söndag 13 mars 2011

Axplock från veckans händelser

IFO flyttar till Furåsen, vilket bl.a. är föranlett av integritetsskäl. Brukarnas integritet är dock inte något som uppskattas av oppositionsrådet Ulla Börjesson (S), som är negativ till flytten. Ulla Börjessons inställning är inte särskilt förvånande, eftersom hon är negativ till i stort sett allt.

Tommy Widekärr tar över ordförandeskapet i FP - en god början.

Notoriska lokalredaktörskan Jenny Borg lyckas för en gångs skull skriva en helt neutral artikel - kors i taket! Det handlar om Björnerud, som enligt VD Christian Widsén nu skall anställa drygt 10 personer.

Det skall dock påpekas att artikeln inte förtäljer hela sanningen. Det handlar om tjänster som under Björneruds konkurshot fyllts upp med inhyrd personal. När nu konkurshotet i det korta perspektivet undanröjts är det billigare att anställa personalen - därav åtgärden och det handlar alltså inte om nyanställningar i vedertagen mening. Det viktigaste nu är istället att Christian Widsén får snurr på verksamheten, så att jobben kan tryggas på sikt.

Det bör slutligen påpekas att kommunen fått många fler jobb och en kraftigt förbättrad kommunal service, om vi istället valt att satsa de 90 miljoner skattekronorna på nya arbetstillfällen i skola och äldreomsorg.

Bloggredaktionen

25 kommentarer:

  1. Blir det nystartsjobb med bra bidrag till arbetsgivaren? Ökar de produktionen? Och nettoomsättning som ju är en grund i hyran. Intressant att följa.

    SvaraRadera
  2. Är det självklart att det hade stärkt den kommunala servicen om man satsat 90 miljoner skattekronor på arbetstillfällen i skola och omsorg?
    Det hade förvisso gett ca 225 arbetstillfällen och Färgelanda hade i ett slag blivit ett sverigeledare när det gäller bemanning i dessa sektorer.
    Problemet över tid blir ju bara det att dessa 250 tjänster skall betalas varje år framöver.
    Förutsatt att alla dessa 250 bor i Färgelanda, vilket i sig inte är särskilt sannolikt, ger det en del tillbaka via skatten, men skatteutjämningsbidraget reducerar en del av de intäkterna.
    Därför finns anledning förmoda att den satsning bloggen föreslår, vilket skulle innebära att antalet kommunalanställda ökade med ca 36% (från 695 till ca 945) skulle bli förödande för den kommunala ekonomin.
    Nästan 1000 kommunanställda förekommer bara i kommuner med betydligt fler skattebetalare än vad som finns i Färgelanda.

    SvaraRadera
  3. 14 st arbete handlade artikeln om. Ja, vad blir då 90 000 000 kr på 14 jobb + gissningsvis ca 40 jobb ytterligare?

    90 000 000 kr/54 jobb = 1 666 666 kr per jobb.

    I rättvisans namn så så betalar dessa 54 personer ca 70 000 kr per år. Hur många år tar det då att få tillbaka dessa 90 000 000 kr via skattsedeln?

    Jo: 90 000 000 / 3 780 000 = ca 24 år och då har vi inte fått något över till vård skola omsorg.

    SvaraRadera
  4. 12.25
    Det beror på vilka de anställer om det blir Nystartsjobb. Om Björnerud väljer att anställa de som redan jobbar där får de inga bidrag. Nystartsjobb kan bara de som är långtidsarbetslösa få. Och det vore väl inte så dumt att anställa sådana och därmed minska arbetslösheten? Hoppas att de anställer folk som skattar i Färgelanda kommun. Varenda krona behövs!

    Privatdetektiven

    SvaraRadera
  5. För varje ytterligare kommunal tjänst krävs två motsvarande tjänster inom privata sektorn för att balans ska uppstå.

