torsdag 3 september 2009

Ang kommunens brott mot LOU

Som Bloggen tidigare rapporterat har Konkurrensverket slagit fast att kommunen brutit mot upphandlingslagen LOU i Björnhusentreprenaden. Även externrevisorn Tomas Andersson är inne på den linjen i sin revisionsrapport. I ks:s svar på rev. rapporten säger dock ks att kommunen inte har brutit mot LOU. Bloggen antar att det är kommunchefen Jan Eriksson själv som författat svaret. Nedan publicerar vi ett inlägg från sign "DNV" som ursrpungligen publicerades som kommentar.

Bloggens spontana kommentar till DNV:s inlägg, är att det i första hand är Kenneth Carlsson (fp), Ulla Börjesson (s) och Ann-Marie Jacobsson (c) som är ansvariga för den olagliga utplundringen av kommunkassan. Vi anser oss ha fog för detta påstående, eftersom de nu nämnda har varit centralt placerade i kommunledningen och inte har gjort någonting för att stoppa Erikssons framfart.

DNV:s redogörelse nedan tjänar också som förklaring till varför myglarna röstade ner Moderaternas förslag till granskning av Björnhusprojektet i ks.
--------------------------------------------------------------------------------

"För det första:
Kommunen säger att jobbet var så komplext samt att man inte visste från början hur fabriken skulle se ut när den blev klar. Detta var orsaken till att man inte gjorde någon upphandling. Skitsnack! Man kan alltid göra en ramavtalsupphandling där entreprenörerna bjuds in att lämna sina timpriser, materielpåslag, resekostnader etc. Då hade man kunnat välja ut de billigaste, dessutom hade lokalt etablerade företag haft en bra chans att stå sig väl i konkurrensen eftersom de har lägre omkostnader för resor.

För det andra:
Ge mig 30% av pengarna som är feldebiterade så skall jag gå igenom varenda faktura. Resterande 70% kan kommunen behålla. Jag anar att min timlön hade blivit ganska bra....."
--------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen


8 kommentarer:

  1. Om ett jobb är så komplext att att man redan innan det påbörjas vet att det är i gråzonen bör man väl gardera sig och göra en upphandling enligt LOU.
    Tycker att kommunen redan erkänt att de medvetet har kringgått lagen.

    SvaraRadera
  2. Viktigt att svara på Svenskt Näringsliv´s enkät om företagsklimatet i kommunen.
    Har skickats ut nu i dagarna.

    SvaraRadera
  3. Ännu ett antaget förslag från hon där i hög hatt. http://bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.567188

    500.000 kr tas från Kultur och Fritid för att flytta boende och personal från lyxen på Lillågården till Ghettot på Håvesten (stod så i en annan artikel i tidningen). Så att den tänkta kulturskolan får hållas tillbaka. Lite underligt med tanke på AMJs löfte att om vi får förtroende efter nästa val öppnar vi skolorna igen. Men här tar du bort en skola innan den ens är startad...

    Hade det inte varit bättre att ta ett par miljoner från Björnhuset istället?

    SvaraRadera
  4. Carlsson har länge eftersträvat ordförandeskapet i kommunen. Påverkan åt detta håll har skett genom mygel, mobbing, maskopi med sossarna och Eriksson och Lind i kommunhuset. Sossarna mutade Carlsson med att han ska få en ordförandepost om han röstar bort kärnverksamhet i kommunen i form av för invånarna nödvändiga skolor. Eriksson och Lind mutas med att få ett mindre komplicerat jobb, fler underställda lärare i Färgelanda och därmed säkerligen högre lön.

    Skulle nu ett parti gå ut och begära stopp för utbetalning av pengar till Björnhuset skulle det partiet bli mobbat av de andra som varande en svikare och valfjäskare. Så länge alla håller tyst slipper de bli mobbade av Fp och S som vill ha all verksamhet i Färgelanda centralort.

    Kommentar till 08:00: Färgelanda centralortsbarnen verkar inte speciellt intresserade av kultur och idrott. De flesta utövarna av detta i centralorten kommer från andra orter och landsbygden. Så en placering i centrala Färgelanda är inte självklar, om alls.

    SvaraRadera
  5. Hur livsmedelsföretagen lyckades övertala Jan Eriksson att det var bäst att inte använda LOU vet jag inte. Han kanske gick på deras utsaga att det var så svårt att veta hur det skulle bli, och nu drar vi igång!

    Jan kunde ju inte veta att det var upplagt för fina jobb till släkt och vänner. Inte ville företagen ha upphandling, inte.

