onsdag 9 juni 2010

Kommunen mot ekonomisk kollaps

Ibland används ord som kollaps, kris och katastrof lite väl ofta, men i Färgelandas fall är det i högsta grad berättigat.

Håll i er nu. Nästa år - 2011 - skall kommunen hämta hem mellan 30 och 40 miljoner kronor (30-40 000 000) från verksamheterna. Det är lika mycket som 3-4 skattekronor.

Enligt balanskravet i kommunallagen skulle kommunen ha täckt 4 mkr av 2009 års underskott i årets verksamhet. Mot bakgrund av att kommunen går minst 15 mkr back i år, kommer inte underskottet att täckas. Lägg därtill att ytterligare 4 mkr av 2009 års underskott och minst 5 mkr av 2010 års underskott skall täckas 2011, så är vi redan där uppe i 13 mkr. Lägg därtill det löpande underskottet om minst 15 mkr 2010, som vi alltså måste åtgärda 2011, så är vi uppe i 28 mkr.

Till detta skall läggas att vi 2011 går miste om 5 mkr i statsbidrag och att Björnhusprojektet kommer att belasta resultatet med minst 5 mkr, vilket innebär att vi måste hämta hem nästan 40 mkr från verksamheterna, eller höja skatten med 4 kronor, år 2011.

Som alla förstår är det inte möjligt att höja skatten med 3 eller 4 kronor. Det blir istället kommunens anställda, i form av nya uppsägningar, och kommunens invånare, i form av en kraftigt försämrad service, som får ta smällen. Jan Eriksson och hans kompis, "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors, kommer dock att klara sig helskinnade.

Vem bär ansvaret för den ekonomiska kollapsen i Färgelanda kommun? Vilka partier är det som styr Färgelanda kommun, en kommun som enligt revisorerna saknar ledning, styrning och kontroll?

Idag är det 102 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen




30 kommentarer:

  1. Va,va,va
    Vem är ansvarig?
    Det går väl att förklara bort och mörka till efter valet?
    Kan vi inte ta upp ett nytt lån?
    Staten kanske hjälper oss?
    Balanskravet är bara en kommunallag som vi kan skita i så det kanske bara är 20-25 mkr som vi behöver sänka våra kostnader.
    Fast lite konstigt är det att underskotten har blivit så stora på bara två år.
    Kan vi inte införa Lean-projekt eller vad det nu hette?
    Vi kan väl se hur Schönberg gör för att klara sig?
    Kan vi inte få ett EU-bidrag för att skriva om denna kollaps?
    Inga mer friskoleprojekt!
    Vi gör en ny kalkyl!
    Återkommer. Jag skall bara fundera lite.
    Fy för bloggen.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att dessa 30-40 miljoner motsvarar drygt 10% av kommunens totala budget.
    Är det så?

    I så fall måste man kapa rejält i utgifterna. Detta är inget annat än en katastrof för kommunen!

    Jan Eriksson har skickat ut en skrivelse till kommunanställda där han säger att alla verksamheter som inte är lagstadgade kommer att granskas. Det tolkar jag som att allt som inte finns krav på att det skall finnas kommer att försvinna.

    SvaraRadera
  3. I andra kommuner är ekonomin just nu mycket bra eftersom räntorna är rekordlåga och skatteintäkterna ökar. Vad har hänt i Färgelanda de sista 3 åren?????
    Utan styrning ledning och kontroll är en stor del av förklaringen. En annan är att det hittas på en massa tokigheter som kostar stora summor. Det blir så när sekten pratar sig samman. De tycker inte att de gör något fel eftersom de ostört gång på gång i slutna rum talar om för varandra att de har lyssnat och vidtagit åtgärder. Kommunchefen gör sina driver och utspel. Det är bara det att det är fel åtgärder. Men det förstår inte sekten.

    SvaraRadera
  4. Färgelandaälskaren9 juni 2010 kl. 09:32

    I november fastlades budgeten. De rapporterade prognoser som man har fått hört talas om är -7mkr(mars),-13mkr(april,-17mkr(maj) och nu går det ut ett flygblad där det sägs att prognosen bli -18mkr mot budget.
    Full kontroll????
    Efter Björnhuset har vi lärt oss ett nytt språk. Full kontroll betyder t.ex noll kontroll. Charmigt betyder förskräckligt osv
    När Björnhuset sista(!?) gången behövde pengar snabbt för att de inte skulle gå i konkurs var det först 8mkr veckan efter 11mkr sedan 14mkr sedan 18mkr(det var då till och med Kenneth tröttnade och ville "ta höjd"). Det är sådana här sifferrapporteringar som inger säkerhet om att allt är under full kontroll
    Snälla,snälla,snälla(Caroline of Uggla) stoppa,stoppa,stoppa Nuuuuuuuuuuu!

