lördag 30 januari 2010

Kommunfesten - Kommunchefens propagandanummer

Det nära samarbetet mellan kommun- och propagandachefen tar sig nya former.

I ett väl iscensatt propagandanummer på kommunfesten i onsdags, läs-sjunger kommunchefen Jan Eriksson innantill från ett texthäfte.

Ackompanjerad av sin propagandachef Andreas Gleisner (text och musik?) hyllar han skamlöst Ulla och Kenneth samt kritiserar de invånare som opponerar sig mot hans sätt att (miss)sköta kommunen och de kommuninvånare som överklagat hans hyresavtal. Frågan är om kommunen verkligen kan ha en kommunchef, som gör politiska utspel och dessutom öppet kritiserar medborgare som gör bruk av sina fundamentala och grundlagsskyddade demokratiska rättigheter?

Naturligtvis passade Eriksson även på tillfället - mot slutet av kvädet - att hylla "sin" personal och försäkrade att de är "väl värda denna fest". Att smicker går hem är en gammal sanning och härigenom försäkrade sig Erisson också om sina "väl värda applåder" efter avslutat nummer. Det är helt visst beklämmande att 100 000-tals skattekronor används till en personalfest, i ett läge när kommunen står på ruinens brant och där syftet är att köpa sig lojalitet och bättra på en skamfilad image.

Visst kan vi hålla med om att de anställda förtjänar en fest, men det väcker anstöt att hålla en påkostad fest i ett läge när kommunen går back 18 miljoner kronor och kommunen säger upp folk till höger och vänster - och detta tack vare Erikssons vanstyre. Bara kommunfesten kostar minst en årsanställd!

Sannolikt dröjer det inte länge förrän nästa varsel läggs och då tvingas de kommunanställda återigen nervöst läsa personallistorna med antalet anställningsår, för att se om de ligger i farozonen att bli uppsagda.

Bloggredaktionen

Klicka på pilen i bilden nedan för att se och lyssna på kommunchefen. Ansvarig för inspelningen - och den som lagt ut den på YouTube - lär vara kommunens IT-chef Jonas Berggren (Jonas arbetade för några år sedan under Eriksson som IT-tekniker i Telestugan där Eriksson var VD och båda följde sedan med till kommunen när Telestugan kollapsade). Det är alltså en mäktig propagandaapparat som Eriksson förfogar över och som han hänsynslöst utnyttjar, för att komma undan sitt ansvar och rädda sitt eget skinn. Vi återkommer till detta i senare artiklar.


23 kommentarer:

  1. Tack för inlägget och för ert PERSPEKTIV. Man blir rädd när man ser man vad som pågår bakom kulisserna och hur allt bara är ett fult spel.
    Kommunanställd

    SvaraRadera
  2. Håller med, ett "fint" litet propagandanummer, alltid lurade det väl nån.

    SvaraRadera
  3. Var det för Janne eller för dom anställda som festen anordnades?????? Det kan man verkligen fråga sej.

    SvaraRadera
  4. Skall man beskriva läget i Färgelanda är absolut bluesen en passande musikstil.

    Bluestexter handlar ju oftast om bekymmer, olycka och misär.

    Jan Eriksson behärskar tydligen många olika musikstilar.... jag har exempelvis själv hört honom dra många valser.

    Jan E.... the mean lean music machine!

    SvaraRadera
  5. Även Highway To Hell hade funkat...

    Och Edgardo kunde ju hjälpt honom att göra om en gammal progglåt.... Maten Och Kapitalet.

    Klustervalsen är ju lika självklar...

    SvaraRadera
  6. Jag undrar vilken rep-lokal de använde? Var de hemma hos Andreas eller hos Janne:)

    SvaraRadera
  7. Helt osannolikt fräck falsksång.

    Förhoppningsvis är politikerna nyktrare än den applåderande publiken och tar itu med kommunchefen som lägger en halv miljon av våra skattepengar på att återuppbygga sitt allt solkigare varumärke i nuvarande kommunekonomiska läge.

    SvaraRadera
  8. Argus.

    Kanske de repat i Länsrätten för att komma i rätt stämning....

