söndag 30 maj 2010

Kommunens ekonomi kraschlandar

Kommunens underskott i år kan bli så stort som 20 mkr.

Årets underskott följer på förra årets historiska underskott.

Det misslyckade vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (FP) är tillsammans med Fru Börjesson (S) och kommunchefen Jan Eriksson ansvariga för krisen. Den beklagansvärde säger till tidningen Bohusläningen, att han har en "plan" för att lösa krisen. Planen är att "nu måste vi ro det här i land" - ett uttalande som är betecknande för den brist på ledarskap, på kompetens och på kontroll, som orsakat krisen.

Det skall också sägas att det blir kommuninvånarna - alltså inte Den beklagansvärde, Fru Börjesson (S) eller kommunchefen - som får betala notan för den korrupta trions härjningar. Det är alltså kommuninvånarna som kommer att få ikläda sig rollen som galärslavar, för att om möjligt rädda skeppet Färgelanda kommun från att sjunka. Det handlar om skattehöjningar och ytterligare nedskärningar.

Frågan vid valurnorna är, om kommuninvånarna är beredda att "ro det här i land" och ta på sig denna extra börda, om inte skeppet Färgelanda kommun har sjödugliga befäl?

Bloggredaktionen


12 kommentarer:

  1. Låt skiten gå till botten.......

    SvaraRadera
  2. Problemet är att vi idag inte vet var land är...

    SvaraRadera
  3. Förhoppningsbolaget "De Fyras Gäng" bör inför valet klart uttala vilket ägartillskott som krävs genom skattehöjningar för de kommande åren.

    Vägvalet är nu 2010!

    Fyra år till med detta inkompetenta gäng (Ulla, Ann-Marie, Kenneth, Jan) inger ingen framtidstro. Alternativkostnaden mellan kompetens och inkompetens är enorm vilket vi klart och tydligt ser här i Färgelanda.

    Rösta för förändring!

    SvaraRadera
  4. Kommunchefen fullföljer bara sin meritlista så resultatet av hans härjningar är inget att förvånas över.
    Det otäcka är att det denna gången är en kommunkassa som är attackerad.
    Det är också otäckt att det inte tycks finnas några spärrar.

    Ja,ja När det som skall fungera inte fungerar då blir det så här.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att bloggen glömmer bort att nämna en viss Ann-Mari Jakobsson som nästan är lika mycket ansvarig för finanskraschen "Lilla Grekland" som dom 3 som nämns i inlägget. Hon satt som misslyckat kommunalråd i början av perioden och mot slutet har hon myglat ihop med dom andra i Björnhuset.

    SvaraRadera
  6. Åh, vilket party:)

    SvaraRadera
  7. Som jag tidigare skrev;
    stycka upp kommunen i lämpliga
    avsnitt och låt dem tillhöra
    angränsande kommun.

    SvaraRadera
  8. Alltihop är en svart såpopera. Soap Opera Noir.

    Och kanske är det allra sorgligaste är bristen på blomstrande entreprenörsanda. Ayy vi aldrig får några rapporter om nya idéer i företaget, inte ett ord om affärsmässigheten.

    Jag har på rätt nära håll fäljt etableringen av Pannkaksladan i Höganäs som öppnade för tre veckor sedan. Stor succé! Massor av barnfamiljer och en kö av barnkalas med upp till 50 barn och lättätet för busspensionärer med svag tandstatus.

    Stalfors skulle kanske ta sig en tripp till Höganäs och kolla in en bra affärsidé med pannkakor i centrum. Å andra sidan har han ju sin bok att tänka på och har kanske inte tid för strategiska planer på matkluster.

    SvaraRadera
  9. Krokodiler är blodtörstiga rovdjur som aldrig får nog. Mer blod kommer att flyta.

    SvaraRadera
  10. 21.07
    Glöm inte hyenan......

    SvaraRadera
  11. Mycket fokus på FP, S och kommunchefen i den härvan som utgör Fla kommun idag. Glöm inte att det är flera politikers (andra partiers) agerande som också har bidragit till det katastrofala skeendet i Färgelanda. En gång vara nästan alla partiers representanter (förutom moderaten Hugo)+ kommunchef och dåvarande skolchef, överens om att mobbningsoffret inte hade varit mobbat. Att Björnhuset/Mathuset skulle få miljoner var alla politiska representanter positiva till från början, att sedan ingen hade någon som helst kontroll är så otroligt klantigt att man inte tror att det är sant. Klart att bubblan spricker! Och så detta att ge personalchefen 2 miljoner! Varför då? Har inte Färgelanda kommun under de senaste åren betalat ut nog med s k avgångsvederlag för obekväma chefer? Alla dyra misstag som kommunpolitiker gjort får kommuninnevånarna stå för! inte så konstigt kanske att kritik och ek kris verkar avfärdas med en "axelryckning" från ansvariga.

    SvaraRadera
  12. Svårt,svårt läge.
    Bohusläningen: 17,1 mkr minus jämfört med en budget som antogs i november!! Hur är detta möjligt? Efter tillfälligt stadsbidrag samt positiv budget(+3.8 mkr=balanskrav från fjolårets negativa resultat) så återstår ett absolut negativt resultat på 7,1 mkr. Säg att resultatet blir minus 9 mkr. Då skall enligt balanskravet 3 mkr tas tillbaka nästa år + de 3.8 mkr som ej togs tillbaka i år samt 3.8 mkr från fjolårets resultat. Nuvarande budgetnivå måste alltså sänkas med 3+3,8+3,8+9.0= 19,6 mkr Detta under förutsättning att det tillfälliga stadsbiraget på 5,6 mkr erhålles nästa år också. Annars skall budgetnivån sänkas med 19,6+5,6=25,2 mkr
    Då har vi ej ännu börjat betala av på Björnhuset!!!
    Om kommunalskatten är 22 kr och detta ger 220 mkr så ger varje skattekrona 10 mkr.

    Vad skall göras?
    På två år har ekonomin raserats så att en skattehöjning på 2-4 kr är oundviklig.
    Björnhusäventyret gör att den övre nivån är den realistiska. Även om många av Björnhusets verkliga kostnader skjuts på framtiden.

    Därefter är det bara att fortsätta att tuta och köra igen.
    Med andra ord så får kommunchefen guldläge för att fortsätta att fantisera.

    Vill ej vara synisk men utan andra åtgärder än att höja skatten så har inget hänt med styrning och kontroll.
    "Stackars Färgelanda"

    SvaraRadera