onsdag 28 april 2010

KF - Centern svek kommuninvånarna

Centern gjorde ikväll gemensam sak med mygelpartierna S, FP och V och röstade igenom 16,5 nya miljoner till företagen i Björnhuset.

Men inte nog med det. Det var den misslyckade Ann-Marie Jacobsson (C) som själv - efter en längre stunds tvekan - gick upp i talarstolen och lade yrkandet att skänka företagen ytterligare 16,5 mkr. Några sekunder senare lufsade Fru Börjesson (S) upp i talarstolen och yrkade bifall till Ann-Maries yrkande. Det måste kännas härligt för Fru Börjesson att hon fått någon att göra skitjobbet åt sig och därmed någon att skylla på.

Fru Börjesson är för övrigt outhärdlig att lyssna på längre stunder. Hon trasar sönder varje mening med uttryck som öh, va, de e ju, och asså. Hon avbryter nästan varje påbörjad mening, hon börjar om, byter ut ord, stakar sig och tuggar om. Slutprodukten är något som det inte går att relatera till. In emellan får hon fram några elakheter - det är hon duktig på.

Som uppvärmning till den stundande 1 maj-demonstrationen, laddade för övrigt Fru Börjesson och hennes partikumpaner upp med en egen liten demonstration inom "fullmäktiges demokratiska väggar". Demonstrationen bestod i att de vägrade att gå ut och möta sina väljare som demonstrerade mot vansinnet i Björnhuset - de hukade sig istället i fullmäktigesalens mörker. Mygelsossarna i Färgelanda praktiserar uppenbarligen en egen form av demokrati.

Ann-Marie gjorde i huvudsak ett förvirrat intryck. Bl a försökte hon förgäves övertyga den tänkande delen av fullmäktigeledamöterna - 4 moderater och 2 kristdemokrater - att de nya hyresavtalens ökade hyresintäkter om 300 tkr/år var så mycket bättre jämfört med de gamla hyresavtalen. Förgäves eftersom kostnaden för de anslagna 16,5 mkr uppgår till ca 1 mkr/år. I Ann-Maries värld har tydligen plötsligt utgiftssidan försvunnit - numerar räknar hon bara intäkter. Så sent som i oktober stod hon i KF och ondgjorde sig över de gamla hyresavtalen som innebar förluster på 25-30 mkr och vilka oacceptabla konsekvenser det skulle få för verksamheterna. Nu gladdes hon över nya hyresavtal som enligt kalkylen innebär förluster på 40 mkr. Mygelpartierna tyckte att Ann-Marie var duktig - en duktig idiot.

Efter votering blev siffrorna 28-6, för förslaget att anslå 16,5 mkr till Björnhusföretagen. Det var endast Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter som tog sitt ansvar för kommuninvånarna och röstade nej till det nya miljonstödet.

Peter Johansson (KD) gjorde en helgjuten insats under fullmäktigedebatten och klädde i flera fall av både Fru Börjesson och henns nya hjälpreda Ann-Marie Jacobsson.

Hugo Hultgren (M) lyfte fram den skandalomsusade Logistema-rapporten - ni vet rapporten som kostade nästan 200 tkr, men som kommunchefen Jan Eriksson "glömde" att rapportera till sin arbetsgivare kommunstyrelsen. Orsaken till att kommunchefen "glömde" att rapportera Logistema-rapporten var att den tydligt angav att det inte fanns några synergieffekter för företagen att samverka i Björnhuset och att den enda fördelen för företagen som Logistema-konsulten såg, var om företagen kunde få finansiellt stöd från kommunen! Fru Börjesson och hennes nya hjälpreda Ann-Marie var med på ett möte med företagen 2007, när Logistema-rapporten redovisades, men ingen av dem har rapporterat till KS eller sett till att rapporten kommit fram. Det var istället Ute Thompson (M) som sent omsider tvingade fram den från kommunchefen.

