torsdag 13 maj 2010

Ledare ang näringslivsklimatet i kommunen

Efter Svenskt Näringslivs katastrofala enkätundersökning, utvisande att näringslivsklimatet i kommunen är nästan sämst i landet, skyllde den ansvarige "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors på mobbningsärendet.

Bohusläningens reporter spann igår vidare på tråden och bad tre företag i kommunen kommentera undersökningen.

Svaren från det ena företaget - Gunnebo - kan vi lämna därhän, eftersom det enligt egen utsago lever sitt eget liv och inte har så mycket kontakter med kommunen.

Svaret från JABA Groups VD Einari Johansson är desto mer intressant, eftersom denne höjer kommunen till skyarna. Einari kan inte förstå varför undersökningen visar att näringslivsklimatet är så dåligt. Han själv tycker nämligen att det är alldeles utmärkt och hade minsann själv deltagit i undersökningen och givit uttryck för denna åsikt.

Einaris redogörelse är tämligen avslöjande och förklarar också resultatet i undersökningen. Det finns nämligen en liten klick företagare som smörjs av mygelkulturen i kommunen. De utvalda har av naturliga skäl inget ont att säga om vare sig Jannarna eller näringslivsklimatet - de tycker självklart att klimatet är utmärkt.

Till saken hör att kommunen - via Jannarna - ställde upp med all möjlig hjälp, när JABA Group startade upp efter Collins & Aikmans nedläggning för några år sedan. Einari har naturligtvis inte glömt och har behållit sina goda kontakter med Jannarna.

Och det är inget fel i goda relationer. Bloggen vill även framhålla att killarna på JABA har gjort det bra. Efter hjälpen i uppstartsskedet har de inte heller fått någon otillbörlig ekonomisk hjälp, i motsats till skandalföretagen i Björnhuset, utan klarat sig på egen hand.

Einaris svar avslöjar dock en avgrundsdjup okunskap om det usla generella näringslivsklimatet i kommunen. Hans svar visar också på en bekymmersam oförmåga att tänka bortom de egna fabriksgrindarna.

Det är nämligen det stora flertalet näringsidkares åsikt som kommer fram i Svenskt Näringslivs enkätundersökning, inte de "pålitliga" företagare som Jan Stalfors återkommande vänder sig till och som allt för ofta figurerar i Stalfors s.k. "nyhetsbrev".

Einari erkänner alltså inte den tysta majoriteten - de företagare som vill, men inte får vara med. Uppenbarligen tror Einari att de företagare som svarat på enkäten inte finns i verkligheten. Men det går inte att utveckla kommunens näringsliv med endast ett fåtal särskilt utvalda aktörer, som dessutom i många fall gynnas på ett direkt otillbörligt sätt. Det får nog Einari vackert inse.

Företagaren Dick Jonefelt - och många med honom - har insett detta och liknar dagens Färgelanda med ett Grekland i miniatyr. Liknelsen är slående, eftersom det ekonomiskt kapsejsade Grekland - liksom Färgelanda - har en näringlivs- och politisk kultur, som bygger på korruption och mygel och där ett fåtal gynnas på det stora flertalets bekostnad.

Det är detta system som Einari hyllar och som Dick Jonefelt fördömer.

Kommunens invånare får döma själva, men kommunens näringsidkare har i vart fall sagt sitt!

Bloggredaktionen

3 kommentarer:

  1. Hur näringslivet rankas har naturligtvis stor betydelse, särskilt för befolkningsutvecklingen, som bildar skattebasen i kommunen.

    Tidningen Fokus rankar Sveriges kommuner som boendemiljö med hjälp av 30 variabler. Enligt den senaste rankingen som publicerades i juni i fjol hade Färgelanda också en sorglig placering och hamnade på plats 260 av landets totalt 290 kommuner.

    Svenskt näringsliv har i en rapport nyanserat vad ett undermåligt näringslivsklimat har för allmän påverkan på kommunernas utveckling.

    Riktigt allvarligt för Färgelanda är att näringslivsklimatet
    starkt påverkar unga kommuninvånares vilja att stanna i kommunen. Svenskt näringslivs mer nyanserade rapport om kommunernas utveckling finns här

    http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00016/Faktorer_som_p_verka_16484a.pdf

    Om någon månad är det dags igen för Fokus ranking av Sveriges kommuner som boendemiljö - som Svenskt nåringsliv bland annat hänvisar till i den bredare bilden av kommunernas ställning. Vi kan ju be till högre makter att vi inte förlorat mark i den rankingen också men det troliga är att vi ligger risigt till.

    För att fortsätta belysa pysselstrategen Jan Stalfors är det inte bara det lilla han gär som är det riktigt allvarliga. Hans oförmåga att lyfta blicken och sätta in Färgelanda i större konstruktiva sammanhang är ännu värre. I hans syndaregister dominerar underlåtenhetssynderna.

    Det är den stora risken med underkvalificerade tjänstemän. De vet inte bättre, har inga kunskaper och därmed ingen överblick eller förmåga att sätta in i det här fallet Färgelanda i ett större sammanhang. Analyserna saknar trovärdighet och vad värre är - de saknas.

    Jan Stalfors är en bondfångarbluff som munnen går på. Han saknar erfarenhet och teoretisk bas och KAN helt enkelt inte frambringa utvecklingsanalyser som fungerar operativt.

    Vi lever verkligen farligt med folk som Stalfors på nyckelpositioner i kommunen.

    Jag säger bara Schönberg. Hur politikerna kan anställa en man som satsrat sina kommunavlönade krafter på något så sanslöst meningslöst är obegripligt. Som så väldigt mycket i Färgelanda.

    Stor suck, sjudubbelt suck.

    SvaraRadera
  2. Är det Björnhuset 2 eller? Har dom ochså fått bidrag? Fy fan, tro fan dom är nöjda. Är säkert med på frukost möte med Janne, som alla lycksökare med dålig eko.... !!!

    SvaraRadera
  3. Att vissa företag är utvalda och får all hjälp är inget nytt. I dagens (14/5)Bohusläningen finns en intervju med Ingemar Roos. Han beskrev hur det kom sig att han fick sluta med större delen av verksamheten på Gästis: "Det var till stor del kommunens agerande sm gjorde att vi tvingades dra ner på verksamheten. Kommunen köpte ju en egen restaurang på Furåsen. Vi blev sidsteppade och fick inte vara med på anbudsgivning till vissa kommunala beställningar så vi kunde inte fortsätta som förut."

    Ett signum för kommunen?

    SvaraRadera