måndag 30 augusti 2010

Björnhuset - Olagliga köp av varor och tjänster

Konkurrensverket utreder nu 90-miljonershärvan i Björnhuset och har gjort en formell framställan till Färgelanda kommun, där man bl.a. fordrar in svar på varför byggprojektet i Björnhuset inte handlades upp enligt upphandlingslagen LOU. Kommunen skall svara senast den 2/9.

Kommunchen Jan Eriksson är huvudansvarig för Björnhusprojektet och har vid flera tillfällen offentligt deklarerat att han fått klartecken från kommunens jurister och revisorer, om att Björnhusprojektet inte behövt upphandlas.

Bloggen förmodar att Eriksson nu jobbar övertid med att sammanställa juristernas och revisorernas besked, om att kommunen inte bröt mot lagen när den struntade i att upphandla Björnhusprojektet.

Från den 15/6 i år kan Konkurrensveret besluta om böter upp till 10 000 000 kronor för den som bryter mot LOU.

Idag är det 20 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen


11 kommentarer:

  1. Om ingen har ryggrad att stoppa honom så lär vi nästa julfest få höra "upphandlingsblues"
    I texten finns säkert några rader om hur dumma konkurensverket är och att de säkert får jobba övertid i stället för att bara lita på att han har gjort rätt.
    Fy vad kåken ser ut. Var är våra 90 miljoner?

    SvaraRadera
  2. Han sjunger kanske på sista versen nu, den gode Janne. Vi andra känner verkligen av hans "Färgelanda blues"...

    SvaraRadera
  3. Till konkurrensverket säger kommunchefen och stödpolitikerna att kommunen inte har varit inblandad. Undrar om de talar om att de har betalat allteftersom företagen har skickat fakturor. Till förvaltningsrätten säger de att kommunen har byggt ett företagshotell som skall kunna hyras ut tíll vem som helst. Till medborgarna säger de att ramavtalet inte gäller utan att de hela tiden har jobbat efter den geniala devisen "rädda företagen från konkurs".
    Ja herregud var skall det sluta!?
    Gäller inte LOU här så har den ingen finktion att fylla. Självklart skulle jobben varit upphandlade enligt LOU samt för att kommunen skulle fått bästa pris. Det svåra för myglarna hade varit att då hade de varit tvungna att tala om vart pengarna skulle gå.

    SvaraRadera
  4. JanEriksson, som inte kan de mest centrala lagarna i kommunal verksamhet som kommunallagen och lagen om offentlig upphandling, har säkert redan anlitat en konsult för att skriva svar till Konkurrensverket. För såvitt han inte hävdar att Färgelanda egentligen inte är en kommun utan bara en kassafunktion för Mathuset, halleluja.

    SvaraRadera
  5. 13.21
    Då får du hjälpa Janne (och Konkurrensverket) och skicka in till Konkurrensverket det som han skrivit till Förvaltningsrätten.....lol......

    SvaraRadera
  6. S-A Torstensson berättade före bygget började varför dom inte upphandlade.Eftersom det var kommunen som skulle göra upphandlingen så skulle det ta alldeles för lång tid.Och den tiden kunde inte företagen tänka sig att vänta. Så dom var ju "tvungna" att strunta i att upphandla. Så går det när ett gäng amatörer blandat med tidsoptimister kommer ihop (politiker och kommuntjänstemän).

    SvaraRadera
  7. Krister Gustafsson30 augusti 2010 kl. 20:03

    Det här är ju egentligen djupt tragiskt, eftersom de största förlorarna är invånarna i Färgelanda kommun!

    Ponera att Konkurrensverket utdömer ett vite om X antal kronor (ett högst troligt scenario, då de flesta känner till att de arbeten som utförts på Björnhuset inte har handlats upp i enlighet med LOU), vem får då betala detta? Jo, invånarna i Färgelanda. Det blir ytterligare nerdragningar i förskola, skola, äldreomsorg etc etc.

    Måtte detta sluta väl i framtiden....................

    SvaraRadera
  8. Inte så konstigt när vi har idioter som regerar här.

    SvaraRadera
  9. Till Krister
    Roligt att du känner för ditt gamla Färgelanda.
    Visst är alltihop tragiskt. Konstigt nog känner jag ändå att det är rätt att konkurrensverket tar sig an detta.
    Denna kommunen kan definitivt inte bli frisk innan kommunchefen har avlägsnas. Det kostar väldigt mycket för varje dag han får gå kvar här. Så kan detta påskynda avlägsnandet så kanske nettoförlusten blir negativ dvs en vinst.

    SvaraRadera
  10. Krister Gustafsson31 augusti 2010 kl. 09:37

    Till "Anonym 21:04"

    Självklart känner jag fortfarande för Färgelanda (konstigt vore väl annars) och därför följer jag fortfarande den politiska dårskapen med stort intresse!
    Hur som helst har du naturligtvis en poäng i att det ligger en stor presumtiv vinst i att bli av med en oduglig kommunchef, men frågan är ju hur många oduglingar man måste bli av med och hur länge ni kvarvarande invånare måste betala ett alldeles för högt pris för dessa oduglingars handlingar??????

    SvaraRadera
  11. Det brukar kosta en hel del att bli av med personer som är anställda på högre poster inom kommunen i form av avgångsvederlag, som motsvarar bibehållen lön i x antal månader, eller? Numera verkar det som man får betalt för att bära sig dumt åt, givetvis beroende på vad man jobbar med, vanligt folk får ta sitt ansvar.

    SvaraRadera