    SvaraRadera
  5. till DNV
    Inkomst av kommunalskatt är ca 220 mkr. Resten är i prinsip statsbidrag(utjämningsbidrag). Detta innebär att 35 miljoner motsvarar att 16 procen av verksamheternas kostnader skall kapas. Rätta mig om jag har fel. Kommunalskatten är ca 22kr(resten landstingsskatt/regions) vilket gör att 1kr motsvarar 10 mkr i skatteintaäkt.

    SvaraRadera
  6. De ska faan i mig inte få mörka att de har ställt till med detta. De kommer att göra allt för att hysch hyscha i valet.
    Nu är det upp till Färgelandaborna själva om de vill fortsätta på den inslagna vägen.
    I så fall har de själva valt. Men de måste veta vad de väljer. Att höja skatten kan vara ok om det går till rätt ändamål. Så här mycket går dock inte att en kommun höjer skatten. Utflyttningstakten skulle omedelbart öka och den onda cirkeln med färre skattebetalare skulle sättas i rullning. Förfärligt läge alltså.

    SvaraRadera
  7. Har tagit del av ett dokument som visar hur prognosutfallet är uträknat. Där är det tillfälliga konjunkturstödet prognostiserat till 6 506 tkr. Det var budgeterat till 5 mkr. Men trots att vi nu får 1.5 mkr mer än budget så blir budgetunderskottet 18 mkr.
    Bloggen har angivit ca 4 mkr som budgeterat överskott. Exakt siffra är 3 799 tkr.
    Såvitt jag kan se så har bloggen inte på något sätt överdrivit. Sakligt får man allt säga. Väldigt tråkigt att konstatera att det är så illa. Tror ej de som arbetar i vård,omsorg och skola förstår vad detta betyder för deras del. Kultur och andra ej lagstadgade verksamheter är naturligtvis extra hotade. En riktig och sakkunnig analys måste göras. Först måste problemet klarläggas. Om problemet ej klargöres är man förlorad. När problemet är tydliggjort på rätt sätt fodras kunskap att definiera vad som skall åtgärdas.Därefter kan Politiker,inom vissa av verkligheten givna ramar,förvisso begränsat välja mellan olika åtgärder. Men det går ej att blunda längre!!!!

    SvaraRadera
  8. 11.08
    Fråga: vem skall göra det du säger att man måste göra ?
    Kommunchefen!??!!!!!!!!!?

    Först måste personen förstå enkla samband och tro på att lögner ej löser sådana här problem .

    SvaraRadera
  9. 1. Fruktansvärd utveckling
    2. Hur har det kunnat ske och varför har inget gjorts sen förra året för att stoppa det?

    SvaraRadera
  10. Hoppas att kommunchefens vara eller icke vara blir den stora valfågan i kommunen.

    Enligt mig är han en katastrof för kommunen och därmed huvudansvarig för det dåliga rykte som kommunen fått genom hans fantasiprojekt.

    Hoppas innerligen att du läser detta Jan Eriksson. Sök nytt jobb! Det är det bästa du kan göra för din egen del.

    SvaraRadera
  11. Det går inte att skylla det stora underskottet på mycket annat än Björnhuset, oavsett vad politikerna och tjänstemännen säger. Andra faktorer spelar också in, men inget går att jämföra med Björnhuset!

    Vad katastrofläget betyder för oss i Färgelanda kan man spekulera kring, men klart är att mycket av det som gör Färgelanda till en god kommun att leva i kommer att skäras bort. Det, plus en nödvändig skattehöjning gör att en del människor väljer att flytta på sig.

    En granskning av de senaste fakturorna från Mathuset visar att kommunen fått betala ca en halv miljon i räntor till Swedbank och Dalslands Sparbank. Varför? Det räntar en stor summa pengar som jag inte förstår att vi ska stå för. Mycket märkligt! Troligen även brottsligt.

    Hoppas att rättsväsendet fullgör sin uppgift och vänder på alla stenar. Det gömmer sig nog en hel del där i mörkret.

