lördag 14 augusti 2010

Bohusläningens chefredaktör angriper Bloggen

Chefredaktören för Folkpartiets valtidning Bohusläningen - Ingalill Sundhage - ger sig nu personligen in i tidningens bråk med Bloggen.

På sin blogg - "Redaktörsbloggen" - angriper hon Bloggen och kallar den "feg" för att den är anonym. Den alerte läsaren kanske undrar hur "anonymitet" hos en granskande blogg i en liten Dalslandskommun, kan förmå en dagstidning att angripa den och t.o.m. få tidningens chefredaktör att personligen engagera sig i detta angrepp?

Så här skrev Sundhage på sin blogg den 12/8:
"I går berättade vi om bloggen som kritiserar snart sagt allt som rör sig inom den kommunala världen i Färgelanda. Bloggen vill vara en granskare och med satirens hjälp nagelfara det som händer i samhället. Vår rätt att uttrycka åsikter är en grundbult i samhället och nödvändig för att demokratin ska hållas levande. Det finns det väl knappast någon som säger emot. Men ännu bättre är det när åsikter bryts mot varandra och att kritiken - som alla har rätt att framföra - också varvas med lösningar. Att bara tycka till om politiker och tjänstemän och idiotförklara dem därför att man inte är överens tillför inte mycket. Det goda samtalet uteblir och människorna i samhället blir förlorarna. Bloggen tycker också att Bohusläningen är kass på att granska makthavarna. Jag tycker att bloggen är feg som inte vågar träda fram".

Sundhage inleder sin lilla pamflett med att se till att skaffa sig yttrandefrihetsalibit, genom att säga att yttrandefriheten är en "grundbult i samhället". Omedelbart därpå går hon dock till frontalangrepp mot Bloggen för att den utnyttjar yttrandefriheten till att kritisera Färgelandas makthavare. Hon visar därmed att denna "grundbult" i realiteten är lika mycket värd som luft för hennes del.

I sitt angrepp gör sig Sundhage skyldig till en lika grov som orättvis generalisering av Bloggens granskande verksamhet av den offentliga maktutövningen i Färgelanda kommun. Mot bättre vetande påstår hon att Bloggens verksamhet "bara går ut på att tycka till om politiker och tjänstemän och idiotförklara dem därför att man inte är överens".

Den som följt Bloggens verksamhet sedan starten våren 2009 vet att Bloggen under denna tid ägnat oerhört mycket tid och ansträngningar åt att samla in fakta och dokumentera händelser samt att vi därefter - i upplysningssyfte för kommuninvånarna när traditionella media som Bohusläningen inte gör sitt jobb - sammanställt och analyserat den information som sålunda samlats in. Materialet är väl dokumenterat och finns tillgängligt på Bloggen för Sundhage och allmänheten att läsa.

Bloggen har dessutom ofta lämnat förslag på de "lösningar" som Sundhage säger sig sakna, ofta med hänvisning till att kommunen måste följa gällande lagar. Vidare har Bloggens granskande verksamhet givit upphov till många artiklar i Sundhages egen tidning, liksom många nyhetsinslag i radio och TV.

Sundhages angrepp mot Bloggen innebär dessutom ett angrepp mot de revisorer som riktat allvarlig kritik mot kommunens ledande politiker för Björnhushärvan och mot Barn- och elevombudet (BEO) för dennes hårda kritik mot kommunen i det riksbekanta mobbningsärendet samt andra mobbningsärenden. Sundhages knivskarpa logik innebär att nämnda kritiker - i likhet med Bloggen - gjort fel, eftersom de vågat ha en annan uppfattning än kommunen (makthavarna).

Den som läser Sundhages blogginlägg inser att det inte är anonymiteten hon vänder sig mot, utan Bloggens kritik mot vissa makthavare. Och varför gör hon det kan man undra? Nederst detta inlägg publicerar vi ett par satiriska teckningar, som kanske bättre än ord förklarar sammanhangen för läsarna. I ett svar på en kommentar från allmänheten, avslöjar sig Sundhage dessutom obarmhärtigt, när hon 13 aug 2010 14:46 skriver: "Jag vill inte tysta någon blogg, men gärna få ett ansikte på den. Då är det lättare att kommunicera".

