torsdag 3 mars 2011

Han har kostat 300 000 på 26 dagar

Med denna krigsrubrik inleder den notoriska lokalredaktörskan Jenny Borg sin senaste nidskrift om Alliansens Färgelanda.

Det handlar alltså inte om vad t.f. kommunchefen Joakim Eriksson uträttat - bara om vad han kostat. Oseriös journalistik? Absolut. Lika oseriöst är det naturligtvis att - som Bohusläningen gör - påstå att Eriksson kostat 300 tkr, när han i själva verket bara kostat 237 tkr.

Bloggen är inte rädd för att kalla saker vid deras rätta namn. Det skall först sägas att kostnaden för Eriksson - 237 tkr - är relativt ointressant i sammanhanget, under förutsättning att han gör ett bra jobb som ger önskvärt resultat. Det handlar bl.a. om att effektivisera och kompetensförstärka förvaltningen, om den politiska styrningen och om att göra kostnadsbesparingar. I annat fall är det pengar i sjön.

Återstår då att titta på vad Eriksson faktiskt uträttat under sin tid som t.f. kommunchef. Tyvärr måste vi konstatera att Eriksson har uträttat förvånansvärt lite. I avsaknad av politisk ledning från Alliansen, har Eriksson fått ägna ansenlig tid åt tidsdebiterade terapisamtal med förvirrade tjänstemän och politiker. Han har även deltagit i många möten, möten som inte kommer att göra några större avtryck i historien. "-Det har också varit mycket jobb med Björnhuset", säger Eriksson. Mmmm, det är möjligt, men det märks tyvärr inte...

Kommunalrådet Peter Johansson (KD) säger till Bohusläningen att Färgelanda kommun inte klarar sig utan Eriksson och antyder därmed att både politiker och tjänstemän saknar kompetens. Även om Johansson till stora delar har rätt i vad han säger, känns ändå uttalandet så där om vi skall vara ärliga. Det inger i vart fall inget större förtroende. Noga räknat innebär Johanssons uttalande dessutom, att han och övriga kommunledningen saknar förmåga att bedöma huruvida Eriksson verkligen har den kompetens som kommunen är i behov av.

Bloggredaktionen

25 kommentarer:

  1. Alltså 9000 kr per dag. Och det var tydligen så mycket som kommunchefen och ekonomichefen kostade förut eftersom det ska gå jämt upp enligt tidigare besked på bloggen? Inte konstigt att man gjorde sig av med två tjänstemän i en sån liten kommun som kostade 9000 kr per dag tillsammans. Om man räknar med ca 220 arbetsdagar per år kostade alltså kommunchefen och ekonomichefen drygt 1 900 000 kr per år. Vilka löner man måste haft, men kommunchefen i Mellerud tjänar ju 64 000 kr per år men cheferna i de stora Dalslandsstäderna är säkert väl värda sina miljoner. Säkert rekryterade från Erikssons styrelse eller så.

    SvaraRadera
  2. Men det är ju bara ca 35 kr per innevånare i Färgelanda. Det är väl inget att bråka om.

    SvaraRadera
  3. Joakim Eriksson har spenderat det mesta av sin tid med att hålla Peter Johansson i handen. Han har inte egentligen hunnit med något av det han hyrdes in att göra. Allra minst effektivisera något som helst.
    Sedan står det faktiskt redan i ingressen i Bohusläningens artikel att kostnaden är 237.000 + moms. Inget konstigt med det. Men är man, som denna blogg, hatare av Bohusläningen spelare det ingen roll vad dom skriver, inte ens sanningen. Att sedan tidningen inte har något gott att säga om denna blogg måste anses helt naturligt, det är en uppfattning som delas av de flesta som tagit del av de floskler som skriv här. Kanske även dessa rader.

    SvaraRadera
  4. Debiterar Joakim Eriksson som konsult betalar han ju själv sina sociala kostnader.
    Han kan inte utvärderas än. Färgelanda är en väldigt sjuk kommun.
    Bara att få överblick över röran kräver sin man.
    Faran med en kommunchef från E&Y är förstås att inte han heller är en rutinerad kommunadministratör.
    Bra att snabbt börja städa upp. Det tar tid att rekrytera en kommunchef.

