lördag 19 mars 2011

Mer från KF - "Utvecklingsstrategen"

Håkan Gusteus (FP) ställde vid onsdagens möte en interpellation, som bl.a. handlade om vad kommunen skall göra, nu när "näringslivsstrategen" slutar.

Jan Stalfors kallade sig ju för "utvecklingsstrateg" och när politiker inte ens kan hålla reda på tjäntemännens konstiga titlar, är det sannolikt ännu svårare att få grepp om vad de håller på med.

Och detta utgör sannolikt problemet med näringslivstjänsten i ett nötskal - den utgjorde bara en tjänst med en lön. Politiken hade glömt bort att specificera uppdraget, vilket gav Jan Stalfors fria händer att flumma, drömma, klippa och klistra ihop sina nyhetsbrev, propagandera, hålla återkommande kafferep, hitta på nya projekt etc.

Några företagare fick hjälp av Stalfors, det skall inte stickas under stol med. Men det handlade i huvudsak om det gräddfilsgäng, inklusive grannar och släkt, som ställde upp på hans avskedsföreställning i Furåsen häromveckan. Det stora flertalet fick alltså inte hjälp.

Stalfors arbete hade för övrigt mycket lite att göra med det utvecklingsstrategiarbete, som hans titel antyder. Något sådant arbete bedrevs överhuvudtaget inte.

Stalfors sätt att arbeta gav också bevisligen upphov till stora spänningar och stort missnöje inom företagarkollektivet. Trots att Stalfors gräddfilsgäng kryssade för att kommunens näringslivslivsklimat var mycket bra i Svenskt Näringslivs undersökning förra året, så var alltså den stora majoriteten företagare missnöjda och kryssade för att det var mycket dåligt. Ja, de var så pass missnöjda att Färgelanda hamnade nästan sist bland landets kommuner.

Det finns också fog för påståendet att Stalfors misslyckande även är politikernas misslyckande. Istället för att leda, valde politikerna den arbetsmetod som blivit kännetecknande för Färgelandas nedgång och fall på senare år - nämligen "att lita på våra tjänstemän".

Det är främst oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) och Kenneth Carlsson (FP) som - möjligen i brist på egen förmåga - gjort sig till förkämpar för denna politiska "ledningsmodell".

Sanningen om Stalfors tjänst, är att han halkade in på ett bananskal, som hans nära vän - numera avskedade kommunchefen Jan Eriksson - la ut åt honom. Intet ont anande och kravlösa politiker godkände anställningen som "utvecklingsstrateg", utan att ens veta vad uppdraget innebar. Det fanns fler sökande men svågerpolitiken fick istället råda och Janne Eriksson fixade alltså in kompisen Janne Stalfors.

Efter anställningen fortsatte politikerna att "lita på våra tjänstemän". Jan Stalfors kom då och då förbi kommunstyrelsens "handlingskraftiga" sammanträdesrum, där han och Jan Eriksson hjälptes åt att slå blå dunster i ögonen på ks-ledamöterna. "Nya företag står på kö", "allt går bra", "vinst redan nästa år" etc etc och politikerna satt och nickade. Och när de utlovade företagen eller vinsterna inte dök upp, var det ingen som reagerade eller utkrävde ansvar. Istället fortsatte man att "lita på våra tjänstemän".

Tja, vad skall man säga? Tragiskt är ett ord som väl sammanfattar misslyckandet. Man kan också säga att den "politiska" ledningsmetoden - "att lita på våra tjänstemän" inte har fungerat särskilt väl, vare sig på området näringslivsutveckling eller i övrigt.

Gusteus avslutade sitt interpellationsinlägg i KF med en "rekommendation" till kommunalrådet Peter Johansson (KD): "Kommunen bör ha en enda person som företag kan ringa till, så att företagarna slipper skickas runt när de hör av sig till kommunen".