De som läser Bloggen vet alltså att verksamheten inte handlar om att idiotförklara människor, vilken är en lika uppenbar som onödig lögn av Sundhage. Däremot får sig ibland makthavarnas trovärdighet en törn p.g.a. av Bloggens satiriska uttrycksform. Detta är för övrigt inget okänt fenomen och vi behöver inte gå längre än till Sundhages egen tidning för att hitta exempel på detta. Som exempel kan nämnas Andreas T Olsson, som i sin spalt "Självskrivet" under årens lopp återkommande "idiotförklarat" makthavare från när och fjärran.

Men på Bohusläningen gör man alltså åtskillnad på vilka makthavare som får kritiseras för sitt klandervärda handlande. När trovärdigheten hos "rätt sorts" makthavare rivs ner, är kritiken ok och t.o.m. lovvärd. När emellertid närstående intressen, och därmed "fel" makthavare, drabbas av den mediala uppmärksamheten - som t.ex. Kenneth Carlsson (FP) - är det däremot inte ok . Då upplevs i stället kritiken som ett hot och skall därför bekämpas.

När man läser chefredaktörens blogg möts man av en leende kvinna och en ingress i form av en presentationstext, som bl.a. upplyser oss om att Sundhage - förutom att hon är chefredaktör - också är mamma. Ni kanske kommer ihåg de där irriterande reklamsnuttarna för några år sedan, där kvinnor försökte sälja någon billig och ofta onyttig produkt genom det "övertygande" argumentet att de även var mammor. I dagsläget känns Bohusläningen inte bara billig, den är även illaluktande efter att ha vandrat mellan alltför många solkiga lakan.

Idag är det 36 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen


31 kommentarer:

  1. Ja, verkligen orättvis och snedvriden kritik...

    SvaraRadera
  2. Han har mycket att stå i Kenneth. Jag förstår att han vill införa ett högkostnadsskydd för Viagra:)

    SvaraRadera
  3. Förmodligen känner Ingalill att Bohusläningens position som granskare är hotad.
    Vem tror Bloggen att de är egentligen?
    Komma här och leka journalister?

    Jag själv sade upp Bohusläningen i vintras på grund av den klena bevakningen av Färgelanda. Jag saknade även följdfrågor från journalisterna när de intervjuade svarade. Det fanns helt klart fler viktiga frågor att ställa när svaren levererats.
    Som exempel kan jag nämna Kenneth Carlssons populistiska om ”Nollvision mot mobbing”. Det är att sparka in en redan öppen dörr eftersom det finns med i kommunens skolplan som fastställdes av ett enigt fullmäktige 2010-03-17. I denna skolplan är likabehandling och värdegrunder ledstjärnor. Detta borde givetvis Jenny Borg påpekat för Kenneth med följdfrågan vad Fp tänkte göra som var nytt.

    Efter en tid saknade jag ändå en dagstidning i huset (som förälder anser jag det viktigt att det finns en tidning i huset, det är bra för barnens kunskapsutveckling) och så såg jag att Blomgren var lite skarpare i sina frågeställningar. Jag tog därför efter ett par månader utan tidning åter en prenumeration på ett år.

    Artiklarna de senaste veckorna har varit åt det gulliga hållet, med viss dragning åt Ödeborg.
    Exempel: Motorcykelgrabbarna, Danserna i Folkets Park, Resanterapeuten i Disponentvillan. Rolig läsning för de närmast sörjande, men ointressanta i perspektivet att det finns andra oerhört viktiga frågor att få svar på (Björneruds rekonstruktion, delårsrapporter, etc)

    Tyvärr finns inget riktigt bra alternativ för oss Färgelandabor, Dalslänningen är ett men kommer inte varje dag, dessutom riktar sig inte annonser och dylikt åt vårt håll utan mer åt Bengtsfors-Mellerud-Åmål hållet. TT/Ela ett annat men inte heller den har Färgelandabor som målgrupp, dessutom ägs den precis som Bohusläningen av Stampen vilket får mig att anta att den inte kommer att klampa in på Bohusläningens territorium.

