fredag 31 juli 2009

Avgå Jan Eriksson!

Bloggen uppmanar kommunchefen Jan Eriksson att avgå. Detta efter dagens avslöjanden om Björnhushärvan i Bohusläningen.

I dagens Bohusläningen framträder styrelseordförandena i Björnerud Gård AB och Lillesjö Seafood AB. De båda bolagen har ju ett par VD:ar, men bolagen ansåg kanske att dessa inte räckte till utan ville skicka fram några tyngre namn. Den ene (Börje Fors) stod så sent som förra året åtalad för – och blev friad för – insiderbrott, den andre (Åke Modig) fick för inte så länge sedan kicken som koncernchef för Swedish Meats – redan efter några månader på posten.

Tre intressanta saker med artikeln. För det första framträder bilden av tudeldning i Björnhushärvan. Å ena sidan är det Väst-Farm AB och å den andra sidan är det Björnerud/Lillesjö. Denna bild förstärks av Bloggens avslöjande igår, att Björneruds VD Cecilia Kullgren och att delägaren i Lillesjö Henrik Johansson numer skall vara ett par. Ägandet i det gamla familjeföretaget tycks nu vara på väg att gå över i andra händer.

För det andra – sensationellt nog! – framgår av artikeln att kommunen lovat bolagen att de inte skall betala en högre hyra än dagens hyresnivå. Enligt Fors betalar Lillesjö idag en hyra på 1 mkr. Björnerud betalar ingen hyra eftersom de äger sin egen fastighet. Väst-Farm betalar några hundra tusen. Om vi förutsätter att Björnerud ändå kommer att få betala hyra, så kommer den sannolikt inte att bli högre än Lillesjös. Om vi då hypotetiserar att Väst-Farm betalar 0,5 mkr i hyra, så skulle de samlade hyresintäkterna för kommunen uppgå till 2,5 mkr/år. Detta skall då jämföras med det ”golv” på hyran som revisorn Tomas Andersson angivit i sin revisionsrapport – minst 6-7 mkr/år plus el, VA etc. Detta skulle då innebära att kommunen gör årliga förluster på minst 3,5-4,5 mkr. I själva verket kommer den årliga förlusten att bli mycket högre, eftersom Anderssons beräkning grundar sig på 62 mkr och att underhållskostnaderna i Björnhusfastigheten är mycket högre än normalt. Fler neddragningar och fler avskedanden är alltså att vänta i de kommunala verksamheterna.

Detta innebär i sin tur att kommunens skattebetalare subventionerar de privata företagen med skattemedel, vilket är olagligt enligt kommunallagen – vem vet, om några år kanske vi kan få läsa om flera personer som bor i London tack vare skattebetalarnas insatser i Färgelanda.

Den centrala frågan i sammanhanget är följande: Vem på kommunen har lovat bolagen samma hyra i Björnhuset som de har idag? Den frågan vill nog både vi och politikerna i ks ha svar på!

För det tredje har Lillesjö enligt Fors fortfarande inte fattat något beslut om att flytta verksamheten till Färgelanda!!! Och detta efter att kommunen satsat minst 70 mkr!!! Vi saknar nästan ord. Att investera de här summorna i en fastighet, utan att tillförsäkra kommunen att man har en hyresgäst, är naturligtvis mer än oansvarigt. Bloggen har bara ett ord att säga till kommunchefen Jan Eriksson: AVGÅ!

Bloggredaktionen!

31 kommentarer:

  1. Han borde avgått för länge sedan. Nu har han hunnit ställa till med så mycket att det är oreparerbart.

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående talar: Herr Eriksson borde avgått för länge sedan. Eller rättare sagt! Han skulle aldrig blivit anställd efter telestugan.

    SvaraRadera
  3. Det är inte bara JE som skall AVGÅ.
    Det sitter en hel flock idioter i KS som bör göra det samma.

    SvaraRadera
  4. Ja du Ulla B (s) som du själv sa i Bohusläningen. Du har ju fått all info från JE som behövs och att det är politikernas plikt att se till att skaffa sig nödvändig information. Då antar jag att du visste att företagen blivit lovade att de endast ska betala den hyra de har idag. Om du inte visste det så var det din plikt att ta reda på det. Det spelar ingen roll hur du vänder och vrider på det. Du är lika ansvarig som JE så avgå du också. Med omedelbar verkan. Du är en katastrof precis som JE.

