lördag 8 maj 2010

Jan Eriksson har fått en hjälpreda att göra skitjobbet åt honom

Kommunchefen har fått sin egen "duktiga idiot"

Jan Eriksson är inte dum i huvudet. Han har noga studerat sin politiska livförsäkring Fru Börjessons (S) arbetsmetoder och funnit att det är smartare att låta någon utföra skitjobbet åt en, än att göra det själv. Man slipper stå i rampljuset och därmed negativ publicitet.

På samma sätt som Fru Börjesson nu utnyttjar hjälpredan Ann-Marie Jacobsson (C) - sedan tidigare städar ju även Den beklagansvärde åt henne - att ta hand om hennes "skit", så får nu alltså Servicechefen Peo Johansson ta hand om Jan Erikssons "skit".

Och taktiken tycks fungera. De duktiga idioterna Ann-Marie Jacobsson och Peo Johansson har verkligen gjort sitt yttersta för att vara sina uppdragsgivare till lags. De senaste hyresavtalen, som klubbades igenom i KS i onsdags, innebär således ytterligare olagliga hyressubventioner i storleksordningen 20-30 mkr. Detta skall läggas till de olagliga hyressubventionerna i de gamla hyresavtalen, som innebär förluster om ca 40 mkr. De nya hyresavtalen är alltså avsevärt sämre än Jan Erikssons gamla och totalt innebär de duktiga idioternas arbete att kommuninvånarna förlorar 60-70 mkr eller ännu mer. Det är minst 6-7 miljoner per år det, som skall tas från verksamheterna under den kommande 10-årsperioden. Fortsatta nedskärningar och skattehöjningar väntar - men först efter valet. Fram till valet vill inte Fru Börjesson och de andra myglarna diskutera de oundvikliga konsekvenserna av den fruktansvärt oansvariga hanteringen.

Vilket ansvar tar då Peo Johansson och Ann-Marie Jacobsson för sitt handlande? Än så länge inget synbart. Revisorerna har som bekant riktat skarp kritik mot Björnhushärvan, men den kritiken verkar vare sig bita på förvaltningen eller på politiken. Och samtidigt står alltså de faktiska huvudaktörerna - Jan Eriksson och Fru Börjesson - vid sidan av och gnuggar händerna, eftersom de för tillfället slipper den negativa publiciteten.

I ett läge där både förvaltningen och politiken är korrumperad, befinner sig kommuninvånarna tyvärr i ett hjälplöst läge. Kommuninvånarnas enda hopp står för närvarande till den förundersökning, som åklagare inlett i Björnhushärvan. Förhoppningsvis kan den leda fram till att korrumperade makthavare tvingas bort från scenen.

Valet i höst kommer sannolikt inte att innebära några förändringar. Centerpartiet gör sannolikt ett dåligt val, men kommer ändå att skramla ihop tillräckligt många mandat för att kunna fortsätta stötta S. C-listan toppas nämligen av Ann-Marie och Thorbjörn Jacobsson, som båda visat prov på enastående omoral och ansvarslöst handlande under mandatperioden. De båda är också välkända sosseälskare som redan går i Fru Börjessons ledband.

Det är alltså upplagt för ett fortsatt "nära samarbete" mellan S och C efter valet, trots att partierna på papperet skiljer sig kraftigt åt. Men som vi sett under mandatperioden ljuger Centern så de tror sig själva och tvekar inte en sekund att sälja ut kommuninvånarna, om det krävs för att skydda sina egna intressen. I det fallet är sossarna hederligare, eftersom de i de politiska sakfrågorna i alla fall håller fast vid en linje - hur skadlig den än må vara. Men C går alltså inte att lita på - i vart fall inte under nuvarande ledning. En röst på C är alltså detsamma som en röst på S.

Bloggredaktionen


14 kommentarer:

  1. Helt j-la korrekt redovisning av läget.....

    SvaraRadera
  2. Synd att centern skulle gå ner sej så.

    SvaraRadera
  3. Vem röstar på C efter detta?

    SvaraRadera
  4. Jag blir så arg när jag ser Janne sitta på KS och KF och mysa. Han ser så självbelåten ut. Tacka för det när han har en hantlangare.

