lördag 28 november 2009

Inlägg av Bill Östlund

I torsdags kväll besökte jag Järbo i deras nya, till största delen, ideellt uppförda lokalen(Järbo Allhem) En man med lång erfarenhet av företagsutveckling föreläste om visioner, mål och strategier. Kommunens utvecklingsstrateg, Jan Stalfors, var där. Undrar vad som rörde sig i huvudet på honom? Förstod han något om de samband som råder mellan utveckling och de mekanismer som får igång och styr en utveckling? Förstår JS att man först måste ha en vision för hur man vill att kommunen (alla kommundelar) skall se ut om 10, 20, 30 år? Därefter målsättningar som avspeglar sig i kommunplanen, detaljplaner, verksamhetsplaner osv. Man måste även ha en förankrad strategi för att uppnå målen.Om ett sådant arbete hade varit genomfört skulle suboptimeringar för enskilda verksamheter undvikits.Då hade det antaglgen klart framgått att det var fel att lägga ner skolorna i Stigen och Järbo eftersom det strider mot kommunens övergripande mål och strategier.

Vi lär inte få något svar för som vi har läst på bloggen så får inte vår strateg uttala sig om strategiska frågor.Det är vår outbildade och omdömeslöse kommunchef som skall besvara sådana frågor. Lokalen var fylld med, till största delen, unga förmodligen småbarnföräldrar som verkligen vill utveckla kommundelen. Föreläsaren pratade om "möjlighetsrum" alltså visioner. Järbo behöver naturligtvis stöttning från den kommun som de trots allt tillhör. Fattar JS detta? Kommer han att hjälpa till så att Järbo får överta skolbyggnaden för samma peng (50 000) som fastighetsvärderingen indikerade för Rännelanda skola? Flera försäljningsförsök visade att endast Dalsspira var beredda att betala 60 000 kronor. Fattar JS att det är detta han ska syssla med och inte resor till vänorten Schönberg. Schönberg är en liten förort till Lubeck med 4000 invånare. Arbetslösheten är stor. Hit ordnade JS och den outbildade kommunchefen resor omfattande 2 busslass. För att imponera hade han tagit med sig Munkedals folkdanslag. Vad har vi för nytta av dessa spektakel? Det vore bättre att han satsade på visionsbyggandet och förankrade målsättningar för Färgelanda kommun, istället. Vill dock ge JS beröm för att han var på plats och fotograferade. En sansad bedömning är dock att Stalfors prestation kommer att stanna vid att vi får se några bilder i de av bloggen beskrivna informationsbladen. Ja, det är tragiskt! Tror dock att Carin, Monica, Rikard, Georg och alla de andra engagerade kommer att lyckas. Det känns så i luften. De kommer att lyckas trots Stalfors, den outbildade kommunchefen Jan Eriksson, det röda bältet,Lindh samt vallöftessvikaren Kenneth Carlsson.

Er vän Bill Östlund

4 kommentarer:

  1. För min del önskar jag att gemensamheten som förvaltar Järbo Allhem, får skolfastigheten till skänks av kommun, om gemensamheten ser något värde i detta.

    SvaraRadera
  2. Stalfors anställning är helt bortkastad eftersom den ju bara dubblerar Gleisners jobb som informationsansvarig. Det blir kaka på kaka som inte hittar maka, så att allt blir pannkaka. Ett bra diet(spar)tips: Dra ner på Stalfors (fettet) så håller du organisationen (kroppen) igång!

    SvaraRadera
  3. Om kommunchefen är outbildad vad är då JS?

    Vet han någonting om utveckling och företagande förutom sitt eget lilla företagande.

    Vet han de samband som råder i landsbygds/pendlarkommuner mellan företagare och kommun och dess invånare?

    Vet han någonting om det man bör veta om nationalekonomiska faktorer som påverkar en liten kommun som denna?

    Just nu arbetar han för att centralisera hela kommunen, ett tänk som fanns på 70-talet, sossetänk, och som är totalt felaktigt om vi ska följa kommunens övergripande mål att HELA KOMMUNEN ska vara med i utvecklingen. Detta tänk fungerar inte heller som vi ser. Fram till dags datum har ca 100 pers flyttat från kommunen, och det kommer inte sluta med det.

    När flyttlassen börjar gå, vad händer då? Vi måste höja skatten. Vad händer då? Fler flyttar. Vad händer då? Och när IAC lägger ner vad händer då? Svindlande tanke.

    Vi har haft ca 15 goda år på oss att bygga upp en kommun som inte ska vara känslig för konjukturer men vad har hänt? Kommunen är extremt dåligt rustad. En kommun som ha alla naturliga förutsättningar att INTE vara detta.

    Bra jobbat strategen.

    SvaraRadera
  4. Någon politisk kraft måste våga bryta upp maffiaverksamheten. Tittar man på dom ledande tjänstemännens utbildningsnivå så fattar man inte hur dom kunnat få sina tjänster. Om man granskar andra faktorer, som att tre topptjänstemän I FÄRGELANDA bor grannar I UDDEVALLA så förstår man bättre. Fruktansvärd korruption och maffiaverksamhet, det finns inget annat ord. Också Jan Stalfors fick sitt jobb på detta sätt. Här skapade t.o.m. hans vän Jan Eriksson en helt ny befattning (utvecklingsstrateg). Man saknar ord när man beskådar det ohejdade svineriet som pågår i kommunen dag ut och dag in. Hoppas det tar slut en dag.

    SvaraRadera