    SvaraRadera
  5. För att brand ska uppstå behövs bränsle, värme och syre. Detta utgör den s.k. "brandtriangeln". Om vi säger att Jan E är bränsle till björnhusaffären (projektansvarige) som ropar efter mer och mer pengar och därmed utökar branden. Sedan har vi Ulla B och sossarna som omhuldar sin skapelse Jan E med värme och blundar för varje misstag han gör. Slutligen har vi Kenneth Carlsson (fp) som ger syre till sossarna och deras skapelse genom att gå bakom ryggen på alliansen. För att branden ska sluta måste en av de tre bort. Genom att lämpa bort bränslet = Jan E eller genom att kyla ner värmen från Ulla B och sossarna eller genom att kväva fp´s syre till triangeln.

    SvaraRadera
  6. Håller med om att Jan Eriksson samt hela ks borde avgå. NU!!!

    SvaraRadera
  7. Ringar på vattnet.

    SPENDRUP???

    Skall ni ha styrelseledamot i denna smet?

    Var MODIG!!

    SvaraRadera
  8. Kommer Jan E och föredragen dra en fint nu där? Dom går ut och säger att de har blivit lovade samma hyra som de har idag. När sedan hyresförhandlingarna drar igång så säger exempelvis Lillesjö att de kan betala 1 1/2 miljon kronor. Då accepterar politikerna det budet och slår sig för bröstet och säger att efter tuffa förhandlingar så fick vi i alla fall upp hyran lite. Det är bättre med detta än inget alls. MEN SÅ LÄTTLURADE ÄR INTE VI!!! DEN FINTEN GÅR VI INTE PÅ!

    SvaraRadera
  9. Jag håller inte med. Eriksson ska inte avgå, han ska AVSKEDAS! och det på grått papper.

    SvaraRadera
  10. Herregud, denne man har förstört mer för kommunen på ett par tre år än någon annan gjort i historien. Detta är galenskap och killen måste bort. Slutdiskuterat!

    SvaraRadera
  11. INTE ÄR JAG KORKAD?

    Hoppsan där kom det!
    Klassiskt att knyta kända namn till sitt bolag, med uppgift att få det att se seriöst ut.
    Visst är det MODIGT att kasta sig in i denna branch. Pannkakor steks på två sidor, då är det lätt att själv bli bränd och sota ner sitt namn.
    Vill minnas att ARLA en gång i tiden drev en sådan verksamhet i Halland. Den var inte lönsam, så du har kunnskapen.
    När ett mycket känt namn dyker upp i ett litet bolag på Börsen, drar jag öronen åt mig.
    Jag gör så även här.

    LYCKA TILL.

    SvaraRadera
  12. Omöjligt att sia om vad som händer med Björnhuset men en sak är säker.

    En kommunpolitisk debatt har tagit fart.
    Och det hade troligen inte hänt utan bloggen. På ett mer övergripande plan hade det inte hänt utan it-utvecklingen.

    Det är rent underbart att få uppleva hur internet kan sätta fart på det kommunpolitiska intresset och se offentlighetsprincipen och yttrandefriheten i praktiken i en liten kommun.

    Tack bloggen!

    SvaraRadera
  13. Det luktar bränt vill jag säga! Vidbränt! Vadå blivit lovade samma hyra. Men f-n ska betala deras verksamhet? Vi skattebetalare? Det finns nog många som velat ha det så! Vill man spekulera får man göra det på börsen och köpa aktier. Inte med skattebetalarnas pengar! Håller med om att Jan E borde få gå med omedelbar verkan. Men det gäller också ks då de ska företräda kommuninvånarna och de har de då rakt inte gjort. Dom har mörklagt och mörklagt och mörklagt och nu är det nattsvart!!!

    SvaraRadera
  14. Vete f-n vad "pacta sunt servanda" är? Men jag vet att "packet är osunt i sällskap med varandra" AVGÅ,AVGÅ,AVGÅ!

    SvaraRadera
  15. Vem är ansvarig för att Janne E anställdes överhuvudtaget? Det måste ju varit fler kompetenta sökande. Hörde att det var över 30 sökande till tjänsten. Fick dom någon chans alls eller var det förutbestämt. Ja, den som är ansvarig för denna "sönderkokta soppa" borde skämmas.... Herr Eriksson är inkompetent så det förslår. Vad händer nu? Lillesjö och co flyttar väl inte ens in. Kan man inte kolla deras "transaktioner" på något sätt. Vet inte men det känns inte som det är rent mjöl i påsen!

    SvaraRadera
  16. Jag talades vid men en folkpartist redan i juni. Han sa redan då att janne var på väg bort.Någon som vet?

    SvaraRadera
  17. Jag tycker att det är dags att kommunen bevakar sina intressen i Björnhusaffären nu.

    De måste granska alla utförda utbetalningar till Mathuset för att kontrollera att allt som debiterats verkligen härrör till ombyggnaden.

    Jag vet att man har fakturerat exempelvis materiel och utförda tjänster med, som enda referens, namnet på företaget som levererat och en summa.

