tisdag 14 september 2010

Referat från kvällens S-debatt

Sossarna hade i kväll bjudit in till politisk debatt i Höjdenskolans matsal.

Sossarna hade i förväg myglat så gott de kunde och den riggade debatten modererades av den "opolitiske" f d propagandachefen Andreas Gleisner. Bloggen var således inte helt fel ute, när den tidigare i dag gissade på sossen och höjdhopparen Stefan Holm.

Debatten lyfte dock inte - i Holms frånvaro - till några högre höjder, bl a eftersom Gleisner såg till att fördela ordet med omsorg.

Publiken bestod huvudsakligen av politiker eller vänner till politiker och frågorna från "allmänheten" kom därför också huvudsakligen från detta håll.

Den reformerade kommunisten Edgardo "Chavez" Varas drog ner dånande applåder från en av åhörarna, när han framförde sitt berömda nummer - "Jag vill höja skatten, Japp Japp Japp", "Jag vill höja skatten, Japp Japp Japp". För den som undrar, innehåller Vänsterpartiets politik inget budskap utöver dessa rader.

Snart avgående vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (FP) verkar ha tappat sugen och gjorde en mycket blek insats. Kenneth har tappat all energi och kanske också lusten för det här med politik. Kanske är han i nuläget inte heller helt överens med sin Gud och plågas av ett dåligt samvete. Sannolikt tynger också insikten om det förestående valnederlaget. Kenneths mest framstående bidrag under kvällen var sannolikt jämförelsen mellan vänsterpartisternas skattehöjarvurm och att "pinka i byxorna". Det känns varmt och skönt i början, men sen... ja, ni vet själva vad som händer sedan.

Kenneth politiska sambo - oppositionsrådet Ulla Börjesson (S)- var arg och uppträdde aggressivt, vilket många i publiken tog anstöt av. Det är tråkigt när kommunens ledande politiker inte har vett att föra sig i det offentliga rummet. Ullas aggressiva ton upplevdes också som motsägelsefull, eftersom hon samtidigt talade om behovet av ett bättre samtalsklimat politikerna emellan. Ulla bidrog inte särskilt mycket till ett bättre klimat, om man säger så.

Bill Östlund (KD) påminde Ulla om hennes aggressiva ton och efter en stund stillade sig Ulla. Vi är dock inte säkra på om detta innebar någon avgörande fördel för Ulla, eftersom allmänheten därigenom började lyssna till vad hon sa, i stället för att studera hennes apkonster.

Östlund konstaterade att Ulla mörkat kapitalkostnaderna om 8 mkr från Björnhuset i budgeten 2011, vilket Ulla först förnekade. När Bill påminde Ulla om att vikarierande ekonomichef Hustoft vid senaste ks-mötet faktiskt upplyst om att kapitalkostnaden inte fanns med, p g a att man fortfarande "funderade på vilken avskrivningsmetod man skull använda", fick dock Ulla backa. Men någon ursäkt kom det naturligtvis inte från Ullas läppar och mörkat hade hon naturligtvis inte gjort. Det får allt till betydligt högre belopp än 8 mkr, för att man skall kunna tala om att mörka i Ullas värld.

Centerpartiet representerades av Ann-Marie Jacobsson och unge Tobias Bernardsson. Bernardsson var av förklarliga skäl - tyngd av stundens allvar - nervös, men gjorde riktigt bra i från sig och talade en hel del om ungdomar och deras villkor.

Kvällens lysande stjärna var annars Per Krokström (M) som med en blandning av humor och slagkraftig retorik nådde hela vägen fram (nu blir vi väl anklagade för att vara M-blogg, men den risken får vi ta). Som svar på Börjessons försäkringar att Björnhuset inte kostar kommuninvånarna några pengar, sa Krokström bl a "- Det är ju jättebra! Då kan vi bygga fler Björnhus, eftersom de inte kostar några pengar".

Kvällen avrundades av Rolf Johansson, en av få representanter för den "äkta" allmänheten, vars anförande blev en svidande vidräkning med ansvariga politiker för de senaste årens katastrofala utveckling och partiernas oförmåga att förnya sina valsedlar. "- Varför skall vi rösta på er igen, ni som orsakat det nuvarande eländet"? frågade Rolf.

Bloggredaktionen önskar God natt!

16 kommentarer:

  1. Är hon ur balans eller bara ledsen för att UllaKenneth snart är Ulla<=>Kenneth

    SvaraRadera
  2. Skönt att någon förstått att det är dom unga som vi behöver.

    SvaraRadera
  3. God natt och tack för informationen.

    SvaraRadera
  4. Lars Karlsson (s), Järbo15 september 2010 kl. 00:09

    Håller med om att det är bra att unga kommer in också - absolut!

    Men som jag ser det så är det inte åldern i sig som är problemet med en del av de ledamöter som haft plats i fullmäktige hittills. Jag menar, ålder kan också betyda erfarenhet och visdom - värden som inte är att förakta.

