lördag 20 februari 2010

12 fräscha miljoner till Björnhuset?

KSAU-protokoll från 10/2 visar att företagen behöver minst 12 miljoner kronor till!!!

Bloggen välkomnar kommentarer från panelen till den tragikomiska utvecklingen.

Var skall eländet sluta undrar vi på redaktionen och många med oss?

Vad säger ni t. ex. om kommunchefen Jan Eriksson, som för bara några månader sedan dyrt och heligt lovade att 72 miljoner skulle räcka med råge? Vad hade egentligen Janne för underlag när han lovade detta?

För övrigt noteras att taket till "Arena Vänersborg" - grannkommunens eget lilla vansinnesprojekt - har rasat in. Ett omen?

Bloggredaktionen

(Klicka på bilderna nedan för att göra dem större)


27 kommentarer:

  1. 4 mille för kontor?
    Bygga en ny kåk går på sisådär 2-3 mille. Då räknar man från "noll". Inköp av tomt, indragning el och vatten osv.
    Här bör väl ändå de kostnaderna vara gjorda. Skall de ha kontor med bar, pool och betjänter eller vad?

    SvaraRadera
  2. Fy fan, 1 500 000 kr i OFÖRUTSETT.

    Kommer ni ihåg hur mycket som skulle sparas på ungarna i skolfrågan. 600 000 kr.

    JÄVLA IDIOTER!

    SvaraRadera
  3. 22,29
    Det är nog dom höga ue-påslagen som gör det.........

    SvaraRadera
  4. Är detta på riktigt?

    Nu måste väl någon stoppa detta?

    SvaraRadera
  5. Gamla som behöver vård och inte får det och skolan med sin mobbingförpestade organisation som aldrig slutar mobba.

    Skolnedläggningen, avskedande av personal i kommunen.

    VI BETALAR PRISET! (våra barn och våra gamla)

    Man måste vara bra korkad om man inte flyttar! Detta kommer att kosta OSS skattepengar. Kommer vi att bli Sveriges dyraste skattekommun.

    VEM VILL BO HÄR DÅ?

    SvaraRadera
  6. Visste inte företagen om att de behövde kontor i oktober förra året? Visste inte Janne om det:)

    SvaraRadera
  7. Vad är det dom bygger?
    Ett kontor på 4 000 000 kr? Hur många kvm?

    $ Ett nyckelfärdigt trähus med träfasad från en husfabrikant kostar mellan ca 9 000 och 20 000 kr per kvadratmeter, beroende på tillverkare, husmodell och materialval.

    $ Ett nyckelfärdigt stenhus från en husfabrikant ligger på mellan ca 15 000 och 20 000 kr per kvm.

    $ Ett arkitektritat trähus brukar hamna på ca 18 000 – 25 000 kr per kvm, men egentligen kan det sticka iväg hur högt som helst.

    $ Ett arkitektritat stenhus kostar ca 20 000 - 30 000 kr per kvm, man kan också det bli mycket högre.

    $ Ett lösvirkesbyggt trähus kostar 8 000 kr per kvadratmeter och uppåt, beroende på hur mycket eget arbete som ingår och hur billigt material du får tag på.

    Prisuppgifterna baserar sig på en rundringning bland hustillverkare och arkitekt Calle Posse.




    ???? 133 kvm kontor byggt i sten eller
    ???? 500 kvm i enkel träkonstruktion.

    SvaraRadera
  8. Inga nyheter direkt men det gränsar till sadism att publicera denna påminnelse nästan i insomningsögonblicket.

    In i min stackars skalle kliver Bondfångar-Janne, Pysselstrategen och Ljugar-Andreas anförda av vik kommunalrådet Noll-Koll som ett gäng teflonbestrukna troll som ger mig mardrömmar om min utblottade kommuns arma framtid.

    Och inte ett enda tröstande ord om den där gnistrande sjuglasvagnen som rullar in från 172;an med Robin Hood, den förtjusande älvan Plingeling med sitt trollspö, Muminmamman, Alladin och Bill Gates med spenderbysorna på som under kollektiv vaggvisesång lovar att göra allt bra igen.

    Du är grym.

    SvaraRadera
  9. Det står UB längst ner på protokollet. Är det någon som vet om det står för Ulla Börjesson eller utsökningsbalken?

    SvaraRadera
  10. Jag vill synliggöra mitt klander över en kommentar i en annan stäng, HÄR.

    Det gäller den förklarande och försvarande kommentaren från "helikopterpiloten", gällande den etablerade rollen som Centerpartist genom arv från fadern, rörande Torbjörn Jakobsson.