    Hembygdsrörelsens blogg är ett alternativ för faktainhämtning. Om man bortser från vad många tycker är elaka tillmälen anser jag att bloggredaktionen håller sig till fakta. Jag själv har i alla fall aldrig sett att de publicerat lögner, och i de fall där det är fråga om spekulationer framgår även detta.

    Jag vill även passa på tillfället att slå ett slag för Bill Östlund. Jag anser att det vore bra för oss Färgelandabor att få in Bill i fullmäktige, därför uppmanar jag alla som tänkt rösta på KD att sätta ett kryss för Bill för att på så sätt öka hans möjligheter att komma in.

    KRYSSA BILL om ni tänker rösta på KD, Peter Johansson kommer in ändå (även han behövs i politiken)

    //DNV

    SvaraRadera
  4. Bästa läsare.

    Högt spel som slutar illa?

    Ägare av Bohusläningen, Stampen-Gruppen med cirka 50 talet tidningar i sitt nätverk spelar ett spel mycket mycket högt spel tror jag.

    Jag anser Bohusläningens agerande är av riksintresse.

    Radio eller TV bör titta på frågan, och lämpligen få ett uttalande från koncernchef Brunegård.

    Fabian.

    SvaraRadera
  5. Här har onekligen Bohusläningen blivit avklädd in på bara skinnet. Mycket pikant och samtidigt skamligt.

    SvaraRadera
  6. Personligen tycker jag att Jenny Borg är en trevlig familjereporter att hennes chef ställer upp på henne efter all kritik som har riktas från diverse håll tyder på att cheferna på bohuslänningen är bra chefer.

    Dessutom håller jag med om att alla??!! som har för avsikt att kasta bort sin röst på KD i kommande val absolut ska kryssa för Bill
    det garanterar en polsk riksdag i fullmäktige.

    SvaraRadera
  7. Jag har nu försökt kommentera Bohusläningens artikel om FP´s nollvision 4 ggr på deras hemsida. Men inte en chans att moderatorn godkänner den!

    Problemet är väl att jag skrivit att det är oerhört konstigt att Kenneth inte får en enda "besvärande" fråga. T ex hur har FP ställt sig i de mobbningsfall som varit?

    Skrev även att det finns ju hur mycket som helst att granska(framför allt då Björnhuset) men ingenting görs ju från Bohusläningen sida mer än solskenshistorier!

    Det som händer i Färgelanda borde ju vara varje journalists våta dröm.......men icke Bohusläningens!

    SvaraRadera
  8. Sundhage gör totalt bort sig med sitt inlägg. Så mycket är klart. Undrar vad hon tänker på egentligen?? Är hon så ur balans?

    SvaraRadera
  9. 14 augusti 2010 13:44 med flera

    Du tycker uppenbart att vi inte driver en politik som gagnar Färgelanda. Jag saknar dock ditt vanliga utspel som brukar lyda

    ” Färgelanda behöver Tillväxt. ”

    Jag kan skriva det åt dig så slipper du. eftersom även jag tycker så. skillnaden är bara att vi har olika vägar att nå dit.

    Vidare tycker jag att DNV,

    Den Naive Väljaren .

    kan tillskrivas ett antal personer här på bloggen.

    Som tro att ett medialt medium är OBJEKTIVT.
    Det finns ingen objektiv tidning i världen. Ingen Objektiv TV kanal heller.

    Aftonbladet, för att ta ett exempel är Sosse så det bara skriker om det. men har man Röda ögon så ser man inte det.

    På TV sidan har vi Janne Josefsson och i radion på t.e.x ring P1 har vi Täppas Fogelberg. Båda är rödingar. Så att tro att Bohusläningen skulle vara ett undantag är att vara naiv.

    Sedan kan även jag tycka att det är populistiskt det som FP håller på med. för det är som Den Naive Väljaren säger , att detta är att slå in öppna dörrar.