    SvaraRadera
  12. I dag presenterar förvaltningen läs kommunchef och tf ekonomichef förslag till Kommunsstyrelsens arbetsutskott på besparingar som måste vidtagas för att komma i ekonomisk balans. I det förslaget finns inget utrymme för att höja skatten i år.
    Alltså återstår besparingar inom de olika verksamheterna Jag ber till Gud att inga ytterligare besparingar ska belasta skolan och omsorgen. Det finns enligt mig mycket att vinna på att sälja av alla gamla skolor som inte längre användes,tänker på Torpsskola, Rännelanda gamla skola samlingslokalen i Högsäter och Lerdal, alt riv dem. De kostar otroligt mycket pengar för att hålla dessa i drift. Dessutom bör kommunen se över alla chefsnivåer,rektorer. Behövs verkligen alla dessa Det verkar som kommunens företrädare saknar fantasi ock kreativitet. Kommunchefen kan t.ex.ansvara för näringsfrågor Service chefen kan ansvara för arbetsmarknads frågor o.s.v. det finns hur mycket som helst att göra för att spara pengar på det som är mindre viktigt Använd bara lite förstånd och se möjligheter Då kanske vi reder upp detta utan att vi behöver höja kommunalskatten mer än marginellt inför 2011.

    SvaraRadera
  13. Får hålla med 12.20, hur f-n kan man som ansvarig politiker sitta och rulla tummarna med ett sånt galopperande underskott. Idioter.

    SvaraRadera
  14. Tyvärr måste skatten höjas. Ekonomin är körd i botten. Men som 16.03 säger. Mycket annat kan göras också. Men helt klart är att en kommunchef som har misslyckats med allt kan vi inte ha kvar. Vi måste först och främst göra en sanering liknande den som görs i TV-programmet lyxfällan. En realistisk plan alltså. Först måste naturligtvis oärligheten bort. Den oärlighet som gör att man ej vill se verkligheten (jämför lyxfällan). Vi har väl ej unnat oss någon lyx men vi har sölat bort pengar. Det måste vi sluta med.

    SvaraRadera
  15. Idag var det "charmigt" besök på iac.

    Närmare bestämt i matsalen.

    En moderat,en folkpartist,två sossar.

    SvaraRadera
  16. Ja, de har fått hitta nya matställen nu när Valbos matsal byggs om och man äter i gymnastikhallen. Då är "matsalen" bara öppen för skolans elever och vaktande lärare.

    SvaraRadera
  17. Jag kan bara hoppas att det går att påverka detta i valet. Vi behöver en ny besättning politiker och tjänstemän. Uppenbarligen funkar det inte med svågerpolitik......

    SvaraRadera
  18. Som gammal utförsåkare gillar jag att åka utför och det är därför med blandade känslor som jag nu bevittnar hur våra hårt arbetande politiker och tjänstemän har lyckats förlänga vintersäsongen:)

    SvaraRadera
  19. En besparing som är lätt att göra är att säga upp strategen. Företagen kan ordna sina egna frukostmöten och får lära sig stå på egna ben och egna initiativ för att utveckla sina verksamheter, så som de allra flesta småföretag i kommunens utkanter gör. Det klarar de utan pysselstrategen. De andra företagen utom Björnhusföretagen får ändå inga bidrag från kommunen, så kommunen behöver inte va ute och träffa företagare.

    Man kan låta rektorerna vara kvar men säg upp skolchefen Lind. Rektorerna klarar sig utan hans vinklade och oärliga beräkningar.

    Politikerna får klara sig utan lön, de flesta är ju ändå bara fritidspolitiker, de har redan ett ordinarie arbete. Kvällsmötena som de gör som politiker behöver inte avlönas från kommunen. De har ju röstat igenom dyrbara åtgärder i kommunen, så nu bör de få vara med och hjälpa till att spara kommunens pengar.

    Sälj alla kommunala konstverk som kommunen utsmyckats med.

    Stäng fritidsgården. Föräldrarna får passa sina barn själv på fritiden och själv se till att de har vettig sysselsättning. Det är ändå bara barnen i Färgelanda centrum som har nytta av fritidsgården, de andra ungdomarna är ändå aldrig där.

    SvaraRadera
  20. Mycket kunnande och skicklighet behövs nu.
    Den politiska krisen måste absolut lösas snabbt. Svårt mitt i valtider. Eller är det en möjlighet?

