torsdag 28 april 2011

KF - en stillsam flyktingsoaré

Det bjöds upp till en stillsam och bitvis sömnig vals under onsdagens KF-bal, där en brokig samling politiker mött upp och där många dansade hellre än bra.

Huvudnumret för kvällen utgjordes av flyktingavtalet, som fick ett stort antal ledamöter på fötter.

Bloggen har tidigare skrivit om risken för att 35 fågelholkar reservationslöst skulle "nicka" igenom flyktingavtalet. Kommunalrådet Peter Johansson (KD) föreslog dock att flyktingavtalet skulle villkoras av att kommunen först tar fram en integrationsplattform och skriver avtal med Valbohem.

Bloggen får då medge att en del fågelholkar fyllts med liv och inte ekar tomma och innehållslösa.

Per Krokström (M) hivade sig upp i talarstolen och förklarade hur Alliansen (C, M och KD) har tänkt och bakgrunden till de tilläggsförslag som kommunalrådet lade fram. Och det gjorde han tydligen rätt bra. Det osannolika inträffade nämligen att först Håkan Gusteus (FP), och därefter Kenneth Carlsson (FP), dök upp i talarstolen och förklarade sig beredda att stödja Alliansens förslag.

Bill Östlund (KD) betonade i sin tur vikten av att de allvarliga organisatoriska och andra brister, som förvaltningen pekat på, rättas till i integrationsplattformen.

Men det var inte alla fågelholkar som vibrerade av liv och framtidstro.

Ulla Börjesson (S) underhöll oss med klokheter på känt manér. Bl.a. fick vi lära oss om Alliansens "förhalningstaktik" och att det "viktiga var att skriva på avtalet". Börjessson menade på att kommunen inte behöver följa avtalet - "det viktiga är att vi skriver på, så att vi får pengarna". Det är inte så noga att vi tar hit flyktingarna, menade Börjesson.

Eddi "Chavez" Varas (V) var fylld av missriktade vårkänslor och från talarstolen stämde han upp en gladlynt visa, som lät ungefär så här; "skriv på, skriv på, vi har rå, vi har rå. Skriv på, skriv på, hej och hå, hej och hå". Därefter svävade Eddi tillbaka till sin politiska kuvös i salens bakre del.

Eddis partikamrat R. Ingemar Eriksson kompletterade halvt sovandes Eddis tirad med att säga, att han "tyckte synd om flyktingbarnen, som skulle drabbas av fördröjningen om vi inte skrev på nu".

Sanningen är dock den, att kommunen redan har ett avtal för de ensamkommande flyktingbarnen, vilka alltså inte berörs av det flyktingavtal som KF debatterade igår. R. Ingemar visade med sitt inlägg att han är lika insatt i denna viktiga fråga som i Björnhuset, där han - utan att ha en susning om sakförhållandena - ständigt gick runt och nynnade på Eddis hitlåt "skriv på, skriv på...". Och sen gick det ju som det gick, som vi alla vet.

Det var även klar UFO-varning på Miljöpartiets Sven Hansson, som efter att först ha erkänt att han inte var insatt i det mångmiljonåtagande som flyktingavtalet innebär, genast därpå meddelade att han omedelbart ville skriva på avtalet. Starkt jobbat! Sven.

SD:s enda representant i talarstolen för kvällen - Patrik Rydström - stolpade upp och meddelade församlingen att SD är emot allt multikulturellt och stolpade sedan ner och satte sig igen. Han fick några frågor, om vad han menade, men valde (förmådde inte?) att inte gå upp och förklara sig. Patetiskt.

Det hade annars varit en enkel match att meddela församlingen, att det svenska experimentet med ett multikulturellt samhälle sannolikt är den överlägset största anledningen till att integrationen i Sverige misslyckats. Denna sanning är något som behöver sägas (många gånger), men också förklaras för att inte misstolkas som ett rasistiskt utspel. Detta klarade inte SD-ledamoten av och framstod därför som en - ja, just det - simpel rasist.

