torsdag 9 september 2010

Ang Fru Börjesson (S) och Stalfors

I dagens Bohusläningen kommenterar Per Krokström (M) och Fru Börjesson kommunens usla företagsklimat.

Per Krokström pekar på vikten av att utkräva ansvar i Björnhushärvan och av förändring, för att återskapa förtroendet bland företagarna.

Fru Börjesson å sin sida, som inte är intresserad av att ta något ansvar, pekar i stället på vikten av att "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors skall få möjlighet att fortsätta "utveckla" kommunen. Fru Börjesson - som mer och mer antar formen av ett politiskt UFO - menar på fullt allvar att det är ett problem att ta bort den här tjänsten, "som jobbar med de här frågorna". Hon drar alltså inte den logiska slutsatsen att det är Stalfors som anvarar för kommunens usla situation. Som vanligt är Fru Börjessons resonemang en enda röra, som endast med möda och välvillig tolkning kan förstås.

Med facit i hand är det kanske mer riktigt att kalla Stalfors avvecklingsstrateg. Under Stalfors tid som "utvecklingsstrateg" har nämligen kommunens folkmängd minskat kraftigt, arbetstillfällen har försvunnit en masse och nyföretagsamheten har i princip upphört.

Stalfors åtnjuter inte heller något brett stöd bland företagarna. Företagarkollektivets betyg på Stalfors arbete framgår av Svenskt Näringslivs enkätundersökning, som visar att Färgelandas näringslivsklimat är nästan sämst i landet. Där har både Per Krokström och Fru Börjesson ett objektivt kvitto på "utvecklingsstrategens" arbete.

Visserligen finns det ett antal handplockade - av Stalfors/kommunchefen favoriserade - företagare, varav vissa med jämna mellanrum figurerar i Stalfors s k "Nyhetsbrev". I "Nyhetsbrevet" beskrivs återkommande en glättig och förljugen bild av Färgelanda, som Stalfors patroner Fru Börjesson, Den beklagansvärde (FP) och kommunchfen vill förmedla till allmänheten. Stalfors tjänst kan därför i mångt och mycket betecknas som ett rent propagandaorgan, för de odemokratiska krafter som idag styr kommunen.

I sitt senaste nyhetsbrev rapporterar Stalfors från Harvens dag. Och som sig bör låter han sina patroner, Den beklagansvärde och Fru Börjesson, komma till tals först. Det är ju viktigt att prioritera här i livet - för karriärens skull - och Stalfors vet vilken hand som föder honom.

Stalfors - som även är känd som tompratare och projekthaverist - är för övrigt den som tillsammans med kommunchefen Jan Eriksson, drog igång det numera ökända Björnhusprojektet, som hittills kostat skattebetalarna 90 000 000 kronor och som Fru Börjesson anser vara så lyckat.

För en utomstående kan det tyckas märkligt att en ledande politiker som Fru Börjesson vill ge Stalfors - med hans meritlista - förnyat förtroende. Men man får då hålla i minnet att det alltså är Fru Börjesson, som i mångt och mycket själv är ansvarig för Stalfors meritlista. Detta är kanske något väljarna bör beakta, när de nu funderar på sitt val.

Idag är det 10 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen.

20 kommentarer:

  1. Ja, avvecklingsstrateg är rätt ord. När han var ute i Järbo och försökte få en företagare att placera sin verksamhet i centrum istället för Järbo säger väl allt.

    "Hela kommunen ska leva!"

    Inte om Ulla och pysselstrategen får välja.

    SvaraRadera
  2. Märkligt att Pyssseljanne får fortsätta pyssla. I sammanträdesprotokollet från Ks den 23/6 2010 står bl a:
    *att de regelbundet återkommande frukostträffarna, industrigruppsmötena och nyhetsbreven läggs ned tills vidare

    Kommunstyrelsen beslutar delegera till kommunchefen att fatta besllut om anpassning inom staben utifrån förslaget till ändrad inriktning av näringslivsarbetet. Kommunstyrelsen godkänner att åtgärder påbörjas omgående.

    Det är klart att man inte låter sin kompis stå utan pyssel!