    SvaraRadera
  5. Det är klart att det tar tid att rekrytera en kommunchef. I synnerhet som man inte ens har påbörjats processen. Men det är väl Joakim Eriksson bara glad för, mera pengar i egen ficka. Han tjänar ju bara ca 400 kronor i timmen netto efter avdrag för skatter och egenavgifter, stackarn.

    SvaraRadera
  6. 21.42 Varför är du ute på bloggen då? Troligtvis tillhör du gänget som förstört kommunen ekonomiskt?

    SvaraRadera
  7. Nu börjar det bli riktigt kul här.
    Förra kommunchefen brände av 90 000 000 kr på ca två år.

    Det blir 187 500 kr om dagen till detta kom hans lön på 50 000 kr/må + sociala avgifter.

    Vilket ger ytterligare 3 300 kr om dagen.

    Vilket ger ett utflöde på pengar per dag i två år på 190 800 kr.

    Vad blir detta i 26 dagar?

    4 960 800 kr

    inte illa :-)

    SvaraRadera
  8. 22:26
    Jag älskar att läsa vad ni korkskallar fantiserar ihop. Nej, jag har inte förstört kommunens ekonomi, tvärtom, efter att ha betalat massor i kommunalskatt i flera år har jag beslutat att flytta både mig själv, min familj och mitt företag från denna gudsförgätna håla med en samling odugliga politiker i ledningen. Man hade inte ens tid att tala med mig när jag ville anställa mer personal och behövde större lokaler. Maken till företagsfientligt kommunalråd får man leta efter.

    SvaraRadera
  9. Till 22:43
    Ja, eller hur:)

    SvaraRadera
  10. 22.46
    Jag antar att du menar den förra "regeringen". Annars var det snabba ryck, för det är ju inte så länge Peter J har varit kommunalråd. Men jag är inte så insatt i hur man flyttar företag. Beror väl på vilken sort det är.

    SvaraRadera
  11. Multimontage hur gick det med det? Skulle inte det företaget etablera sig vid Brandstationen? Det var ju under förra regeringen.

    SvaraRadera
  12. MM hade redan verksamhet i Lidköping vill jag minnas. Undrar var skatten går om det gäller det företaget???? Privatbostaden i Färgelanda har väl varit ute till försäljning på "Hemnet". MM hade uppdrag i värmeverksbyggandet tillsammans med Rör o Värme som ansvarade för bygget. Ni vet värmeverket som Henrik J och Sven-Arne Torstenssons, Farmflis i Bohuslän, säljer flis till. Värmeverket som värmer Björnhuset. Vill minnas att kommunen sponsrade med en summa här också...var det 800.000 kr eller 1200000 kr. Någon som minns? Kan Björnhushärvan grusat planerna för MM??? Det ansvaret vilar i sådana fall på Jan Eriksson och det gamla styret.

    SvaraRadera
  13. Det är mycket möjligt att bolaget tänkt att bygga upp en verksamhet med service till Björnhuset och kringverksamheterna. För det är väl just service/underhåll bolaget sysslar med?

    SvaraRadera
  14. OM det är MM som står bakom kommentar 22.46 så finns det något i det han säger. Var troligtvis Ann-Marie Jacobsson han språkade med då! Det kan ha varit så att MM skulle få hjälp av kommunen men att avslöjandets våg sköljde över Björnhuset precis i denna stund. Ann-Marie var troligtvis panikslagen av händelseförloppet och därav på väg bort från tronen av egen vilja och av rädsla för att bli uthängd. Därav det dåliga bemötandet när 22.46 försökte få tillstånd en utökad verksamhet. Skolfrågan fick bli räddningen.

    Om mitt tankesätt stämmer så visar det än en gång på problemet Ann-Marie Jacobsson. Hon och Thorbjörn är alldeles för insyltade i projektet och troligtvis är det också därför det inte händer så mycket i nya Alliansen. Gammal skit sitter kvar som bromsklossar!

    Så 22.46 min fråga till dig blir följande, var det Ann-Marie Jacobsson du talade med?