    SvaraRadera
  6. Vilka utpiska räkneoperationer ni roar er med!
    Nu är situationen som den är, och då återstår set att få en förvaltning som är så bra som möjligt så att man inte behöver skjyta till ytterligare medel (prio 1) .

    Prio 2 blir att försöka avyttra fastigheten och få så mycket som möjligt för den, anläggningen är aldeles för avancerad för vår förvaltning och kan där med bli en börda för kommunen.

    Prio 3 att kratta manegen för företag innom kommunens kompetensomräde. Översiktsplaner , bygglov , tillståndsgivning , LOU, och att detta sker på ett så proffsigt och snabbt sätt som möjligt.

    Beträffande flytten av IFO t.e.x. är inte proffsigt behandlad av proffesionen för att ta ett exempel då företagare känner sig överkörda. (Valbohem)

    SvaraRadera
  7. Denna blogg svämmar över av matematiker med de mest fantastiska teorier. Nu stämmer till och med bloggen själv in i skaran av påhittare. Är det inte bättre att ägna sig åt verkligheten och kommer med förslag hur kommunen skall utvecklas- Från den nya majoriteten själva har ju inget presenterats och kommunalrådet verkar ha gått under jorden. I vart fall när det gäller den viktiga informationen till allmänheten.

    SvaraRadera
  8. Fy fan va galet det blev!!

    Vilka utopiska räkneoperationer ni roar er med!
    Nu är situationen som den är, och då återstår det att få en förvaltning som är så bra som möjligt så att man inte behöver skjuta till ytterligare medel (prio 1) .

    Prio 2 blir att försöka avyttra fastigheten och få så mycket som möjligt för den, anläggningen är alldeles för avancerad för vår förvaltning och kan där med bli en börda för kommunen.

    Prio 3 att kratta manegen för företag inom kommunens kompetensområde. Översiktsplaner , bygglov , tillståndsgivning , LOU, o.s.v. och att detta sker på ett så proffsigt och snabbt sätt som möjligt.

    Beträffande flytten av IFO t.e.x. är inte detta proffsigt behandlat av professionen för att ta ett exempel, då företagare känner sig överkörda. (Valbohem stod för info till politiken och den var knapphändig)

    och 19:21
    vad är det för funderingar du har. Vad är det för viktig information du tror vi sitter inne med ? Arbetet som behöver göras är väldigt omfattande och då måste vi ha koll på läget innan vi kan agera då vi anser att det är viktigt att vi gör rätt.
    Bättre kvalitet än kvantitet!

    Skall tilläggas att inte är någon talesperson för alliansen utan dessa tankar är högst personliga.

