fredag 22 januari 2010

Håller taket i Björnhuset?

Känner "ansvariga" politiker att det börjar brännas under fötterna på dem?

Karin Ekeroth skickade igår in en kommentar, som vi publicerar nedan, där hon redogör för ett samtal hon haft med vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp). Enligt Karin skall den beklagansvärde då ha uppgivit att tjänstemännen inte får betala ut mer än 72 mkr till Mathuset AB (klusterföretagens bulvanföretag).

Om vi förutsätter att Kenneths uppgifter stämmer, så innebär det faktiskt att kommuninvånarna kan skönja ett slut på första fasen av eländet, d v s investeringsskedet i projektet. Det skulle nämligen innebära att företagen inte längre kan använda kommunen som sedelpress och istället får börja betala sina räkningar själva. Detta vore naturligtvis ett steg i rätt riktning. Varje krona som vi nu betalar ut till företagen är nämligen en förlorad krona, eftersom vi inte får tillbaka den på hyran.

Bloggen misstänker starkt att de "pågående arbetena" i Björnhuset nu snabbt kommer att avslutas, när företagen inser att de inte längre kan utnyttja kommunen som sedelpress.

Däremot har vi svårt att förstå den beklagansvärdes besked, att det är upp till tjänstemännen att besluta vem av leverantörerna som skall få betalt. Den sista samlingsfakturan, den om 8 633 865 kronor som vi publicerade i onsdags, får istället hanteras på det sättet att - om nu fakturan kan godkännas som sådan - kommunen betalar ut 7 516 000 kronor så att investeringstaket om 72 mkr uppnås (därmed skulle 1 117 865 kronor kvarstå obetalt), och låta Mathuset AB bestämma vilka leverantörer som skall få betalt. Det är ju ändå företagen som själva ansvarar för investeringarna i sina lokaler. Därmed är det också företagen som skall prioritera vilka leverantörer, som skall få betalt ur de 7 516 000 kronor som sålunda betalas ut.

En liten brasklapp kan nog vara på sin plats. Om den beklagansvärde och fräcka Ulla bestämmer sig för att återigen gå till fullmäktige och begär mer pengar, faller naturligtvis hela resonemanget ovan - då fortsätter eländet.

Bloggredaktionen

Härunder följer Karin Ekeroths kommentar från igår.

"Kontakter med Kenneth Carlsson under dagen bekräftar det Bill skriver. Tord Karlsson kommer inte att attestera en krona mer än de 72 Mkr som fullmäktige har beviljat. Kenneth säger att det är tjänstemännen som avgör vilka som får betalt, men att det absolut inte får överskrida 72 miljoner.Det blir intressant att se hur det avlöper.

Märkligt att inte Sven-Arne Torstensson har haft bättre koll på vad som höll på att ske. Som projektledare borde han ha vetat att pengarna var i princip slut. I och för sig har det inte spelat någon roll tidigare. Nu har nästan en månad till gått och arbetare har funnits i Björnhuset. Det har kanske inte varit sådana jobb som är att räkna som investeringar i fastigheten, utan företagens egna arbeten som de betalar själva. Kostnader för att koppla in maskiner, ugnar, kylar osv bör ju falla på företagen och inte kommunen. I så fall är det lugnt!

Enligt uppgift ska Kenneth Carlsson lägga fram ett krav på att Björnhusprojektet ska utredas av en utomstående konsult. Han vill ha synpunkter på vilka komponenter som ska synas. En grupp ska tillsättas som utser konsulten och är kontaktyta gentemot konsulten. Det är detta som döljer sig under ärende 31 på dagordningen för KS-sammanträdet den 27 januari: Utredning av kommunens handläggning av omvandligen av det s.k.,Björnhuset till industrihotell för livsmedelsbranschen.

Ärende 8 är ett Medborgarförslag om önskemål om särskild resultatenhet för Björnhuset.
Ärende 19 är svar på frågor från Kraftsamling Stigen om en etablering av friskola i Stigen.

Det finns fler intressanta ärenden. Gå in på kommunens hemsida och titta på kallelsen.