Gusteus - och oppositionens - förslag på att utveckla näringslivet är alltså att anställa en "sekreterare" för att ta emot samtal från företagare. Uttalandet är naturligtvis ytterst pinsamt, men visar samtidigt hur den gamla majoriteten arbetar - det finns ingen tanke, ingen planering eller ledning. Det finns bara "vi måste lita på våra tjänstemän".

Om (när) kommunen i framtiden beslutar sig för att inrätta en näringslivstjänst, bör den - förutom att benämna tjänsten något mer jordnära än det mycket abstrakta begreppet "utvecklingsstrateg" - noga precisera tjänstens ansvarsområde, inriktning och mål.

Det är först när detta grundläggande arbete är gjort, som kommunen kan veta vilken kompetens man behöver anställa. Det är dessutom först då som kommunstyrelsen kan kontrollera och styra näringslivsarbetet mot uppställda mål.

Färgelanda kommun är sannerligen en kommun, som behöver lära sig stå innan den försöker sig på att gå.

Bloggredaktionen

31 kommentarer:

  1. Se där ja, det var nästa tjänsteman att skära halsen av, undrar vem som står på tur härnäst.

    SvaraRadera
  2. Ack dessa lättlurade politiker som nu inte vill tillstå hur blåsta de blivit av Jan Eriksson & Co.
    Jan Eriksson har visat sig vara en typisk bondfångare med det välsmorda säljsnacket som traditionell metod.
    Han såg naturligtvis på ett tidigt stadium att politikerna var både okunniga, osäkra och lata, något som gav honom stort manöverutrymme.
    Genomgående har han kört med CBS, dvs corporate bullshit.
    Nägra exempel:
    KLUSTER. Genom att påstå att tre samlokaliserade små livsmedelsföretag utgör ett livsmedelskluster lyckades han lura i politikernaa att samlokaliseringen var något betydligt viktigare än det var. Silicon Valley är ett IT-kluster med en infrastruktur som stöder utvecklingen av en ny industri, som till slut blir till ett kluster. Men INGA ANDRA ÅTGÄRDER i Färgelandaa genomfördes för att få igång en klusterutveckling. Ta t ex Dalspira, som var helt ointressant för bondfångarna. Färgelanda använde sig inte heller av de stödåtgärder inom livsmedel som finns inom bl a regionen. Corporate bullshit och inget annat!
    UTVECKLINGSSTRATEG. Med en smaskig beteckning för en ny tjänst utan innehåll ökade han på bondfångarvis "värdet" för denna tjänst och kunde ge en gammal vän betydande förmåner utan motkrav.
    INFORMATIONSCHEF. Det som på sin höjd var en informationssekreterartjänst, samma förfarande som för utvecklingsstrategen.

    Man får hoppas att det nu är slut på förskönande omskrivningar av noll kompetens och obefintliga befattningsbeskrivningar.

    Det är väldigt tråkigt att tidigare makthavare sprattlar med aggressiva utfall och det borde snarast upphöral Osund bitterhet för att inte längre ha tillgång till de sk köttgrytornaa som snarast består av soppor på spikar i dag.

    Det är svårt att erkänna att man blivit blåst. Mycket mycket svårt ibland. S gamla representanter kanske aldrig kommer att erkänna hur de kollrats bort.

    SvaraRadera
  3. 12:35
    Vad säger du då om den okvalificerade skara vi nu fått att leda kommunen.
    En skara som låter sig ledas av överbetalda konsulter och advokater. En skara som tror att man kan leda genom att söndra. En skara som numera innehåller den, enligt dig, mest bondfångade av dem alla, nämligen Ann-Marie Jacobsson. Hur kan du, med dina insikter och åsikter, överhuvudtaget acceptera att hon finns med i maktens korridorer. Varför reagerar du inte och varför begär du inte att även C skall erkänna att de kollrats bort.
    Det är inte utan att man frågar sig vad det är som håller på att hända i Färgelanda. Om man skall tro vad några skriver på denna blogg är det nästintill fråga om en ren häxprocess. Här uppträder ett antal personer som gör anspråk på att sitta inne med sanningen och gör vad de kan för att baktala och förnedra andra. Det är inlägg av den typ som 12:35 står för som får till resultat att vi får synnerligen svårt att rekrytera ny personal. Men tydligen är botten ännu inte nådd i ambitionen att smutskasta de som redan avskedats. Får ni aldrig nog.
    Du beskyller oppositionen för aggressiva utfall, men vad är det då du håller på med.