Innehållet i rapporten var tydligen för svårt för Fru Börjesson och Ann-Marie att förstå, men om de sett till att den kommit KS till del hade förmodligen andra politiker reagerat och i tid kunnat stoppa kommunchefen Jan Erikssons vansinniga och verklighetsbefriade klusterprojekt i Björnhuset. Bloggen har redan tidigare konstaterat att kommunalrådsjobbet är för svårt för hjälpredan Ann-Marie och att hon är en förbrukad politisk kraft. Logistema-skandalen förstärker denna bild.

Enligt kommunens egen kalkyl förlorar kommunen ca 40 mkr, vilket innebär ett olagligt stöd till enskild näringsidkare med lika mycket. I själva verket ligger notan på mellan 50-60 mkr - kanske ändå mer om det visar sig att avskrivningsbehovet är större än planerat för den delvis komplicerade utrustningen i Björnhuset.

Lägg till detta att kommunen är skyldig att betala ca 1/3 av företagens driftskostnader för gemensamma utrymmen, så hamnar kanske slutnotan på 70-80 mkr för den 10-åriga hyresperioden. En mångårig vargavinter väntar nu kommuninvånarna med skattehöjningar och nedskärningar som följd. Centerns monumentala svek lär få stora efterverkningar i valet.

Den beklagansvärde (FP) stod för en blek insats. Tidigare under kvällen kunde han under Allmänhetens frågestund inte förklara varför inte hyreskalkylen till de nya hyresavtalen fanns med i KF:s handlingar. Den beklagansvärde vikarierar som bekant med den äran som havererande kommunalråd och ansvarar därmed för att KF:s ledamöter får ett korrekt beslutsunderlag. Ibland orkar man helt enkelt inte ljuga längre - eller hur Kenneth?

När det blev dags att skänka nya miljoner till företagen, vaknade han dock till för ett ögonblick. Genom en väl utvecklad förträngningsmekanism hade Kenneth inga problem att glömma alla anställda på Samhall och alla kommunanställda som fått sparken p g a Björnhuset.

Istället redogjorde Den beklagansvärde för en hopsnickrad kalkyl - notera att han tidigare dyrt och heligt lovat att han intet förstår av kalkyler - som visade att vi minsann tjänar 2,5 mkr/år i skatteintäkter på Björnhussatsningen, eftersom ett 30 anställda som jobbar i Björnhuset skattar i kommunen. Vad Den beklagansvärde glömde att berätta, är dels att huvuddelen av de 30 anställda bott i kommunen sedan tidigare och därmed inte bidrar med något nytt skattetillskott, dels att vi förlorar skattekraft från de dryga 50 kommun- och Samhallsanställda som förlorat sina anställningar tack vare Björnhusäventyret - många av dessa har dessutom flyttat från kommunen.

Den beklagansvärde åberopade sig på ekonomisk expertis när han redogjorde för sin lilla kalkyl. Men expertisen hade uppenbarligen glömt att räkna bort landstingsskatten. Räknat på en bruttolön om 250 tkr och en skattesats om 20 % ger 30 arbetstillfällen ca 1,5 mkr i skatteintäkter per år - inte de 2,5 mkr som Den beklagansvärde "garanterade".

Den beklagansvärdes resonemang är alltså falskt från början till slut. S, FP och V:s (och tyvärr nu också C) totalt vanvettiga och ansvarslösa politik, innebär att vi byter jobb (och därmed skattintäkter) i den kommunala sektorn mot jobb i den privata. Resultatet blir sämre kommunal service och fortsatt utflyttning - till slut knäcks kommunen helt.

Bloggen har svårt att förstå varför Den beklagansvärde fortsätter att redovisa kalkyler, som han enligt egen utsago inte förstår sig på. Genom sitt fortsatta havererande i insändarspalterna, i KF och KS, minskar han dessutom ytterligare sina möjligheter att rädda det sjunkande FP-skeppet. Som det ser ut nu får nog FP vara glada om de kan bärga två mandat i valet i höst.

Bloggredaktionen




31 kommentarer:

  1. får väll göra fler demonstrationer tills dem fattar vad folket vill.

    SvaraRadera
  2. Vågade utspel med tanke på att det är valår...

    SvaraRadera
  3. När offret är bakbundet, då hugger Ann- Marie Jacobsson(C) och Torbjörn Jacobsson(C) till, lika skändligt som vanligt vilket inte förvånar någon.