Sverige står idag tämligen ensamt bland Europas stater i frågan om ett multikulturellt samhälle. Detta är inte en särställning i positiv bemärkelse. Medan övriga Europa insett faktum och förkastat det multikulturella samhället, framhärdar Sverige med att köra huvudet i väggen.

Att många (de flesta) politiker inte vet vad de pratar om, belyses av KF-ledamoten Lisen Forssells (M) inlägg, som var ett svar på SD-ledamotens "nyanserade" utspel om multikultur.

Forsell pratade om pizza, sushi etc och frågade retoriskt, om "vi skall sluta med det?" Forssell visade då att hon - i likhet med de flesta andra multikultivurmare - inget förstått. Forssell avslutade sitt inlägg med att framföra några strofer ur en psalm.

"Kebab och sushi, det är livet på en pinne. Kebab och sushi, kan jag äta utan pinne", rappade den nyupptäckta sångfågeln innan hon åter gled ner till sin holk i salen.

Invandrare som kommer till Sverige måste - oavsett om de är flyktingar eller inte - anpassa sig till Sverige - inte tvärtom. Om Sverige - och övriga europeiska länder - skall lyckas behålla sin nationella identitet och sin västerländska demokrati, kan vi inte tillåta parallella samhällssystem och rättsordningar. Att vi anammar positiva inslag från främmande kulturer, som t.ex. mat, musik, litteratur, film etc, innebär alltså inte att vi inte samtidigt kan - och bör - förkasta det multikulturella samhället.

Vi noterar avslutningsvis att Ingemar Jansson (M) valdes in som ny ledamot i Budget- och bokslutsberedningen, efter Peter Fredriksson (M) som avsagt sig p.g.a. hälsoskäl. Ingemar är make till den mer kända Linda Jansson (M), som bl.a. är ordförande för den lokala partiföreningen samt KS- och KF-ledamot. Vi antar att det känns tryggast att hålla viktiga saker inom familjen.

Bloggredaktionen

17 kommentarer:

  1. var det någon som tog upp om den stora bergtäkten som är på gång i edstena(milleryr)?det ska ju gå ca 30 lastbilar(blir ju 60 med retur)genom färgelanda om dagen?genom samhället å skolan!kan ju inte va så roligt!

    SvaraRadera
  2. rolig beskrivning, jag önskar jag var där. Eller kanske ändå inte:)

    SvaraRadera
  3. Klockren beskrivning om invandringen. Se bara på USA där invandrarna växer upp som amrikaner och också känner sig som amerikaner. I det här landet lär dom sig hata Sverige och svenskarna och kallar oss svennejävlar. Att det ska va så svårt att fatta hur fel vi arbetar i det här förba-de landet.

    SvaraRadera
  4. Hur jag än skriver detta, så kommer det att bli fel och rasistkortet kommer att komma upp från en och annan.Men jag gör ändå ett försök :-)

    För att de nya flyktingarna skall ha någon chans att komma in i samhället så måste de "spridas" ut i hela kommunen!

    Alla kan inte bo i Stigen. Tar man sig en promenad runt i samhället, så ser man runt "grini" att det ser för jävligt ut. Nerskräpat,rutor i fönster och dörrar sönder.Fortsätter man promenaden bort till gamla posten så ser det lika jävligt ut där. Plus att det sedan någon dag även står en utbränd bil där!!

    Självklart kan jag inte säga att det är flyktingarna som är skyldiga. Men jag kan med säkerhet säga att innan de anlände så var det rent och snyggt!

    Inbrott i affären av en flykting. En äldre man blir hotat av flyktingar när han en kväll är ute med sin hund.

    Vid samtal med kommunens flyktingsamordnare så fick jag till svar att. "Det är inte mina flyktingar,det är migrationsverket. Mina är skötsamma och vill verkligen komma in i det svenska samhället"!

    Det tvivlar jag inte en sekund på att de vill. Men om nu migrationsverket har flyktingar i Stigen så för allas skull så måste de nya placeras i någon annan del av kommunen!