    Vore tacksam för ett svar?

    SvaraRadera
  15. Fasiken också! Schappa,schappa, schappa, schappa, schappa, schappa.

    Anlänt, anlänt, anlänt, anlänt, anlänt, anlänt. Nu tror jag det sitter!

    SvaraRadera
  16. 22:43 har ett märkligt sätt att hantera siffror när han säger att Jan Eriksson brände 90 miljoner- Vem var det som beslutade att dom pengarna skulle investeras. Var inte det fullmäktige? Stoppade Jan Eriksson 90 miljoner i egen ficka på samma sätt som Joakim Eriksson gör? För alla beslut som politikerna fattat skall kommunchefen och ekonomichefen beskyllas. Var finns det politiska ansvaret?
    Stackars den människa som till äventyrs överväger att ta jobbet som kommunchef i Färgelanda. Vad som än händer i framtiden kan denne räkna med att få ta ansvar för.

    SvaraRadera
  17. Denna blogg har en märklig inställning till hur ekonomi fungerar. Ta detta med momsen. Om kommunen får en faktura som innehåller moms skall denna betalas och då måste det finnas pengar. Att sedan kommunen får momsen tillbaka är en helt annan historia, men att den måste betalas när en faktura förfaller till betalning är solklart. Den som skickat fakturan gör en momsdeklaration och levererar in momsen till staten.

    SvaraRadera
  18. En liten historia om företagsklimatet i Färgelanda från Zaid Långströms tid då sossetrojkan styrde. Vet inte om alla känner till PTC ( Polymertekniskt Centrum ). Vi backar till sent 90-tal och AMU-utbildningarnas era i Vägverkets gamla lokaler. I byggnaden härbärgerade som sagt AMU med utbildningsansvarige socialdemokraten Elisabeth Melander. Sin politiska uppfattning redogjorde hon noga för och den fanns med som en röd tråd i AMU:s yrkesutbildning. 1998 satsades det via Komvux och flertalet polymertekniska företag på en eftergymnasiell utbildning. En två-årig KY-utbildning om totalt 80 poäng. En del av poängen var delkurser på produktionstekniskt program vid dåvarande HTU ( Högskolan Trollhättan-Uddevalla), numera Högskolan Väst. Ky-utbildningen var en del av PTC.

    I det gamla lokalerna fanns det också en mindre verksamhet med inriktning mot härdplats. Mannen som ansvarade för detta var en mycket yrkesskicklig man med erfarenhet som båtbyggare. Han var också delaktig i projektet med Omninova-bussarna i Bengtfors och Uddevalla. Mannen hade stora planer på att dra igång en egen verksamhet i Färgelanda. K-hus hette projektet! Katastrof-Hus! Ky-eleverna tog han med i projektet. Han ville anställa dem på sikt. Testprover genomfördes på Stigens skjutbana för att kunna bygga hus med kevlarväggar som kunde motstå finkalibrig eld. Provresultaten var förbluffande positiva! Vid denna tid härjade kriget i forna Jugoslavien vilket innebar att flyktingarnas tält inte gav tillräckligt skydd mot vind,kyla och dessa fakta fanns det dokumenterat underlag i massvis. Ett lätthanterbart hus som kunde monteras och demonteras var lösningen. huset kunde anpassas utefter behov. Med entusiasm skissade han upp en hel fabriksanläggning med ventilation,slussar,logistik,kostnader osv som skulle representeras för Kraftsamling Dalsland. Fabriken skulle ligga vid Brandstationen av säkerhetskäl!

    Ett problem var dock Elisabeth Melanders inställning till mannen och det delades även av Komvux. Man skrattade åt mannen/kollegan och pratade skit om honom inför eleverna. Det fanns invandrare bland dessa elever som bar på språkkunskaper som värderades högt av den uthånade mannen/kollegan/entreprenören. När bolaget skulle presenteras för kommunen och Kraftsamling Dalslands man i Färgelanda dvs "sossen" Kåre Emilsson så blev det kalla handen. Sedan uppstod en konflikt mellan härdplastmannen och Komvux/Kommunen och AMU. Han fick som tur var ett uppdrag av Försvarsmakten att utveckla deras fartyg "Smyge" som är osynligt för radar pga sin extra ordinära konstruktion. Jag har inte sett han sedan dess! Snacka om företagsklimat!