    SvaraRadera
  9. Peter, Dick och övriga kommunpolitiker som läser bloggen!

    Vad är era kommentarer?

    SvaraRadera
  10. Detta drama i flera akter skulle kunna tonsättas med alster ur Thore Skogmans repertoar. Eller vad sägs om titlar som:

    * Tom Peng-Pung och Tji-Ko-Sing
    (senaste räkningen)
    * Penninggaloppen (No comment)
    * Plättlaggen (Den nya pannkaksmaskinen)
    * Ett brev betyder så mycket (om det diarieförs ja)
    * Tio tusen röda rosor (vill jag skänka Zaid)
    * Surströmmingspolkan (Seafood)
    * Tre dar i buren (No comment)
    * Flyg inte högre än vingarna bär (Hela satsningen)
    * Säg hur vinner man en fru (Joint venture)
    * Jag vill ha rökt lök med gök (Nytt recept Lillesjö, inspiration från Danmarksresa)
    * Ägg i mössan (På Högbergs hjässa?)

    Han var i sanning en siare vår käre Thore!

    SvaraRadera
  11. Ta mej fan det mest patetiska jag nogongång sett!

    SvaraRadera
  12. Ett härligt bevis på en man, som iskallt spelar rollen "offer", när han framför låten "Den stora blåsningen" i blues form.

    Varför denna oro över en granskning?

    Istället bör granskningen resultera i ett fribrev som han så väl behöver, eller?

    Han ger även en osäkerhet inför sin framtid, han vet inte om han får vara med en gång till, så synd så synd, men varför då?

    Nej, Jan Eriksson är och förblir en Direktör från Regentus. Regentus som var Bohusläns största skalbolagsskandal, med 1000milj borta och en kassa på 184 kronor när konkursförvaltaren tog över.
    Det var soprent på inventarier på hans avdelning när konkursförvaltaren kom, vidare konstaterades, att hans avdelning hade gjort skalbolagsaffärer ,men att försäkringsdirektören Jan Eriksson bara var en simpel man som tecknade försäkringar och var utom all skuld. Man får lätt känslan av att han var ett "offer" i denna härvan också.

    I Regentus var allt huller om buller, alla skyllde på alla, utredningen försvårades av muntliga avtal och pengarna var borta. Tragiken var enorm där ett 50tal företagarfamiljer kom på obestånd, fick lämna allt, helt blåsta.

    När Jan Eriksson i Kommunfullmäktige säger att han inte vet vem som har gjort kalkylen "Break even", så ger han en ursäkt för det med följande. "Jag är chef för 600 personer, jag kan inte veta vad var och en gör".

    Som vi alla vet så är det inte första falska valsen han drar i fullmäktige, och han skall vara musikalisk?

    Att ha en sådan hal ål framför sig, då är det väldigt lätt för en konkursförvaltare att konstatera, han är ett "offer", vet inget, är bara försäkringsmäklare, och vill helst hem till mamma.

    Parallellen mellan Regentus och Färgelanda kommun är slående. Muntliga avtal, pengar försvinner, ingen vet, skyller på någon eller något.

    Att Socialdemokratin tillsatte en skalbolagsdirektör till kommunchef får bli deras kvarnsten, våran, våra barn och även våra ofödda barns kvarnsten, är alla de miljoner som belastar oss i framtiden.

    Det duger inte när en kommunchef som lyder under politikerna offentligt kritiserar sin chef, vidare duger det inte när han i samma veva ger en släng av sleven över allmänheten, en allmänhet som är politikernas chef.

    Bara detta uppträdande på kommunfesten degraderar honom från kommunchefsstolen, han har förbrukat sin neutralitet och skall resa sig från sin stol, lämna nycklarna och avgå!

    SvaraRadera
  13. Eriksson och Gleisner. SKANDALÖST! Spotta på folket bara! Vänta bara till valet 2010, då är det slut på frosseriet.

    SvaraRadera
  14. Ödmjukhet är som bekant inte Jan Erikssons bästa gren men i likhet med exempelvis många gamla fängelsekunder och andra psykopater klarar han att förföra en okritisk publik med ett enkelt bluesriff på munspel. Han är värd en 3:a i bluesriff, aspelut.