    SvaraRadera
  9. Eftersom Jonefelt tillhör majoriteten måste vi väl utgå ifran att han inte för fram andra tankar än de som frodas inom just majorieten. Att, med andra ord han säger, är förankrat. Annars blir det ju bara fånigt.
    Alltså funderar man på att sälja av hela Björnhuset.
    Annars trodde jag att "kratta manegen för nya företag" var just det man försökte med livsmedelsklustret i Björnhuset. Låt vara att det kostat mycket pengar, men varöfr inte låta verksamheten utvecklas under normala former och slippa att dagligen i denna blogg bli utsatt för diveres påhopp.
    Om alla prata om att Björnhuset är en plåga för kommunen riskerar man att snart att det blir självuppfyllande och företagen tröttnar på Färgelanda och drar sig härifrån. Då, om någon gång, får vi problem.
    Varför istället inte satsa på att jobba för att fler företag etablerar sig i Björnhuset och därmed stärker på ekonomi och arbetsmarknad. Det vore verkligen prio 1 för den nya majorieten. Ut och ragga företag, men låt bli att svartmåla. Vi behöver fler företag och fler i arbete och man skall inte inbilla sig att Färgelandas problem löses genom att anställa fler i kommunen. Det blir som at pinka i byxorna, varmt till att börja med, men ganska snart väldigt kyligt.
    Jonefelt påstår att det arbete som skall utföras är "väldigt omfattande". I vilket hänseende då? Alla komunledningar har omfattande arbete att hantera, det ligger i sakens natur, men om man, som hittills, ägnat sig åt att tala om hur eländig den gamla majoriteten och dess tjänstemn betett sig sker ju ingen utveckling. Man bör också ha i åtanke att den politiska majoriteten är inte så fruktansvärt stark och vi vet ju av erfarenhet vad som kan hända mitt under en mandatperiod. De facto betyder det att utan samarbete mellan majoritet och opposition kommer man inte att lyckas. Färgleanda är en alltför liten kommun för att det skall finnas utrymme för onödigt käbbel. Dessvärre är denna blogg något av en slasktratt där många anser det vara fritt fram att häva ur sig vad som helst. Tänk om alla dessa människor istället ägnade en stund åt konstruktivt tänkande då kanske man kunde få fram tankar och idéer som är till gagn för kommunen. Att alla talar illa om varandra leder i vart fall ingenstans. Jag tycker att man borde vända blad och att denna blogg skulle bli ett forum där människor med utvecklande tankar kunde komma till tals. Människor som förstår var Färgelanda behöver och hur man skall tillfredställa dessa behov. Idéer om företagsutveckling, befolkningstillväxt, trivsel osv. Tankar som gör att människor blir intresserade av Färgelanda kommun som en fin plats att bo och arbeta i. Om man, som nu, uteslutande ägnar sig åt att odugligförklara diverse politiker, tjänstemän och journalister skapas bara det motsatta förhållandet. Varken företag eller famlijer har någon lust att flytta hit.
    När Peter Johansson går ut och säger att han är glad över att utflyttningen inte blivit riktigt så stor som prognoserna pekade på är det en obegriplig inställning. Så länge Färgelandas befolkning minskar finns det inget att vara glad över, oavsett vad en eller annan prognas säger. För Färgelandas överlevnad som egen kommun behövs krafttag och initiativförmåga. Alltför många småkommuner tappa befolkning, men det finns undantag. Ta råd och hjälp av de kommunerna och tro inte att man i lilla Färgelanda kan och vet allt. Det finns förvisso en framtid för Färgelanda, men den kommer inte att inträffa med mindre än att politikerna anstränger sig och ägnar all kraft åt utvecklingsarbete.
    Vad glad jag skulle bli om denna blogg kunde delta i det arbetet.

    SvaraRadera
  10. Att sälja Björnhuset är det samma som att ge Björnhuset en rimlig chans att överleva och utvecklas.
    Företagen själva kan ju köpa det till rätt pris(långt från 90 milj).
    Väldigt enkelt att förstå att en kommun inte skall ha denna affärsverksamhet inom sitt kompetensområde.

    SvaraRadera
  11. Kolla in hyllan för färdiga pannkakor på ICA och inse att pannkakskonkurrens inte ryms i kommunallagen.

    SvaraRadera
  12. håller med dig på ett antal punkter.

    Beträffande Björnhuset så är det så att om vi (kommunen) skall äga fastigheten så är det just den vi skall äga och då skall vi inte äga inkråmet. kylanläggning, ventilation med mera. där saknar kommunen kompetens att klara drift och underhållet på. Det är ju inget kylskåp som man har ställt in utan en mycket avancerad anläggning.

    Jag vet hur det var på Volvos Nobel Statoil Borialis Lear's tid. då fanns det mycket avancerad utrustning i dessa lokaler som krävde mycket underhåll men inget som kommunen hade med att göra . de fick företaget själv stå för. samma är det nu angående dessa avancerade kylmaskiner. de krävs ett stort kunnande för att förvalta. och då menar du att kommunen skall iklä sig den rollen. Det finns ingen kunskap på förvaltningen som kan klara detta vill jag påstå.
    Därför drar jag slutsatsen att kommunen inte skall äga denna utrustning.