    SvaraRadera
  4. Svar till 13:26
    En sån som du är ju totalt hopplös att föra ett civiliserat samtal med. Kom tillbaka när du nyktrat till och sänkt tonläget med några 100 decibel. Vänligen...
    "Gillar inte gaphalsar"

    SvaraRadera
  5. Till 13:26
    Trots dina egna och dina sossekamraters höggjudda skrikande i pressen är det ändå så att en stor majoritet tycker annorlunda. Det är därför väldigt tråkigt att ni förstör för alla oss andra med allt ert skrikande.

    SvaraRadera
  6. Till 13:26
    Om man jämför med den hatkampanj som ni sossar bedriver mot KD och Peter Johansson i Bohusläningen så är väl denna blogg oerhört städad.

    SvaraRadera
  7. Med tanke på problemens allvarliga karaktär och att det tar tid att rekrytera ny kommunchef med mera tycker jag den nya politiska ledningen visar prov på gott omdöme och handlingskraft genom att anlita konsulter. Kommunen garanteras kompetens och tappar inte styrfart.

    Överbetalda? För mig låter arvodena högst normala. Konsulter betalar sociala avgifter på sina arvoden själva, det måste man räkna med när man bedömer hur överbetald en konsult är.

    En konsult omfattas inte heller av anställningsgarantier enligt LAS utan lever i en betydligt mer osäker arbetsmarknadssituation än en fastanställd ombudsman, lärare eller undersköterska.

    Får konsulten alkoholproblem dyker ingen arbetsgivare upp som guben i låddan och står för behandling på Nämndemansgården.

    Inhyrd personal är alltid en rörlig kostnad och är lämplig i ett krisläge eller när efterfrågan oväntat ökar kraftigt.

    Ett oformligt problem den nya ledningen måste brottas med är det mentala klimatet i kommunen. Det gäller att skapa ett positivt och konstruktivt klimat och få hejd på gnäll och negativism. Alla vuxna förnuftiga personer måste försöka lägga band på sig och tänka på att klimatet mellan människor inte enbart beror på hur man har det utan också på hur man tar det.

    Väx upp! alla ni som bara bara gnäller och klagar!

    SvaraRadera
  8. En sak är i alla fall säker, ni är tacksamma att reta upp lite grand.

    SvaraRadera
  9. Kul med debatt!
    Det är det första som behövs för att dynamik ska uppstå.
    Finns förstås folk som tyckte det var bättre utan blogg och utan debatt.
    Glöm inte att det var bloggen som avslöjade Björnhusaffären.
    Och det var bloggen som med sin existens drev fram att lokalredaktörstjänsten i Färgelanda efter åratal av pliktskydig och okunnig bevakning tillsattes av Bohusläningen och vi fick en riktig tidning tillbaka i Färgelanda.

    SvaraRadera
  10. Jenny eldar på ytterligare med sin uppvigling.
    Hur många gånger skall hon fara runt på samhället och fråga folk vad dom tycker om "den påstått dåliga arbetsmiljön".
    Det finns väl en bortre gräns där folk blir trötta på henne.
    Hur länge kan det vara roligt att bli itutad att det ställe man bor på är si och så dåligt.
    Lite otäckt faktiskt!
    Vi som jobbar i kommunen tycker att nu kan det räcka. Det är inte seriöst längre.

    SvaraRadera
  11. 14:50
    Inte en chans att du jobbar i kommunen, inte en chans.

    SvaraRadera
  12. Hade det inte varit för att denna blogg drivs av människor som inte vågar vara annat än anonyma kunde man ju tänka sig att man gav ut en tidning istället. Tänk vad mycket som skulle vinnas då. Flera skulle nås av budskapet, allt som skrivs skulle vara rättvist och inget skulle det behöva kosta. Det finns ju så många i Färgelanda som stöder bloggen och då kunde man finansiera tidningen med annonsintäkter. Då slipper man Jenny Borgs färgade reportage och man slipper läsa vad oppositionen tycker.