    Några exempel: Bejer 22265:-, Sohlbergs 34080:-, Sohlbergs 52010:-, Proffsprodukter 9981:-, Peters Stål&Montage 312257:-, Stavdal 39000:-, ja listan kan göras hur lång som helst.

    Vad har Bejer levererat? Vad har Sohlbergs levererat? Ingen specifikation på vad som levererats är bifogad, ingen har frågat.....

    På ställd fråga till kommunen svarar de bara:
    -"Det är så mycket underlag, vi kan inte kontrollera allt! Vi litar på dem!"

    Hur i h-e kan man då säga att man har full kontroll??!!

    SvaraRadera
  18. Du 22.18
    Du ska inte på folkpartister. Jag har också pratat med en folkpartist om björnhuset.Han sa att allt betalades med EU pengar. Vilket vi vet idag är felaktigt. Samma folkpartist har skrivit in till kommunen och tagit avstånd från bloggen. Detta har jag fått bekräftat från säkra källor. Så i mina ögon efter skolnedläggningar och detta med Björnhuset finns det bara falskhet i det partiet.

    Besviken liberal

    SvaraRadera
  19. Ja du Per inte bara VAD Bejer har levererat.
    Vi har frågan till vilken ort?
    Ibland pratar inte kossan ut. MU.....

    SvaraRadera
  20. men FP i Färgelanda är inte ett seriöst parti, ett myglarparti som hör hemma på demokratins bakgård, om ens det.

    SvaraRadera
  21. "Pacta sunt servanda" är latin och betyder "avtal ska hållas"- På svenska låter det lite hipp som happ och vardagsspråk som inte är speciellt exakt.
    Att avtal ska hållas är en bärande princip i svensk civilrätt- Genom att använda det latinska uttrycket framgår det att man syftar på detta centrala begrepp.
    Det är ingen skillnad på muntliga och skriftliga avtal. Båda sorterna är lika starka i grunden. Men när det uppstår en tvist om villkoren i ett avtal är det en fördel att kunna bevisa vilka villkor som ingår i avtalet. Om ett muntligt avtal mellan Färgelanda kommun och de tre företagen i Björnhuset kan bevisas genom vittnen som minns alla belopp och terminer, går det lika bra som med ett skriftligt avtal. Många människor är dessvärre inte minneskonstnärer utan olika uppfattningar uppstår lätt i efterhand om ett muntligt avtal.
    Med pacta sunt servanda menas alltså både muntliga och skriftliga avtal. Avtal ska hållas.
    Vad kommunen lovat företagen genom avtal är högst osäkert.
    Offentlighetsprincipen är dessutom helt satt ur spel när inga handlingar upprättas och diarieförs.
    Allt uti skumrasket.

    SvaraRadera
  22. Till 23:15
    Du har rätt.Folkpartiet i Färgelanda är skit.Men Folkpartiet på riksnivå gäller för mej.Folkpartiet i Färgelanda är som en folköl.Den enda skillnaden är att en folköl pissar man utav. Men FP i Färgelanda pissar man på.

    Fortfarande besviken liberal

    SvaraRadera
  23. Hej Hembygdsrörelsen!
    Vi är några grabbar och tjejer som har gjort en egen statistisk undersökning. Blir ni ett parti så får ni 8 MANDAT nästa val.
    Ni är skyldiga oss ett Hembygdsparti!

    SvaraRadera
  24. BLOGGEN HAR BARA EN SAK ATT SÄGA: AVGÅ! JAG HAR HELA TRE SAKER ATT SÄGA:AVGÅ!AVGÅ!AVGÅ!

    SvaraRadera
  25. Även om politikerna tror på Jan Eriksson så är hans möjligheter att sitta kvar mycket små. Med så stort missnöje som uttalas bland personal på fabriksgolv,vårdinrättningar och i skolan vore något annat oetiskt.

    SvaraRadera
  26. Jeanette Nyberg slår huvudet på spiken i dagens (1/8) tidning när hon skriver i de två sista meningarna:
    Det skulle naturligtvis ha gjorts en upphandling och i och med det hade projektet kostnadssäkrats. Preliminära hyresavtal skulle ha skrivits redan i projektets början.

    Nu är vi inte där. Vi sitter med en stor skuld. Västfarm finns redan i byggnaden. Björnerud har maskiner där, dyra maskiner. Lillesjö "hotar" med att inte flytta in om de inte får ett mycket förmånligt avtal. Hur ska vi komma ur det hela?

    Jag hoppas att politikerna har skrämselhicka och jag förstår dem! Hela politikerkåren har berömt projektet och framhållit att de har fullt förtroende för det och för dess ledning. Vem blir först att ta avstånd?

