onsdag 23 september 2009

Seger för förnuftet i Ks och misstroende mot kommunchefen

Seger för förnuftet och kommuninvånarnas framtida trygghet

Bloggen kan som första media rapportera om att kommuninvånarna vann en stor seger vid kvällens ks-möte, när demokratiska och sansade krafter vann majoritet för förslaget att förkasta Jan Erikssons hyresavtal, som hade inneburit förluster för skattebetalarna med 10- tals miljoner kronor och hotat kommunens verksamheter och anställda.

Bakom beslutet att förkasta hyresavtalen ställde sig Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Mot beslutet – och därmed för Jan Erikssons hyresavtal – satte sig Socialdemokraterna, Folkpartiet och Vänstern. Efter votering blev det 7 röster för och 6 röster mot. Vi återkommer senare med en utförlig analys och rapportering, om vad som sades och av vem samt hur de olika ledamöterna röstade.

Beslutet (återremiss med krav om omförhandling) innebär ett indirekt misstroendevotum mot kommunchef Jan Eriksson, som gått företagens intressen i hyresförhandlingarna, istället för ta tillvara kommunens och skattebetalarnas intressen.

Som grädde på moset röstade samma majoritet som ovan igenom ett tilläggsförslag från Rune Olssons (m), som innebär att Jan Eriksson inte längre får sköta förhandlingarna med företagen ensam. För att säkerställa att kommunens intressen i fortsättningen tillvaratas i förhandlingarna med företagen (d v s att företagen skall tvingas infria sina åtaganden enligt ramavtalet och därmed betala en hyra baserad på investeringen i Björnhuset), kommer Jan Eriksson att biträdas av Valbohems VD Bengt Sundholm, som – till skillnad från Jan Eriksson – har kompetens och erfarenhet att föra dylika förhandlingar. Det antagna tilläggsförslaget innebär dessutom ett nära nog direkt misstroendevotum mot Jan Eriksson och det är osäkert vad som nu händer med Eriksson.

Bloggen hoppas att kommunen löper linan ut och nu snabbt agerar för att återupprätta förtroendet för kommunen. En i vart fall tillfällig lösning på kommunchefsfrågan kan vara just Sundholm.

Bloggredaktionen

20 kommentarer:

  1. Det var verkligen skönt att inte hyresavtalen togs. Björnerud har maskiner för stora pengar stående i lokalen och de är säkerligen beredda att omförhandla hyresavtalen. De vill in.

    Hur är det med Lillesjö?

    Västfarm klarar sig i dagens läge med det de har. Om jag förstått rätt ska de inte vara med i den nya lastkajen, utan behåller sitt gamla. Kan ha fel.

    Hur det sk gå utan de nya 10 miljonerna är en intressant fråga. Företagen som jobbar där vill ha betalt för sinajobb. Vad händer om inte de får betalt?

    Sakta men säkert vaknar KS ur sin dvala många miljoner för sent.

    SvaraRadera
  2. Halleluja! Man tror nästan inte det är sant. Men det finns tydligen hopp för den här kommunen trots allt.

    SvaraRadera
  3. Helt enkelt underbart. Valet 2010 blir hyperintressant. Det blir inte många röster för FP S och Kommunisterna. Gött Gött

    SvaraRadera
  4. Svårt att glädjas åt just någonting i denna soppa, men det är ändock ett steg i rätt riktning.

    Känner ändå en viss bitterhet i det faktum att även de som röstade emot förslaget iväll tidigare varit mer än lovligt naiva. Men jag antar att de åtminstone haft goda avsikter.

    Hade de lyssnat på de varningsklockor som högljutt har ringt det senaste året(minst) hade vi inte behövt hamna i denna soppa.

    Det är svårt att känna någon större glädje trots kvällens förnuftiga beslut.

    Jag sätter min tilltro till Bengt som tidigare gjort ett mycket bra jobb med Valbohem.

    SvaraRadera
  5. Viktigt att det inte blir en pyrrusseger... vi ska nog inte ropa hej riktigt än.

    SvaraRadera
  6. Härligt ja, men vi är som sagt inte hemma än. Men om nu Janne får hjälp av någon kunnig som kan styra upp det hela. Då kanske, men jag tar inte ut nåt i förskott.

    SvaraRadera
  7. Idag på KS uttalade Ulla Börjesson misstroende mot Bengt Sundhholm. Självklart yrkade Kennet Carlsson och R Ingemar Eriksson bifall.
    Denna trio vill till varje pris driva igenom hyresavtalen, kosta vad det kosta vill. Därför är de givetvis emot att blanda in någon som har kompetens.
    Förvånar mycket om Jan Eriksson jobbar veckan ut!

    SvaraRadera
  8. Jag måste bara kommentera detta med förnuft och ansvar och tanken går till skolorna i Stigen och Järbo.Folkpartiet ställde ett krav till koalitionen för att stå bakom en förtsatt drift av skolorna i Järbo och Stigen, Kravet var att vi skulle ansluta oss till Leaderprojektet. De övriga vägrade och det gick som det gick. Nu har vi anslutit oss och alla partier stödde detta beslut centern,moderaterna och Kd m.fl vad har hänt sen sist ????? hade vi gått med då så hade skolorna varit kvar ?? det skulle vara intressant att få ett svar av borgligheten gällande detta. Har vi mist skolorna för något så godtyckligt. detta ger fördel Folkpartiet.

