torsdag 28 april 2011

KF igår - skandal under Allmänhetens frågestund

Under Allmänhetens frågestund ställdes en fråga om Björnhuset, som inte föll ordföranden i KF - Thor-Björn Jakobsson (C) - på läppen.

Jakobsson vägrade helt sonika frågeställaren att ställa sin fråga, som handlade om uppgifter att Björnerud kringgår omsättningsklausulen i hyreskontraktet i syfte att slippa betala högre hyra.

Rykten gör nämligen gällande att närstående intressen till Björnerud äger ett seperat våffelföretag, som bedriver verksamhet i Björneruds lokaler. Våffelföretagets eventuella verksamhet skulle innebära att det skett en andrahandsupplåtelse från Björneruds sida, något som i sin tur kräver ett godkännande från kommunen.

Syftet med denna konstruktion kan endast vara ett - att slippa betala den högre hyra Björnerud annars skulle få betala, om våffelförsäljningen fakturerades i Björnerud.

Frågan som ställdes rör kommunen, är av mycket stort allmänintresse och rör inget sekretesskyddat affärsintresse. Jakobsson hade alltså inte rätt att vägra frågeställaren att ställa sin fråga. Det plötsliga frågeförbudet ter sig än mer obegripligt mot bakgrund av att allmänheten tidigare tillåtits ställa frågor om både Björnhusföretagen och andra företag.

Att frågan inte tilläts ställas är alltså en skandal - varken mer eller mindre. Under förra mandatperioden klagade allmänheten på den korrupta S-ledda majoriteten och på den dåvarande socialdemokratiske KF-ordföranden, som gjorde sitt bästa för att hindra allmänheten från att ställa frågor.

Frågan många förmodligen ställer sig idag, är om Jakobssons oacceptabla agerande handlar om ett oöverlagt felsteg eller om ett medvetet missbruk av sin ställning som KF:s ordförande?

Bloggredaktionen

7 kommentarer:

  1. Jävligt dålig stil Thorbjörn.....
    "klart besviken"

    SvaraRadera
  2. Peter kunde bara svarat att det ej finns/eller finns ett andrahandskontrakt.
    Sådant är av allmänintresse för oss skattebetalare. Speciellt efter alla skandaler.
    Man tar sig för pannan!!!!!!
    Är detta den allians som var ute och pratade i valrörelsen??????????????
    Eftersom jag röstade på Kd så skäms jag på deras vägnar. Även om Torbjörn tillhör C.
    Dags med fåntrattar igen?
    Helt enkelt skandal-varken mer eller mindre.

    SvaraRadera
  3. Grymt besviken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  4. Du får en fråga! Du har några sekunder på dig att fatta ett beslut!
    Alla blickar riktas mot dig och då kan det faktiskt vara så att det blir fel ibland.

    Jag är övertygad om att alliansen inte har för avsikt att mörka men det är en hedersfråga att allt skall gå rätt till.

    Om det nu blev fel med att hålla tyst så är det mycket lättare att repparera än om det hade talats bredvid mun.

    Ligger det något i vad frågeställaren anförde så kommer det fram , var så säker!

    SvaraRadera
  5. Så visade då C sitt rätta ansikte. Det råder ingen tvekan om att man vet mer än man vill låta allmänheten ta del av.
    Varför sökte inte marionetten Peter Johansson upp frågeställaren direkt efter mötet och gav de riktiga svaren.

    SvaraRadera
  6. Eftersom det var jag som ställde frågan på KF, vill jag berätta bakgrunden.

    Jag frågade på förra KF om det fanns något företag på väg in i Björnhuset. Jag fick ett nekande svar - inget företag på väg in. Det har tidigare antytts att det skulle kunna vara så.

    Ett par dagar senare läste jag i PDs näringslivsbilaga att det fanns nyregistrerade företag i Färgelanda. Ett av dessa var Våffelspecialisten Björnerud AB, Håbynvägen 6 i Färgelanda. Detta väckte mitt intresse, så jag sökte på www.allabolag.se och fick fram företaget. Det hade registrerats den 1/11 2010, registerats för moms och fått F-skattesedel den 23/12 2010. Det fanns två personer i styrelsen, Torsten Gustafsson, ordinarie och Yngve Åsberg, suppleant. Företagets verksamhet är att bedriva tillverkning och försäljning av livsmedel och därmed förenlig verksamhet.

    När jag frågade ute på bygden vad detta kunde vara fick jag lite svar som att det var Christian Widséns våffelgräddare som var på väg in i Björneruds lokaler. (Christian Widsén är VD för Björnerud). Var hade han en våffelmaskin? På allabolag fanns han som en av två styrelseledamöter i Godagruppen Halmstad AB, ett företag i Livsmedelsframsställning, med underrubrik Bageri- och mjölprodukter. Det bolaget gick inte bra enligt senast tillgängliga bokslut.

    I Björneruds styrelse finns idag tre personer: Gustafsson, Åsberg och Karl Eriksson. Dessa personer har figurerat i rekonstruktionen av Björnerud.

    I Björneruds hyreskontrakt står: "Företaget skall betala hyra som 2,25% av nettoomsättningen, som lägst grundhyra och som högst hyrestaket. Under åren 2011 - 2013 är grundhyran högst 2,5% av nettoomsättningen.
    Som underlag för beräkning av omsättningshyran, används företagets nettoomsättning (omsättning minus moms, bonus och rabatter) från produkter som producerats i Björnhuset.
    Företaget har efter godkännande av hyresvärd rätt att hyra ut lokalen i andra hand."

    All denna information ledde till att jag funderade på orsaken till det nya företaget och dess flytt in till Björnerud. Det finns flera tänkbara orsaker. Ska pengar eller varor flyta mellan pannkakorna och våfflorna, eller blir det två självständiga ekonomiska enheter?

    Om det blir två enheter, kommer de då att betala hyra till kommunen?
    Räknas det som andrahandsuthyrning,och har det i så fall godkänts av kommunen?

    Läggs bägge företagens omsättning ihop när man räknar ut hyran som Björnerud ska betala?

    Jag trodde det var av allmänt intresse att veta att det kommit in ett nytt företag och hur det skulle skulle påverka Björnhusekonomin. Och nej, jag har inte frågat företagen.

    Karin

    SvaraRadera
  7. Varför inte knalla in på kommunhuset och fråga kommunalrådet direkt. Han har ju lovat att vara öppen med information till allmänheten

    SvaraRadera