    Ett gammalt beprövat trick som många kvinnor fallit för i alla tider och bondfångare Eriksson vet hur en slipsten ska dras när han har ett hav av kvinnliga anställda för sina fötter.

    Visserligen sjunger han sina taffliga nödrim i det skamlöst ogenerade försvarstalet för sina ekonomiska synder fruktansvärt omusikaliskt falskt men hans riff drar ner applåder.

    En jävel till kommunchef helt enkelt och vad gör det om hundra år att kommunens pengar är slut, skuldberget växer i rekordfart och stora personalnerdragningar väntar runt hörnet när man får mat, dricka och musik för en halv miljon?

    Ska det ändå gå åt helvete ska det åtminstone gå åt helvete till musik.

    Var det nån som trodde att Jan Eriksson var en loser?
    Glöm det. Eller hur?

    SvaraRadera
  15. Klart att arenan är helt rätt för att göra ett sådant uppträdande. Vilka sitter i publiken. Jo, där finns lärare som sitter med i folkpartiet, lärare och skolchef som bor i samma kommun som Eriksson. Vad bryr sig dessa personer om ett vårdbiträde som skattar och bor i Färgelanda. Inte ett skvatt. Nej de tycker nog bara att vi är outbildade bönder som enbart ska hålla käften. Men ack vad snopna de ska bli till hösten. Hasta la vista Baby!

    SvaraRadera
  16. Jag blir illa berörd när jag ser detta. Jag förstår syftet. Jag vet vad han har ställt till med.

    SvaraRadera
  17. Klart man blir illa berörd.
    Det är ju en illustration av hur otroligt fräck och manipulativ Jan Eriksson är.
    Det gör en mörkrädd och man inser hur hal han är och att han är en farlig fan.
    Naturligtvis kan han lura politikerna vart han vill.
    Och facken. Bara hur han lyckats mygla in sina kompisar på välbetalda jobb fast de liksom han själv saknar kompetens är ju inte klokt.
    Och politikerna vill förstås inte medge att de är vilseförda.
    Pch det gäller förstås också hans befordrade gunstlingar i kommunen.
    Beklagligtvis kommenterar inte de annars bloggaktiva politikerna KC blues.

    SvaraRadera
  18. Han klagar på att Länsrätten får jobba övertid, haha säger jag. Men av kända skäl beklagade han sig inte över att han själv fick arbeta över p.g.a. överklagandet. Janne tog ju istället 20 000 kronor ur kommunkassan och köpte sig ett svar från en jurist på kommunakuten!

    SvaraRadera
  19. helikopterpiloten1 februari 2010 kl. 10:21

    Hur kan Färgelanda gång på gång hamna i så omdömeslösa projekt som Schönberg, von Döbeln och Björnhuset?

    Den rimliga förklaringen är bristande professionalitet. Oförmåga att lyfta blicken. En obefintlig omvärldsbevakning. Okunnighet.

    Schönberg och von Döbeln är enbart korkade och de ekonomiska förlusterna överkomliga. Först med Björnhuset blir det riktigt allvarligt eftersom kostnaderna hotar den framtida välfärden i kommunen.

    Det finns många möjligheter till stöd för småskalig livsmedelsproduktion i Västra Götaland och nationellt men vem har någonsin hört talas om att Färgelanda upprättat några förbindelser med exempelvis Lokalproducerat i Väst som ska stödja och utveckla småskaliga livsmedelsproducenter och förädlare i Västra Götaland i syfte att skapa en bärkraftig näring i regionen. Jag citerar från hemsidan:

    ”Lokalproducerat i Väst
    December 8, 2009
    Lokalproducerat i Väst är ett regionalt resurscentrum för småskalig livsmedelsproduktion och förädling i Västra Götaland som startade 2007 och är ett helägt dotterbolag till Livsmedel i Väst (Liv).
    Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götaland har valt att finansiera denna satsning med målsättningen att den småskaliga livsmedelsindustrin i Västra Götaland skall finna förutsättningar och möjligheter till ökad sysselsättning, ökad omsättning samt ökad lönsamhet. Detta skall dessutom förhoppningsvis ge synergieffekter inom exempelvis den Västsvenska turistnäringen – både nationellt och internationellt.