    Med tanke på att det är totalstopp för inköp inom skolan trots att man hade pengar kvar på kontot, men släpper Pysselstrategen fri, undrar man om kanske även detta beslut är "lite satt ur spel".

    SvaraRadera
  3. Utvecklingsstrategens lön är så god att man får två lågstadielärare i stället! Närmare tre elevassistenter kan vara ett alternativ! Satsa på skolan!

    SvaraRadera
  4. Inte svårt att förstår varför kommunen går åt h-e, om man säger så. Du kliar min rygg så kliar jag din. Det är tyvärr så det fungerar.

    SvaraRadera
  5. Myglarna håller ihop......

    SvaraRadera
  6. Men varför ska vi betala?

    Inte bara med pengar utan barn och äldre kommer få ett rent h..te framöver.

    SvaraRadera
  7. Nu vill kommunen ha in anbud på kontor i Björnhuset fast det finns lediga rum hos Valbohem. Mer skattehöjning!!!!!!!!

    Och Ulla vurmar om företagare, inte någon med vett i huvudet kommer flytta hit. Tack vare hennes "satsning" kommer skatten att höjas. "Det är ingen som bryr sej om skatten höjs" - direktcitat Ulla.

    Har hon koll eller? Om man kan välja mellan två kommuner. En med hög skatt och en med låg skatt, vad väljer man? Är hon korkad eller?

    SvaraRadera
  8. Om man börjar träna så bryts kroppen först ner, för att sen komma tillbaka starkare än nånsin.....kanske det är Stalfors strategi? :-)

    Sen en fråga som kanske någon har svar på?

    När parhästarna Eriksson&Stalfors är ute och föreläser om Lean. Vem får betalt för det? Är det kommunen(som betalt deras utb.) eller kör dem eget vid sidan om på betald arbetstid? Någon som vet?

    mvh Stigenbo

    SvaraRadera
  9. Det är så dj-la mycket skit som en kommun kan vara med. Regonala och lokala sammanslutningar. Forskningsprojekt och utredningar. Eu-projekt mm mm
    En kommun kan sysselsätta tio pysselstrateger och alla skulle till slut anses nödvändiga.
    En liten kommun som Färgelanda har inbyggda fördelar som på ett realistiskt sätt skall ges incitament och stöd för att kunna blomstra. Inom denna kategori platsar t.ex redan befintligt näringsliv. Detta har kommit till av egen kraft och har således redan visat sina livskraftiga kvalifikationer. Även nystartsförutsättningar måste förbättras väsentligt.
    Det går inte med de båda fantasiJannarna.
    En kommun är en kommun och en kommun kan av en kompetent ledning fås att över tiden utvecklas såväl fysiskt som ekonomiskt och socialt.
    Det är så lätt att en kommun ger sig in i äventyrliga projekt om optimism förväxlas med fantasi. Därför måste en kommun möta näringslivet med realistisk optimism.
    Därför blir Jannarna så fel!

    SvaraRadera
  10. Till Anonym 19:54

    Din sista fråga känns helt överflödig...

    Jag tycker det är okej att betala skatt så länge jag är tillfreds med vad jag får för pengarna. Jag betalar hellre lite mer i skatt om jag får bra kommunal service, än att jag betalar något mindre i skatt och får en usel kommunal service.

    Kombinationen hög skatt/usel kommunal service är däremot en oerhört motbjudande kombination.

    SvaraRadera
  11. Det var det jag menade. Om vi alla vet att pengarna går till fel saker vill vi inte betala skatt. Eller hur?

    Så länge det inte är ordning på redovisningen och folk förser sej med jobb, projekt och all annan skit och vård och skola ska spara så kommer ingen hit utan alla flyr.finns det då kommuner med antingen bättre service, bättre ordning och bättre skatt. Är väl det glasklart.

    fortsätter projektlustan som den gjort kommer dom bränna av varenda skattekrona vi blir tvugna att betala mer och vi ska ändå spara på skola vård och omsorg. En negativ idiotisk spiral.