    Först vill jag fråga, lever du "helikopterpiloten"?

    Ett farligt yrke du valt, risken att krascha föreligger ständigt. Någon "Nelson Mandela" är du inte, där är vi lika. Våra ömsesidiga tankar om varandra slutar troligen i "en dum jävel".

    När du lägger ut texten till försvar av Centerpartisten Torbjörn Jakobsson uppträdande som Centerpartiets "Bagdad Bob", sker olyckan, du kraschar.

    Aj aj aj, inte bra, bara sorgligt.

    Din känslokall kyla över de baktalade föräldrarna är total.

    Beklagar!

    Någon rad slutligen över vad strängen gäller.

    Sista man släcker ljuset!

    SvaraRadera
  11. Det jag inte förstår när jag följt Björnhusaffären är hur JE kan sitta kvar. Jag förstår faktiskt inte det. Går det inte att få politikerna skadeståndsskyldiga för det här? Dom tillåter JE fortsätta trots att han lurar dom (d.v.s. oss skattebetalare) om och om igen. Finns det inga lagar som kan stoppa sånt här?

    SvaraRadera
  12. 1,5 mille för oförutsett?? Antagligen gäller det fickpengar när dom är ute och rör på sig. Mat, hotell, flyg, souvenirer, fruar osv osv.
    Det är väl inget konstigt med det här. Mitt förslag är att dom ska få 5 millar för oförutsett så slipper dom komma tillbaka och be om mer så fort igen.......

    SvaraRadera
  13. Bäste Fabian!

    Torbjörn Jakobsson har burit sig oförsvarligt åt om han offentligt driver tesen att den mobbade pojkens föräldrar driver mobbningsfallet för snöd vinning och står för en grym och hänsynslös gnidenhet.

    Förutom att det är stört omöjligt att spekulera i mobbningsskadestånd som fastställs av Barn- och elevombudet BEO finns det nog inga normala föräldrar - och här handlar det om sunda föräldrar - som skulle driva en så påfrestande process för den jämförevis beskedliga summan på knappt 135 000 kronor av ren gnidenhet.

    Jag tycker Torbjörn Jakobssons omdöme sviktar allvarligt om det är sant att han påstått något så orimligt. Bara välgrundade rykten (för naturligtvis förnekar han att han påstått det) gör honom förtjänt av fördömanden.

    Men med de hårda fördömandena i rå ton fick hela mobbningsfallet slagsida mot att allt är Torbjörn Jakobssons fel och han är Den Största Dumma Jäveln.

    Det är förenklad argumentation att utse en syndabock och fokus förskjuts från kommunledningen som har det stora ansvaret och skulden.

    Juridiskt och moraliskt är det framför allt kommunchefen Jan Eriksson som har skulden för detta mänskliga haveri.

    Här finns alldeles för många medlöpare och det som alltid ryker först i ett krig är sanningen.

    Man måste kallt räkna med att lögnaktiga rykten sprids och med Färgelandas andliga arv går det snabbare än ljuset att sprida falska rykten. Detta rykte är inte det enda som är falskt i den stora politiska haveriet i kommunen, jag har hört många.

    Risken med att i den upprörda diskussionen lägga all skuld på Torbjörn Jakobsson är att diskussionen förlorar fokus på kärnproblemen. Jag försvarar på inget sätt idiotiskt skitprat om mobbningsfall som ekonomisk spekulation.

    Men det tjänar inget till att utse en enda syndabock, En Dum Jävel.

    Här finns ett kollektivt ansvar som delas av tjänstemän och politiker, det är viktigt att ha det klart för sig. I kraft av sin ansvariga position är den enskilda tjänsteman som driver mobbningsfallet på ett fullständigt vettlöst, oansvarigt och omänskligt sätt Jan Eriksson.