    Den grävande Blomgern ger däremot en intressant och vässad bohusläning som Jenny saknar.

    Till dig som undrar om de 16,5 miljonerna , kan jag berätta att det återstår
    6,5 då ca 10 är utbetalt. Där i bland ca 500000 i räntor till Swedbank. Visserligen står det

    ” arbete utfört i Björnhuset”

    på fakturan , men det är som förut att projektet saknar

    Ledning Styrning och Kontroll.

    Sedan kan även jag tycka att den här Bloggen har betydelse trots att man både censurerar och mobbar. Och den är som all annan media , vinklad. Eller var det till äventyrs någon som trodde att den var OBJEKTIV.

    SvaraRadera
  10. Undertecknade har inget att göra med Hembygdsrörelsens blogg, men vet att bloggen grävt fram många sanningar som poltikerna försökt dölja, eller, i vissa fall, inte vetat om.
    Det är oförståeligt att Bohusläningen kritiserar en blogg som avslöjat så många bluffar i det politiska spelet i Färgelanda. Det stinker om Bohusläningen.

    vi vet vad som kan hända om Folkpartiet får veta vem som skriver i Hembygdsrörelsens blogg: Fp skulle t ex inför allmänheten kunna göra ett antal pudlar d v s be om ursäkt för att han blir ledsen för att Hembygdsrörelsens företrädare NN och NN och NN och NN gräver fram sanningen bakom alla lögner som avgetts i KOmmunfullmäktige.

    Det vore enklare för politikerna att förklara sanningsägarna i hembygdsrörelsen för idioter om man kan namnge de tilltänkta idioterna. Hembygdsrörelsens blogg däremot skulle bli legitim om den skulle avhandlas i Kommunfullmäktige. Ingen politiker vill erkänna att hembygdsrörelsen blivit ett avslöjande spöke för dom och därför håller de tyst.

    SvaraRadera
  11. Bästa DNV.

    Jag utgår ifrån att vi inte är avlyssnade denna gång.

    Huka dig för jösse namn, uppslagsverket eller vad det nu är för slagverk är åter igång.

    Är det så att han vet allt eller kan det vara tvärtom?

    En fråga till, du som kan ogräs, hur är det med Blåklockor, skall dem bekämpas eller fritt få utdelas?

    Fabian.

    SvaraRadera
  12. Till 13:44.

    "Personligen tycker jag att Jenny Borg är en trevlig familjereporter" skriver du.

    Det är just det som Bohusläningen gör fel (inte Jenny´s fel )som skickar en trevlig familjereporter att intervjuva politiker, det är en helt annan sak.

    Reportern skall ju självklart vara trevlig, men måste ju våga ställa "obekväma" frågor!

    mvh Stigenbo

    SvaraRadera
  13. IQ sjunger Magnus Uggla.

    Det verkar som dina ord tar slut eftersom du vill dela ut Blåklockor.

    Eller har du tappat mössan.

    SvaraRadera
  14. VAD HÄNDER?

    När kommunala klåpare lyckas lägga under sig kommunal makt och full tillgång till den kommunala skattkistan.

    Hur ska Färgelandaborna skaka av sig inkompetensen, rensa upp sitt ekonomiska kaos och börja blomstra?

    Eller är det en Mission Impossible?

    Energin måste frigöras i Färgelanda kommun.

    Först måste alla förstå att utvecklingen av näringsliv och arbetsmarknad i Färgelanda hittills har vanskötts, orsakat enormt höga kostnader och skapat massor av olust och dåligt humör i stället för lust, nya jobb och stora vinster.

    Utvecklingen just nu är på gränsen till katastrofal i Färgelanda.

    Så ser naturligtvis inte sittande maktgarnityr på situationen.

    För en balanserad rapportering skulle det vara klädsamt om Bohusläningen inte bara ger röst åt makten utan också granskar substansen i ett skramlande tomt vallöfte som 0-vision mot skolmobbning.

    Vad händer?

    Kan man verkligen inte lita hundra på någon av alla kommunfullmäktigekandidaterna i Färgelanda?