    SvaraRadera
  21. Varför målar jag ut Eriksson som huvudansvarig? Jo, jag har personligen suttit i samtal med Eriksson. Det är lätt att luras in i förtroende av hans charm och det finns flertalet som tyvärr gått på denna mina. Inte minst bland skolpersonalen.

    Mig lurade dock aldrig Eriksson, då jag i tidigt skede anade ugglor i mossen. När vi satt i ett viktigt möte, av allvarlig karaktär, så var Eriksson slutligen mer intresserad av att måla upp kommunens framtida organisationsstruktur.

    Som värsta "pr-nissen" målade han upp ett förslag till politiken, och dvs hans eget förslag. Förslaget, skulle enligt min första reflektion kröna Eriksson själv till kung. Kung över kommun, förvaltning och de som betalar skatt till verksamheterna.
    Själva objektsförskjutandet av allvarsstunden visar således tydliga tecken på empatibrist hos Eriksson.

    Vi har ju nu många av oss fått bevittna Erikssons beteende i det offentliga rummet. Tragiskt! Ja, det är ett ord som i liten form beskriver det elände Erikssons personlighetskaraktär bjudit Färgelanda på.

    Varför anser jag då att Eriksson är huvudansvarig och inte politikerna?

    Jo, Eriksson vet vad han gör. Det gör inte politikerna. Att dessa politiker gör allt för att motverka nya politiker som tex Bill Östlund är inget konstigt, då flertalet av dessa isbrytare utgör ett pressumtivt hot mot en uråldrig maktstruktur. Det är då högst sannoligt att Herr Jan Eriksson agerar "farbror permafrost" och hjälper skutan att frysa fast igen.

    För att hjälpa de isbrytande vårrvindarna, så måste vi alla hjälpa till i höstvalet för att under 2011 sätta skutan på rätt kurs.

    Skattebetalare, son, svärson, broder, make och pappa i Färgelanda Kommun.

    SvaraRadera
  22. Jag har svårt att tro att Färgelanda kommun skulle försöka spara in 30-40 miljoner på ett år. Det låter inte rimligt. Troligen kommer de ta ett lån via "kommuninvest" som lånar ut pengar till kommuner för en förhållandevis låg ränta. Volia! Problemet löst på kort sikt.

    På lång sikt är det allvarligt att kommunen går 4-15 miljoner back flera år i sträck. En kommun har inte som mål att gå med vinst, men ett nollresultat är nog att föredra. Troligen väntar 5-6 år med stramare budgetar för att betala tillbaka div lån. Men gissningsvis kommer ingen att försöka vända kommunens resultat från -13 till +30 på ett år.

    Det finns minst 4 nyanser av brunt.

    SvaraRadera
  23. Det pratas så mycket om svikarpartierna. Tycker det är dags att plocka fram hjältarna igen. De stabila menar jag då. Dvs KD och M
    Det verkar som att det är fult att nämna dessa. Att torgföra tro och hopp är inte heller fel i denna kamp.

    SvaraRadera
  24. Jag hör relativt ofta kommentaren att det inte är någon idé att gräva ner sig i det som tidigare varit. Att man inte kommer någon vart med att kritisera Björnhus- skandalen. Att det är bättre att glömma och se framåt.

    Att upprepa kritiken mot Björnhuset är tyvärr nödvändigt, eftersom politiker i ledande ställning ännu inte vill säga sanningen. Så länge de mörkar, ljuger och provocerar vägrar jag vara tyst. De måste visa att de förstått allvaret i alla fel som begåtts.

    Som de håller på nu undergräver de endast sin egen trovärdighet. Ingen av dem är av den kaliber att de kan åtnjuta mitt fortsatta förtroende.

    Att inte kritisera är att ge dem ett godkännande för deras arbete.

    Tag som exempel de senaste fakturorna (de som finns i denna tråd). Mathuset har hela tiden vetat vilka summor de har att röra sig med. De har kunnat ta fakturorna från underentreprenörer och skicka med vändande post till kommunen för betalning. Varför har de dragit på sig enorma räntekostnader? Har de använt pengarna från kommunen för att finansiera sina ordinarie verksamheter (det har antagligen behövts)?

    Närmare en halv miljon i räntekostnader tyder på kraftigt utnyttjad kredit med tanke på dagens ränteläge. De har själva hållt i taktpinnen av bygget och stått för beställningarna av utfört arbete. Skall vi betala för att de skött sitt jobb dåligt? Bland många är nog Sven-Arne Torstensson en av de värsta syndarna.

