måndag 22 februari 2010

Ny revisionsrapport i Björnhushärvan!

Bloggen har tagit del av en ny revisionsrapport från den externe revisorn Tomas Andersson, som helt dömer ut kommunchefen Jan Erikssons handläggning av Björnhusprojektet.

I rapporten riktas mycket allvarlig kritik mot förfarandet och Andersson konstaterar att kommunen inte får täckning för sina kostnader SAMT påpekar att det därför föreligger ett nedskrivningsbehov. Detta innebär i klartext att kommunen kommer att tvingas ta en direkt förlust på nedskrivningsbeloppet, vilket ytterligare kommer att undergräva kommunens ekonomiska ställning.

En mycket allvarlig aspekt på Anderssons konstaterande - för det fortsatta projektets del - är att kommunen härigenom är förhindrad att lägga en enda krona ytterligare i fastigheten. Varje ny krona in i Björnhuset innebär nämligen ett motsvarande nedskrivningsbehov! Företagen är därmed i dagsläget helt utlämnade till sin egen förmåga att ordna finansiering till den lokalanpassning för resp verksamhet som återstår. Eventuella beslut av politiker, som innebär att ytterligare skattekronor används till företagens lokaler, torde mötas av omedelbara polisanmälningar med åtföljande förundersökning.

Andersson konstaterar vidare att den beklagansvärdes "Kalla fakta-kalkyl" - som bl. a. innehåller ett fiktivt restvärde om 30 mkr efter 20 år - strider mot god redovisningssed!

Andersson riktar även skarp kritik mot att kommunen inte hållit isär investeringar i byggnad från byggnadsinventarier resp mark (här framkommer tydligt ekonomi- och kommunchefens bristande kompetens samt medvetna försök att dölja de verkliga kostnaderna samt försköna intäktssidan via fiktiva intäkter).

Kommunen har helt enkelt lagt hela investeringen på byggnad, samtidigt som det förhåller sig på det sättet att en stor del av Björnhusinvesteringen består av byggnadsinventarier i form av ventilations- och kylanläggningar etc. Andersson ifrågasätter om byggnadsinventarierna alls har något restvärde efter 20 år, eftersom de normalt skrivs av på 10-20 år - precis som Bloggen tidigare hävdat för övrigt. Även detta förfarande strider naturligtvis mot god redovisningssed.

I sin rapport konstaterar Andersson att hyresintäkterna som mest uppgår till 19 mkr och att kostnaderna - beroende på vilken beräkningsmodell som används - uppgår till minst 32 mkr och som mest till 52 mkr. Kommunens förlust under hyresperiodens sju år uppgår således till mellan 13 mkr och 33 mkr! Men då skall man komma ihåg att detta förutsätter att Jan Erikssons övriga antaganden i kalkylen stämmer. Sannolikt blir förlusten mycket större.

Detta kära läsare är kalla fakta! Den beklagansvärdes "kalla fakta" däremot - break even efter sju år och vinst efter 15 år - är något som hör hemma i serietidningarnas värld.

Situationen är nu akut och kommunens ekonomiska ställning är hotad i grunden - det kan t.o.m. bli fråga om tvångsförvaltning. Kommunledningen (ledande tjänstemän och politiker) kan i dagsläget inte överblicka förlusternas storlek och saknar dessutom förmåga att hantera den uppkomna situationen. På samma sätt som det saknades kompetens att gå in i 100-miljonersprojektet Björnhuset, saknas det kompetens att hantera den krasch som nu följer.

Tvärtemot den beklagansvärdes försäkran i KF om "mjuklandning", blir det fråga om en veritabel kraschlandning som kommer att kräva många offer. I det svårsmälta efterspel av rättsliga och ekonomiska vidräkningar, som nu kommer att följa, kommer den beklagansvärdes populistiska retorik ("kavla upp ärmarna, se framåt, tillväxtmotor i Björnhuset" etc etc) att klinga hånfullt i kommuninvånarnas öron under många svåra år framgent.

Kan Jan Eriksson sitta kvar efter detta?

Kan "Kalla fakta" - figuren Kenneth Carlsson (fp) och hans medlöpare Ulla Börjesson(s) sitta kvar?

