onsdag 8 december 2010

Emma Wange - Inte många rätt

I dagens ledare (klicka på länken) gav sig tråkigt nog Bohusläningens ledarredaktör Emma Wange ut på vatten som är henne alltför djupa. Emma körde på flera grund innan hon slutligen gick under utan livboj.

Bloggen är den förste att beklaga detta och det känns tråkigt att behöva fälla detta omdöme över Emma, som tidigare oftast lyckats upprätthålla en hög journalistisk standard.

Om vi börjar från början så är det kommunstyrelsen - inte kommunfullmäktige som Emma felaktigt anger - som sagt sig inte ha förtroende för kommunchefen. Det är tydligt att Emma inte har kunskap om hur de formella kommunala beslutsvägarna fungerar.

Emma går sedan vidare och kritiserar alliansen för att inte oppositionen informerats om skälen för avskedandet, vilket Emma kallar "minst sagt anmärkningsvärt". Detta visar för det första att Emma inte läst sin egen tidning de senaste dagarna, där oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) och hennes partikamrat Tommy Larsson har tävlat om att lämna ut sekretessbelagda uppgifter samt döma ut alliansens handläggning av ärendet som felaktig och skadeståndsgrundande till förmån för kommunchefen.

Eftersom oppositionen - med S i spetsen - agerar oansvarigt och illojalt mot kommunen, är det naturligt att den politiska majoriteten vidtar mått och steg för att inte kommunen skadas. Om det innebär att informationsflödet stryps till ett absolut minimum, så är det alltså inte alliansens fel. Oppositionen har tyvärr missbrukat, och förbrukat, det förtroende man fått.

Vidare befinner sig kommunen för närvarande i en arbetsrättslig tvist med kommunchefen och det vore naturligtvis både oansvarigt och skadligt för kommunen, att i ett sådant läge diskutera ärendet i media. Då skulle man med fog kunna säga att Färgelandas politiska ledning agerade inkompetent och oansvarigt. Det är tråkigt att en ledarskribent för en dagstidning inte förstår dessa basala förutsättningar, utan istället stämmer in i kören av de särintressen som agerar i egen sak och som dessutom vill skada kommunen.

Emma fortsätter med att "kommunchefen fått en mer framträdande roll än han annars skulle ha haft, om det inte varit politiskt turbulent i kommunen". Påståendet visar att Emma inte på något sätt förstått vad kommunchefens avskedande handlar om. Avskedandet handlar om vad kommunchefen faktiskt gjort - inte vad politikerna gjort eller eventuellt inte gjort. Det är alltså nästan infantilt låg nivå på Emmas ”resonemang”.

Emma fortsätter sin väg mot det oundvikliga intellektuella haveriet, när hon påstår att skattehöjningen om 1,50 inte räcker för att få ekonomin i balans 2011. Om Emma hade läst ekonomiplanen eller ringt upp ekonomichefen, så hade hon fått veta att 1,50 räcker för att få ekonomin i balans. Då hade hon även sluppit surra om hörsägenuppgifter, som "I dagsläget talas det exempelvis om färre lärartjänster", diskussioner som för övrigt hör till det normala i ett budgetarbete.

Emmas nästa grundstötning inträffar när hon säger: "-I detta läge hjälper det inte för kommunens företrädare att säga att de gjort så gott de kan". Emma river sedan upp ett rejält hål i skrovet, genom att tillägga: "-Någon behöver ta ansvar för det uppkomna läget - någon måste avgå".

Emma känner uppenbarligen inte till att det var den gamla majoriteten (S, FP och V), som skapade dagens katastrofala underskott och som lät kommunchefen härja fritt. Dessutom har Emma inte förstått att det redan har utkrävts politiskt ansvar - väljarna gav i valet rött kort till de båda kommunalråden Ulla Börjesson (S) och Kenneth Carlsson (FP), vilka dessutom utgjorde kommunstyrelsens presidium.

Den nya alliansen har inte sagt att de ”gör så gott de kan”, vilket Emma påstår. Alliansens politiker gör i själva verket precis det som Emma efterlyser, men som hon inte klarar av att tolka - de har tagit tag i rodret och fattar nu för kommunen nödvändiga beslut.

