onsdag 5 maj 2010

Bedrägerier och trolöshetsbrott i Björnhushärvan?

Saltade räkningar, kommunala betalningar för arbete och material som inte utförts - misstankar om bedrägerier och trolöshetsbrott.

Strålkastarljuset vänds nu mot Björnhuset och Färgelanda kommun.

Se Västnytts inslag med statsåklagaren (klicka på länken)

SR Väst (klicka på länken) rapporterar idag att polisen redan hört flera personer.

The smoking gun

Bloggen har tidigare konstaterat att kommunen ofattbart nog inte har egen personal på plats för att kontrollera mängd och kvalitet i Björnhuset och vet därför inte heller om alla skattemiljoner går in i fastigheten eller hamnar någon annanstans.

Rör & Värme AB har varit en av Björnhusprojektets större leverantörer och köper även in material m m från underleverantörer. Rör & Värme är också det företag som äger det nya fjärrvärmeverket, som eldas med flis och bl.a. levererar värme till Björnhuset.

I januari 2009 köpte VD:n för ett av klusterföretagen (Västfarm AB), Jimmy Högberg, rördelar hos Ahlsell (se faktura 1 nedan). Och det var inte lite rör heller – det var rör för 35 000:- exkl moms. Samtidigt såg Högberg till att Ahlsell skickade fakturan till Rör & Värme – alltså inte till sitt eget bolag Västfarm. Därefter skickade Rör & Värme en samlingsfaktura om totalt 481 000:- exkl moms till Mathuset AB (det företag som alla fakturor rörande investeringen i Björnhuset går genom till kommunen), som innefattade rördelarna för 35 000:-, och som sedan gick vidare till kommunen för betalning (se faktura 2 nedan).

När kommunen tog emot fakturan reagerade man för ovanlighetens skull. Som underlag till fakturan fanns nämligen Ahlsell-fakturan och "olyckligtvis" hade Ahlsell angivit Jimmy Högberg som Rör & Värmes referens (se faktura 1 nedan). Och det var detta som handläggaren på kommunen fann lite märkligt – att direktören Jimmy Högberg själv hämtat rördelar hos Ahlsell. När handläggaren påtalade det hela erkände Högberg på stående fot att ett "misstag" begåtts och att rören rätteligen avsåg honom själv. Kommunen skrev därefter ut en kreditfaktura på beloppet – 35 000:- (se faktura 3 nedan), men vidtog ingen annan åtgärd.

Men hur kunde då detta hända? Jo, först hämtar alltså Högberg rördelar för 35 000:- hos Ahlsell, som han skall använda för egen del, men som Ahlsell alltså fakturerar Rör & Värme.

Kontrollpunkt 1 är Rör & Värme, som man dessutom kan anta är väl insatt i planerna, eftersom det primärt är Rör & Värme som betalar Ahlsells faktura. Möjligen har Högberg glömt att säga till Rör & Värme, att rören avser Västfarm och att rören därför inte skall faktureras Mathuset. Men då återstår frågan hur Rör & Värme själva kunnat komma på tanken att fakturera Mathuset, om ingen instruerat dem att göra så? Den andra - mer sannolika - möjligheten är därför att Högberg uttryckligen instruerat Rör & Värme att fakturera rördelarna för 35 000:- på Mathuset. Några enkla förhör med de inblandade skulle fastställa hur det egentligen ligger till.

Kontrollpunkt 2 är Mathuset, som Högberg deläger genom Västfarm. När Mathuset får fakturan från Rör & Värme medföljer underfakturan från Ahlsell med Högbergs namn på (en tjock bunt specar på Högbergs alla rördelar). Vem är det som godkänner och attesterar fakturan hos Mathuset? Jo, det är Högberg (se faktura 2 med Högbergs attest nedan). Det är alltså Högberg själv som granskar och godkänner fakturan från Rör & Värme, innan den skickas vidare till kommunen för betalning. När Högberg gör detta vet han alltså att fakturan innefattar hans egna rördelar för 35 000:-. Ändå skickar han fakturan vidare till kommunen för betalning.

Om någon överlämnar underlaget som vi nu redovisat till statsåklagaren (eller annan åklagare), så utgör det tveklöst tillräckliga skäl för att gå vidare och inleda en förundersökning. Sannolikt är det bara toppen på ett isberg.

Bloggredaktionen
(Klicka på bilderna härunder för att göra dem större)


15 kommentarer:

  1. Enligt Schultz så måste det finnas ett konkret fall av korruptionsmisstanke i Färgelanda för att han ska kunna gå in och granska. Det räcker med något litet. Det öppnar möjligheten. En lunch eller en oklar faktura, vad som helst. Sopades den där mystiska fakturan som "hamnat fel" bara under mattan?

    SvaraRadera
  2. Vissa politiker kommer att göra allt för att den där strålkastaren skall släckas innan den blir tänd. Men det är klart-det börjar bli ohållbart nu.
    Att det skall behöva gå så här långt!

    SvaraRadera
  3. Vad sägs om fakturan från restaurangbesöket i Danmark. Där Äggledaren Torstensson (ja han som i sin presentation talade om att han suttit i ledningen för Kronägg) fakturerade kommunen för mat och logi vid en studieresa till Danmark.