Nedan redovisar vi slutsatserna i den 11 sidor långa rapporten samt kommunrevisorernas frågor till kommunstyrelsen med anledning av rapporten

Kommer ks än en gång tillåta att myglarna Kenneth Carlsson (fp) och Ulla Börjesson (s) låter den ansvarige för felen och bristerna - kommunchefen Jan Eriksson - utreda sig själv och "besvara" revisionens frågor?

Bloggredaktionen
(klicka på bilderna för att göra dem större)






24 kommentarer:

  1. Av vilken anledning är utredningen utförd?

    Vem har påkallat den?

    Jag undrar vilken konsult Jan Eriksson kommer att leja för att svara Tomas.....

    SvaraRadera
  2. Oooops! Det ligger väl redan en polisanmälan om jag förstått det hela rätt. Det börjar brännas nu tror jag.....

    SvaraRadera
  3. Det måste vara så att det är en revision som är under pågående. Frågorna skall ha svar. Tidigare har svar lämnats på att inga politiska beslut finns om att det är ok att betala ut ett öre innan inflytning. Revisorn måste naturligtvis lämna ett omdöme beroende på de svar som erhålles samt rekommendera åtgärder.

    SvaraRadera
  4. Konstigt att inte "propagandachefen" Gleisner lagt ut rapporten på kommunens hemsida... kanske glömt:)

    SvaraRadera
  5. Transparens är inte Gleisners bästa gren.

    Han tycker att yttrandefrihet bara är blahablaha och bloggen ett exempel på en allvarlig samhällskris.

    Undrar hur han fördriver tiden. Som journalist skulle han ju kunna sno ihop kommunens nyhetsbrev på nuvarande kvalitativa nivå på en förmiddag men pysselstrategen måste ju sysselsättas så varför använda ett snabbjobbande proffs när det finns en långsam amatör?

    Det vore ju lika enkelt för kommumem som för bloggen att snabbt lägga ut alla aktuella rapporter på kommunens hemsida men varför vara öppen när det går att smussla och mörka?

    SvaraRadera
  6. Bara en tidsfråga nu...

    SvaraRadera
  7. Vilken svidande kritik! Nu måste väl en hel del KS-ledamöter dra åt sig öronen.

    Nästa KS, den 3/3, blir en intressant tillställning. Rapporten måste upp; den kan inte tystas ner. Det lär bli frågor, besvärande frågor. Bill finns med där och bör kunna ställa relevanta frågor och inte nöjer han sig med bla ha, bla ha!

    Får försöka närvara.

    SvaraRadera
  8. Det lustiga är att Jan Eriksson för Bohusläningen förra året uppgav att det här ett "vanligt förfarande" i Sverige och att han hade stämt av med "kommunens jurister och revisorer"... lol...

    SvaraRadera
  9. hoppas dom blir åtalade hela gänget!!

    SvaraRadera
  10. Om ansvarsfrihet för styrelsen:

    Ansvarsfrihet innebär ett godkännande av förvaltning och att fullmäktige avstår från att göra anspråk på skadestånd från direktionen eller de förtroendevalda personerna.

    "Om ledamöter avsiktligt bryter mot lagar, stadgar eller andra bestämmelser kan stämman vägra styrelsen ansvarsfrihet. Kommunen har då rätt att stämma styrelsen eller enskilda ledamöter. Detta kan leda till att ledamöterna får betala ett skadestånd till kommunen. I värsta fall kan åklagare väcka åtal och ledamöterna riskerar böter och fängelsestraff".

    SvaraRadera
  11. Rent hus i "Lort Sverige"?

    Uppmanar alla att läsa boken "Lort Sverige", det är ganska fascinerande läsning om hur de beskriver dalslänningarna.

    Min undran är, har det inte hänt något här i bygden sedan 1938?

    SvaraRadera
  12. Kan ni lägga ut hela revisionsdokumentet?

    SvaraRadera
  13. Det verkar som om pusselbitarna faller på plats och bilden blir tydligare och tydligare.
    Och då tycker jag att denna historian passar bra.
    > det var Göteborgaren Glenn som sa till 08 Magnus
    Jag har hört att man kallar er 08 för nittionio.
    Jaså … varför de då.
    Jo ni är inte riktigt hundra!

    SvaraRadera
  14. Att Färgelanda Kommun bör upphöra som självständig kommun, rycker allt snabbare och snabbare fram.