    Och NEJ jag är inte en rasist!

    SvaraRadera
  5. varför skall du va så jävla elack mot Lisen, hon gjorde sitt första debattinlägg och jag tyckte hon gjorde det bra.

    Det som där emot inte är bra , är att S pch V tar så lätt på avtalsbiten. Man kan ju inte skriva på ett vatal och ta emot pengarna och sedan inte leva upp till de förpliktelser som avtalet innebär.

    Vad kommer länstyrelsen att få för förtroende för oss , med ett sådant agerande. Och jag är övertygad om att man då kommer att kräva att få tillbaka pengarna.

    Nej alliansen har fatat det enda riktiga beslutet och där med kommer vi i kommunen sända signaler till andra kommunr att vi inte tar in invandrare och flycktingar utan att ha ledning styrning och kontroll.

    SvaraRadera
  6. jo jag glömde.
    Nog är det så att Sverige på många punkter har problem med integrationen. Men detta är inget nytt.

    I Uddevalla där jag växte upp hade vi ett område som vi kallade för Dallsa, och syftade på mordet av Kennedy. Ett laglöst område med våld och mer eller mindre anarkistiska inslag. Som ungdom eller unge vågade man sig knappast in på det området.

    Så med den historian i bakhuvudet så kan jag konstatera att de som borde planera för integratin någon gång skulle titta i backspegeln och där med göra en reflektion.

    Det är fel att placera för många invandrare på ett och samma ställe.

    Och på den tiden var inte invandrarna utan arbete som många är i dag. Så det handlar altså inte bara om att ha en bra sysselsättning utan man måste ha en bra strategi för att lyckas på det här planet.

    Vi vill inte att delar av kommunen skall få en liknande utveckling som i förorterna i göteborg där ren anarki råder.

    SvaraRadera
  7. Hoppas att det är en tillnyktring på gång med flyktingmottagandet.
    Under förra mandatperioden skedde en jättestor förändring(speciellt de sista 2-3 åren) som vem som hellst kan se som rör sig ute.
    Det gäller allt att få koll på läget innan det blir för sent(till viss del är det redan det)
    Skall det vara så svårt att förstå att man måste alltid ha koll på läget när tunga beslut skall tas.

    SvaraRadera
  8. 23:41
    Vad innebär det på sikt för Färgelanda att man tar mot 20-30 flyktingar per år????
    Befarar att ingen ens har funderat och försökt ta reda på det.
    Tror föresten inte att de ens har tagit reda på vad det innebär just nu.
    Är alla utan allt förstånd.
    För att få bli politiker i en liten kommun skulle man först vara tvungen att genomgå och klara ett sorts "körkortsprov".
    Man skulle även kunna få prickar och efter t.ex 3 prickar skulle det bli avstängning resten av mandatperioden osv. En särskilld tillsynsmyndighet med dessa befogenheter skulle inrättas under riksgälden.
    Björnhushärvan visar detta med stor tydlighet.
    Politiker som bara sjunger skriv på,skriv på skulle avstängas på livstid.

    SvaraRadera
  9. 10:28
    va menar du?
    Det är inte påskrivet och man har ju för avsikt att ta reda på det du eftersöker.

    Sedan är det ju så att det ytterst är väljarna som tillsätter de styrande politikerna pch då duger det inte med en befolkning som sitter och sover. Men det är precis vad den gör. Vindkraftsprottestanterna är en tydlig signal på detta.

    Så du förordar en myndighet som skall sitta och välja ut vilka personer som skall sitta i fullmäktige? Sov du på sammhällslektionerna eller.

    Demokrati är att all makt utgår i från folket!
    Sen att folket inte bevakar sina intressen kan ju knappast de engagerade personerna hjälpa. Vi får de politiker vi förkänar.

    Men eftrsom du är politiskt engageran, vad hindrar dig från att aktivt delta. Då får ju även vi andra se vilken kompetent politiker du är.