    SvaraRadera
  14. För att göra ett förtydligande angående mobbningsärendet så vill jag klargöra följande. För jag har i häpnad förstått att många politiker tror att det första vi föräldrar gjorde var att anmäla till beo. Vi försökte i ca 1 år att få bukt med mobbningen, men utan resultat. När vi sedan sa att vi krävde att de som mobbade vår son skulle flyttas (det finns ju numera den lagliga möjligheten för kommunen) så fick vi heller inget svar. När vi efter över 1 år av kränkningar till slut tog hem honom så fick skolan och kommunen ytterligare 1 månad på sig att komma med en lösning på problemet, men gjorde inte det. Det sista vi gjorde var att på en måndag ringa Per Bäckström och säga att om de inte kommer med en lösning innan fredag så kommer vi att anmäla. Jag sa att de skulle höra av sig senast fredag samma vecka med besked om hur de tänkte agera. Men INGEN ringde och då la vi på anmälan. Det var inget vi ville utan vi ville att kommunen skulle lösa problemet, men efter över 1 år och många många grova kränkningar så hände inget. Sedan när vi anmälde kom lögnerna. Oj så många lögner. Att det nu finns politiker som tror att det första vi gjorde var att anmäla kan ju läsa dokumenten, det är offentliga så visar det tydligt hur många gånger vi haft kontakt med skolan och kommunen för att få till stånd en lösning. Dock utan resultat. Att sedan JE går ut och säger att vi tackat nej till ett erbjudande om 50000 kr är lögn. Det vi inte ville var att kommunen tog tillbaka att vår son varit utsatt för kränkningar och att skolan inte gjort vad de kunde. Vi ville att skolan och kommunen skulle ta på sig ansvaret för att det gått som det gått. Pengarna är helt oväsentligt. Om de hade flyttat de som mobbat istället så hade det inte varit så här nu. Varför gjorde inte kommunen det? Man har ju numera som sagt den lagliga möjligheten att göra det. Det som skrämmer mig är att med kommunens syn på föräldrar som anmäler eller kommer med problematik till skolan betraktas som jobbiga och anmäler man ja, då är man ute efter pengar. Något så cyniskt... ja då kommer man inte tillrätta med problematiken. Så återigen: VI har INTE "tackat" nej till något förlikningsbud från kommunens sida. VI har inte gått med på att de genom alla skrivelser att vår son INTE varit utsatt för grova kränkningar och skolan har inte gjort vad den kunnat. SÅ ÄR DET BARA!!!

    SvaraRadera
  15. På tal om rykten, kan jag dementera ryktet att Lillesjö och Björnerud inte hade giltiga livsmedelstillstånd. Jag kontaktade Dalslands Miljökontor och fick följande svar:

    Hej Karin

    Mitt namn är David Svenson och jag är livsmedelsinspektör på Dalslands Miljökontor. Lillesjö Seafood och Björneruds Gård har livsmedelstillstånd för den tillverkning de har i Björnhuset i Färgelanda.

    Med vänlig hälsning

    David Svenson

    SvaraRadera
  16. Jag hoppas verkligen att inte kommunen faller till föga och skänker mer pengar till Mathusägarna.

    Att inte Cecilia har koll på läget kan bero på att hon inte är kapabel att leda ett företag, att hon blivit förd bakom ljuset, eller att hon kör en fuling. Lika tråkigt vilket som, men det är inte kommunens sak att lösa hennes problematik.

    Ett atort problem måste vara att projektchefen inte har den kompetens att leda ett så stort bygge. Det finns även en kvalitetsansvarig. Denna person fakturerar kommunen en ansenlig summa pengar, men han har tydligen ingen koll, han heller.

    Delägarna i Mathuset har ju nära kopplingar till varandra och jag kan inte tänka mig att de inte diskuterar bygget. Har de fått försäkringar ifrån någon tjänsteman på kommunen att det ordnar sig alltid med pengarna, för det har det gjort hittills. Man har alltid veknat inför hotet att företagen drar sig ur och vi blir stående med en tom byggnad. Kanske det vore det bästa för vår ekonomi.

    Gör som någon föreslog - stäng av vattnet.

    Om nu Liilesjö har skött sina hyror, får de stanna kvar, men de får inte ha några krav på mer pengar.

    Det finns många stenar att lyfta på i Björnhuset och jag hoppas att den oberoende utredningen ger svar på vad som döljer sig under dem.

    Slutligen: Bill, jag är glad över att du finns med i KS som en kunnig orädd person.
    Jeanette och Ivar, Lögnerna kan inte passera i rätten. Ni kommer att få upprättelse!

    SvaraRadera
  17. Varför flyttar man inte dom som mobbar istället för att den som blir mobbad får flytta. När kommunen sedan inte gjort det finns det sådana som säger att föräldrarna bara vill ha pengar. Det verkar som det är kommunen som vill ha pengar i och med att man inta betalar ut. Varför flyttade man inte mobbarna och gjorde det som var rätt och det hade inte varit en tvist överhuvudtaget. Det är den frågan som kommunen ska fråga sig. Och jag tror inte heller att Torbjörn Jacobsson är den enda som ska utses som syndabock i centern men han är en av dom när han säger så knäppa och idiotiska saker.