    Torbjörn Jakobsson (C) senaste utspel med påhoppet mot föräldrarna i mobbningsärendet är ett tydligt tecken var Färgelandas sektpolitik befinner sig i kunskapsnivå och vilka frågor de tror sig greppa.

    Nej denna politikerkultur lamslår Färgelanda så total att självständighetens tid är snart förbi.

    35 ledamöter i Färgelandas fullmäktige, är lika med noll, bara en samling tomma fågelholkar.

    Ingen, absolut ingen, har modet och kraften att öppet visa sitt avståndstagande från de felaktigheter eller lagbrott som ständigt förekommer i Färgelandas kommunpolitik.

    När någon säger att pusselbitarna faller på plats och bilden blir allt tydligare och tydligare, så vill jag bara säga, Bill Östlund!

    Han Bill Östlund har bilden som ingen vill se.

    Han har varit tvungen att ge bilden i pusselbitar, Deloitte är en.

    Ingen skall tro att Deloitte utan Bill Östlund försorg är så tydlig.

    "ALGA"

    SvaraRadera
  15. Läs i dagens Bohusläningen

    http://bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.742176-bjornhuset-behover-fler-miljoner

    SvaraRadera
  16. Är anmärkningsvärt att man som kommun inte vet vad god redovisningssed är. Ännu mer anmärkningsvärt om man låter bli att följa den för att dölja något. En tanke som snabbt slår en.

    Gör man detta för kommuninvånarnas bästa?

    SvaraRadera
  17. Ser i dagens Bhn (23/2) att Arne Hedlund tagit över ordförandeskapet i Mathuset efter Jimmy Högberg. Föreligger det någon schism, eller finns det andra förklaringar?

    Hoppas UB håller fast vid sitt yttrande:"Det gäller fortfarande." Det som gäller är att de 72Mkr är allt de får att röra sig med.

    SvaraRadera
  18. Enligt artikeln i Bohusläningen har nu företagen dessutom tillsatt en egen extern revisor - vi antar för att granska Mathuset och vart de tidigare dryga 60 miljoner tagit vägen som kommunen betalat ut. Som Bloggen tidigare har framhållit har förfarandet - med öppen syltburk för alla att ta för sig - inbjudit till bedrägerier av allehanda slag. Att bedrägerier upptäckts, är en möjlig orsak till att en revisor nu skall gå igenom Mathusets affärer.

    Vi kan inte undanhålla er ett av Jan Erikssons klassiska citat: "Vi har full kontroll"

    Gomorron!

    SvaraRadera
  19. Kanske den gode Jimmy har haft fingrarna för djupt i syltburken.

    Minns försöket med rören från Ahlsell!

    SvaraRadera
  20. Stötte på Anders Kihlberg, dalslänningen som lyckats med affärer i USA och nu satsar på Dalsland. Förutom att han bland annat köpt Håveruds hotell och Baldersnäs - av Oldsberg - och kört igång möbelföretaget Signera och Dalskogs såg, äger också Håveruds Rökeri. På frågan om han kände till "matklustret" i Färgelanda svarade han nekande. Han visste närmare bestämt ingenting om näringslivet i Färgelanda.

    Full koll!?

    Brister inte bara när det gäller god redovisningssed alltså när Färgelanda uppfinner hjulet igen. Tydligeb inget nätverksbyggande heller.

    Att "lita på tjänstemännen" verkar inte särskilt välgrundat.

    SvaraRadera
  21. Tycker att det nu är C som måste visa att de inte är myglare. M och KD har visat att de har i alla fall kommunens bästa för ögonen. Myglarna kommer att fortsätta att mygla ett tag till. Var står centern????????? Är det för mycket personliga intressen som inifrån tillåts verka. Nu måste de bli tydliga. Annars har de mist min röst. Björnhusprojektet kan inte räddas tillbaka till ursprungstanken.