Emma seglar sedan vidare mot nästa journalistiska avgrund, genom att först hävda att Eriksson på goda grunder går att kritisera, "exempelvis" för att han överträtt sina befogenheter. När Emma uttrycker sig i termer som "exempelvis" och att kommunchefen förtjänar "kritik" för att överträtt sina befogenheter, visar Emma att hon inte har en susning om allvaret i de befogenhetsöverskridande handlingar som kommunchefen faktiskt gjort sig skyldig till. Beklagansvärt skulle man kunna säga.

När Emma i nästa andetag börjar prata om kommunchefen som ett "bondeoffer" och försöker skylla hans befogenhetsöverskridande handlingar på politikerna - som enligt egen uppgift inte ens känt till vad kommunchefen sysslat med - blir det närmast parodiskt.
Emma säger på fullt allvar att politikerna fattat beslutet, att avskeda kommunchefen, för att slippa ta eget ansvar. Är Emma dum på riktigt, eller? Det är ju kommunchefen som har fattat de befogenhetsöverskridande besluten - inte politikerna. Tvärtom har alliansens politiker - genom beslutet att avskeda kommunchefen - tagit det politiska ansvar som kan förväntas och krävas av dem.

För att åtminstone läsarna skall förstå allvaret i kommunchefens handlande, publicerar vi nedan återigen utdraget ur Ernst & Youngs granskningsrapport.

Emma avslutar sin lilla pamflett med påståendet att det saknas juridisk kompetens i kommunhuset och att det är detta som utgör skälet till den bristfälliga handläggningen i kommunchefsärendet. Vid det här laget undrar man om det är buskis eller journalistik, som Emma ägnar sig åt, och man sitter och småskrattar åt den dåliga revyn.

Emma "konstaterar" att det "än så länge är oklart om kommunchefen omfattas av LAS" (hur vet Emma att inte kommunen vet vad som gäller? Emma vet bara att kommunen inte uttalar sig i ärendet och vad en illasinnad opposition torgfört i media) och att "det är klart att det inte finns något särskilt avtal mellan Eriksson och kommunen" (hur vet Emma det?). Ett tips till Emma är att ringa kommunen i morgon bittida och fråga, om det finns ett anställningsavtal, så får hon svaret.

Emma borde nog gå en juridisk grundkurs, eller i vart fall konsultera juridisk sakkunskap, innan hon uttalar sig om delvis komplicerade arbetsrättsliga frågor. Att bluddra om sakförhållanden, som man saknar vetskap om, är heller ingen höjdare. Okvalificerade gissningslekar drar ner förtroendet - inte bara för Emma utan för Bohusläningen som tidning.

Bloggredaktionen
(klicka på bilden nedan för att göra den större)

27 kommentarer:

  1. ja nu får fan i mej tidningen skärpa sig. Avbeställning av prenumeration är inte långt borta. Jag väntar fortfarande på det som nån sa tidigare att tidningen ska ställa frågan till Ulla B om hon har förtroende för Jan Eriksson???? Lite rakryggad journalistik om jag får be!!!

    SvaraRadera
  2. Grattis Ulla! Du och kompisen Janne E har verkligen lyckats lura skjortan av media. Än så länge. Men vi får väl se......skrattar bäst som skrattar sist....

    SvaraRadera
  3. Som sagt, bloggen lik med nya alliansen......

    SvaraRadera
  4. Tur att bloggen finns så att vi kan få en realistisk och insiktsfull bild av skeendet.
    Tack bloggen!

    SvaraRadera
  5. 21:48
    Jag tror inte du kommer att få se Jenny Borg ställa den typen av frågor till Ulla. Jenny vill nog inte ha bråk "inom familjen":)

    SvaraRadera
  6. 22:11
    Just det, Tack bloggen!

    SvaraRadera
  7. Vad menar Wange att alliansen skulle ha gjort??? Inte avskedat kommunchefen???
    Man står ju helt frågande.
    Vad jag förstår så har kommunstyrelsen fattat beslutet om avsked och att det beror på att de ej längre har förtroende för honom.
    Det är offenligt uttalat. Jag skulle nog tycka att man t.o.m kunde ha utelämnat denna offentliga orsaken. Att ytterligare gräva i beslutsskälen ter sig för mig till och med osmakligt. För att inte säga oansvarigt!
    Ernst&Youngs rapport som är offentlig talar för övrigt sitt tydliga språk.
    Så borde Wange ha reflekterat.

    SvaraRadera
  8. Jag tackar bloggen trots censuren, det var nog rätt så, Emma Wange skrev i samma tema fast bättre, möjligen min rubrik var jämbördig.
    Bästa Gourmé, soppan är förfärlig.