    Jag finner frågan besvarad med ett rungande NEJ.

    Det är lika bra att försöka att bortse från kommunens befängda affärer och försöka få igång ett sunt näringsliv utan kommunala klåpare.

    Länge leve DalSpira!

    SvaraRadera
  15. Svaret från Sundhage den 13 Aug 2010 14.46 som ni på bloggen beskriver innehåller en annan märklig företeelse. Av ren nyfikenhet gick jag in och läste just detta och lade då märke till att Sundhage bara ger ett svar, men kommentaren från frågeställaren finns ej med. Var frågans innehåll alldeles för känslig för Sundhage att lägga ut men helt OK enligt gängse regler inom journalistiken? Var hennes svar en nödlösning för att förhoppningsvis få frågeställaren nöjd och därmed undanröja risken att samme frågeställare möjligtvis skulle ställa frågan på ett annat forum t.e.x. hembygdsbloggen och därmed avslöja censuren?
    Knepigt!

    SvaraRadera
  16. 10.54
    Nåt annat som är märkligt är att Bohusläningen säger sig försvara yttrandefriheten och samtidigt censurerar läsare som vill utnyttja denna frihet. Snacka om hyckleri!

    SvaraRadera
  17. 10.54

    Tidigare har det funnits diskussioner på detta forum kring de avslutade kommunala muthärvorna i Motala och Gävle. Läser man på MSB´s hemsida så är det så att skribenterna som skrivit om fallen yttrar orden " demokratin prövas varje dag". Det verkar faktiskt vara så att de som granskar, d.v.s. journalistiken också behöver prövas demokratiskt. Denna nödvändiga och smärtsamma process genomlider just nu Bohusläningen i skrivandets stund.

    SvaraRadera
  18. Nu har hackspetten vaknat,och jag som trodde denne hade tagit ledigt från hackandet, Men icke sa nicke. Med samma rätt som denna blogg väljer jag att vara anonym när jag skriver på bloggar. Men företrädaren för Sveriges minsta och sämsta parti KD accepterar inte detta. Han delar uppenbarligen Bohusläningens inställning att yttranderätt tillfaller endast dem själva.
    Med hackspetten i fullmäktige blir det rent kaos.

    SvaraRadera
  19. Bästa Fundersam.

    Jag tror nog tekniken har spelat ett spratt, därav ingen frågeställning.

    Som alla vet, så är jag en återhållande person med hjärtat på rätt stället, och ställer påstående och frågor i den stilen och tonen, så varför censurera mig?

    Som Socialdemokrat är det glädjande att höra ärliga Moderater, och till dem vill jag ge beröm.

    När ärliga Moderater säger, "det finns bara ett arbetarparti, FRÅGA ICKE OSS MODERATER OM DET", då värme det djupt i mitt Socialdemokratiska hjärta, och plötsligt högaktar jag dessa Moderater, tack!

    Vilka frågor och påståenden som försvann i rymden kommer jag ordagrant inte ihåg, tyvärr.

    Men jag vet att jag inledde något i den här milda lugna stilen och tonen, "Du tror allt att du är ute och cyklar Sundhagen, men det är inte så, det är värre, du har cyklat omkull". Något sådant lent upplysande kan knappast drabbas av censur. Sedan fyllde jag på med att hon vill tysta bloggen, sedan gav jag även igen på hennes trams att bloggen inte ger förslag på lösningar utan bara är emot och idiotförklara. Möjligen något ord där inte var så passande, men som sagt, jag vet inte ordagrant men utgår ifrån ett teknikhaveri.

    Hursomhelst så ställde jag nya frågor på fredagen, tyvärr hade nog fru Sundhage gått för dagen, eller så behövdes det mer tid för att läsa bloggarkivet, vad vet jag, en av de nya frågorna berör nämligen arkivet.

    För den som vill följa det hela på Bohusläningen eller själv vill ställa en rar liten fråga, gör då följande, dra upp första sidan tills du kommer till "Våra bloggare", syns inte fru Sundhagens trevliga nuna, tryck då på "Fler bloggare".