    SvaraRadera
  22. Har alltid talat väl om Färgelanda kommun och vårt vackra Dalsland. Men den senaste tidens avslöjanden om kulturen gör att jag tycker att tiden som egen kommun är till ända. Visst är det fint med självstyre och att makten finns kvar i kommunen, men inte till vilket pris som helst. Det är ju tydligt att flertalet människor och politiker endast verkar för egen vinnings skull. Det är väldigt tragiskt. Nej, vi får foga in oss i en större kommun. Hur kommunen den senaste mandatperioden skötts ekonomiskt gör ju inte att fastighetsägandet direkt gynnas. Jag vill inte att vi blir ett med andra Dalsländska kommuner. Kulturen är säkert likvärdigt uppbyggd i dessa kommuner också. Tror att vi får inse att utflyttandet är en normal företeelse och att bibehålla vård, skola, omsorg är högsta prioritet för att på lång sikt få en konstant befolkning att stanna kvar. Jag bor här för att jag älskar naturen och inte för folket. För mig är det inga problem att pendla så länge jag vet att jag och mina barn kan växa upp i en trygg miljö. Vem vet, att tillhöra Uddevalla kommun kaske vore positivt för huspriserna, då vi plötsligt inte behöver kalla det för att vi bor i en utflyttningskommun. Nej, det kanske skulle göra att fler människor i Uddevalla kommun får upp ögonen för det vackra Färgelanda och väljer att skaffa sommarstugor tex vid Ellenösjön. Alla gillar inte saltvatten eller har den stor plånboken. Jag tror detta kan utveckla Färgelanda. Just nu håller kommuninvånarna på att förstöra för sig själva i ren egoism och oförstånd. Dags för något nytt, "Färgelanda" en naturskön del i Uddevalla kommun, beläget i närheten av vildmarksområdet och höglandsplatån Kroppefjäll. Vackra strövområden, unikt djurliv och med rofyllnad för kropp o själ, endast 30 minuter från stadslivet. Här finner du företag inom rekreation som massage, fotvård m,m. Handla i de små landsbygdaffärerna och smaka på den dalsländska kulturen ( vackra , positiva ).

    Låter trevligt eller hur?

    SvaraRadera
  23. Uddevalla den slutliga lösningen!!??

    Att gå med i Uddevalla kommun tror jag knappast är att föredra. Jag flyttade ifrån den kommunen för exakt 30 år sedan. Och jag mins vilket väsen det var när man skulle dra motorvägen rakt igenom staden. Med dessa problemfyllda tunnlar med mera. Uddevallabron är väl ett lysande exempel på kommunal inkompetens som om inte detta skulle räcka så mins jag hur det var när Jungskile SK ville ha ekonomiskt stöd från kommunen då de klev i i allsvenskan för andra gången. Då fick man inte heta ljungskile utan skulle heta Uddevalla någon ting. Kommer inte ihåg exakt. Men jag mins att jag tänkte ” Mygel på hög nivå”. I början av 90 talet , 92 noga räknat, så jobbade jag för en lokal TV station som hette UTV. Varje månad så filmade jag tillsammans med några andra, kommunfullmäktige. Och det skall jag säga var ingen munter upplevelse. Så att tillhöra Uddevalla tror jag vi kan skippa. Skulle vara intressant att veta vad de som bor i Ljungskile tycker?
    Nej jag säger som jag har sagt tidigare, vi får de politiker vi förtjänar!!Så länge som det inte finns folk som tar sin medborgerliga rättighet och går in i politiken och ersätter dem som sitter där, så får vi drass med dem som är där. Så är det. Att tro att Uddevalla skulle komma till någon sorts räddning gör det alt lätt för sig. ( Skall jag behöva göra något!) Man måste nog bjuda till lite själv också. Därför är jag glad att vi i vårat parti fått förstärkning av Bill Östlund. Slumpen gjorde också att han i ett jehu hamnade i kommunstyrelsen. Där hoppas jag att hans kompetens skall mynna ut i något bra för oss alla. Jag vet att det är flera nya namn i moderaterna också och jag vill samtidigt hälsa dem välkommen. Men det behövs fler. Jag säger som jag brukar säga >Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

    >Din slutkläm om Färgelanda gillar jag >

    SvaraRadera
  24. Victor Muller, vd.

    Saab-affären klar
    Publicerad: 23 februari 2010, 15.49. Senast ändrad: 23 februari 2010, 16.37

    Spykers köp av Saab Automobile är nu definitivt klart i och med att de sista avtalen med GM har skrivits under, uppger Saab för TT. Klockan 17.00 på advokatfirman Roschiers väntas presskonferens hållas. Det säger Spykers vd Victor Muller till SvD.se.

    http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/saab-affaren-klar_4317727.svd

    SvaraRadera