    SvaraRadera
  13. Det skall mycket till innan man på denna blogg publicerar inlägg som är kritiska till bloggen.
    Alla som håller med publiceras förmodligen utan undantag.

    SvaraRadera
  14. 14.11
    Ett riktigt bra inlägg i debatten! Tack för det. Tonen är annorlunda på bloggen nu och det är tack vare sådana som du. Det är inte värt besväret att bemöta gnällspikarna. Jag förstår inte att de inte kan hålla sig till sin egen blogg, Bohusläningen, och låta oss få mer utrymme här. Så småningom kommer det att bli så seriöst att det dyker upp bra tips om hur vi kan hjälpa kommunen till bättre tider.
    14.59
    Så är det. Skönt att höra att även kommunanställda fått nog av den ensidiga bevakningen Bohusläningen gör. Konstigt att reportern aldrig träffar på någon som röstat på alliansen. Sundhage skriver i dagens krönika att de försöker belysa allsidigt och opartiskt. Lite skrattretande när man läser artiklarna och bara får åsikter från S, V och FP.

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  15. Att man får mest åsikter från S, V och Fp i Bohusläningen kan kanske bero på att de flesta i majoriteten håller sig undan för att slippa svara på obekväma frågor. Peter Johansson vågade ju inte ens ställa upp i en radiointervju och från M är det knäpptyst. Har M inga som helst åsikter.

    SvaraRadera
  16. Till 16.34 Jenny Borgs frågor är knappast obekväma. Jag skulle gärna svara, men hon frågar aldrig mig.
    Till 14.33 Fått tillbaka Bohusläningen efter åratal av okunniga lokalredaktörer!? Jag tycker att Blomgren, Nilsson och Sannebro var väldigt seriösa och kunniga. Är det Spetsmark du har saknat under alla år?

    SvaraRadera
  17. Senaste kommentaren på bohusläningen lyder.

    Skrivet 19 mar 2011 11:39 Archimedes (Ej registrerad)

    Vill bara säga det att Kerstin Fredriksson har betytt så mycket för kommunen i allmänhet och Stigen i synnerhet. Finns det någon annan som lägger ner så mycket ideell tid som hon? Kerstin, du ska veta att du har en stor skara som beundrar och respekterar dig!!!

    Eftersom mina kommentarer aldrig läggs ut på Bohusläningen så skriver jag här.

    Kerstin HAR varit en drivkraft, men allt detta raserade hon på 5 sekunder genom att inte vara solidarisk sina invånare utan hellre följde partipiskan. Och det visade sej sedan på valdagen hur fel det var.

    Man får ett förtroende av kommunens invånare om man inte vårdar detta med ömhet så får man se sanningen i vitögat vart 4:de år.

    SvaraRadera
  18. Det skulle vara roligt om kommunen fick bukt med ekonomin och Björnerud och Lillesjö kunde fortleva.
    Det som jag tycker har varit bra är att de stora nedskärningarna man kunde förvänta sig hitills har uteblivit.
    Bra att det avvaktas lite så att man ser om det går att undvika allt för stora neddragningar.
    Det är vårt fina Färgelanda och våra duktiga kommunanställda som nu hänsynslöst spekuleras om i pressen. Om det nu finns oro så blir den ju inte bättre av att valsa runt i pressen.
    Varför gör man så här? Har väldigt svårt att förstå syftet. För det kan väl inte vara så simpelt att det är politikernas egen frustration över situationen som tar sig sådana här uttryck?
    Bemanning av vakanta tjänster är nu viktig.
    Den nye personalchefen skulle väl börja snart?
    Då får Jenny en yrkesman att prata med.
    Det är inte alls bra när politiker är ute i pressen och raljerar i personalfrågor.
    När han har börjat så är det nästan oförlåtligt om politiker är ute i pressen och saboterar för honom och till skada för de anställda.
    Jag är ändå förhoppningsfull och tror att det bara kan bli bättre nu.
    Under ytan finns förnuftet. Det är jag säker på.