    Lycka till.

    Fabian.

    SvaraRadera
  20. Undrar om viagramannen sköt sig i foten i sänghalmen också? Hagel i herrens hage.

    SvaraRadera
  21. Jag tror att Dick och Fabian är samma person.

    SvaraRadera
  22. Här har vi lösningen på Färgelanda kommuns havererade ekonomi som dessutom ger två flugor i en smäll då den beklagansvärde får betala tillbaka en del av allt som han har förstört.

    Den beklagansvärde får bli vår pr-ikon "viagramannen" precis som iprenmannen. Viagramannen kan åka Vasaloppet precis som iprenmannen har gjort. Vasaloppssyndromet brukas det ju kallas för inom psykologin när äldre män helt plötsligt häver sig ut i detta mandomsprov. Enligt psykologin ett desperat försök att förtränga en begynnande impotens. Perfekt med viagramannen i Färgelanda! Tjejerna kommer att tro att Färgelandapojkar är synonymt med potens och därmed vilja flytta hit för här är flaggstången i topp hela dagen lång. Inflyttning ger mer skatteintäkter och viagra ger fler barn. Voila!

    Jag kan se reklamfilmen framför mig när viagramannen faller ner likt James Bond i fallskärm som en jättetablett viagra till dystra nunnor i klostermiljö.
    Efter en stund hörs välbekanta ljud av älgskog och ut ur klostret kommer lyckliga nunnor med leenden på läpparna.

    Tänk vilka reklamintäkter för Färgelanda kommun. VIAGRAMANNEN HURRA!

    SvaraRadera
  23. Bästa Rotary.

    Trevligt att du tillhör Rotary!

    Vem vet, du kanske av misstag har applåderat mig för föredraget jag höll för er, eller var du bara artig?

    Tänka sig att Rotary kan finna intresse i en simpel Socialdemokrat och vad en sådan kan åstadkomma.

    Att åka långa vägar till mitt företag för att lyssna på vad jag har att säga, och dessutom betala för det, då kanske jag inte är Dick alla dagar i veckan, eller...

    Jag skicka några råd som säkert min dubbelgångare hade sänt dig.

    Att tillhöra Rotary förpliktar, ingen smutsar deras namn. Att som du gör, befinna dig i dessa träskmarker med frågor eller påståenden under deras namn, eller rent av bara vad du tror, då vill jag säga att du riktigt illa ute, du bör nog höja dig några snäpp eller gå ur Rotary.

    Nu är det nog mer troligt att du är vanlig enkel skitstövel som jag, så du behöver endast ändra anonymitetsnamnet.

    Så väl mött i träsket då, här är överlevnaden svår, försök att få tag i en frälsarkrans som det står SAP på, och du är räddad, ingen angriper en Socialdemokrat här.

    Fabian.

    SvaraRadera
  24. När den äldre generationen,som av tradition prenumererar på Bohusläningen,försvinner kan tidningen packa ihop! De yngre betalar inte flera tusen,om året för sån skit!!!

    SvaraRadera
  25. Kan finnas flera kopplingar till namnet Rotary än just medlem i Rotary.
    Byter namn för att inte orsaka missförstånd.
    Allt för dig Fabian.
    Sedan kommer du snart att förstå.

    SvaraRadera
  26. Bästa Råttary.

    Vilka kopplingar vill du hänvisa till Rotary?

    Du säger kan, och jag säger att jag vet.

    Du behöver inte byta namn för min skull.

    Fabian

    SvaraRadera
  27. Om Fabian och Dick är samma person så är nog "den" personen lite schizofren :-) typ som Jim Carrey i "Mina jag och Irene" .

    Vem som är vem får ni avgöra själva :-)

    SvaraRadera
  28. Varför har inte Dick
    kommenterat?
    Kanske dom är en person

    SvaraRadera
  29. Fabian är inte Dick!!!!!
    En som vet!!!!!

    SvaraRadera
  30. Vart tog råttan från Rotary vägen?????

    SvaraRadera