    Jag vet inte hur man löst detta i Mellerud. och då tänker jag på Topp fabriken.
    Någon som vet?

    Beträffande denna blogg så håller jag med dig ! Påhopp och elakheter är det som gäller här. Men man vänjer sig med det mesta. nu skiter jag i dom och hoppas att det finns vuxna personer här också. Fast det är lätt att man trillar dit när man blir provocerad.

    men den totala anonymitet som råder har jag svårt att smälta . man slänger ur sig en harang och hoppas att ingen skall veta var ifrån den kommer. och det tycker jag är bra ynkligt.

    Det blir lite svårt att ta inläggen på allvar då man inte vet om det är ärligt menat eller om man bara är ute efter att ställa till med förtret.

    "politikerna anstränger sig och ägnar all kraft åt utvecklingsarbete." Skriver du Men vari ligger din ansträngning. som samhällsmedborgare har väl även du ett ansvar eller. vad har du gjort för att förändra och förbättra Färgelanda?
    Och tillhör du oppositionen så är det väl läge att göra något positivt och fundera över varför Färgelanda ligger i botten på i stort sett alla mätningar.

    Svenskt näringslivs lista , och det är företagare och invånare som bor i kommunen som placerar oss där. inga utomstående alltså. sedan har vi bara 67 % av skolbarnen som klarar målen. den ekonomiska rankningen. Där vi ligger näst sist.

    Där vi ligger bra till är ju inom äldrevården . det är förhållandevis bra och billigt att bo här då huspriserna är låga. men de i sin tur gör att banker har svårt att bevilja byggnadskreditiv vid nybyggnation.

    vidare är våldsbenägenheten låg vilket gör att man inte behöver vara särskilt orolig på gator och torg nattetid.

    Vi har bra service beträffande dagligvaruhandeln , bättre än Göteborg. Det är också billigare matpriser här än Göteborg vi hantverkare är också billigare än i Göteborg och fram för allt inga köer. och det är något som jag särskilt uppskattar med Färgelanda.

    Jag skulle kunna hålla på ännu längre men jag tror jag stannar där. vad jag vill säga är att jag i grund och botten trivs här och det är därför jag engagerar mig då jag tror att Färgelanda kan bättre.

    SvaraRadera
  13. Håller med 12:39, det måste väl snart bli ett slut på allt gnäll och komma fram lite positiva saker istället.

    SvaraRadera
  14. Jonefelt frågar vad jag gjort för Färgelanda. Inte särskilt mycket skall jag erkänna, utöver att ha betalat i genomsnitt 100.000 kronor i kommunalskatt de senaste fem åren och aldrig haft några barn i skolan. Jag har trivts bra här, men nu flyttar jag. Varenda dag, när jag pratar med mina kollegor, kommer Björnhuset upp och det blir i längden väldigt tröttsamt. Mina företagarkollegor frågar ständigt hur det är med relationen mellan kommunen och företagen. Vill man ha nya företag som anställer personal och om man vill det vill man då också att det är företagaren själv som skall ta alla risker, trots att han genom sitt företagande minskar arbetslösheten och ökar kommunens intäkter. Nu låter det som om kommunen hamnat i ekonomiskt dilemma bara för att man satsade på nya arbetstillfällen i Björnhuset.
    Jag har försökt förklara att kommunens dåliga ekonomi inte beror på Björnhuset utan på att de olika sektorerna inte kunnat hålla sina budgetar. Det som avgör kommunens framtida ekonomi är om vi kan stoppa utflyttningen. Går inte det är vi hämningslöst förlorade.