    Fy sjutton

    SvaraRadera
  5. Kommunvalet kommer inte att förändra något.

    Det är kommunallagen som måste förändras.

    Kommuninvånare måste få garantier mot vettlösa affärer som i Färgelanda, Vänersborg, Mellerud och så vidare.

    Alla kommuner behöver garantier mot kommunchefer och pysselstrateger som börjar leka riskkapitalister och verkställande direktörer med våra skattepengar.

    Problemet är större än Färgelanda.

    Borde bli en valfråga i riksdagsvalet.

    Någon borde ta initiativ till ett första kommunekonomiskt seminarium på Dalslands folkhögskola.

    SvaraRadera
  6. Hörde på radion om försvarets helikopteraffärer. Det får svidande kritik för bristande planering, kontroll och styrning. Har Helikopterpiloten varit där?

    SvaraRadera
  7. helikopterpiloten9 maj 2010 kl. 14:52

    Jajamensan.
    Det svider naturligtvis men allt är som vanligt UPA och jag får personligen ett rundligt avgångsvederlag samt garantikontrakt på leveranser från min egen låda under fem år.

    Mitt helikopterperspektiv över Färgelanda är så dyster spaning att jag lämnat hela j-a moraset med avgångsvederlaget på fickan och numera beskådar eländet laidback med långdistansperspektiv över en paraplydrink.

    Det jag ser är en hel kommunledning, ¨med politiker och tjänstemän som långt före den formella pensioneringen dragit sig undan allt ansvar och bara duger till att kvittera ut löner och arvoden.

    Lallandet och de osammanhängande förklaringssagorna har fått pensionärsorganisationerna att skjuta till extraresurser för de för tidiga lallarna som alla fått färgglada kulramar.

    Specialterapeuterna får lallarna på gott humör genom övningar med enkla tal.

    Strömmen av besökare till den nya framgångstika kommunekonomiska akademin i Färgelanda gör regelbundna studiebesök på lallaravdelningen.

    SvaraRadera
  8. Det är särskilt fint att de här fina människorna i kommunledningen jobbar så fint tillsammans. Det är fint det, förstår ni:)

    SvaraRadera
  9. Framtidsoptimisten9 maj 2010 kl. 17:24

    Ni som säger att inget kommer att förändras har lite fel, Ni förändrar om än inte mycket så i alla fall en del varje gång ni går in och kommenterar på bloggen. Tänk vad denna blogg gjort nytta, dels läser man att andra också reagerar och yttrar sig. DET GÖR SKILLNAD.Till slut vågar kanske alla gå in med namn och stå för det dom skriver då kommer det att GÖRA AVSEVÄRD SKILLNAD.

    SvaraRadera
  10. framtidsoptimisten9 maj 2010 kl. 17:42

    Har inte banken några som helst krav på kommuer som lånar pengar??
    Givetvis är en kommun en toppen mjölkko att suga pengar ur från år till år men de borde ändå ha krav på en hållbar avskrivningsplan
    samt etiskt ansvar för lånen de ger. D.v.s när de ser en vansinnig affärside som kommer att belasta färgelanda kommuns invånare under många, många år så borde de kräva bättre kvalité på underlaget.Jag tycker att banken har et stort ansvar för det som hänt.

    SvaraRadera
  11. sorgligt sorgligt och jag håller med till 110 % C är falsk som vatten.

    SvaraRadera
  12. Jag funderar över hur det går med granskningen av att kommunen inte har någon kontroll och granskning av vad pengarna går till i Björnhuset, att det är kommunens hyresgäster som står för beställningen av byggmaterial och beställning av snickare som utför arbetet, att de fått mandat av kommunen att göra detta. Har det tagits något politiskt beslut om att byggledararjobbet skulle lejas ut?. Just detta är ju det som är problemet.

    Vem är det som attesterar och godkänner fakturorna på kommunen innan de betalas till Björnhuset? Den personen är ju skyldig att kontrollera att allt material kommer fastigheten till godo och att det skulle hålla sig inom de först bestämda ramarna. Den personen borde polisanmälas tror jag. Trolöshet mot huvudman eller något sådant.