    På måndag skall kommunen lära företagarna hur de skall lämna in anbud enligt
    förfrågningar gjorda enligt LOU.
    Det borde inte vara några problem om arbetena verkligen handlades upp enligt LOU. Till sin hjälp har Hr Utvecklingsstrateg (Stalfors) bjudit in Katarina Gip från Dalslandskommunernas Kommunalförbund. Katarina är relativt ny på tjänsten, hon har tidigare sysslat med turism i Dalsland under många år. För egen del hade jag hellre sett en erfaren inköpare alternativt någon från Konkurrensverket.

    På tisdag skall företagarna få en information av Svenskt Näringsliv för att mer detaljerat ta del av frågor och svar i den senaste näringslivsundersökningen. Kan vara nyttigt för Hr Utvecklingsstrateg att få höra var han brister.

    På onsdag är det dags för KF där bland andra intressanta punkter frågan kommer upp om kommunstyrelsen skall få ansvarsfrihet för 2009.

    Som sagt, några intressanta aftnar blir det nästa vecka.

    SvaraRadera
  25. Till 11.37
    Det verkliga negativa resultate är ej 13 mkr.
    Det är 18-3.8(det budgeterade positva resultatet) =14,2 mkr. Detta resultat kan vi i år uppnå eftersom vi får ett tillfälligt statligt konjunkturstöd på 6,5 mkr. Detta kan vi ej räkna med nästa år. För att uppnå ett nollresultat nästa år måste vi alltså sänka våra kostnader med 14,2 + 6,5 =20,7 mkr.
    OBS detta bygger på att vi struntar i kommunallagen och balanskravet som säger att vi inom 3 år skall återhämta tidigare års förluster.
    Alltså mindre än 20,7 mkr i kostnadssänkning(eller kombinerat med skattehöjning) går nu ej att slippa undan. Vi kan ju inte fortsätta att låna till driften. Eller?
    Två saker förmörkar till och med detta dystra konstaterande
    1 Nästa år måste vi definitivt fullt ut börja betala av på Björnhusinvesteringen(ränt + avskrivning).
    2 Vi måste också börja beta av den stora pensionsskulden på 150 mkr. Många 40-talister går nu i pension.
    Det minsta vi måste hämta hem är alltså 25 mkr. Då är vi olagliga och vi fortsätter att bygga på pensionsskulden. Men ok då.
    Ville bara säga att bara förändra resultatet 13 mkr räcker definitivt inte.
    Det behövs en riktig ekonomisk plan på minst 10 år. Uppgjord av kunnigt folk som man kan lita på. Så är det bara!

    SvaraRadera
  26. 11.37
    Du har helt fel. Lånar gör vi just nu för att klara av driften. Men lån täcker inga underskott. Underskott kan du bara täcka genom att rätta mun efter matsäcken och öka intäkterna och/eller minska utgifterna.

    SvaraRadera
  27. Till 14.43.

    Jag har inte tagit mig tid att titta i årets driftskostnader, men jag bara gissar att en del av förlusten är "engångskostnader" som redovisas som kostnad direkt(t ex kostnader i samband med björnhuset?) som skulle kunna undvikas nästa år?

    Sen låter ju alla dessa miljoner väldigt mycket, hur mycket är det i procent av t ex skatteintäkterna?

    Men jag måste erkänna att jag håller med dig i sak, kommunen har levt över sina tillgångar och det krävs flera års stålbad för att komma ikapp.

    SvaraRadera
  28. 9 Juni 17:25

    Ulla Börjesson och Hugo Hultgren förmodar jag ingick i sällskapet.

    Verkar trivas bra ihop nuförtiden.
    Kanske en liten partiöverskridande romans på gång.

    SvaraRadera
  29. Dom ansvariga politikerna hade passat bra att anmäla till Lyxfällan. Då skulle dom stå där vid tavlan som fågelholkar och säga: Att det var så här illa kunde vi aldrig tänka oss! Enda skillnaden är väl att det förmodligen inte skulle bli något lycligt slut.

    SvaraRadera
  30. Så många femhundralappar finns inte (varken rent fysiskt för att visa upp minuset i riktiga pengar eller så många som behövs för att politikerna skall fatta).

    SvaraRadera