socialdemokrater agerar.

    Ramavtalet som omförhandlades med ett tilläggsavtal gäller enligt Socialdemokraterna, dock säger Socialdemokraterna att ramavtalet som gällde innan omförhandlingen gäller inte, de Ramavtalet omnämns med "satt ur spel".

    Vid KS-möte torgför Socialdemokraterna att Ramavtalet är "satt ur spel", detta ger Socialdemokraterna legitim rätt att teckna Hyresavtal gällande Björnhuset vilket gör att kommunen lider stor ekonomisk skada i förhållande till gällande Ramavtal.

    Tveklöst solklart trolöshetsbrott!

    Kommunens skada över 7år är i bästa fall -20milj, i det sämsta fallet är underskottet -27milj.

    Nu ber jag alla och envar, att stå upp för DEMOKRATIN, det gör du genom att underteckna, dels en gemensam överklagan till Länsrätten, och även ett undertecknande av den gemensamma Polisanmälan.

    SvaraRadera
  10. Vill DU att politiker ska kunna strunta i lagar?

    Tycker DU att det är OK att dina barn och dina gamla föräldrar får försämringar? Försämringar inom äldrevården pga att just DU eller någon släkting eller nära vän kommer att förlora sitt arbete, och det tack vare Björnhuskatastrofen.

    Tycker DU att det är OK att kommunala tjänstemän ljuger offentligt?

    Är DITT svar NEJ, så ska DU tveklöst skriva under för: DEMOKRATIN, BARNEN , DE ÄLDRE OCH FRAMTIDEN!

    SvaraRadera
  11. Bra att de ansvariga får stå till tals för det dom gjort och orsakat Färgelanda för lång tid framöver. En sak som jag förundras över är hur Said kan stå på kf och skylla på de borgliga när det gäller Björnhuset för att i nästa stund rösta för att ytterligare 10 miljoner ska betalas ut. Det går inte ihopa Said. DU är ansvarig när du röstade så. Det kan du inte skylla på någon annan och inte fick vi som lyssnade på kf reda på vart dessa pengar ska tas ifrån. Ja, låna upp men det kostar ju ränta. Kommunen går ju för jösse namn nästan 11 miljoner back som det nu är!!!

    SvaraRadera
  12. Sorgligt för oss, med en Kommunchef som säger, att Ramavtalet var något löst utkast som inte var något, utan mer en minnesanteckning.

    Att göra Färgelandas STÖRSTA satsning i vår historia utan avtal. Hutlöst inkompetent uttalande, i ett forum som är ett av kommunens högsta beslutande organ.

    Ledarmöter i kommunfullmäktige bör reagera när dem hör något sådant i hästväg lögnaktigt uttalande av vår kommunchef. Samtidigt bör de ställa sig frågan ,var säkerheten finns runt den mannen i sin tjänsteutövning.

    Det är dags för oss att rensa upp i fronten , både på tjänstemannasidan och bland politikerna.

    Grunden för vår DEMOKRATI är att förtroendevalda politiker följer gällande LAGAR i sin mandatutövning. Kring Björnhussatsningen har det brustit, dels på politikersidan men inte minst på tjänstemannasidan.

    Jag kommer utan tvekan att skriva på!

    SvaraRadera
  13. Bra redogörelse av AnnMarie i KF.Bra förtydligande av Hugo.Bra fråga av Irene-Var ska vi ta pengarna från?? Ok-Projektet blev väldigt galet skött från början.När Kenneth sa att det har skötts bra så undrade jag först om han är riktigt klok.När han sen dillade om religion och om att han riktigt såg framför sig hur det skärs gurka och tomater i Björnhuset så förstod jag att han i vart fall inte har fattat hur fruktansvärt galet projektet har skötts.Karln kan ju till och med tänka sig att genomföra ett nytt projekt på samma sätt.Man får ju kalla kårar.Hur skall detta sluta?Said tyckte Kenneth var den ende som var rakryggad eftersom han är den som håller fast vid galenskaperna!?!!Irene fick därimot inget svar på var vi skall ta pengarna från.Det är nu vår skylldighet att på alla tänkbara sätt och tillsammans fram till valet stötta demokratins hjältar.Tur att jag har juristhjälp för att ta fram anmälningar och överklaganden.Är ju ingen jurist men dessutom är jag alldeles för arg för att relevant kunna bena ut i sörjan.Är ju inte alltid så angenämt att skylta med namn och telefonnummer på bloggen men hur det än går så vill jag kunna säga till mig själv att jag gjorde så gott jag kunde när det gäller att försvara det som jag tycker är värt att försvara.
    Vänligen Bill

    SvaraRadera
  14. ALLA i Färgelanda kommun är skyldiga dig ett stort tack Bill.