    Jag har sett kopia på bloggen vid ett tidgare tillfälle.

    SvaraRadera
  4. En annan fundering...

    Jag ser att Rör & Värme fakturerar Mathuset AB moms.

    Från den 1/7 2007 gäller så kallad omvänd skattskyldighet inom byggsektorn.

    Frågan är om Mathuset är att betrakta som ett företag som skall omfattas av regeln.

    Synpunkter?

    Klicka på DNV så länkas ni till Skatteverkets sida.

    SvaraRadera
  5. Jo du DNV. Torstensson och de andra fick inte bara restaurang och hotell betalt. De tog ut timpeng för kalaset också.
    Bra va!!! De gjorde studiebesök för sina egna företags utveckling.

    SvaraRadera
  6. Som sagt, bara toppen på ett isberg.....

    SvaraRadera
  7. Glöm inte att Högberg är släkt med Sven-Arne, före detta projektledaren som fick sparken av oklara och nedtystade skäl. Och i samma veva försvann Jimmy som operativ chef för Mathuset. Hedlund från Lillesjö tog över och sa att alla papper i Mathuset var en enda röra. Sven-Arne har byggt mycket och stort ute på gården i Håby. Undrar vem som byggt och vem som betalat......

    SvaraRadera
  8. I Göteborg fanns ett entreprenadkontrakt med utföraren. Det var i detta kontrakt Janne Josefsson tittade och såg att renovering av ett klocktorn ingick i entreprenaden. Trots detta tog utföraren betalt separat för detta. I Björnhuset är entreprenör och beställare(Mathuset) i praktiken samma persson. Kommunen bara betalar. Otroligt men sant.

    SvaraRadera
  9. Ett konstaterande gällande DNV:s fråga om omvänd skattskyldighet måste vara att Mathusets skattedeklarationer varit felaktiga.

    Om det finns någon straffsrättslig påföljd mot detta vet jag inte. Eller så har det inte någon praktisk betydelse alls.

    Finns det någon som har någon annan uppfattning om det hela?

    Har det bara blivit så här, eller finns det någon anledning för företagen att göra på detta viset?

    SvaraRadera
  10. Det är en enda soppa och äggröra där nere. Om en åklagare vänder in och ut på stället blir det väl rena julafton för åklagare. Ett riktigt smörgåsbord i brott. Särskilt när dom själva medgett att allt är en enda röra. Det blir nog tufft och förklara hur 90 millar försvunnit utan papper, om man säger så:-)

    SvaraRadera
  11. Det är inte 80 millar i Björnhuset. Fel storleksordning. Det förstår ju alla som kan räkna till mer än en miljon. Ett ruckel som är upprustat invändigt. Inte några markkostnader,anslutning av vatten,avlopp osv Inget är gjort på väggar och tak. Taket läcker för övvrigt fortfarande. Så är det bara! Dyra kyl och frysar säger dom? Värdens dyraste kyl och frys!!?? Skulle företagen inte betala sina egna inventarier?

    Att påstå att det Björnhus som nu står där representerar 80 mkr är att förutsätta att alla är idioter.

    Trots att kommunen har matat livsmedelsföretagen(Mathuset AB) med miljoner så fort de har ropat så har de nu hållit på och harvat med sin specialanpassning av lokalerna i 2,5 år. Nu skyller de till och med på kommunen för att de är 2år försenade(Modig i dagens Bohusläning). Det är ingen måtta på fräckheten.

    SvaraRadera
  12. Ja fy f-n vilken soppa. Var ska det sluta kan man fråga sig???

    SvaraRadera
  13. Dagens Bohuslänningen (web):

    - '10 får gå från Björneruds Gård.'
    Ja, där försvann mkt skatt och arbetstillfällen...

    Den ny VD:n gjorde även uttalanden om förseningarna;

    - 'En del av våra leverantörer trimmar in maskiner, men det ser mycket lovande ut, säger Widsén.'

    Öhh, trimmar först nu? Undrar vad de köpt och varför dessa LÅNGA förseningar? Frågan är hur mkt utrustning, trots förseningar, ens är i närheten av utlovad prestanda.

    SvaraRadera
  14. Ingen som har följt Björnhushärvan och bor i Färgelanda får sinnesfrid innan en viss uppstädning och utkrävande av ansvar har skett.
    Även om det i bland ser mörkt ut så tror jag inte att detta är något som självdör.
    Det har pågått för länge och får för stora konsekvenser för att bara "glömmas av"

    SvaraRadera
  15. Revisorerna skriver ang Björnhusprojektet "att det förekommer stora bristeri kommunens ledning,styrning,uppföljning och kontroll av projektet."
    Stora brister alltså. Jag antar att bloggen kommer att beskriva detta närmare. Jag bara undrar vem som skall ta ansvaret för detta.
    Den eller de som bär ansvaret för detta kan ju t.ex inte tillåtas att i fortsättningen få handhava ledningen ens för ett litet projekt. Ansvar måste utkrävas!

    SvaraRadera