    SvaraRadera
  19. Tillrättaläggande av vilseledande kommentar(12:35).

    För mig som äger sanningen vill jag meddela att Jan Eriksson upprepat informerade DalsSpira om klustret. Vi var också på enskilt möte för mer information genom Jan Erikssons försorg. Kommunchefen Jan Eriksson och Kommunalrådet Zaid Långström(S) visade stort intresse över vår etablering i Rännelanda.

    SvaraRadera
  20. När Sannebro slutade blev tjänsten vakant och befolkades med praktikenter och folk som blivit ut-LAS:ade under deras sista tid på Bohusläningen. När bloggen uppstod förbättrades bemanningen. Dock blev Anders Nilsson sjuk och Ulf Blomgren vikarierade men hade aldrig tjänsten. När Anders Nilsson slutade fick Jenny Borg tjänsten.
    På handlingarna är hon kompetent, var förut nyhetschef på ELA. Fick jobbet genom en rockad inom Västkustmedia som äger bl a ttela och Bohusläningen.
    I stället för ideliga byten på tjänsten i Färgelanda som inte tillsattes finns det nu en fast lokalredaktör i Färgelanda efter Sannebro. Det är betydligt bättre än de däär pliktskyldiga vikarierna som inte visste nånting om kommunpolitik och inte bevakade kommunpolitiken i Färgelanda. Under de oerfarnnaa vikariernas långa parad kunde vad som helst passera i kommunpolitiken och råttorna fick dansa ifred på borden. För den som ubte var kommunpolitiker var kommunhpolitiken höljd i dunkel.

    SvaraRadera
  21. Till 19.44 Bättre att säga som det är. Jenny Borg fick sparken från Ttela och var omöjlig att placera. Vad kan vara bättre än Färgelanda? Att hon sen efterträdde en gammal färgelandabo, Anders Nilsson, gjorde inte saken bättre. Jag anser att han var suverän! Han var inte heller "ut-LAS:ad" som du kallar det. Det verkar som om du är väldigt insatt i tidningens personalpolitik, varför visste du då inte detta? Det är ju inte ens en hemlighet! Egentligen skulle jag inte skriva så här, men jag tycker inte man ska smutskasta folk hur som helst. Håll dig till sanningen i fortsättningen. Du kan i alla fall göra så pass mycket att du frågar personerna du baktalar vad som gäller. De är ju levande och går att hitta.

    SvaraRadera
  22. Att ett 15-tal företagare dök upp,(enligt bohuslaningen), på hans sista näringslivsmöte talar väl sitt tydliga språk bara det.

    Det finns ca 420 företagare i kommunen, då representerades dessa med mindre än 4%.

    Om det varit total katastrof att han slutar hade väl fler dykt upp, eller?

    Företagare

    SvaraRadera
  23. 20.12
    Vem har jag baktalat?
    Anders Nilsson blev sjuk och slutade på Bohusläningen.
    Det har varit en parad av vikarier efter Sannebro. Några som fick jobba i Färgelanda kort tid före utLAS:ning, några sommarvikarier som stannade någon eller några månader extra mm.
    Hur det ligger till med Bohusläningens personalpolitik har jag ingen aning om men jag har följt bemanningen i Färgelanda. Efter att Sannebro slutat tills Anders Nilsson fick jobbet var bemanningen i Färgelanda bedrövlig.
    Jag känner inte till Jenny Borgs bakgrund inom Västkustmedia mer än att hon tidigare varit nyhetschef på ttela

    SvaraRadera
  24. Till 20.33 Du skriver att vikarierna var "ut-LAS:ade" och det är fel. Det är inte heller rätt att Anders Nilsson blev sjuk och slutade. Han gick i pension. Hade jag varit en av dem du så luddigt "anklagade" i ditt första anförande så hade jag blivit ledsen. Hoppas ingen av dem läser bloggen. Jag tycker faktiskt inte att man ska slänga ur sig vad som helst på den här bloggen. Har man inte fakta ska man vara tyst. Allt kan uppfattas som sanningar. I ditt fall var det osanningar.