    Jimmy Högberg kände ju Sven Arne Torstensson sedan tidigare, och kanske han levererade ägg till Västfarm då. Sambandet dem emellan var klart. De bestämde att Sven Arne skulle kunna vara projektledare. Han hade så många kontakter med byggföretag i Munkedal. Han fick bli den som drev bygget via sitt företag Långöns Produktion Smedgard. Den driftige Henrik Johansson kände Sven Arne sedan tidigare och är också kompanjon med honom.

    Henrik kom med på tåget. Han blev något av en konsult i ett rätt tidigt skede genom sitt bolag Henriks Foodware & Consulting. Henrik är även delägare i Lillesjö. En släkting till Henrik drev ett byggbolag, K J Byggnads i Håby. Det företaget kunde man ju anlita som byggföretag.

    Björnerud blev ett lämpligt företag att ha med i klustret. De behövde expandera. Närheten till ägg och spannmål fanns hos Västfarm, Torstensson och Johansson.

    Idén var klar. Jan Erikson var med på noterna. Varför upphandla? Varför förstöra ett läckert koncept. Sätt igång!

    Man sätter igång. Man låter företagen själva beställa och köpa in arbete och material. De tar själva emot fakturorna och attesterar dem åt varandra, för att sedan skicka dem till kommunen för utbetalning. Kommunen har ingen representant på bygget. Ingen kontroll och upplagt för fusk och mygel alltså.

    Björnerud och Lillesjö kan förresten ha haft ytterligare en anledning att gå med i klustret. Den senaste tidens bokslut har inte varit någon munter läsning. Skulle de kunna överleva? Kanske med Färgelandas hjälp. Logistema-rapporten säger att det finns fördelar för företagen att flytta om de kan få finansiellt stöd. Några synergifördelar fanns däremot inte. Och eftersom Eriksson och en del politiker gillar att stötta företag med skattepengar, så innebar Logistemas slutsatser grönt ljus för Björnhusaffären.

    Hur har det då gått?

    Kostnaderna (vissa kallar det investering) för kommunen har blivit enorma - 15 MSEK växte till 70, med önskemål om mer - alltså mer än 10 000:- per invånare.

    I Färgelanda bygger Rör och Värme en ny biobränsleeldad fjärrvärmeanläggning i närheten av Björnhuset. Påpassligt nog har Sven Arne och Henrik J bildat ett bolag, Farmflis i Bohuslän AB. Ska de leverera flis till anläggningen?

    Henrik J tycks numera vara ”överallt” och är även djupt insyltad i Björnerud, där han bl.a. sitter i styrelsen.

    K J Byggnads har det gått bra för. Deras nettoomsättning ökade från 22MSEK till 39MSEK mellan boksluten 2007-08 och 2008-08 och resultatet efter finansnetto ökade från 538 000 till 3 284 000, en ökning med drygt 600% på ett år!!!. Fick Jan Eriksson en liten juklapp, månne?

    Att de inblandade inte ville upphandla är förståeligt, men jag förstår inte varför kommunstyrelsen, som har ansvaret för skattebetalarnas pengar, inte ville upphandla. Men de kanske inte förstod bättre? Avbön/förklaring på nästa fullmäktige?

    SvaraRadera
  6. Ni ska veta att det är ett känt förfarande kommunchefer emellan i Sverige att man gör så att man lägger ut t ex kommunens byggnation i det system som skett i Färgelanda.
    Allt för att kommunen inte ska behöva upphandla enligt krävande LOA (=för mycket jobb för kommunchefen) och för att kommunchefen helst vill jobba tillsammans med de han känner. Då vet de att moralnivån ligger lika.

    Kommunerna är säkra betalare.

    Alla chefer känner någon som vill ha jobben, men inte till en låg ersättning, utan till en HÖÖÖG.

    SvaraRadera
  7. Det finns ett intressant fenomen inom psykologin som heter "group think". När en grupp av personer bara talar inbördes om någonting som intresserar dem börjar de att omedvetet övertyga varandra, utesluta information som man inte tycker om och med tiden får gruppen en egen åsikt som gruppmedlemmarna uppfattar som sanningen själv. Ett berömt exempel på detta är president Johnsons regering under upptrappningen av Vietnamkriget.

    SvaraRadera
  8. Ett annat negativt fenomen kallas för herding, gruppen beter sig som en flock; en dum flock till råga på allt. Detta uppstår när individerna i gruppen förlitar sig mer på de beslut de ser andra individer ta, i stället för att använda den egna information de har tillgång till.

    SvaraRadera