torsdag 23 september 2010

Ekonomisk stjärnsmäll i Färgelanda

Enligt Bohusläningen (klicka på länken) förväntas ett minusresultat för helåret på 12 mkr. Efter vad Bloggen förstår så kan dock resultatet bli mycket sämre än så.

T.t. ekonomichef Hustoft säger till tidningen, att resultet är mycket sämre än vi räknat med. Därmed uttalar Hustoft en av få sanningar om den kraschade ekonomin - "sämre än vi räknat med". Det "överraskande" katastrofala resultatet beror nämligen på att man tidigare inte räknat med alla kostnader. Man har helt enkelt mörkat.

Ulla Börjesson (S) som - tillsammans med Kenneth Carlsson (FP)- är huvudansvarig för kommunens pressade situation, ägnade tiden före valet åt att mörka de verkliga kostnaderna. Nu - några dagar efter valet - börjar Ulla plötsligt tala om skattehöjning, för att rädda kommunen från det hål som hon och Kenneth grävt åt kommuninvånarna.

Ulla säger till tidningen att hon vill sluta tjafsa och börja prata med de andra politikerna. Det skulle hon kanske ha tänkt på tidigare, när företrädare från främst KD och M, men också C, framförde kritik mot det sätt som Ulla och Kenneth skötte ekonomin. Då - innan valet - avfärdades kritikerna som "negativa" och "lögnare". Nu - efter valet - vill hon plötsligt prata med kritikerna, för att slippa ansvaret.

Bloggredaktionen

9 kommentarer:

  1. Undrar om eftersatt fastighetsunderhåll m.m. är inräknat? Likaså borde väl ett antal miljoner reserveras för avgångsvederlag till odugliga tjänstemän!Färgelandabor,nu är det bråttom!Ett sätt för många av oss,att komma ur det här,är att gå tillbaka till kommunindelningen före 1968!Färgelanda,Ödeborg (inkl. Valbo-Ryr) och Högsäter var egna kommuner!

    SvaraRadera
  2. Nu kommer skeletten att ramla fram allt eftersom.
    Allt måste fram innan läkningsprocessen kan börja.
    Hur det nu skall bli möjligt?
    Tonläge och personangrepp måste dämpas så att fokus kan läggas på de verkligt allvarliga sakförhållandena.
    Bortförklaringar bör ej ens kommenteras.
    Det är framåt som gäller.
    Med samma förare kan vi glömma att det blir lungt och metodiskt. Då fortsätter irrfärden.
    Det har de visat med all önskvärd tydlighet.

    SvaraRadera
  3. Hur skall det se ut 2011??? Och framöver!
    12 milj kr i negativt resultat! Detta trots att kommunen hade ett tillfälligt statligt konjunkturstöd på 6,5 milj.kr och trots att kapitalkostnad för Björnhuset ej finns med (avbetalning och ränta på de 90 milj kronorna. Betänk också att tidigare års förlust(samt årets) enligt balanskravet(kommunallagen) skall återhämtas inom 3 år.
    Färgelanda måste kanske sänka sitt kostnadsläge med ca 35 milj!!!!!!!!!!!!
    Hua,Hua
    Hur skall det gå. Nu har ju kommunen inga fler kommundelsskolor att lägga ned. Jo Högsäters och Ödeborgsskolorna förståss.
    Med en väl avvägd kalkyl borde det nog gå.

    SvaraRadera
  4. Glöm nu inte att Färgelanda nu har en pensionsskuld på 156 miljoner kronor och att inte ett enda rött öre betalas av på denna 2010. Denna förpliktelse kan ju inte heller bortses från de kommande åren. Eller hur mycket skit skall vi lämna till våra barn?!?

    SvaraRadera
  5. 12 miljoner i negativt resultat i prognosen för helår är ett resultat som inte speglar verkligheten. Rätt siffra är avsevärt sämre.
    Anonym 12:11 nämnde vår pensionsskuld. Även investeringen i Björnhuset kommer att påverka resultatet negativt med ett antal miljoner.
    Förhoppningsvis kommer vi inte att bli drabbade av en lika snörik vinter...
    Om det blir en mer normal vinter får vi såklart en lägre kostnad för snöröjning.

    SvaraRadera
  6. 14:05
    Det är inte bara snöfri vinter vi får hoppas på. Vi måste även åter igen få ett "tillfälligt stöd" på 6,5 milj kr från staten. Annars blir resultatet minus 18,5 milj kr. Någon har tidigare beskrivit att det är lika mycket som hela barnomsorgen kostar!
    Det ser alltså väldigt bekymmersamt ut.

    SvaraRadera
  7. Hur kan det bara gå att förstöra en kommunal ekonomi så här. Andra kommuner är nu välmående eftersom det ekonomiska läget för kommuner har varit gynnsamt.

    SvaraRadera
  8. Ulla i farten igen. Nu i TV4 lokalt i Väst.
    Vissa människor har jag svårare för att älska.
    Ulla tillhör dem.

    Här är en länk: http://www.nyhetskanalen.se/lokalt/vast

    SvaraRadera
  9. Såg Ulla Börjesson på dom lokala nyheterna.
    Hon är en katastrof för sej själv och partiet. Kasta ur sej floskler hit och dit efter eget tycke och smak. Vansinnigt enligt min mening. Grymt besviken.

    SvaraRadera