fredag 29 januari 2010

Dagens läsarkommentarer!

Dagens läsarkommentarer hämtar vi från oss själva och från Bohusläningen.

1. Eftersom vi är artiga börjar vi med konkurrenten, där signaturen "Verner" kommenterar Färgelanda kommuns beslut att anlita en konsult för att granska Björnhushärvan.

"Ta ett filmteam från Trollhättan och gör en TV-serie. Högstbjudande kanal får köpa historien om Färgelandas Björnhus. Jag är övertygad om att det finns TV-bolag som är beredda att betala mycket stort belopp för att få ensamrätten. Jag är också övertygad om att det kommer att bli mycket höga tittarsiffror. Vem ska få intäkterna? Färgelanda Kommun så klart!"

Härligt Verner! säger vi från Bloggen. Du har förmodligen lyckats hitta den enda kommersiellt gångbara affärsidén i denna bisarra katastrof.

2. Schönberg-projektet - ett i raden av Jannarnas misslyckade projekt, som lagts på is efter ett antal förlorade miljoner och som numera förbigås med största möjliga tystnad i kommunhuset. Misslyckanden vill man ju helst glömma bort - det är enklast så. Projektet har naturligtvis heller aldrig slutredovisats.

"Att Eriksson och Stalfors arbetar som klassiska bondfångare med sina välsmorda munläder känner alla här på bloggen till.

Genom att använda rätt signalord får de annars förnuftiga viljor att mjukna som vax.

Kluster är ett av deras säljande bondfångarbegrepp.

Ett kluster är så mycket mer än ett företagshotell för tre små livsmedelsföretag. Här en definition från Wikipedia som ger en förklaring:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kluster_(ekonomi)

Men politiker som ”litar på våra tjänstemän” kommer tydligen inte på idén att ifrågasätta någonting och de sväljer inte bara betet, de införlivar tacksamma ordet, kanske för att imponera på oss mindre vetande väljare.

Det mest uppenbara och skämmiga exemplet på att svälja beten är ändå äventyret Schönberg, där hela kommunen mobiliserades för ett totalt meningslöst projekt. Den hysteriskt uppskruvade säljtonen i Schönbergaffären är numera raderad från kommunens hemsida men återfinns med sina löjliga överdrifter i värsta bondfångarstil på Google:

”Marknad Tyskland - nu tar Färgelanda steget!
Aldrig tidigare har förutsättningar varit bättre för att knyta kontakter i Tyskland! Kommunens nya vänort Schönberg ligger i norra Tyskland som gränsar till Lübeck, en stor marknad för hela Dalsland om vi lyckas att marknadsföra oss. Vi har etablerat personliga kontakter och ett stort intresse för vad vi kan erbjuda så det har aldrig varit bättre förutsättningar än nu.

Har du intresse att vara med och marknadsföra dig och knyta kontakter i Tyskland? Tillsammans har vi möjlighet till bra marknadsföring mot Tyskland utan stora omkostnader.”


Läs hela eländet här
http://www.fargelanda.se/page/9022/page.htm

Hur politikerna kan lita på sådana bondfångare är obegripligt och oförsvarligt.Det framstår som så fruktansvärt korkat att det inte kan vara så. Så dumma är inte normala människor.

Men de är lata, ansvarslösa och mer uppfyllda av sin egen betydelse än av omsorg om sin kommun och sina kommuninvånare."

Bloggredaktionen

10 kommentarer:

  1. Vem kläckte tanken, vem driver frågan, vem betalar kalaset?

    Utan att veta, vill jag påstå, att det hela andas en storslagen utveckling för Färgelanda, en utveckling så stor att den inte kan begränsas enbart till Färgelanda utan till hela Dalsland, ja det är ingen hejd på fantasin.
    Men vem kläcker sådana vilda planer, och vad är det verkliga egoistiska syftet, det förblir en gåta som kräver sitt svar.

    Vem kom på den här katastrofen och varför?