    Vänligen Fabian.

    SvaraRadera
  9. Fru Eriksson (V), tycker att nya styret i Färgelanda öppnar för snack och dålig stämning!

    90 miljoner i ett skenande projekt, DET ÄR DÅLIG STÄMNING. Och det är ert beslut fru Eriksson.

    Perspektivväxling var något som förra styret inte hade och fortfarande inte har.

    SvaraRadera
  10. Vänstern((Birgitta) är i dagens Bohusläning ute och yrar(kampanjar) om att kommunchefen kommer att få sexsiffriga belopp i avgångsvederlag.
    Vad hon inte fattar är att han är avskedad utan ett öre. Skadestånd! Ha,ha I så fall är det kommunen som skall ha skadestånd.
    Hon skulle ha presterat insändare när
    1 Per Bäckström helt omotiverat fick 1,5 milj kr i avskedsgåva trots att han redan hade nytt jobb i Lysekil.
    2 Personalchefen löstes ut med 2 milj kr
    3 När politikerna övertog mobbarnas roll i det kända mobbingfallet.
    4 När kommunchefens 30-miljonersprojekt spårade ur till ett 90 miljoners(?)projekt och när han ljög i Kf om att det fanns hyreskontrakt
    5 När Revisorernas och Ernst&Youngs rapporter förelåg.
    6 Osv

    Alliansen har på kort tid fattat beslut om:
    1 Efter ombyggnad fortsätta hyra Håvestensgården(Inget urspårat nybygge där inte)
    2 Avskeda den skadlige(se bl.a Ernst&Youngs rapport) kommunchefen
    3 Avgörande förutsättningar för Järbos och Stigens överlevnad och utveckling.
    4 Ingivit hopp för mobbade barn(bara genom att de tagit makten)
    Imponerande!!!!!!!!!!!

    De som nu opponerar sig visar tydligt sina inkompetenta och fula trynen.
    Hoppas de fortsätter med det. De gör bara bort sig mer och mer vad det lider.
    Vi kommer nog även att få höra en del konstiga personer som tidigare beklagade sig över förra styret som nu börjar att även klaga på det nya styret. Så fungerar det. men de flesta som har engagerat sig för en förändring är som väl vettiga personer.

    SvaraRadera
  11. Bra beskrivning som bloggen gör. Mycket trovärdig i mina ögon. Varför skall det vara så svårt för dagens reportrar att beskriva det som är viktigt och på ett trovärdigt och begripligt sätt?
    Om jag minns rätt så beskrev ändå Wange den "sönderkokta soppan" i Björnhuset rätt bra vid ett annat tillfälle.
    Varför blev det så fel nu? Hon tappade ju tråden!

    SvaraRadera
  12. till 21:48
    Jenny på Bohusläningen skulle inte bara ställa frågan till Ulla OM hon har förtroende för sin "Jan"(KC).
    Hon borde även ställa frågan "VARFÖR" hon har förtroende för Eriksson. Och varför hon så uppenbart fortfarande skyddar honom när detta skadar Kommunen(hennes arbetsgivare).
    Det är nog dags att även plocka av Ulla "nycklarna"(halvtiden kommunalråd)
    Det blir väl nästa nödvändiga steg för alliansen.
    Är hon rädd att Jan skall avslöja något mörkt. Man måste undra.

    SvaraRadera
  13. Prova att googla på "regler för uppsägning".
    Ganska uppenbart att Alliansens klantat sig. Om de nu inte haft tanken att detta var det enda sättet, kosta vad det kosta vill. Jag kan då inte tolka ut det än att skadestånd blir det nu, oavsett vad som händer.

    SvaraRadera
  14. Och du är förstås jurist :-)

    SvaraRadera
  15. Det är lite roligt när Praetor-amatör är ute och spekulerar. Uppsagd? Jan är inte uppsagd. Jan är på goda grunder avskedad. Tur för oss att vi inte har styrande som gödslar med miljoner av verksamhetens pengar till misslyckade chefer. Känns som om det har kommit in lite frisk luft i kommunhuset.
    Hur det är med saken får vi väl snart reda på. Då tystnar preator.

    SvaraRadera
  16. Till proffset 17:11

    Jag har aldrig påstått att jag gjort annat än spekulerat. Varför du blir så ilsken och måste kräka ur dig spe och spä är bara synd.