    Nej jag tror att det betydligt mer handlar om att "ha en ryggsäck", att vara präglad, bunden eller komprometterad av det som varit. Att, rätt eller fel, ha gjort val och intagit ståndpunkter som det sen blir svårt av olika skäl att bryta med, för det innebär då - åtminstone indirekt - att underkänna sådant man själv tidigare stått för eller gjort.

    Prestige kan vara svår att släppa. Att erkänna egna fel och misstag likaså.

    SvaraRadera
  5. Den mest relevanta frågan ställdes av Rolf Johansson när han frågade varför partierna som har misslyckats ej byter ledarnamn.
    Det visar egentligen på ett förakt mot trogna väljare att inte byta namn. Partiet har i grunden ett ansvar för att göra detta.
    Men det var väl inget annat att vänta.

    SvaraRadera
  6. Bästa 14sep 09:20 som inte röstar.

    Ber om ursäkt för att jag kommenterar din kommentar i denna sträng.

    Jag vill fästa din och eventuellt någon annans blick på vad en röst kan betyda.

    Många med dig och även jag tycker som du, inget parti förtjänar vår röst.

    För min del vill jag genom min röst förändra, jag röstar på den goda kraften i SAP nr18.

    För dig kan valet få en djupare innebörd, nämligen att känna plikten att rösta emot extrempartier. Denna plikt skall vi alla känna.

    Genom högt valdeltagande motarbetas extrempartier.

    För dig som inte vill ta ställning till vilket parti som skall företräda dig i din kamp emot extrempartier, till dig rekommenderas blanda och ge, låt lotten avgöra, din röst är viktig.

    RÖSTA!

    Fabian.

    SvaraRadera
  7. Ja. 00,09, det är prestigen och vissa politiker som kör med översitteri som gjort det hålet vi har i budgeten just nu.

    Och erkänner man inte sina egna fel och misstag , kan man aldrig bli bättre. Därför är vi där vi är nu.

    SvaraRadera
  8. Sossarna kör sitt race. Mantrat är att Björnhuset inte kostar något och att alla är lika medskyldiga.
    Deras taktik är att upprepa detta så att folk skall tro att det är sant.
    Skola och äldreomsorg har fått mindre resurser och skatteintäkterna har ökat.
    Dessutom kostar Björnhuset ej något.
    Bra ekvation.

    SvaraRadera
  9. I Färgelanda så har den partipolitiska hemvisten inte så stor betydelse för alla misstag!Inkompetenta personer,oavsett ålder och kön,har tagit politiska poster för att dryga ut sin egen ekonomi,detta lyser klart igenom!Egenintresset går långt före det politiska!Antingen är man ute efter arvoden eller så vill man bädda för bra "lösningar" för släkt och vänner eller inte minst för egen del! Förr talade man om "brödpräster" nu har vi ett antal lättledda "brödpolitiker"! Blir de inte omvalda så väntar säkert jobb hos något av företagen i Björnhuset!Väljarna är en besvärande skara som man slickar ända upp i nackhåren,vart fjärde år!Det fåtal politiker,som tar uppdraget från en väl grundad ideologi är däremot värda all heder,stå på er!

    SvaraRadera
  10. Håller med 0132
    Rolf är en rak socialdemokrat.

    Det finns säkert väldigt många(S) som Rolf i
    kommunen.

    Tyvärr är det de förvirrade som hörs mest.

    Håller även med om den analys som 0912 gör.

    Därför blev det som det blev.

    Därför tänker jag denna gången tänka "person" när jag röstar. Detta för att min röst skall hamna i rätt låda.

    Så mycket kan jag säga att S får inte min röst denna gången.

    SvaraRadera
  11. Till Fabian

    Din kandidat #18 på S-listan deklarerade, enligt utsago, på gårdagens möte inför den församlade skaran att han tänkte sluta med politiken

    SvaraRadera
  12. Alla Ni som skriver här på bloggen och odugligförklarar våra politiker - varför kom Ni inte till mötet igår? Det är inte tillräckligt att ondgöra sig här på bloggen som är ett alldeles för litet forum. Det kom att bli en tämligen tam tillställning. Jag uppskattar Rolf Johansson inlägg som ifrågasatte om det inte finns någon form av sjävkritik inom de partier som haft makten de senaste åren och som nu återigen har samma förstanamn på sina valsedlar. Det måste till en förändring inom politiken och det får vi knappast med samma personer som har fört kommunen till ruinens brant.

    SvaraRadera
  13. För att "dom" satte mötet samtidigt som föräldramötet på Valbo. J...ligt smart!

    SvaraRadera
  14. Bästa 15sep 11:28

    Jag tror nr18 utgår ifrån att han är säker att undslippa politiska uppdrag i fullmäktige så långt ner på listan?

    Nr18 kandiderar även till riksdagen, där heter han nr5, därför tolkar jag detta uttalande lugnt och inte något som är definitivt.

    Min tanke förblir densamma, låt höra efter valet vad som gäller om vi väljare kallar.

    Fabian.

    SvaraRadera
  15. Fabian kan vara lugn. Med hans rösttillskott kommer säkert Ulla att kunna fortsätta sitt uppbyggnadsarbete och mobbningspolitik.

    SvaraRadera