    Samma stuk som föräldrarna till det svårt mobbade barnet fick utstå, samma fick ikväll Bill Östlund(KD) utstå i fullmäktige, det vanliga skitpratet från Jacobssons planerade dolda agenda, helt fritt från sanningshalt, skamligt fegt som hör träskfolket till.

    Det står helt klart att C är förlorat som ett alternativ till KD och M inför valet.

    Peter Johansson(KD) gjorde sina oliktänkande till tomma fågelholkar.

    Peter fick Ann-Marie att sitta kvar på rumpan helt stum när han lätt klädde av hennes självsäkra sätt när hon huvudlöst påstår att den nya tilläggsavtalen ger mer intäkter första året. Lika fast på stolen blev Ulla Börjesson(S), när hon helt mållös efter sitt äventyr i matematikens konst fick inse att hon inte har fattat ett smack av omsättningshyran efter Peters svar på tal.

    Att dessa två kvinnor, Ulla och Ann-Marie, har förhandlat fram de nya avtalen med de brister av kunskap dom visade upp i debatten, väcker olust inför framtiden.

    SvaraRadera
  4. Politiskt självmord

    SvaraRadera
  5. ..och ingen av dem tittade på uppdrag granskning.
    Där fick man sej en rejäl tankeställare. Och i Melleruds kommun åker politikerna dit för dåliga beslut.

    Förstår dom inte att dom är vääldigt illa ute.

    SvaraRadera
  6. Fullblodsidoti är ett lämpligt ord för detta beslut!

    Samtidigt är det skönt när en falsk fasad rämnar och all ruttenhet visar sig tydligt.

    Det blir mer ärligt nu när man ser hur falsk Ann-Marie Jacobsson och Centern är.

    Något som också var positivt var att i demonstrationståget gick centerpartister, folkpartister, kristdemokrater, moderater och socialdemokrater sida vid sida. Några av dem sa, att nu behövs det ett FÄRGELANDA PARTI! Vi får se.

    Slutligen enligt beräkning av en utsedd person i tåget pendlade antalet mellan 60-70 personer och inte 50 pers som massmedia säger. Också viktigt att notera , för rätt ska vara rätt!

    SvaraRadera
  7. Idiot JA. Duktig Nej.

    SvaraRadera
  8. Är det ingen vänlig själ som kan tala om för Ann-Marie att hon bör ägna sig åt annat?

    SvaraRadera
  9. Tittade i dag på avtalstilläggen. Det är inte klokt!!!! Nu stå det helt klart att kommunen får betala 38% av Produktionsdriften från kyla och värme. Se själva på avtalet. Björnerud och Lillesjö betalar 30 resp 32% = del av förhyrd yta. Västfarm har ingen del i detta. Kommunen få alltså betala resten = 38 %. Detta kan bli enorma summor. Det måste finnas kopplingar som gör att det blir så här. Så dum kan ingen vara. Resten av stämpeldynorna i fullmäktige fick visst inte ens se förlustkalkylen. Att de inte inser att de blir förnedrade.

    SvaraRadera
  10. Till Ann-Marie och resten av dom aktiva. Det håller inte att ena stunden säga att vi värnar om verksamheterna och sen strunta i dom.
    Bekymrad C:are

    SvaraRadera
  11. Tack Peter,Hugo och Ute! Peter var tydlig,påläst och visade känslor över konsekvenserna och hanteringen av projektet. Peo tyckte inte ens han fick gradera sina känslor(jämförde med skolnedläggningarna). Ulla tyckte inte att han fick säga att Mathuset inte har klarat sin uppgift. Han pratade om ett företag som med berått mod har beställt och utfört jobb för ca 7 milj kr mer än fullmäktige hade beslutat och som nu vill att vi okontrollerat och snabbt skall betala detta. Annars går de i konken! Det är klart att myglarna tycker att det blir för upplyst när Peter i all välmening ber dem att förstå enkla samband. Eller som Edissons fru sa när han ha till sist hade uppfunnit glödlampan och skulle visa hur den fungerade: "släck ljuset Thomas jag ska sova"

    SvaraRadera
  12. Varför kom man med dessa avtal i stället för att lösa problemen. Kalkyler kan inte få ett havererat projekt att börja fungera. Tragiskt och patetiskt är vad det är. Bill ville väl försöka lösa problemet men Ann Marie har väl inte förstått vad han har pratat om. Tror dock att hon har haft andra motiv för att inte vilja lösa själva problemet. Nu fortsätter eländet. Lika säkert som amen i kyrkan.