    "Har du slutat slå din fru än?", verkar för övrigt vara en rätt vanlig taktik att ta till här på bloggen.

    Men för att återgå till kommunchefens uppsägning/avsked. Det jag spekulerar i efter att ha googlat är att man gjorde en felaktig uppsägning när man delgav Jan E detta till honom.

    För att vara tydligare i min amatörspekulation, om man avskedar någon utan att ange skäl och utan delegation har man begått ett brott mot LAS. För att vara ännu tydligare i spekulationerna så innebär detta att om man avskedar någon på detta sätt och vederbörande skulle hamna i finkan lär denne i alla fall få skadestånd för den felaktiga uppsägningen.

    Så, 17:11, nu får du som är proffs på detta gärna förklara vad jag fattat fel? Och det gör inget om du är trevlig samtidigt, det skadar inte att försöka i alla fall.

    SvaraRadera
  17. Praetor
    Du hamnar fel redan från början. JE har aldrig delgivits uppsägning. Däremot avsked. Det är utomordentligt tråkigt med alla dessa tvärsäkra uttalanden från ledarskribenter och andra amatörtyckare i debatten som inte vet vad dom pratar om.

    SvaraRadera
  18. Praetor
    Du bör känna till att det fanns delegation för att vidtaga åtgärden,
    Bra med ingångsdata om man skall googla.

    SvaraRadera
  19. 18:49
    Praetor bekräftar tyvärr bilden av fördummad allmänhet som tror på det som skrivs i tidningen. Synd att Bohusläningen inte fixar sin research innan dom börjar häva ur sig den ena anklagelsen efter den andra mot alliansen. Men det kanske är enklare att lita på Porrtommy. Han har ju såna strålande meriter:-)

    SvaraRadera
  20. Om inte bloggen skall slå runt och ligga med kölen rätt upp måste nog en utjämning ske. Blogg har idag en mycket allvarlig slagsida.

    9dec 09:42 är ett tydlig exempel på en av dem alla som står vid samma sida och skriker osanningar för att slutligen innan luften tar slut dra till med "imponerande" och vi nya i politiken är vettiga personer.

    Nej Kristdemokraterna är inte vettiga. Deras jakt på Jan Eriksson har varit med skygglappar sedan lång tid tillbaka. Moderaternas decentralisering av kommunen som stötte på patrull i demensfrågan är icke vettig.
    Centerpartiet fortsätter att vara ovettiga, så bra, att ta nycklarna och förnedra Jan Eriksson är kanske inte vad man bör göra om man är rädd om sitt eget skinn, men men, vi får hoppas att ovett förbytts till vett genom detta.

    Att jag är en av de konstiga personer som åsyftas råder det ingen tvekan om. Så var det när jag ifrågasatte demensboende i Ellenö. Trångsynt inskränkt ointelligent sosse blev titlarna jag tilldelades då, sannolikt kvarstår titelregnet även efter denna kommentar.

    Vad Alliansen har gjort när det gäller demensboende är att C och KD tog M i örat. Beslutet togs med 13 röster, Alliansen "de imponerande" har 7.

    När det gäller Järbo och Stigen underlättas inte en utveckling med en höjd skatt som Alliansen skall besluta om.

    När det gäller Jan Erikssons avskedande, så är det inte "imponerande", snarare är sanningen den att det är svagt och illa skött. Det är så illa att Alliansen tog vatten över huvudet när dem skulle driva frågan, allt blev ohanterbart, genom ett extrainsatt kommunstyrelsemöte togs beslutet att Jan Eriksson omedelbart fick avsked, ett juridiskt ombud får ta hand om skiten, Alliansen klarar inte av situationen helt enkelt.

    När det slutligen gäller mobbade barn så är inte Alliansen "imponerande". Släng ut dem som handfallet likt tomma fågelholkar åsåg förvrängde sanningar härja fritt i det riksbekanta mobbningsärendet, ta även dem som gömmer sig bakom en förlikningsdom, först då är det imponerande.

    Genom denna kommentaren hoppas jag att slagsidan hävs något.

    Vänligen Fabian.

    SvaraRadera
  21. Det fanns ingen delegation till den muntliga uppsägning som gjordes innan måndagens extrainsatta KS. Efter mötet har man fortfarande inte angett skäl. Det är de "ingångsdata" som jag fått via de offentliga kanaler som finns. Och där spelar det ingen roll om det är avsked eller uppsägning, det skall gå till på rätt sätt. Dvs på det sätt som det gått till i alla de andra fallen som nämndes tidigare (Bäckström m.fl.).

