torsdag 17 mars 2011

KF igår kväll - Allmänhetens frågestund

Intresset var stort att ställa frågor vid gårdagens Allmänhetens frågestund.

Först vill vi ge en eloge till KF:s ordförande Thor-Björn Jakobsson (C). När det visade sig att den stipulerade tiden - 30 minuter - inte skulle räcka till p.g.a. de många frågorna, förlängde Thor-Björn Jakobsson utan krusiduller tiden till en timme.

Det är detta som kallas respekt för demokratin och förmåga att lyssna på kommuninvånarna. Den förra majoriteten gjorde som bekant tvärtom - den försökte på olika sätt begränsa för allmänheten att ställa frågor och få svar. Här ser vi då en konkret förändring till det bättre med det nya styret - en större öppenhet i praktiken!

Framför allt var det frågor om planerade vindkraftsetableringar som tog tid, där flera ur allmänheten - fastighetsägare som påverkas av vindkraftsetablering - ställde kritiska frågor. Här kunde svaren varit tydligare, men eftersom inga skriftliga frågor ställts i förväg blev man nog tagen på sängen lite grand av det plötsliga intresset.

Allmänheten har inte heller tidigare under remisstiden, informationsmöten etc, indikerat något större motstånd mot vindkraftsplanerna. Det bestämdes att man i fortsättningen skall försöka besvara frågor skrifligt, i den mån det inte går att besvara muntliga frågor vid mötet.

Besked lämnades att allmänheten i fortsättningen kommer att ges möjlighet att sitta bakom KF-ledamöterna i salen - rättvända. Därmed kommer allmänheten återigen kunna se sina folkvalda i ögonen - precis som det skall vara. Denna förändring är ytterligare ett bevis på den nya öppenheten, där politikerna visar allmänheten respekt och uppskattning för sitt demokratiska deltagande. Den gamla majoriteten gjorde ju som bekant tvärtom.

I sedvanlig ordning ställdes några frågor om Björnhuset. Men på den fronten var det som vanligt inget nytt. Inga nya företag i sikte och ingen förbättring att rapportera. Kommunalrådet Peter Johansson (KD) rapporterade om en mindre förlust för 2010, men då var inte underhållskostnader eller avskrivning inräknade.

Förhoppningsvis slipper vi i fortsättningen den tidigare kommunchefens oseriösa och återkommande besked, om "företag står på kö", "det finns flera företag som intresserade att flytta in" etc etc. kommunchefen gömde sig sedan bakom sekretessen, för att slippa namnge de företag som bara existerade i hans egna drömmar.

Bloggredaktionen

2 kommentarer:

  1. Mycket väsen för lite ull sa kärringen som klippte grisen.
    Först skriver man att intresset att ställa frågor var stort, för att sedan endast summariskt tala om vindkraft. Mera möda lades, som vanligt, på att tala illa om den gamla majorieteten.

    SvaraRadera
  2. 10.41
    Det märks att du inte var närvarande på mötet i går. Det var nämligen precis så. Många frågor och mycket vindkraft. Om vindkraften tog 45 minuter i anspråk tog de övriga frågorna 15. Och det var några stycken, från flera frågeställare. Jag rekommenderar dig att gå på mötena så att du ser med egna ögon vad som sker. Nyttigt och bra att se hur allt går till.

    Sen tycker jag inte att det talas illa om den gamla majoriteten. Det som belyses är de positiva förändringar som skett. Är det fel, tycker du? Jag har i alla fall bestämt mig för att försöka hjälpa mig själv (jag är boende och skattande i kommunen) även om det innebär att jag måste berömma den nya alliansen. Det gamla är förgånget och vi måste gå vidare. Hjälp till du också! En bra början är att gå på kf och delta i verkligheten.

    Privatdetektiven

    SvaraRadera