    SvaraRadera
  19. hmmm "Kamrer" vad insatt du verkar. Hört talas om "omvänd byggmoms"?

    SvaraRadera
  20. Nej jag har aldrig hört talas om omvänd byggmoms, det måste vara en lokal företeelse i Färgelanda. Men det spelar ingen som helst roll, den som får en faktura med moms måste ha pengar att betala momsen. Det verkar som om 12:54 inte har en aning om hur det fungerar. Annars kan du ta ett snack med Skatteverket, kunskap är aldrig tung att bära.

    SvaraRadera
  21. Hur gick det sedan med
    inventarierna på polymer-
    tekniskt centrum?
    Skänktes dom bort eller?

    SvaraRadera
  22. Jag ser att ni diskuterar "omvänd byggmoms".

    De nya reglerna om omvänd moms i byggsektorn som kom 2007-07-01 innebär att det är köparen istället för säljaren som redovisar momsen vid en försäljning av byggtjänster. Lagstiftarens förhoppning är att den omkastade momsredovisningen ska försvåra det skattefusk som har konstaterats inom byggbranschen. Eftersom säljaren aldrig får tillgång till köparens momspengar finns det inte heller någon risk för att säljaren underlåter att betala in skatten till staten.

    Dessa nya byggmomsregler infördes som sagt 2007-07-01 och är därför tvingande för Björnhusombyggnaden som startade efter detta datum.

    Applicerat på Björnhusets ombyggnad skulle det innebära att byggentreprenörerna skall fakturera Mathuset AB (bolaget torde betraktas som huvudentreprenör) utan moms. I det aktuella fallet har dock underentreprenörerna fakturerat Mathuset AB även momsen (enligt de fakturor som exempelvis redovisats på denna blogg). Detta är således ett brott mot gällande svensk skattelagstiftning.

    Detta är ytterligare ett exempel på hur fel det blir när ladugårdsamatörer som Sven-Arne Torstensson tror att de kan hantera jätteprojekt enligt samma principer som när de snickrar på drängstugan.

    SvaraRadera
  23. Ha ha ha dax att schappa från denna idiotstyrda kommun. Vart skall man då sätta ner sina bopålar. Några tips. Kommunalskatten är i Bengtsfors 33,24 Dals Ed 34,09 Mellerud 33,14 Uddevalla 32,54 Vänersborg 33,09 och i Färgelanda 33,64. Två feta skadestånd skall också betalas av kommunen så småningom.
    Tack o Hej

    SvaraRadera
  24. 16.23

    Menar du inventarierna inom härdplastverksamheten eller hela PTC?
    Alla de inventarier som fanns hos läraren inom härdplast stannad alltså kvar på plats. Förutom testprover. Viktigt att tillägga är, att kevlar och sandwich uppbyggda försöksexemplar var bekostade av läraren privat och att eleverna frivilligt engagerade sig i försökverksamheten. Skjutproverna genomfördes i samarbete med Försvarsmakten under strikta säkerhetsförhållanden.

    PTC levde ju kvar en bra bit in på 2000-talet där man även en kort period bedrev gymnasieutbildning, men då var AMU ute ur bilden. Vad som hände med formsprutor, svarvar,fräsar,extruderingsmaskiner m.m har jag ingen aning om? Vet bara att LEAR hyrde maskiner på PTC periodvis. Vill bara tillägga att en formspruta är en ganska dyr och komplex historia. Skulle tro att de största maskinerna på PTC hade ett värde då på minst 1 miljon svenska kronor. Sedan tillkommer verktyg. Det fanns formverktyg som bara de i sig kostade 1 miljon SEK. Skulle dock tro att dessa ex tillhörde LEAR eller SAAB.


    Så din fråga är väl befogad. Vad hände med inventarierna på PTC?

    SvaraRadera
  25. Läste om att ett bolag i Skara bygger precis sådana katastrof-hus i plast. Kanske det var bättre företagsklimat i den kommun?

    SvaraRadera