    Jag är då hellre en fördummad allmänhet än bindgalen bloggälskare. Undrar hur många som uttalar sig här är lika hätska i verkligheten? För min egen del försöker jag hålla samma tonläge som i verkliga livet.

    Jag skrev inte om att googla för att få redapå hur dum jag är utan för att få reda på mer om det som skett och sker. För att klargöra så verkar det för mig som att bloggen försöker med alla sina medel måla över dessa misstag. Nä, i detta fallet har nog Bohusläningen mer rätt än bloggen och även de publicerar sina artiklar med journalistiskt ändamål.

    SvaraRadera
  22. Ja Fabian, det känns tryggt att du har full koll.

    Hade du haft det hade du varit tyst.

    Jag är tyst.

    SvaraRadera
  23. Praetor
    Vad jag läst är det väl bara Porrtommy som fått för sig att Janne blivit uppsagd och det är väl egentligen bara en fullblodsidiot som skulle gå på en sån källa. Och det gör tydligen du, som du kallar "offentliga kanaler".

    Klarar man inte av att läsa innantill och sen även "tror" (du vet ju inte ens vad du pratar om, du bara antar) att Bohusläningen har mer rätt än bloggen, så verkar det ganska fördummat i mina öron. Men men, det här är ju bara vad jag tycker......

    SvaraRadera
  24. Jag har läst innantill i det material som finns att tillgå och även lyssnat på radion. Har även fått bekräftelse från personer inom partierna hur det gått till. Så jag har bildat mig min uppfattning och den bygger då alltså på både fakta, hörsägen och vad jag tror. Huvudut på spiken 22:16! Om jag hade vetat hade jag inte skrivit här, jag söker svar men det verkar som att svar som går åt motsatt håll än nuvarande inriktning får man inte söka efter.

    Dock så är det som vanligt här på bloggen, minsta lilla att man tänker utanför ramarna så är man en fullblodsidiot, amatörtyckare och allt vad det är. Några sakliga argument till varför jag har fel framförs dock inte.
    Hur var det nu, "där orden tar slut tar nävarna vid".

    Patetiskt, men men, det här är ju bara vad jag tycker.....

    SvaraRadera
  25. Till Praetor
    Jag kan hålla med dig om att man inte ska kalla varann för idioter och jag tycker också det är viktigt att tala sanning. Tyvärr talar du osanning när du påstår att du fått "bekräftelse från personer inom partierna". För din och andras information kan jag meddela att det inte alls gått till som du säger. Jag vet inte om du är nån utskickad sosse som fått i uppdrag att härja på denna blogg, men nu tror jag nästan ditt lilla spel är slut och att du Praetat färdigt.

    "Med vänlig hälsning från en som vet."

    SvaraRadera
  26. Till en som vet.

    Jag påstår inte att det jag säger är sanning. Det är en uppfattning som jag bildat mig och som jag försöker få verifikation på eller andra belägg för att exempelvis din uppfattning är rätt.

    Du håller med om att vi inte skall kalla varandra idioter meni samma veva kallar du mig för lögnare och sosse. Som belägg för min lögn har du "För din och andras information kan jag meddela att det inte alls gått till som du säger". Ja, men då så, jag är övertygad, varför sa du inte det från början...

    Så här kan vi hålla på hur länge som helst. Du, och andra, tror på bloggens version. Jag lutar åt en annan men är inte hundra på den.

    Avsaknaden av bevis på att allting gått riktigt till är ett bevis i sig. Som sagt, googla lite och läs på alla träffar som blir och sedan kryssa för i checklistan vad som gjorts.

    Nu har jag Praetat färdigt.

    SvaraRadera
  27. I dagens Bohusläning kan vi läsa att Färgelanda har fällts för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling i Björnhusprojektet.
    Liknande som nu kommer att flyta upp till ytan samt den bottenkörda ekonomin tillsammans med oppositionens propaganda gör att många(Wange?) förväxlar det som fallerade(inte vem som gjorde vad) med det som nu görs av alliansen. Men det som är rätt brukar vinna i längden. Låt oss därför hoppas att den nya alliansen nu kan vända på utvecklingen. Jag tror absolut att så blir fallet.

    SvaraRadera