tisdag 14 juli 2009

Ang Erikssons logistikfaktura

Bohusläningen följer idag i en artikel upp Bloggens avslöjande om logistikrapporten för 200 tkr som aldrig diariefördes och som därmed varit okänd för politiker och allmänhet. Kommunchefen Jan Erikssons kommentar är, att det är ”jätte-olyckligt” att det inte blivit diareifört.

Avslöjandet kommer i kölvattnet på att Eriksson redan tidigare tvingats erkänna att han upprättat ett hemligt icke diariefört tilläggsavtal, som möjliggjort miljonutbetalningar till ett bulvanföretag i Björnhushärvan, men den gången trodde ks på Erikssons försäkringar att det handlade om glömska och den mänskliga faktorn.

Bloggen frågar sig hur många fler hemliga avtal och hemliga utbetalningar som Eriksson har på sitt samvete? Det enda som är säkert är att politikerna inte har en susning, men de är tydligen beredda att acceptera att Eriksson återkommande undanhåller dem centrala beslut och utbetalningar av skattemedel.

Den här typen av handlingar ”glömmer” man inte att diarieföra och om de inte diarieförs så är alltså syftet att undanhålla dem för ansvariga chefer – i det här fallet politikerna i ks. Sker det en gång kan man möjligen se mellan fingrarna, men nu har det alltså skett två gånger – som vi känner till. Eriksson har dessutom bevisligen ljugit offentligt i kf ang hyresavtalen i Björnhushärvan.

Ett fortsatt politiskt stöd för Eriksson i det uppkomna läget, är detsamma som att politikerna accepterar att avgörande beslut om utbetalningar av skattemedel fattas utom demokratisk kontroll – själva grogrunden för korruption. I det aktuella fallet med logistikfakturan finns inget underlag till denna. Eftersom ”konsultavtalet” inte diareiförts kan det vara fråga om en ren efterkonstruktion. Utan logistikrapport och utan underlag till reseräkning går det inte att kontrollera om betalningen verkligen är riktig. Vi vet alltså inte var pengarna egentligen hamnat eller om kommunen betalat för någon annans räkning.

Bloggredaktionen!

10 kommentarer:

  1. Satsa på rätt häst Färgelanda kommun.

    Färgelanda kommun satsar mångmiljon belopp på parhästarnas klusterben. Går något av företagen i putten så får vi ta den smällen enligt fastighetschef Tord Karlsson. Färgelanda kommun borde knutit starkare band till Samhall. Statligt bolag? Jo för visso, men anställda i ett sådant bolag betalar också kommunalskatt. Med andra ord de anställda (30 stycken) på Samhall i Färgelanda skattade här, handlade här m.m. Färgelanda kommun anställde några av dem. Undra om de får ha jobben kvar nu? Enligt tidningarna jobbar några numera på Samhall i Uddevalla. Kommunen säger att det redan finns anställda hos Björnerud och Lillesjö Seafood. Hade det inte varit bättre att kommunen gjorde en analys om hur många pendlare det fanns i kommunen. Analysen kunde kanske sammanställt om det fanns personer som jobbat nära och under ungefär samma tider t.ex. i Vänersborg. Exempel på en rutt kunde ha varit att pendeln släppte av anställda vid Björnerud för att sedan åkt vidare till Vänersborg för att släppa av personer till Lillesjö, kriminalvården, restad gård m.m. Eftersom Brinkåsen (rättspsykiatrin) byggs just nu så vore det ypperligt att kommunen producerade fram lämplig pendlingsarbetskraft genom att göra reklam för sin undersköteskeutbildning. Nej, subventioner till ett statspendelsystem hade varit bättre, billigare och en säkrare investering. Går något av de två företagen i putten så hade de gjort det på betryggat avstånd. Ungdomar idag har inte råd att ta körkort. En statspendel ger dem en möjlighet att bo kvar i kommunen. Att fler personer drar in externt kapital gör att mer pengar kommer i omlopp innanför kommunens gränser. Detta skapar efterfrågan av småföretag inom handel och service etc. Nej, kommunen valde att skicka anställda från Samhall i Färgelanda att bekosta pendling och betalade 62 miljoner kronor, för att få hem några få arbetare på Björnerud och Lillesjö Seafood. Vad gömmer sig bakom detta? Några få personer har uttalat sig negativt om bloggen. Dessa personer är sådana med ett egenintresse i Björnhusaffären. Antingen intresse av att skydda sina politiska misslyckanden eller av annan anledning. Är en ny adel på väg att växa fram i Färgelanda? Är nästa steg att få förtur till vackra pensionärsboenden vid Ellenö? Jan E leker storstadstänk med Färgelanda. Färgelanda är en glesbygd. Hur många misstag ska politikerna tillåta den mannen att göra.