Vi ses på onsdag i sessionssalen!"

10 kommentarer:

  1. Enligt Radio väst hoppas Kenneth Carlsson nå riksdagen i höst. Det blir femte gången han försöker. Denna gång, liksom förra gången är han tvåa på Västra Götaland Norra.

    Han säger om 2002 års val"Jag tror jag var inne i riksdagen en stund på natten så det ligger inom möjligheternas ram att få två mandat för oss i Norra Älvsborg."

    Detta säger en hel del om Kenneths önskan om makt.

    SvaraRadera
  2. En STOR brasklapp skulle jag säga......

    SvaraRadera
  3. nygran
    Jag tror inte vi blir av med honom så lätt:)

    SvaraRadera
  4. Kan det vara så här?

    Kenneth hörde Ulla bubbla i maktens korridorer, något som han uppfattade som "allmän amnesti"

    -Smart! tänkte Kenneth och började genast skissa på ett förslag där han skulle ses som den som förde fram ett krav på utredning i Björnhusaffären och på så vis kanske kunna undkomma sitt straff.

    Men...

    Eftersom Ulla ibland är något otydlig i talet (cigg i mungipan)och Kenneth har svårt att lyssna, hade han hört fel.

    Ulla hade gått och funderat på hur de skulle svara på polisens jobbiga frågor.

    Allmän amnesi! Vi säger att vi inte minns något! Där har vi det, utbrast Ulla.


    Så fel det kan bli!

    Troligen var det en liknande missuppfattning som ledde till att arbetena inte upphandlades enligt LoU.

    Kravet på "offentlig upphandling" misstolkades så de trodde att kravet var "ofantlig kupphandling".

    Offentliga medel blev således ofantliga medel.

    När någon på ekonomikontoret sa att Jan E skulle behöva en god man, tänkte Kenneth till. -"Godare man än Stalfors får man leta efter!". Honom tar vi! Han får 100%!

    Kanske visste folkpartiet vart det var på väg att barka redan när skolnedläggningarna debatterades i KF förra vintern.

    Kenneth teaterviskade till Håkan:
    -" Jag har hört nya siffror om Björnhuset, vad gör vi, jag är rädd!

    -"Idiot, du gör en flyktplan", väste Gusteus.

    Vadå -"Pilot, du kör ett flygplan"? tänkte Kenneth. Vad menar han?
    Och den fortsättningen känner ni väl till?

    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  5. Men så kan "vi" inte göra. Björnligan måste få sina pengar. Annars så hotar dom ju med att inte bli hyresgäster och då tvingas "vi" ju stå där med tomma lokaler. Och så kan "vi" inte ha det. Nej nej Fullmäktige måste anslå mer pengar, annars kan detta sluta i katastrof.....

    SvaraRadera
  6. Hoppas fullmäktige ger Mathuset AB rejält mycket pengar så att vi får ett färdigt Björnhus snart. Vi får inte glömma att livsmedelsklustret kommer att ge jobb till samtliga som drabbas av bilindustrins nedläggningar samt många fler därtill.
    Man måste faktiskt lära sig förstå storheten i detta projekt och se den ljusnande framtid Färgelanda står inför.
    Får vi sen Kennet C som Färgelandas representant i riksdagen så kan väl ingenting någonsin mer hota kommunens framtid.

    Framtidsanda i Färgelanda.

    SvaraRadera
  7. Hugo H uttalar sig i Bohusläningen idag i en artikel som avslöjar att kostnadstaket inte håller i Björnhusprojektet. Hugo har lätt för att visa sig i pressen men väldigt svårt att uträtta något i politiken. Kanske Bohusläningen skulle återge vad C och Kd tycker och tänker någon gång också.

    SvaraRadera
  8. Om nu inga fler utbetalningar får ske, hur går det då för alla underleverantörers fakturor för arbete utfört fram till betalstoppet??? De fakturerar väl löpande EFTER utfört arbete och blir då drabbade bara för att de antagit ett dåligt styrt projekt, känns fel.

    SvaraRadera