    Fokus har varit på Jan E, Kenneth C och Ulla g. Glöm inte bort att det finns fler. Ann-Marie J har varit med på möten och var ordförande i KS. Vad säger hon nu? Hugo H? Irén J? R.Ingemar E? De övriga i KS? Var finns vår utvecklingsstrateg Jan S?

    Lillesjö hotar med att välja att inte flytta in. De sätter en tidsgräns också. Hoppas det inte betyder att de styr hela avtalsprocessen så att det blir omöjligt att bo i Färgelanda pga brist på kommunal service. Björnerud och Lillesjö har tagit in mycket vana rävar, eller kanske björnar med starka ramar, i sina styrelser. Dessa män har en vana att förhandla som inte kommunens tjänstemän har. En svår sits!

    SvaraRadera
  27. Färgelanda sitter på leken i denna otrevliga och otillständiga poker med våra skattepengar som insatser.

    Om man(i den bästa av världar), utgår från att företagen har marknadsmässig beredskap för produktionesstart så är de naturligtvis beroende av att snarast uppnå den nya lönsamhet som ska skapas i Björnhuset och är beredda att skriva på ett hyresavtal för att få loss de åtta miljoner som behövs för att logistiken ska fungera. Något avtal finns ju inte att stödja sig på. Färgelanda kan ha ett övertag.

    Men om de tre företagens marknadsberedskap fortfarande svajar och de så gärna skjuter upp produktionsstarten har de allt att vinna på produktionsproblem, som kan skyllas på i första hand politikerna. Då sitter avtalslösa Färgelanda tråkigt nog inte på leken.

    SvaraRadera
  28. Till granny 08:36
    En svår sits!
    Så som jag ser på saken har företagen ett mycket bekymmersamt läge, om vi tar och tittar på Lillesjö Seafood AB. Detta företags styrelseordförande Börje Fors har uttalat sig om hyressättning samt att beslut inte är fattat om en eventuell flytt till Färgelanda.
    För Färgelandas del är det lugnt. Det är värre för Lillesjö Seafoods AB som har en styrelseordförande som gör ett uttalande från England just hemkommen från ett glatt pubbesök? nykter kan han inte vara.
    I själva verket är det så att Lillesjö Seafood AB, har undertecknat ett avtal tillsammans med de övriga företagen gentemot Kommunen. Denna underskrift innebär att Lillesjö Seafood AB är en part av tre som ikläder sig rollen att hyra 10000kvm av Kommunen. Likaledes tar Lillesjö Seafood AB på sig en hyreskostnad som är 130:-/kvm som grund, till detta skall även renoverings kostnaden läggas(20års avskrivning).
    Ännu besvärligare blir det för Lillesjö Seafood AB när företaget tillsammans med de övriga två har utfört renoveringen. Dessa tre har haft full kontroll på renoveringen och dess kostnader.
    Om Lillesjö Seafood AB väljer att ha kvar sin verksamhet i Vbg, så har Färgelanda lika väl lokal uthyrd till Lillesjö Seafood AB med deras underskrift.
    Vad som är absolut värst för företagen är utan tvekan sitt förhållande till handeln.
    Vi kan ställa oss frågan. Kan handeln ha leverantörer som inte är seriösa? Själv tror jag inte KBÄ vill bli nedsmutsad av tvivelaktiga företag.
    Någon får rätta mig om jag har fel, men var det inte du Börje Fors som slängde ut ICA och gick till Bergendahl. Om jag har rätt här, kan jag tänka mig ICA se rött, med ditt namn i Lillesjö Seafood AB.
    För Åke Modig kan jag se svårigheter med Spendrup och deras koder. Han kan bli ställd inför ett val, Elitserien eller Skärgårdserien. Vilket väljer han?
    Jag lutar mig tillbaka, föreställningen fortsätter. Vilken akt börjar nu?

    SvaraRadera
  29. Avgå ,bort med hela patrasket. Våra "folkvalda" har inte förstått att det är vår , folkets åsikter de skall framföra. Ni har gjort bort er!
    Hela Färgelanda kommun är satt på pottkanten tack vare er och några högt uppsatta men ack så inkompetenta tjänstemän.

    SvaraRadera
  30. Tja, vem vill bo i vår kommun efter detta?? Nu skall det skäras ner inom skola och omsorg medans man på detta vårdslösa sätt pumpar ut pengar som man inte har någon aning om vart eller till vad. Hur mycket stoppas i egna fickor på ett eller annat sätt??Man kan ju undra då kontrollen är i det närmaste obefintlig.

    SvaraRadera
  31. Som tidigare Affärspartner till Jan Eriksson
    Kan jag/ vi bara konstatera att denna man kostat
    mycket pengar utan att prestera något i gengäld !!!

    SvaraRadera