    SvaraRadera
  10. Tycker alliansen sköter det här på ett ansvarsfullt sätt.
    Det blir nog bra till slut.
    Men glöm nu inte bort oss företagare.
    Det är inte utlänsk arbetskraft vi behöver här i Färgelanda.
    Om nu någon trodde det.
    Vi behöver handlingskraftiga politiker som vi kan tro på och respektera. Och som bryr sig om det BEFINTLIGA näringslivet.
    Har vi fått det?

    SvaraRadera
  11. Läser i Dalslänningen att Patrik Rydström (SD) sa så här: "Sverigedemokraterna är mot ett mångkulturellt Sverige. Jag blir äcklad av den feghet att ingen annan vågar säga nej till flyktingmottagandet i Färgelanda kommun." Du ska veta en sak Patrik: Jag blir oerhört äcklad bara av att se dig. När du öppnar mun blir man bara bestört. IQ fiskmås. Man kan undra vem som röstade in dig och Westbom i Kf. Hoppas de är nöjda, men jag tror inte någon av era anhängare bryr sig om att gå på mötena.

    SvaraRadera
  12. 16:19

    Det skulle vara bra om småföretagen då gick på de möten som kommunen arrangerar i ämnet.Tidigare har det varit lite si och så på den fronten.men det har väl sin förklaring.
    Vi hade ett på Furåsen i höstas som handlade om just vad småföretagen vill.

    Där var också ett par företagare som var villiga att tillsammans med kommunen utarbeta en framtidsplan. jag vet inte riktigt hur långt de har kommit i det arbetet. Men det är på gång de du efterlyser.

    Jag tror att det kommer att bli lite bättre på den här fronten så fort vi får en ny kommunchef också. Då kan politiken ägna sig åt de som hör politiken till.

    SvaraRadera
  13. Varför skall vi bara ta mot 20 flyktingar per år?
    Varför inte ta mot 100 st per år?
    Så snåla skall vi väl inte vara.
    200 är kanske ännu bättre.
    Det skulle också sätta igång byggandet av bostäder och öka behovet av fler lärare,tolkar mfl.
    Är det ingen som har tänkt på det?
    Färgelanda skulle kunna bli ett exempel på att det multikulturella samhället är jättebra.
    Det kanske finns pengar från EU att söka?
    Annars får vi väl bekosta det själva.
    Vi kan väl kolla vad kostar när det har blivit ett tillräckligt säkert underlag.
    Att hålla på och tjata om kostnader när det är folk i behov av skydd är bara osmakligt.

    SvaraRadera
  14. Till "Äcklad"
    Man kan bli äcklad av att höra både ditt och datt. Jag blir äcklad av att politiker talar om att vi ska visa solidaritet med flyktingar samtidigt som dom säljer ut barn och gamla. Dom gömmer sig bakaom en fasad allihop och försöker köra i oss andra att vi är ett rikt land som har råd med den gigantiska flyktinginvandringen. Men pengar växer inte på trän och den här hanteringen kostar årligen gigantiska och det är jag och du som får betala kalaset. Inbilla dig inget annat. Titta på besparingarna i skolan och äldreomsorgen. Skolor läggs ner och det sparas på läromedel och mat och annat. I en del kommuner ransoneras kaffe och ägg mm på äldreboenden.Och mitt upp i allt det här försöker dom etablerade partierna inbilla oss andra att flyktinginvandringen inte kostar pengar eller till och med att vi TJÄNAR pengar. DETTA blir den tänkande delen av befolkningen med rätta äcklad av.
    "SD 20% 2014?"

    SvaraRadera
  15. SD 20 % 2014 kan nog vara rimligt om inte övriga partier tar problemet på allvar.

    Manskall inte tro att man kan sopa sådana här problem under mattan " ostraffat".

    SvaraRadera
  16. Skriv på,skriv på!
    hur skall det gå?
    det får vi se etterpå.
    hur skall det gå,hur skall det gå?
    Det får vi se om vi skriver på.

    SvaraRadera