    SvaraRadera
  15. Till 23okt 19.48

    DU FÅR INTE MIN URSÄKT!

    Jag är ledsen, när förföljensen får en förtryckande makt. Vi har det i vår absoluta närhet. Vi hittar det inom skola, lika väl som inom politiken. Uppträdandet skapar förlamande organisationer.

    Denna munkavel för vårt eget bästa, skapar ett samhälle vi ser i Färgelanda idag, där demokratin förtrycks, där åsiktsfrihet inte råder.

    Genom ditt agerande stödjer du inte demokrati och yttrandefrihet!

    Du behöver stärka ditt civilkurage,du måste våga!
    Gör alla det så fungerar demokratin.

    Jag ser fram emot att ditt ÖVERJAG befriar sig från mörka hot, ett ÖVERJAG som leder dig i harmoni med din ärliga mening, och att du kan leva i samklang med ditt samvete.

    TRO PÅ DIG SJÄLV!

    SvaraRadera
  16. Det är bra att du orkar hålla på Bill.

    Givetvis tycker även jag att det är bra att Ann-Marie, Hugo och Irene reagerar mot de helt horribla hyreskontrakten. Dock anser jag att de varit alldeles för godtrogna från början... jag menar att när projektet plötsligt ökar med över 100% (30 till 62MSEK) borde man försäkra sig ytterligare om att hyresgästarna kan och vill betala 100% mer i hyra.

    Det är helt otroligt att Jan E, Kenneth och Ulla fortfarande vägrar att erkänna att projektet är dåligt skött!! Ofattbart! Men det enda det bevisar är ju att de i så fall själva är helt korkade.

    Kenneth verkar tycka att han har haft en oerhört proffsig styrning av projektet..... vad säger man..... Kenneth måste vara en av dem med klenast begåvning i Västsverige!

    Sven-Arne Torstensson måste väl med detta projekt i bagaget tydliggjort att han definitivt tagit sig vatten över huvudet.... på vår bekostnad dessutom!

    Just det att de styrande inte kan erkänna att projektet saknat styrning och misskötts gör mig så oerhört besviken (läs: jävligt förbannad).

    Fattar de inte att människor i andra kommuner hånflinar åt dem....

    S Anders Larsson framstår ju som både begåvad och kompetent vid en direkt jämförelse....

    Bill.... jag skriver givetvis på!

    SvaraRadera
  17. Tack Bill!

    Verkligen viktigt detta. Att 30 miljoner blev 62 var riktigt illa, att det blev tio till är också riktigt illa, men värst är ändå att man godkände de helt vansinniga hyresavtalen. Det är ju såklart svårt för oss och andra utanför politiken och kommunhuset att riktigt veta hurpass allvarliga försök Jan Eriksson och övriga gjorde för att få avtalen mindre dåliga.

    Men! Poängen måste ju dock vara att SÅ dåliga för kommunen får de helt enkelt inte vara, vägs ände i förhandlingarna eller ej!

    Allt bottnar i att är det inte supertydliga villkor och avgränsningar från början, då spårar det lätt ur. Har man väl börjat med eftergifter och tillmötesgåenden tack vare allt för lösa former från början, då tappar man kontrollen.

    Man kan tänka sig (och det har jag för mig jag sett något om tidigare nånstans) att det uppstår fördyringar på grund av t ex kraven på lokaler för livsmedelsproduktion. Och utan en ordentlig förstudie där man tänkt på och undersökt hur det står till med allt sånt, inkl. lagkrav och därefter upprättat ett tydligt avtal där parterna satt på pränt vad som gäller, utan detta är det lätt att hamna i diskussioner om att dela på kostnaderna och sen är glidningen igång.

