onsdag 28 april 2010

Björnhuset - Kalkylen och tjänsteutlåtandet som myglarna "glömde"

Myglarna kör ända in i kaklet

SR Väst bevakar KF i kväll (klicka på länken)

Ikväll - när KF:s ledamöter skall fatta beslut om att ge 18 nya skattemiljoner till de två konkurshotade företagen Lillesjö och Björnerud - har myglarna Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) tagit bort de viktigaste delarna av KF:s beslutsunderlag. Dels är det en hyreskalkyl, dels är det ett tjänsteutlåtande, som vi publicerar nedan.

Hyreskalkylen tog KS:s ledamöter del av vid KS:s sammanträde 2010-03-29. Vid KS:s sammanträde 2010-04-14 tog ledamöterna del av tjänsteutlåtandet. I beslutsunderlaget som gått ut till fullmäktiges ledamöter saknas dock både hyreskalkylen och tjänsteutlåtandet. Det är bara dessa två handlingar som tagits bort från KF:s beslutsunderlag!

Dessa två handlingar är det enda underlag, som visar hur kommunens ekonomi kommer att påverkas av att ge Lillesjö och Björnerud ytterligare 18 mkr. Det är alltså endast med hjälp av dessa underlag som KF:s ledamöter kan bedöma lagligheten i KS:s förslag att anslå 18 mkr. Och detta underlag har alltså myglarna gömt undan! Man blir faktiskt riktigt riktigt upprörd över hur myglarna systematiskt och medvetet mörkar, ljuger och förstör. Det finns ingen heder och det finns inget ansvar.

Hyreskalkalkylen visar att kommunen kommer att förlora 16 mkr under den 10-åriga hyresperioden. Men om vi tittar på resultatkolumnen intill, som inte bygger på att företagen kommer att höja sin omsättning mycket kraftigt (en förhoppning alltså), så blir kommunens förlust 32 mkr. Om vi dessutom lägger till fiktiva intäkter om 5 mkr i kolumnerna "gemensam och nya företag vakanta ytor", blir förlusten hela 37 mkr.

37 000 000 kronor i förlust eller nästan 4 000 000 per år - enligt kommunens egen kalkyl dessutom! Och då skall ni veta att kommunens kalkyl förskönar en mängd omständigheter.

Kommunens externrevisor Thomas Andersson har gjort en egen beräkning som visar att kommmunen förlorar 38 mkr - och då har han räknat på sju år och på 72 mkr! Eftersom vi nu är uppe i 90 mkr och hyresavtalen ändrats till 10 år, ligger därför sannolikt den verkliga förlusten på mellan 50-60 mkr (5-6 mkr per år), som vi skattebetalare alltså skall betala till företagen.

Man vet faktiskt inte om man skall skratta eller gråta.

Bloggredaktionen
(klicka på bilderna nedan för att göra dem större)

6 kommentarer:

  1. Fan i mej helt otrooooligt!!! Hur kan man bara ta bort viktiga handlingar så här?????? Finns det inga lagar som stoppar sånt här mygel. Detta kan väl ändå inte vara lagligt.

    SvaraRadera
  2. Är något överhuvudtaget lagligt i Björnhusaffären?

    Man ur huse ikväll!

    SvaraRadera
  3. Nä men titta på grundhyran för Björnerud år 2012(år3). Den är satt till 1606tkr

    Björnerud skall(år 2012,13 och 14) betala max 2.5% av omsättningen som aldrig har varit över 30 milj kr. Detta ger max 750tkr. Vi får alltså inte ens hälften av grundhyran!!!
    Redan 2013 är Björneruds max omsättningshyra satt till 2.7 miljoner. Detta skulle innebära att de har ökat sin omsättning mer än 4 gånger till 121 milj. Detta är naturligtvis inte något som har med verkligheten att göra utan endast en angivelse i en kalkyl för att förvilla den som inte orkar tänka själv(eller kan grundläggande matematik). De verkliga förlusterna blir nog i bästa fall 50-60 miljoner under 10 årsperioden. Förmodligen mycket större+strul. Jag blev så arg när jag började räkna lite. Tack bloggen för underlaget. Måste KF-medlemar läsa bloggen för att få ta del av dessa viktiga kalkyler?!!??
    Det är bra att det finns omsättningsklausuler om företagen skulle gå bra. En procensats är ok. Men att i ett beslutsunderlag spekulera i vad vissa omsättningsökningar skulle ge är inget som har med beslutsunderlag att göra när man står i begrepp att låna upp 18 milj kr för att "investera"

    SvaraRadera
  4. Kalkylen är ju gjord för investeringen 14 milj kr. 18 milj kr innebär att förlusterna blir ännu större än kalkylen visar. Några millar hit eller dit tycks inte spela så stor roll. Tyckte kenneth svarade Hugo att det skulle bli en angenäm "landning"(Kf). Nu säger han att det är bäst att "ta höjd". Han vågar alltså inte landa!

    SvaraRadera
  5. Mutskandal i Göteborg. Ryktet säger att kommunenen fakturerats rätt många arbetstimmar för andra byggen som inte har nåt att göra med Björnhuset...

    http://gt.expressen.se/nyheter/1.1968241/har-fors-janne-josefsson-ut-av-kommunens-vakter

    SvaraRadera
  6. Kenneth och ulla babblar om inflyttning, utflyttningen startade just

    SvaraRadera