    SvaraRadera
  18. Glöm inte bort det utvändiga på fastigheten där nästan inget gjorts till dags dato. Räkna med 30-40 miljoner till bara för detta. Om inte vansinnet stoppas hamnar slutnotan bortåt 150 miljoner.

    SvaraRadera
  19. När Jan Eriksson körde sin Bondfångarblues på personalfesten anträdde han scenen med orde "det få bära eller brista" och det är väl det som är hans allmänna klacksparksattityd.

    Det går inte att dölja det med att köpa in konsulter så fort något som kräver ko,petens ska genomföras. Eriksson är inget annat än en enda stor BLUFF. Det är det bondfångare är.

    Klart det sitter långt inne för Zaid Långström, Annmarie Jakobsson och kanske allra längst inne för Kenneth Carlsson att tillstå att de är grundlurade. Blåsta. En enorm prestigeförlust och för Kenneth äventyras han snart livslånga längtan efter en välavlönad plats bland lagstiftarna i Sveriges riksdag. Han skulle rentav få en månadslön i klass med Jan Eriksson - 55 000.

    Går det inte att JO-anmäla en kommun som vansköts så till den milda grad?

    SvaraRadera
  20. Tack för svaret helikopterpiloten.

    Jag vill bara ge min syn på ärendet, mycket kraftigt och begränsat.

    TYST, låt TYSTNAD råda.

    En förklaring till min önskan om tystnad är, att den tid som fanns har runnit ut.

    Tiden har varit lång, mycket lång, för makten(politiken) att gripa in, nu måste barnet till Tingsrätten och bli ifrågasatt, när det i själva verket endast skall gälla skadeståndets storlek enligt direktivet.

    Det råder ingen tvekan om att S, C, FP och V stödjer Jan Erikssons förvrängning av direktivet. Dessa partier talar med två tungor.

    Jag ger mitt helhjärtade stöd till den drabbade familjen och hoppas att påhoppen från politiker helt uteblir fram till Tingsrätten, och att tystnad får råda.

    Jag hoppas även att BEO påtalat i Tingsrätten, på vilket sätt kommunen har fladdrat i ärendet och till vilken skada det onekligen måste ha medfört för familjen.

    Oerhört tragiskt.

    SvaraRadera
  21. Det är det här som bloggen påvisat hela tiden! Nu är det är noggrann granskning av alla fakturor som gäller. Det måste tas reda på var pengarna har gått. För det kan inte vara över 72 miljoner kronor där nere. Men en UC innan projektets början hade varit bra kan man tycka. Nu kan väl inte ens Ulla och Kenneth försvara JE längre. Dom måste väl förstå att den totalt värdelöse och oduglige kommunchefen måste väck för han är helt väck! Beträffande mobbningsärendet så är jag mycket upprörd över Torbjörn Jacobsson i centerns uttalande. Hur kan man sitta i välfärdsberedningen och uttala sig så fruktansvärt och inte ens läst igenom handlingarna. Det är skrämmande mycket mycket skrämmande. Dessutom sitter han i välfärdsberedningen. Fly kommunen barnfamiljer innan det är försent!

    SvaraRadera
  22. Jag har följt detta länge nu och har en prognos som kanske stämmer.

    Alla problem som uppstår försöker kommunen lösa genom att säga att dom inte finns. Kallas för strutsmentalitet eller "någon annans fel".

    Detta istället för att se problemet, analysera problemet, för att sedan kunna göra något åt problemet.

    Om inte den "analytiska sidan" vaknar hos beslutsfattarna snart kommer det att gå "käpp rätt åt helvete" med hela kommunen och dess ekonomi. År det någon som tror jag har fel?

    En liten ramsa:
    "Det finns ett problem, vi ska titta på det, se efter om det är vi som är problemet och vi ska försöka lösa det"

    SvaraRadera
  23. Jag har fastnat för den redogörelse om Färgelandas mentalitet som helikopterpiloten beskrev under ett tidigare inlägg. Lite krasst kan man måla upp det som att de är storbönderna, fackpamparna och liberaler som styr kommunen. Storbönderna med makt i centern har nästan byggt upp ett frälse där man betalar skatt, men tar tillbaka den genom att få fördelar i kommunens näringsliv. Man skulle kunna kalla det för "klankooperativ". Bandene-bandet, Järbo-klanen är kända klaner som besuttit och besitter gods, prästgårdar och säterigårdar. Man ärver kulturellt och ekonomiskt kapital som markägare och politiska ledamöter. I björnhushärvan har man bjudit in externa storbönder via vänskapsband, därav ett stort skäl till aggresivitet till Östlund med familj. Han har ju grusat de ekonomiska planerna!