    Att kommunen av en eller annan orsak tar på sig en del av fördyringarna framstår som en tänkbar förklaring till att det blir förlust hur man än räknar.

    DNV,

    klockrent inlägg!! Väldigt bra poängterat det där att man på allvar borde tagit reda på som Du skriver, inte bara hur hög hyra de sade sig vara beredda att betala, utan även hur hög de hade förutsättningar att KUNNA betala. God vilja är alltid bra, men den går inte att handla mjölk för i affärn'..

    Kenneth ja. Han är helt osannolik! Man får en surrealistisk känsla när man hör hans stolleprat. Kafkas och Becketts tankar, sådana de kommer till uttryck i verk som "I väntan på Godot", de tankarna framstår inte som hälften så bisarra!!

    SvaraRadera
  18. granskogens sång25 oktober 2009 kl. 09:07

    I väntan på Godot är en text där Beckett skapade obegriplighet genom att använda det som brukar kallas ordlekar. En amerikansk forskare, Dinah Scherzer, har frilagt sju ordlekar i dramat.

    En ordlek uppstår när två betydelser av ett ord blandas ihop. Plötsligt befinner sig mottagaren av texten i ett osäkert tillstånd. Vilken betydelse gäller? Hela texten förändras plötsligt. Så plötsligt att det ofta framkallar skratt. En ordvits!

    Därför framkallar den absurda texten I väntan på Godot skratt hos publiken.

    Inte för att innehållet egentligen är roligt utan för att läsaren eller lyssnaren utsätts för ordvitsar, som undergräver alla betydelser, språket blir ett gungfly.

    Språkets karaktär av osäkerhet får pregnans av den så kallade kvakvakvamonologen av Lucky, slavdrivaren Pozzos slav. Med tänkarhatten nertryckt över skulten, bevisar Lucky Guds existens utan en enda betydelseglidning.

    I den tvärsäkra monologen utan minsta reflektion eller ifrågasättande framstår stackars Lucky som totalt manipulerad, Pozzo har med piska och ett rep runt Luckys hals, förvandlat Lucky till en komplett idiot.

    I väntan på Godot är en allmängiltig text som i likhet med världslitteraturens andra stora allmängiltiga texter har bäring på hur vi människor är och förhåller oss till varandra.

    Att Carlssons tvärsäkra argumentering verkar så vettlös beror på att han litat så oreflekterat på sina tjänstemän att han blivit slav under denna lättja, han har förvandlats till en dalsländsk Lucky av Eriksson, en dalsländsk Pozzo.

    Slavdrivare är ju i största allmänhet ett odemokratiskt otyg, som saknar existensberättigande men det vore trots allt mer rimligt att kommunalrådet vore Pozzo och Eriksson vore Lucky men det är alltså tvärtom.

    Men tänkarhatten nertryckt över skallen svamlar Dalslands Lucky Carlsson, sina oreflekterade kvakvakvamonologer på uppdrag av Dalslands Pozzo Eriksson.

    SvaraRadera
  19. Låt oss stanna upp, låt oss bli nyktra.
    Varför har vi så svårt att greppa 72 milj?
    Vad är 72? Är det lättare att förstå 72 om vi säger livsmedelslokal? Ja kanske, livsmedelslokal låter dyrt. Men vad vet vi om livsmedelslokal, troligen inget, med vi vet att det är dyrt. Men om vi tänker efter så vet vi inte ens det, att det är dyrt.
    En livsmedelslokal kräver släta ytor som är lätta att rengöra, inte dyrt. En livsmedelslokal kräver täthet för skadedjur, inte dyrt. En livsmedelslokal kräver en planering på flödet, inte dyrt etc.
    På något sätt måste vi finna någon referens punkt i vårt famlande. Vi måste finna ett sätt att få kontakt med 72, försöka greppa det och möjligen förstå.
    En möjlig förståelse kan vi få, om vi väljer Lillegården och Centrumhuset som vår referens punkt. Om vi gör det, då märker vi direkt att Färgelanda Kommun är ingen nybörjare. Då kan vi lägga undan alla försök att upplysa om vad som borde varit gjort, och varför.
    Vi vet också att dessa två fastigheter, Lillegården och Centrumhuset har inte kostat oss 72, utan mindre.
    Vi vet också att Björnhuset "bara" skulle renoveras.
    Kan vi då lite ödmjuk fråga Färgelanda Kommun var den första miljonen ligger, och hela vägen till den sista?
    Kan vi få en uppgift om golvet, hur det är utfört, till vilken kostnad och yta?
    Väggar och tak, och så vidare?
    Jag själv har väldigt svårt att förstå 72.
    Förstår du?