    Rätt var att det var bedrövligt med alla extra vikarier som sattes in.

    Och så får jag gratulera Jenny Borg till en beundrare. Övriga kommentarer är överflödiga. Du har presenterat dig, med den äran. Byt blogg och läs Bohusläningen!

    SvaraRadera
  25. 20.51
    Vadå för anklagelser? Osanningar? Förstår inte vad du menar alls. Vad menar du?

    Det var dåligt av Bohusläningen att bemanna redaktionen i Färgelanda med en parad av vikarier utan kunskap om kommunpolitik och om förhållandena i Färgelanda.

    Jag vet bara att Nilsson slutade på tidningen efter att ha varit sjukskriven på hel- och deltid under en period. Hur han därefter har försörjt sig är mig obekant men säger du att han gått i pension så är det kanske så.

    Det är bättre att lokalredakkkktörstjänsten är tillsatt än att den står vakant. Några värderingar om Janny Borg har jag inte gjort. Så det förstår jag inte heller vad du menar med. Vad syftar du på? Citera gärna ur mina inlägg.

    SvaraRadera
  26. Tror jag skall lösa en differentialekvation av 4:e ordningen innan jag går och lägger mig.
    Gåtan Färgelanda är för svår att förstå.
    Jag får bara ont i huvudet.

    SvaraRadera
  27. 10000-kronorsfrågan!
    Vilket parti vill Ulla rekrytera och därmed tillintetgöra alliansen?

    Svar. Ett parti som har många synder gemensamma med S och som har erfarenhet och vilja att ta kommunalrådsposten.
    Pass upp. Fällan slår snart igen.

    SvaraRadera
  28. Jobbar i u-a men är från fla, men flyttar snart p.g.a all skit som händer här. Blir utskrattad vid varje frukost rast när bohusläningen kommer fram, ni ska bara veta hur snacket går..........försöker förklara att en u-a bo har ställt till med allt men det hjälper tyvärr inte.........

    SvaraRadera
  29. Gör gärna ett nytt försök. Pröva till exempel att förklara att i Färgelanda hade vi och har ett antal korkade politiker som hellre skjuter budbäraren än de som har fattat besluten har ansvaret. När man omsider tycker att man gjort ett felköp skyller man på säljaren. Precis som barn brukar göra om godiset de köpt inte smakar som de tänkt sig. Det är helt otroligt att dag efter dag behöva läsa att det fortfarande finns personer som anser att en tjänsteman skulle vara ansvarig för politiska beslut.

    SvaraRadera
  30. Av och till skriver man på bloggen att Jan Eriksson blåst den gamla majoriteten. Vad skall man då säga om Joakim Eriksson som så samvetsgrant blåst den nya majoriteten och inte levererat ett enda dugg av det han hade uppdrag att leverera. Han satt ett antal dagar och snackade skit med kommunalrådet, skrev sedan ut en saftig faktura och åkte sedan på semester.
    Tydligen spelar det ingen roll vilka politiker vi har, alla låter sig blåsas.

    SvaraRadera
  31. Till tröst för dig från Färgelanda som jobbar i U-a. Läs Ingalill Sundhages krönika i gårdagens tidning. Har du inte tidningen så finns krönikan på deras hemsida.

    http://bohuslaningen.se/nyheter/1.1155792-skjut-inte-pa-budbararen

    Sundhage försöker släta över Jenny Borgs artiklar genom att säga att Bohusläningen inte längre vill kalla sig objektiv, men försöker att vara allsidig och opartisk. Att det inte fungerar i verkligheten ser vi ju dagligen. Tror inte ens tidningen kan kalla sig liberal längre. Försök att hålla ut. Vi behöver dig i kommunen. Det är svårt för oss alla nu.

    SvaraRadera