    Att samarbeta med socialdemokraterna är inget problem då man delar kooperationstankar, vilket från begynnelsen är en liberal tanke. Arbetare i bruken var ursprungligen landsbygdsproletariat drängar, pigor, hjon mm och delar därmed vissa värderingar och ursprung med bönderna. Liberalerna i kommunen har genom att driva butiker och via tjänstemannautövning i förvaltningen införlivat en mindre maktposition, vilket i sin tur kan förklara veligheten i partiet där man alltid lutar åt det hållet som har störst inflytande för tillfället.

    Moderaterna är uppbyggt av missbelåtna bönder, företagare och individualister. Eftersom just det individuella tänkandet är viktigt, så har det ofta blåst orkan i partiet. På 1980-talet blev de två föreningar och vid ett annat tillfälle förlöste de ett nytt barn i kommunen dvs kristdemokraterna. Det barnet har också visat sig vara attraktivt för människor med socialt arv med en annan politisk bakgrund än moderat.

    Vänstern i kommunen kan beskrivas som en "kulturvänster" med rötter från folkhögsskolan och sydamerika. Dramapedagoger, musiker, konstnärer och skribenter är några yrkeskategorier i partiet. Partiet har ringa makt och är bara följemandat till socialdemokratin.

    Sverigedemokraterna är ett missnöjesparti likt ny demokrati och har inget inflytande i kommunen. 1 mandat är deras största bravad.

    Tittar man lite närmare på det så är det så när man nu blottlagt och målat upp det hela tydligt. S och C styr med följe av folkpartiet och vänstern, problemet för C och Fp är att deras väljare rötsar på dem som en allians på riksnivå. Den tiden där de kan leva på att väljarna tänker "riksnivå" på valdagen är nu troligtvis förbi. Det kommer att gynna M och Kd.

    SvaraRadera
  24. Är detta på riktigt?!!????? Bloggen har haft sina metaforer,satirer etc. men om någon från början skulle torgfört att det skulle gå så här så skulle jag ha sagt att det är inte roligt eftersom satiren är så överdriven. Det är med blandade känslor jag finner att jag blir nyfiken på hur detta skall sluta. Jag är ju tyvärr en av dem som får betala priset också. Det går inte ens att föreställa sig att detta kan fortgå länge till. Hur kan en sån kalkyl ens få tillåtas att preseneras i ett sammanhang som skall vara seriöst. När kommer nästa kalkyl. Vi vet nu att verkligheten överträffar våra värsta farhågor. och det vill inte säga lite.

    SvaraRadera
  25. Är det någon som vet vad som hände på mötet på torsdagskvällen mellan tjänstemän och kommunledning? Det borde vara högst intressant att veta.

    Jag säger: Låt företagen klara upp det själva. Det har hela tiden haft sin projektchef som borde vetat vad som hände. Han har tyvärr inte kompetens nog, men det var företagen som föreslog honom. Han borde synas i sömmarna.

    Inte ett öre till!

    SvaraRadera
  26. För 17 årsedan sökte jag jobb på Lean Productions. Jag blev kallad till anställningsintervju med stora förväntningar.

    Men snart blev jag varse att allt inte stod rätt till. Personalchefen hade ett lojt uppträdande och det förbryllade mig.

    Efter en stund sade han att den dialekten som jag hade, den var personalen på golvet allergiska mot. Jag satt helt tom i skallen och förstod ingenting.

    Jag påpekade att trots mitt uttal från sydligare breddgrader i Sverige så hade jag gått i skolan här. Då kontrade personalchefen med att slå ut armarna i en uppgiven gest.

    Han sa:
    - Jag ska gå rakt på sak! Har du släkt här på fabriken?

    Jag svarade: - Nej, det har jag inte.

    Personalchefen igen: - Så här är läget! Lagbasarna på golvet bestämmer i samråd med sina medarbetare vilka som ska anställas.

    Han fortsatte:- De som fyller i släktskapsrutan i det formulär du har framför dig hamnar i en hög - och du som inte har någon släkt hamnar i en annan hög. Ifall någon med släktskap kommer hit och egentligen sökt senar än dig hamnar de automatiskt i förturslistan dvs "släkthögen".
    Jag är så jäkla trött på det här, facket och lagbasarna styr och jag har nu därför sökt mig ner till Torslanda.

    Jag lämnade fabriken och har aldrig satt min fot där igen. Är det samma system som Zaid och Ulla står för? LAS gäller bara för vissa.

    SvaraRadera