    Helt klart och därom råder absolut ingen tvekan, så har Stalfors och Furåsens Astrid varit drivande av frågan. Har själv blivit utsatt för påtryckningar, dels för att ta emot besök, men även lämna produkter som skulle marknadsföras och säljas i Shönberg. Produkter som tydligen var uppskattade, så även pengarna, då inget kom tillbaka.

    Några frågor finns bestående.

    Vem betalar veckolånga besök i Färgelanda, där kost och logi erbjuds på Furåsen, blir Astrid blåst på pengarna där?

    Vem betalar resor till Tyskland och vem åker med?

    Det är inte utan att en granskning av fakturor även bör genomföras i "vänortsprojektet".

    SvaraRadera
  2. Att sälja filmrättigheter skulle åtminstone täcka en del av förlusterna......

    SvaraRadera
  3. Visst är det som sker skrattretand. Jag själv är inte så förtjust i överdrivna humorprogram på TV. Att det blir så komiskt är att rollfigurerna och storyn faktiskt är verklighet här i Färgelanda. Åsa-Nisse framstår i detta sken som en vanligt förekommande människa. Vad som dock börjar bli otäckt är mörkläggning,godtycklig kontering osv. 86 miljoner i låneskuld och ett negativt årsresultat på 18 milj.kr. Hur ser det ut på riktigt? Man blir ju rädd. Har t.ex ekonomibiträdet gjort riktiga pensionsavsättningar? Man blir ju skeptisk. Har han på order från Jan förskönat resultatet på samma sätt som han gjorde med "kalla faktakalkylen" så är ju det verkliga resultatet ännu mer uppseendeväckande. Vad har ekonomibiträdet arbetat med innan han började i Färgeland? Vet han vad han gör eller gör han som Jan säger?

    SvaraRadera
  4. Om "utvecklingsstrategen" söker EU-bidrag till ett filmprojekt i samarbete med Film i Väst kan det här bli riktigt riktigt stort! Kanske ett nytt Hollywood:)

    SvaraRadera
  5. Nästan 100 Färgelandabor åkte på en fyradagarsresa till Schönberg med 4000 invånare och en fd Stasichef som kommunstyrelsens ordförande. Folkdansare som saknas i Färgelanda städslades från Munkedal. Självkostnadspris cirka 1700 kronor inklusvise resor, kost och logi! Sensationellt billigt! Ja var kom subventioneringspengarna från?
    Är det verkligen aldrig någon i beslutande politisk ställning som ifrågasatt det vettlösa projektet? Att lägga kommunens framtid i händerna på projektledare av den kalibern är otroligt.
    När ett stort bedrägeri kommer upp till ytan brukar den vanliga frågan vara hur det kunde gå till.
    Standardsvaret är: för att det gick!
    Med politiker som ansvarslöst "litar på tjänstemännen" går det helt enkelt.
    Noll koll.
    Hur kunde 15 miljoner till Björnhuset bli 72 miljoner?
    För att det gick.
    Trallalla liksom.
    Till hornblåsarmusik.

    SvaraRadera
  6. 12.56 vet du om någon politiker eller tjänsteman var med på resan?

    SvaraRadera
  7. Ja rätt många har jag för mig. Antagligen finns det listor. Här i alla fall ett bildbevis på Jan Eriksson i Schönberg

    http://www.fargelanda.se/page/9022/page.htm

    SvaraRadera
  8. Och här kan projekt Schönberg studeras i detalj

    http://www.fargelanda.se/page/19116/page.htm

    Särskilt Åsanissekomisk är planen på nyärsfirande i Schönberg där näringslivsmotivet till samarbetet är noll- Men inte ens promenaden på Reeperbahn var tillräckligt lockande. Resan ställdes in.

    SvaraRadera
  9. Har hört talas om en film från personalfesten som skall finnas på Youtube. Någon som vet vad man skall skriva för att se den?

    SvaraRadera
  10. Jag tackar för ditt svar 12.56.

    Jag utgår ifrån att någon politiker och tjänsteman var i tjänst och därigenom fick resan.

    Men är det så att någons bihang var med, då blir frågan, gratis eller betalt?

    SvaraRadera