    SvaraRadera
  13. Vedervärdigt är det.....

    SvaraRadera
  14. 15 000 kronor per kommuninvånare. Det är vi uppe i nu. Gammal som ung. Fin ryggsäck vi fått. Fy Faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!

    SvaraRadera
  15. Tack Ann-Marie för att du visade mig vägen. Det blir inte Centern i höst. Jo det förstås det blir på riks, men i kommun kan ni glömma mig den här gången. Skärpning!

    SvaraRadera
  16. Jag var i fullmäktige igår och tittade på ledamöterna. När jag satt och lyssnade så kom tanken för mig hur dom egentligen kan stå ut med sig själva när dom fattar såna här helt galna beslut. Även om inte alla inser vad dom beslutar så tror jag faktiskt att majoriteten ändå förstår att det här är helt uppåt väggarna och skadar kommunen. Hur mår dom egentligen?

    SvaraRadera
  17. Det som gör mig mest förbannad är att allt är så jävla ruttet i den här kommunen. Det ska alltid myglas oavsett vad det handlar om. Tänk om och gör om innan det är för sent.

    SvaraRadera
  18. Såg Janne Josefssons program om mygel och mutor i Familjebostäder i Göteborg. Vad lätt han hade spräckt Björnhushärvan. Varför ser det så lätt ut när en reporter tar en faktura och sen går ut på bygget och ser om jobbet motsvaras av fakturan? Därför att det är lätt att kontrollera såklart. Här fick vi se ett fenomen som vi känner igen. När någon påstod att det inte fanns kontroll och att svindel troligtvis förekommer då påstod ledningen att de har gjort en internkontroll och att de ej har funnit några fel. Ungefär som Torbjörn sa i KF i går. Minns jag rätt så sa han till och med att revisorerna har tittat på de sista fakturorna. Det är myglarna själva som har tagit fram ett papper(på sitt sätt) som säger blaha,blaha. Om jag t.ex säger att jag inte har sett något galet så kan ju det vara sant. Jag talade dock inte om att jag struntade i att titta på rätt ställe. Så håller myglarna på och allmänheten måste ha hjälp av vettiga utredare som vill titta på rätt ställe för att få slut på vansinnesaffären. Om myglarna skall granska sig själva så skaffar de bara information som går att framställa som att allt är ok. Detta är också hur lätt som helst. Tänk om Janne Josefson hade gjort som han gjorde med Repabs hjälp dvs en kalkyl vad Björnhuset skulle ha kostat "på riktigt" Oj,oj,oj säger jag bara. Avslutningsvis måste jag få sagt att det var väldigt tråkigt att få uppleva att centern gör så här. Tror(vet) att det är flera centerpartister som mår dåligt av detta.

    SvaraRadera
  19. Om centern kan svika så här har dom inga betänkligheter att sätta sig ihop med skolnedläggarna sossar och folkpartister efter valet. Tänk på det ni väljare att en röst på centern i valet är en röst på sossarna och mer skolnedläggelser. Ann-Mari har visat att hon bara ljuger. Vänta bara och se.

    SvaraRadera
  20. Centern förstod att medborgarförslaget om att Björnhuset skulle bli en resultatenhet inte var just besvarad. Detta eftersom inte alla kostnader som Björnhuset genererar kommer att redovisas på Björnhuset. Ann Marie sa något om att även om vi röstar fel nu(KS-förslaget=redovisningsenhet ej resultatenhet) så kommer vi att föreslå att Björnhuset blir bolag och "då kommer vi att rösta för det" dvs rätt). KS förslaget avslutas med "att därmed anses medborgarförslaget besvat". Alltså C vet att det som redovisas blir en bluff när man kallar det för resultatenhet ändå röstar man för att så ska ske. Som grädde på moset yrkar de också att bluffenheten skall redovisas i kommunens årsredovisning så att alla kommuninvånare skall kunna ta del av den(dvs bli lurade). Noll heder alltså. Ett skrupelfritt hån mot förslagställaren och alla medborgare är vad det är. Ingen tvekan om något annat.