    SvaraRadera
  12. Till Anonym 23:21

    Är helt överens med dig om skatterna, däremot är jag inte det minsta tveksam till huruvida Ulla är korkad eller inte.

    Läste i Bohusläningen i morse att Ulla absolut inte kan tänka sig att samarbeta med M eller Kd, för i de partierna finns inga vettiga personer enligt Ulla.

    Ulla bekräftar min åsikt om henne varje gång hennes käft glappar.

    SvaraRadera
  13. Framtidsstrategen,har ännu en gång,skickat en in kursinbjudan,om upphandling,till företagen i kommunen! Fattar han inte att detta ämne är vardagsmat i näringslivet! Själv har jag ett flertal kurser,avseende upphandling,tvistemål m.m. på högskolenivå!
    Vänd dig till kommunala tjänstemän och politiker istället!Låt dem gå utbilding där de får tenta och därvid få ett omdöme,ingen kurs/konferens,där vem som helst kan sova sig igenom!

    SvaraRadera
  14. Läste på Kenneths blogg att han och Ulla varit på Bhn och pratat om Björnhuset. Journalisten var mycket påläst, skriver han. Undrar vem den journalisten var.

    Det lär visa sig i artikeln.

    SvaraRadera
  15. Om journalisten var påläst kan väl inte Kenneth avgöra. Han har väl inte ens läst det överspelade ramavtalet.

    Det blir väl samma visa om att alla partier är lika skyldiga till Björnhushärvan osv.
    Alla som har följt händelseutvecklingen vet att det absolut inte är så.
    Kd har lagt ned ett enormt arbete för att komma till besinning.
    Det är rent kränkande att göra dessa uttalanden. Att tro på det är korkat.
    Peter sa i Bohusläningen att Kd ångrar att de sa ja från början. Tidigare har han sagt att de inte i sin vildaste fantasi kunde tro att miljonprojektet skulle bedrivas med muntliga avtal.
    Peter som är egen företagare blev riktigt arg direkt från hjärtat när de sista 16.5 miljonerna beviljades till det svarta hålet. Han förstod naturligtvis att det ej gick att undvika den ekonomiska situation vi nu befinner oss i.
    Nu är vi där. Med skattehöjningar och neddragningar på vård och skolpersonal.
    Väljarna reagerar nog inte sunt innan de själva eller en nära anhörig drabbas av uppsägning mm.
    Efter valet när budgeten för 2011 skall klubbas får vi akutmedicinen.

    Om inte ledningen byts ut är varbölden kvar.
    De nya skattepengarna kommer också att förslösas. Vad gör Ni som inte vill förstå och med er röst låter dom fortsätta. En skattehöjning får vi i princip leva med för alltid. När den väl är höjd så är den permanentad. Nu finns det dock ingen återvändo. Peter försökte i alla fall. Tack Peter.

    SvaraRadera
  16. Vi får väl se hur mycket beställningsjobb artikeln är.
    Björnhuset är och förblir en katastrof.
    Ansvaret för detta är ej ännu utkrävt.
    Därför fortsätter skandalerna i Färgelanda.

    SvaraRadera
  17. Hoppas det var Blomgren

    SvaraRadera
  18. Bästa 10sep 11:22

    Vem uttalar vad?

    Finner ingen kommentar i denna sträng som torgför allas inblandning i Björnhuset.

    Dock bör alla förstå att sanningen springer ingen ifrån.

    Bill Östlund tillskrev mycket tidigt kommunstyrelsen i vänlig ton om brister i Björnhusprojektet, då var inte Bill politiskt aktiv.

    Samtliga partier i kommunstyrelsen visade inget tecken på eftertanke, tvärtom samma nonchalanta inställning som till våra gemensamma skattmedel.

    Att Peter nu ångrar Kristdemokraternas deltagande förtar inte deras ansvar.

    Fabian.

    SvaraRadera
  19. Vilket parti Bill nu än företräder så gör han ett bra jobb!Efter valet kan han få bra hjälp av en arbetslös redovisningskonsult!

    SvaraRadera
  20. http://www.vimmerbytidning.se/article/articleview/36943/1/88/

    SvaraRadera