    SvaraRadera
  20. Lars Karlsson af Mungärderud25 oktober 2009 kl. 10:35

    granskogens sång..

    Jag är imponerad :) Riktigt så långt hade inte jag reflekterat, men det är ju mitt i prick!

    SvaraRadera
  21. 09:51

    Bra, bra.

    Ingen har PÅSTÅTT att projektet i fråga kostade vad det kostade just av den specifika orsaken att det varit dyrt att bygga om lokalerna för att de skulle uppfylla lagens krav och vara ändamålsenliga för att hysa livsmedelsproduktion - bara en tanke.

    Poängen med en ordentlig förstudie där lokalens skick, lämplighet, lagens krav och annat hade utretts och ett avtal där parterna satt på pränt vad som skulle gälla hade uprättats, hade varit att både minimera oförutsedda kostnader för att få lokalerna ändamålsenliga och lagliga, men det hade då heller inte behövt uppstå några tveksamheter om vilka åtgärder och utgifter som verkligen varit nödvändiga. Mindre risk för "lyxrenovering".

    Man kan fråga kommunen varför det blivit som det har. Frågan är om de ens vet. Problemet med för dålig kontroll är att då tvingas man inte att under resans gång motivera, styrka och dokumentera saker och ting lika noga. Inte lätt då att i efterhand kontrollera.

    En person sa mig nyligen rent allmänt om fenomenet fördyringar av projekt att enligt hans erfarenhet hamnar man oftast rätt om man tar beloppet man från början trodde skulle räcka till och fördubblar det, samt därefter lägger på ytterligare några procent.

    Låter inte detta kusligt bekant ? Ovasett varför en tunnel genom hallandsåsen blir dyrare, en motorvägssträcka gör det, eller vår satsning, så sker det.

    Orsakerna kan säkert vara många. Bristande faktaunderlag, bristande kunskaper, dåligt ihopsatta projektgrupper, bristfällig projektstyrning, oförutsedda utgifter (vilket ofta i praktiken pekar på någon av de föregående punkterna eftersom de annars inte hade varit oförutsedda), samt i några enstaka fall kanske genuint oförutsägbara saker som ingen annan än en tidsresenär från framtiden faktiskt hade kunnat känna till.

    Oavsett vilket som är tillämpligt i fallet björnhuset, så är den yttersta poängen som åtminstone undertecknad vill få fram, att en kommuns skattemedel får inte gå till att täcka kostnader för ett projekt där verksamheten som skall drivas är privat och komersiell.

    SvaraRadera
  22. Till anonym 09:51

    72 miljoner….. 72 000 000 … visst är det en svår siffra att greppa!

    Är kostnaden rimlig? Är det billigt? Är det dyrt? Vad borde det kostat?

    Som sagt, det är inte enkelt för en som inte varit med i projektet att uttala sig i den frågan.

    Men jag dristar mig till att ge mig på en liten spekulation i ämnet!

    Låt mig begränsa min tankeverksamhet till det som blivit dyrare än utgångssumman,
    dvs 42 MSEK.

    Jag gör här antagandet att de 30 miljonerna jag här utelämnat räcker till kylanläggning, ventilationsanläggning samt ställverk och transformatorer alltså de dyrare separata posterna.
    (Det borde räcka med mycket god marginal).

    En vanlig fördelning mellan materielkostnad och arbetskraftskostnad i ett byggprojekt ligger mellan 30% och 50% materiel och således 70% – 50% arbetskostnad.