    SvaraRadera
  21. Jag tror nog att vissa centerpartister skäms idag. Men det är väl sent nu.

    SvaraRadera
  22. Tyckte Rolf Johanssons beskrivning och frågor om vad som kan göras för att få stopp på och förhindra att liknande budgetöverskridanden ska ske i framtiden var bra. Framför allt var det nyttigt att hans beskrivning av ansvarsfrågor lästes upp.
    Ansvar måste utkrävas.

    SvaraRadera
  23. kan bara instämma i kören att detta är helt åt h-e!

    SvaraRadera
  24. Nya lagar som träder i kraft 1 juli brukar beskrivas i pressen. Konkurensverket får nya
    sanktionsmedel fr.o.m 1 juli. De kan då(retroaktivt 1 år från 1 juli) utdöma böter
    på upp till 5 milj kr för de kommuner som har brutit mot lagen om offentlig upphandling. Tyvärr ligger Färgelanda riktigt risigt till. Undrar om kommunchefen har smitit innan dess. Visst måste vi ändå beundra honom för den egenskapen att han fortfarande går av bussen och visar sig i Färgelanda. Eller vad gör man inte för pengar?

    SvaraRadera
  25. Och Ann-Marie som suttit och skött bokföring och deklarerat åt företagare här Färgelanda.Det är ju fanimej inte klokt.Antingen har hon fått hjärnsläpp eller så är det någon som tvingar henne att ändra sig i frågan.

    SvaraRadera
  26. Kenneth bidrog till äkta revykänsla när han denna kväll likt en präst redovisade sin "kalla fakta" kalkyl. Tyvärr blev det fel igen. Han trodde att kommunalskatten var 30 kr när den bara är ca 20 kr(ca 10 kr är landstingsskatt). Därför blir skatteintäkterna bara 2/3 av de som hans "kalla fakta" kalkyl visade. Denna kvällen redovisade han dock inte de inre syner och uppenbarelser han hade haft. Synd! Tyckte det var rätt givande när han ett annat KF redovisade hur han för sitt inre såg hur det skars gurka och breddes smörgåsar i Björnhuset. Tycker ändå han kan få 5 Björnar av 10 möjliga. D.v.s godkänt!

    SvaraRadera
  27. Groteskt beslut. Jag kommer och skriva mig i en grannkommun. Nåt straff ska dom fan i mej ha.

    SvaraRadera
  28. Varför inte överklaga?

    SvaraRadera
  29. Läst i Dalsläningen att det Myglande packet(Sossarna) skall samlas vid brottsplatsen(Björnhuset)inför sin 1 Maj"promenad".
    Dom kan väl gå in och grädda några pannkakor för dom sitter ju redan i smeten.
    Sen blir det Korv med bröd på torget, nikotinkorv om Ulla B står i korvmojjen för vi såg ju hur hon bar sig åt förra året när hon servera korv på valborg i Stigen.

    SvaraRadera
  30. Sossarna stog inte i Stigen igår på Valborg. Det gör dom kanske bara när dom lägger ner skolan för oss. Men Centern var här igår... undrar varför?

    SvaraRadera
  31. Kul att soosarna får se vad fint det blir i Björnhuset. Det är ju bra att se vart pengarna tar vägen. Tänk 88,5 miljoner. Det finns folk som har arbetat med att riva så gammla industrifastigheter.
    När de 28 politiker som fattade beslut om ytterligare 16,5 miljoner har avslutat sin politiska karriär. Kommun chefen och övriga tjänstemän som rört ihop smeten har slutat.
    Då kommer vi skattebetalare ha kvar skulder från detta misslyckade projekt. Det är vi inte helt nöjda med. De 28 ville inte ens ta reda på vad det kostar per år i en resultatenhet...

    SvaraRadera