    SvaraRadera
  9. Att vi miste skolorna var inget som hade med sunt förnuft att göra. Fp fullständigt struntade i våra barn och i Stigenssamhälle. Utredningen var ett totalt fiasko, det ser vi nu när det körs de barn som inte får plats i Ödeborg till Stigens Skola, som fortfarande finns kvar.

    Stor skam!

    Hade varit ett "billigt" beslut att ha kvar skolan och på detta vis få in skattebetalande, pendlande föräldrar. Vilket hade blivit ett fint tillskott i "skattkistan".

    Men vissa individer vet inte vad perspektivväxling är, eller sunt förnuft. "Glömmer" varför man har sin post.

    Men detta kommer att straffa sej 2010

    Stigenbo

    SvaraRadera
  10. 21:12
    Fp drog tillbaka förslaget omgående då de själva tyckte det var löjeväckande.
    Alliansen hade självklart röstat för leader om det räddat skolorna.
    Den som ser fördelar för Fp i detta fallet är mycket dåligt påläst. Om tillräckligt många är såpass inskränkta som du, kan kanske FP få ihop ett mandat i nästa val.

    SvaraRadera
  11. Hoppas att Jan E inte stannar ens veckan ut. Synd bara att de inte lyssnat tidigare. Nu när inte tilläggsanslag togs upp så ska det bli intressant och se fakturorna som börjar trilla in i början av oktober. Dom har ju redan bränt dom pengarna och för det bär Sossarna ansvaret. Dom anställde inkompetente Jan E. Men som Ulla uttryckte det på ks mötet ikväll. Jan E kan få tillsätta en person med kompetens. Så vad hon säger är indirekt att hon inte har något förtroende för Jan men vill att denne person som inte har kompetens ska tillsätta någon med kompentens. Den ekvationen går inte ihop för mig. Inte för Ulla själv heller kan jag tro

    SvaraRadera
  12. 21:12
    Sossarna vände i leaderfrågan av endast ett skäl. De ville absolut inte gå med på Hugo Hultgrens och M förslag om att istället satsa leaderpengarna på en ekonomisk genomlysning av Björnhusprojektet. Till varje pris har Ulla och sossarna försvarat Jan E och projektet. Ikväll kunde vi faktiskt se blockgränser, där Fp tydligt fackat in sig i det vänstra blocket. Bloggen har lyckats dra av Fp den falska täckmanteln. Vänsterpartiets mandat kunde lika gärna tillhöra sossarnas, då de följer Ullas förslag till punkt och pricka (utan att lyssna till förslaget).

    Sossarna, vänstern och folkpartiet kommer att vara de stora förlorarna i 2010 års val. Jag räknar med att C,KD och M tillsammans ökar med 5 mandat.

    SvaraRadera
  13. Kennet hur fan kan du gå i packt med sossarna och komunisterna??

    SvaraRadera
  14. FOLKPARTIETS SKULD TILL FÄRGELANDA KOMMUNINVÅNARE:

    *Falskspel i skolfrågan
    *Lögner i KF
    *Svek gentemot borgerliga väljare
    *Osmaklig hantering av björnhusprojektet

    SvaraRadera
  15. Helt fantastiskt! Prisa vare gud!

    SvaraRadera
  16. Ja, i dessa trösktider då vi skiljer agnar från vetet, får vi en stark kärntrupp av C,M och KD.
    Nu behöver vi inte ställa fråga till S,FP och V, hur tänker ni? Nej,nu vet vi.
    Till C,M och KD, vill jag säga, kör hårt!
    Jag lever hellre fattig och stolt, än fattig under korrupta politiker

    SvaraRadera
  17. S och V verkar ha tagit ställning för Björnhusföretagarna istället för att värna om vård, skola och omsorg.
    Hur skall dom förklara det i nästa valrörelse.
    Miljontals kronor kommer att få tagas från dessa sektorer enbart för att stoppas i fickorna på Björnhusföretagarna.

    SvaraRadera
  18. Det kändes bra att (c), (kd) och (m) tog sitt ansvar. Det kommer dom att vinna på i nästa val. En förskräcklig sak är dock när herr Ingemar Eriksson (v) yrkar bifall för båda förslagen som är två helt olika. Han har inte lyssnat. När ordf. undrar vilken förslag av de två han egentligen yrkar bifall för så svarar han: - Det som Ulla har lagt. Han vet med andra ord inte vad han yrkar bifall för utan bara att han ska hålla med Ulla. Skrämmande, tycker jag!

    SvaraRadera
  19. Är tvungen att kommentera en sak till från mötet. Hur tänker Ulla B (s) när hon efter att Rune O (m) har lagt ett tillägs förslag att Bengt S valbohem ska sköta förhandlingarna framledes då (efter överläggning) lägger Ulla det brillianta förslaget att Jan E ska utse en sakkunnig istället. I och med det har hon sagt att hon inte har förtroende för Jan E men hon tycker ändå att han ska få lov att utse en sakkunnig. Som någon skrivit ovan att den ekvationen går inte ihop. Varför i hela friden höll hon sig i så fall inte bara till det ursprungliga. Här blev ju kontentan att även sossarna inte har förtroende för Jan E. Dom har bara ett förbaskat konstigt sätt att lösa den problematiken på. Mycket märkligt!
    /Jeanette

    SvaraRadera
  20. Bengt Sundholm? Är det ett skämt? Mer opålitlig finns inte. Det som gäller en dag gäller inte nästa dag. Nu är jag riktigt orolig för Björnhusaffären!

    SvaraRadera