    SvaraRadera
  15. Till 12:39
    Du är en typiskt företrädare för den gamla korrumperade och inkompetenta ledningen. Inget ansvar och ingen kunskap. När nåt går åt helvete så säger du dina gelikar att det inte gör nåt. Ni säger att nu ska vi se framåt och ingen vill ta ansvar. OCh det kanske är ok om det är småpengar. Men i Färgelandas fall handlar det om kanske 100 miljoner som bara försvunnit tack vare att "någon" bröt mot lagen. Kanske inte bara en gång? Då kan man inte som du bara säga att vi ska köra på som inget hänt, inte kritisera dom som gjort fel (du kallar det svartmåla). Det är såna som dig som förstör en kommun. Nu finns det krafter som vill bygga upp den igen. Häng på där istället för att bara klaga på alliansen. Om du lyssnar på dig själv så är det du som svartmålar och klagar. Var positiv istället och stöd alliansen. MEn det verkar inte som du är intresserad att göra det, du vill bara stödja vissa intressen..... och vi vet ju vilka dom är....

    SvaraRadera
  16. 20:26
    Ja du lilla råtta, det är väl dags och lämna skeppet som du varit med och förstört. Alla är inte lika lyckligt lottade, de flesta sitter fast i skiten som du och dina kompisar satt oss i. Ajöss!

    SvaraRadera
  17. Jag är iidel öra?

    SvaraRadera
  18. Till 20:26
    Nä nä, du har så rätt. Vi har inte hamnat i ekonomiskt dilemma tack vare Björnhuset. Förra året fick vi skriva av nästan en mille extra till Björnerud. Tidigare hade vi 50 millar på banken men nu får vi låna till driften. Vi förlorar 10 millar om året på Björnhuset om man läser revisorns uträkning men han ljuger väl och svartmålar han med:)

    SvaraRadera
  19. 20:26
    Du tycker att alla som har barn är en belastning för kommunen? Eller varför nämner du att du inga barn har?


    Hur tänkte du?

    SvaraRadera
  20. Jag undrar hur många oppositionspolitiker som egentligen döljer sig bakom många av de bloggkritiska "anonyma" inläggen de senaste dagarna:)

    SvaraRadera
  21. Ni är ett gäng sophögar som inte vet vad ni vill. Jag har aldrig tillhört någon politisk falang och kommer heller aldrig att göra det. Men ni som gapar och skriker om detta förb--de Björnhus har inte det minsta intresse av att föra kommunen framåt. Därför flyttar jag och flera med mig. Ni sitter fast i skiten säger ni. Javisst ni har ju aldrig ens försökt anstränga er att skapa något och när något går åt skogen är det alltid någon annans fel. Slöa och lata är vad ni är.

    SvaraRadera
  22. 21:56
    Detta var ju en väldigt seriös och positiv kommentar från din sida....."sophögar" kallar du mig? Hur mycket trovärdighet tror du att du har efter en sån kommentar? Ganska nära noll tror jag.....

    SvaraRadera
  23. Till 21:56

    Har du inte flyttat än?
    Ju snabbare du drar, desto bättre är det!
    Jag kan betala för dig med, inga problem, det är värt varenda krona!
    Företagares risker skall väl för helvete inte belasta den kommunala ekonomin.
    Idiot!

    SvaraRadera
  24. Om jag är trovärdig eller inte bryr jag mig inte ett dugg om, men du 21:56 har i vart fall inte åstadkommit något som varit till gagn för kommunen, det är jag säker på. Bara gny och gnäll hela tiden.

    SvaraRadera
  25. Tror de som säger att den dåliga ekonomin inte alls beror på Björnhuset själva på detta.
    Några miljoner visar sig redan i bokföringen.
    Har hört vissa politiker(i ks) säga att de ej förstår varför vi plötsligt fick så dåligt ställt!
    Det säger väl allt! Noll kontroll!
    Ett evigt mörkande av kostnaderna för Björnhuset har lett till att de ej själva hittar ut.
    Verksamheterna har överskridit sina budgetar!
    Ja-men vad beror det på?
    Underbudgeterat är svaret i vissa fall.
    Vissa verksamheter har ej ökat sina kostnader alls under senare år. Detta trots lönekostnadsökningar mm.
    Oredan är total.

    SvaraRadera