    Man kan ju förstå att det inte går att stoppa en kommun från att betala pengar till att renovera sin egen fastighet, och att ni inte kommer någon vart där. Så ni måste nog inrikta er på något annat sätt att försöka stoppa miljonrullningen. Jag hoppas ni hittar något.

    Ett som är säkert är i alla fall att partierna som röstade för den senaste miljonrullningen till förlustprojektet Björnhuset kommer att göra ett dåligt valresultat i höst. Det är tråkigt att man måste byta partifärg nu, men så får det bli, man skäms för sina politiker som visat sig vara korrumperade. Det är bittert att erfara att de inte bryr sig om redovisade fakta utan kör för fullt för att de vill hålla sig väl med någon. Trots att de vet att projektet blir en större förlust för varje utbetalning. Och trots att de vet att skolan och vården blir lidande.

    I skolan är det inköpsstopp nu. Barnen får inte material som de skulle behöva i undervisningen och lärarna får ingen uppdatering eller modernare hjälpmedel, går något sönder så får det lagas med tejp.Barnen får förståss inte heller några nya lekredskap, vilket de längtat efter och hade behövt efter skolsammanslagningarna.

    Politikerna sa att det skulle bli bättre i skolan med skolsammanslagningar men det har det inte blivit, nu har fler elever fått det sämre i stället. Klasserna är i många fall jättestora, bortemot 30 elever och det är färre lärare i skolan nu än tidigare. Ytterligare personal ska friställas i skolan. En lärare ytterligare i skolan kostar kanske 350 - 400 tkr per år men det har inte skolan råd med, men det finns alltid pengar till att renovera Björnhuset och att anlita advokater och konsulter för lika mycket, det är aldrig några problem att hitta pengar till det.

    Skriver jag som inte är insatt i Björnhusskandalen men orolig och som funderar mycket över varför det inte går att stoppa de vansinniga politikernas slöseri med våra skattepengar.

    SvaraRadera
  13. Då är vi två framtidsoptimisten.

    Alltid några få som tar andra som gisslan, och banken är en av dom, därför har dom ett ansvar.

    En kommun som Färgelanda med en negativ ekonomisk utveckling lånar till industriinvesteringar som inte har någon som helst kostnadstäckning, hur smutsiga händer har banken då?

    SvaraRadera
  14. SAXAT från ett år sedan OCH ACK SÅ TÄNKVÄRT:

    Anonym sa...

    Nu är det tal om att tvångsflytta de dementa i Färgelanda.... Varför inte i stället tvångsflytta alla kommunens chefer TILL Färgelanda. Som det är nu bor många chefer utanför kommunen.
    1 juli 2009 02.05
    Anonym sa...

    Varför skulle administrativa chefer vilja bo i Färgelanda? Ett centrum med alkisar och narkisar och småtjuvar. Ju mer patetiska förslag kommuncheferna gör för att få folk flytta in till kommunen, ju fler utslagna nya invånare får Färgelanda centrum. Landsbygden är attraktiv för många, men där jobbar sossar, vp, fp för att ta bort kommunal service såsom attraktiva skolor, äldreboenden, bibliotek, förskolor. Alltså jobbar de för att avfolka istället för att tillhandahålla nödvändig service och jobba på att få folk från närliggande kommuner att bosätta sig där.

    Förresten så är det tydligt att inga politiker läser rapporter utan nöjer sig med att lyssna på 5-minutersgenomgångar från tjänstemännen. Hade politikerna efterfrågat och läst en fullständig rapport från Logistema så hade vi inte behövt betala ett par hundra tusen för ingenting. Om politiker och partimedlemmar (fp) orkat läsa rapporterna om skolan ordentligt så hade inga skolor blivit nedlagda i onödan i Färgelanda kommun.
    23 juli 2009 16.23
    Anonym sa...

    politikerna i kommunen är inte högt utbildade, men speglar befolkningen och så bör det vara.
    Men att anställer chefer utan någon utbildning för jobbet, kommunchefen, måste leder till en karastrof.
    25 juli 2009 00.22
    Anonym sa...

    ang.Björnhuset så är det väl ingen fara med det jag förmodar att de ansvariga på kommunen har anlitat en erfaraen projektledare (s-a torstensson)
    21 augusti 2009 12.42

    SvaraRadera