lördag 1 augusti 2009

Björnhuset – En pågående tragedi!

Bilden av kommunens avgrundssituation i Björnhushärvan klarnar nu alltmer.

Kommunchefen Jan Eriksson har inte innan projektet startades kontrollerat fastighetens skick i förhållande till den verksamhet som skulle bedrivas och hade därför ingen aning om vad kostnaderna skulle bli – det är tyvärr den bistra sanningen. Eriksson har struntat i upphandlingslagen, vilket inneburit dels att kommunen brutit mot lagen, dels att kf inte haft ett adekvat beslutsunderlag att ta ställning till, dels att kommuninvånarna inte varit tillförsäkrade ett tak för investeringen.

Erikssons betyg från sin tvååriga gymnasieutbildning visar att han haft stora problem i ämnena matematik och företagsekonomi. Om ämnet ”sunt förnuft” ingått i utbildningen, hade nog inte heller detta betyg varit särskilt högt. Och det är något som företagen kunnat utnyttja när de lurat skjortan av kommunen och stegvis kunnat smyghöja investeringstaket från 15, till 30 och sedan till 62 mkr. Tack vare kommunchefen har således företagen kunnat köpa in varor och tjänster helt utan kontroll.

Kommunchefen har godkänt att företagen placerat sin egen man – Sven-Arne Torstensson – som projektledare, vars enda synbara merit för den här typen av projekt tycks vara sitt kompanjonskap med Björnhusprojektets starke man Henrik Johansson. Det är svårt att befria sig från känslan av att kommunchefen Jan Erikssons roll i sammanhanget varit företagens egen lilla springpojke, som företagen vid behov skickat till ks. Kommunchefen har sedan berättat amsagor som ks tyvärr trott på. I flera fall har kommunchefen undanhållit sanningen, men då detta uppdagats i efterhand har ks olyckligtvis haft överseende med kommunchefen.

I skrivande stund försöker företagen pressa fram ytterligare minst 8 mkr från skattebetalarna i Färgelanda kommun och därmed höja taket till minst 70 mkr, pengar som inte finns och därför måste lånas upp av skattebetalarna. Pengar som inte skattebetalarna kommer att få tillbaka, eftersom företagen vare sig vill eller har förmåga att betala tillbaka. Metoden är den samma som tidigare. Först gör företagen med hjälp av Sven-Arne Torstensson slut på alla pengarna och sedan skickar de springpojken Eriksson till politikerna i ks och hämtar mer - det har ju gått bra hittills. Samtidigt frågar sig Bloggen, om är det möjligt att Eriksson kan vara så dum, så aningslös, så ointresserad av sitt eget projekt, att han inte hållit sig informerad om utvecklingen och därmed inte känt till det rätta förhållandet? Vi tror inte det.

Med stöd av framför allt Ulla Börjesson (s) och Kenneth Carlsson (fp) har kommunchefen tillåtits fortsätta den skamliga hanteringen – alltmedan skadeverkningarna för de kommunala verksamheterna blir allt tydligare med avskedanden, nedläggningar m m som följd. Genom sitt fortsatt uttalade stöd för kommunchefen, framstår Socialdemokraterna och Folkpartiet alltmer som de två partier som bär huvudansvaret för den pågående tragedin i Björnhuset.

Bloggredaktionen

2 kommentarer:

  1. Vill ni höra ett aprilskämt i Augusti?

    Jan Eriksson, Kenneth Carlsson och Ulla Börjesson.

    SvaraRadera