    Viktiga fokusområden för Lokalproducerat i Väst är; kompetensutveckling, affärsutveckling, marknadsföring, produktutveckling, logistik – ja, hela kedjan från jord till bord! På alla dessa områden ska de småskaliga producenterna och förädlarna få hjälp med, ett viktigt samarbete pågår med krogarna i Västsvensk Mersmak”


    Men Färgelanda uppfinner tydligen hjulet själv. Till orimliga kostnader. I stället för att anlita Västra Götalandsregionens resurscentrum vänder sig Färgelanda till privata svindyra konsulter.

    En kommunal utvecklingsstrateg borde naturligtvis ha järnkoll på alla möjligheter till EU-, nationellt och regionalt stöd för det sk matklustret. Men vi hör aldrig talas om det i Färgelanda.

    Varför?

    Med alla stödformer följer krav och det är jobbigt att gå in i ett regelverk med kontrollstationer och när de ledande tjänstemännen inte gränsas av av det lokalpolitiska systemet utan kan spendera skatteinkomsterna utan begränsningar är det förstås bekvämast att slippa insyn.

    En annan orsak kan vara att de små livsmedelsföretag som raggats upp inte har lust att inordna sig i offentliga system för utvecklingssamarbete och hellre kör sina egna race på Färgelanda kommuns generösa villkor.

    Det kan också bero på att de ledande tjänstemännen i Färgelanda lider av storhetsvansinne.

    Agerandet i mobbningsfallet tyder på att det är storhetsvansinne.

    Argumentet att Skolverkets Barn- och elevombuds skadestånd bör prövas rättsligt för att få en rimlighetsbedömning av skadeståndets storlek är det inget fel på. Först när ett typfall prövats i högre instans finns det vägledning. Men är det en pytteliten och nästan ruinerad kommun som Färgelanda som ska ge sig in i det? Också de riktigt stora kommunerna med egna kommunjurister har dömts till stora mobbningsskadestånd och har råd att driva sina fall till prejudikat. Kostnaden drabbar ingen fattig. Men för Färgelanda blir det oproportionerligt dyrt.

    Att kommunchefen Jan Erikssons främsta meriter är en tvåårig el-teleutbildning och tvivelaktig yrkeserfarenhet som skalbolagsdirektör och att utvecklingsstrategen Jan Stalfors helt saknar utbildning och adekvat kommunadministrativ erfarenhet är förödande.

    Man kan verkligen häpna över den brist på respekt för överklagande av klumpig kommunekonomisk hantering Jan Eriksson demonstrerar i sitt scenframträdande på kommunens orimligt dyra personalfest.

    En kommunchef tar normalt inte ett överklagande med en klackspark ens på en personalfest.

    SvaraRadera
  20. Vill delge Er att jag har fått många samtal från mycket upprörda medborgare. Det här är ett exempel på Jans omdömeslöshet. En riktig kommunchef skall politiker,anställda och medborgare se upp till och känna förtroende för. När skolor läggs ned,anställda mister sina arbeten,ett projekt har havererat från 15 miljoner till 72 miljoner,kommunen utmålad som knarkkommun,oförstålig hantering av mobbningsfall,svikna vallöften,uppenbart mygel,86 miljoner i låneskuld,årsresultat på minus 18 miljoner kronor då-då ställer komunchefen upp på värsta nyårsrevyvis och hånar medborgare och politiker. "Friskolor? Vi får väl se hur det går med det" sjunger han. "Länsrätten får väl jobba övertid" osv Det är faktiskt 50 medborgare som har sagt i från att de inte tycker det är ansvarsfullt att ge ett så gigantiskt bidrag till enskilda näringsidkare utan Kommunallagen skall följas. Att få höra en kommunchef på ett hånfullt sätt hånsjunga om detta måste vara ett rekord av självgodhet och omdömeslöshet. Förstår de som redan nu vill ordna demonstrationer. Mitt råd är att vi avvaktar lite till.

    SvaraRadera
  21. Bill fortsätt din kamp!

    SvaraRadera