    Skattebetalare

    SvaraRadera
  2. Vad är det för trams? Glömt att diarieföra! Av någon anledning så har han valt att inte diarieföra det. Ska vi ha en kommunchef som har så dåligt minne? Eller vad tycker våra kära politiker som verkar ha träffats av John blunds sömnpulver. För vakna kan dom inte vara det skulle betyda att dom accepterar det som händer nu.

    SvaraRadera
  3. Enligt Jan Eriksson syftade analysen till "att visa på vilka möjligheter och fördelar som kunde finnas för de tre livsmedelsföretagen i en och samma byggnad".

    Är det förenligt med kommunallagen att sponsra dylika konsultuppdrag åt det privata näringslivet?

    Det finns säkert fler företag (som dessutom redan är etablerade) i Färgelanda som skulle vilja få ett "presentkort" på konsulttjänster.

    Eller varför inte de två friskoleetableringarna som är på gång i kommunen..... de vill säkert ha lite bidrag för att utföra en marknadsanalys av sina affärsidéer.

    Min uppmaning: Företagare/föreningar, lämna in Er intresseanmälan till kommunchefen innan det är försent!

    SvaraRadera
  4. Kom ihåg att politikertoppen för närvarande
    består av en pajas och en nikotinberoende sosse. Den ene har inte tillräckligt med förstånd och den andra tycker om att mygla. Eriksson sitter säkert i smeten m a o :-).

    SvaraRadera
  5. Är helt med på Pers linje! Alla företag/föreningar som skulle vilja att kommunen står för deras konsultkostnader skall definitivt lämna in intresseanmälan till Jan E. De som redan fått betala det själva borde anmäla det då kommunen inte får gynna enskilda näringsidgare.

    SvaraRadera
  6. nä, med folkpartiet och sossarna vid makten blir det garanterat fortsatt mygel. Kanske får JE t.o.m. löneförhöjning........

    SvaraRadera
  7. Som förälder blir jag uppriktigt sagt ledsen över att se hur lättvindigt stora pengar går iväg utan kontroll och utan beslut. Det känns som jag och vi andra invånare inte har någon kontroll alls över vad som sker eftersom vår politiker inte ”fungerar” som de ska. Ännu ledsnare blir jag när jag ser hur två av våra skolor nyss lagts ned av påstådda ekonomiska skäl och kan samtidigt konstatera att pengar finns, men mer eller mindre förskingras av ledande befattningshavare utan att politikerna gör något åt det. Skäms på er!

    SvaraRadera
  8. Apropå skolorna har ju folkpartiet skött sig allra snyggast. Dom har ju t.o.m. använt sig av föräldrar som är fp-anhängare och som kallat till möte för att rädda Höjden och få Stigen/Järbo nedlagda. Snacka om myglare!

    SvaraRadera
  9. När bryter domaren matchen?

    En proffsboxare kan ta mycket stryk för pengar.För Jan Ericssons del är det underligt att han tar dessa smällar bara för en månadslön? Ingen vill utstå detta som Jan Ericsson försatt sig i, att få sin okompetens så genomlyst, måste svida i själen. Men han skall veta att han är lyckligt lottad. Mobbade barn har helt utan självförvållande det mycket värre,vuxna kan sluta sitt arbete men barn har skolplikt. Att Färgelandas högste tjänsteman tar tillbaka en ursäkt, som han framförde i Radio och TV till det mobbade barnet och barnets föräldrar,gör att jag ber politikerna(domaren) RÄKNA UT HONOM!!

    SvaraRadera
  10. Många kurser har han gått på senare tid, som skattebetalarna bekostat.....kanske borde han valt en kurs som han haft användning för också, t.ex. en kurs i förvaltningsrätt....

    SvaraRadera