    Jag antager att materielandelen är hög på grund av att det troligen krävs att mycket av materielet är i exempelvis rostfritt utförande.

    Jag antager därför att arbetskostnaden ligger på 20 000 000 kronor.

    En byggnadsarbetare tjänar ca 27 000 i månaden vilket motsvarar ca 160 kr/timma. Med sociala avgifter etc motsvarar detta en kostnad på ca 260 kronor/timma.

    Till detta får vi lägga ett täckningsbidrag på ca 100 kronor/timma som skall täcka sjukdom, verktyg, utbildning, arbetsledning, resor etc. Vi hamnar då på ca 360 kronor/timma.

    Okej, 20 MSEK delat på 360 :-/h blir då en arbetstid på ca 56 000 timmar, vilket motsvarar ca 33 st årsarbetare.

    Om mitt resonemang angående vad kylanläggningar etc kostat inte håller kan man nog ändå göra antagandet att för varje 10-tal miljoner som debiterats har inneburit 16 st byggarbetare på heltid i ett år.

    Dvs det kanske likaväl kan närma sig 50 st ”årsabetare”…….. eller 65 st……..

    Detta har kommunen åtagit sig att betala för utan att göra någon form av upphandlingsförfarande….

    Och vi täcker inte ens hälften av kostnaden med hyra vilket innebär att kommunen sponsrat bygget med 15 –30 byggarbetare på heltid i ett år……

    I och för sig äger ju kommunen fastigheten, men fastighetens reella värde kan väl knappast vara högre än vad man orkar att plocka ut i hyra för den……..

    Kommentera gärna mina förvirrade tankar………

    SvaraRadera
  23. Här kommer lite ekonomi taget ur en av de större entreprenörenas årsredovisning.

    Märk väl att de bara gjort vad varje annat företag i branschen skulle gjort, dvs åtagit sig ett byggprojekt med fördelaktiga villkor, dessutom helt fritt från ekonomisk risk.

    Men det är väl ingen orimlig tanke att tro att Björnhusprojektet varit mycket bra för företaget ifråga.


    BOKSLUT & NYCKELTAL
    2008-08 2007-08 2006-08
    Antal anställda 16 12 12
    Omsättning (TKR) 38 683 21 556 19 163
    Res.e.finansn.TKR) 3 284 538 767
    Årets resultat(TKR)1 702 495 561
    Summa tillg.(TKR) 11 378 7 833 6 914

    Vinstmarginal 8,71% 2,79% 4,24%
    Kassalikviditet 210,78% 159,06% 170,21%
    Soliditet 54,67% 49,33% 50,61%

    SvaraRadera
  24. Kanske webredaktören kan redigera i mitt senaste inlägg så det blir tydligare att läsa.....

    Det såg bättre ut i uppställningen när jag skickade in den :-)

    Mvh/DNV

    SvaraRadera
  25. Med ett skattebetalarperspektiv är det viktigaste att räkna på vad varje nytt jobb i kommunen har kostat/ kommer att kosta?

    SvaraRadera
  26. DNV 17:49
    Tyvärr går det inte att redigera kommentarer.
    Men vi tror nog att budskapet gick fram ändå!

    SvaraRadera
  27. När man räknar på arbetstillfällen brukar man beräkna en investeringskostnad på ca 1 000 000 kr per arbetstillfälle. Men detta är från första året. Man måste beräkna räntekostnad på de kostnader och på de arbetstillfällen som inte blir tillsatta.

    72 000 000 kr = 72 arbetstillfällen för kommuninvånarna

    SvaraRadera
  28. Minimalt med rostfritt, endast golvbrunnar eller golvrännor. En golvränna kan gå lös på ca20000:-, golvet bilas för golvbrunnar och avloppsstammar, fräs golvet, ut med rör för golvvärme, gjut på med fall, toppa med ett industrigolv.
    Bygg en invändig stålställning, fäst panel till väggar och tak, kylrum tjockare panel.
    Dit med ventilation och kylkompressorer.
    Elutredning måste ha varit gjord innan, kan inte vara någon överraskning.
    Ja då var det klart!
    Har tagit år för dom att fixa detta, jag gjorde det på 5 minuter!

    SvaraRadera