torsdag 15 oktober 2009

Ang den mobbade pojken

Ulla Börjesson (s) fortsätter att blamera sig i det uppmärksammade mobbningsärendet.

Lyssna på Radio Västs telefonintervju (klicka på länken) med Ulla Börjesson (s) från idag ang det uppmärksammade mobbningsärendet. Inte ett vettigt ord, inte ett vettigt svar ur Ullas mun under hela intervjun. Va, va va, öhh, öhh, hmmm, hmmm etc etc - tragiskt men sant. Ulla avlönas ofattbart nog av oss skattebetalare som kommunalråd på halvtid, men titeln som hon bäst - och dessutom ärligen - förtjänat är "politisk byfåne".

Noterbart från den senaste händelsutvecklingen i mobbningsärendet, är för övrigt att kommunen återigen ändrat inställning. Nu heter det att pojken blivit mobbad - fast bara lite! Det saknas uppenbarligen både skamkänsla och förstånd hos kommunledningen.

Barn- och elevombudet (BEO) Lars Arrhenius säger i en intervju med Radio Väst bl a att det är otydligt var kommunen står och att det är olyckligt, inte minst för den drabbade pojken, att kommunen under mobbningsärendets gång haft olika inställningar till om pojken har kränkts eller inte (klicka här för att höra intervjun).

Lyssna också på intervjun (klicka här) med mamman till den mobbade pojken, där hon ger uttryck för sina känslor efter att ha tagit del av kommunens svar på BEO:s stämningsansökan, där kommmunen fortsätter att ljuga och slingra sig i det svar som kommunchefen Jan Eriksson tagit fram.

Här kan ni lyssna på intervjun med mamman i sin helhet. Intervjun och diskussion kring mobbningsärendet kommer ca 9 minuter in i programmet!

Bloggredaktionen

44 kommentarer:

  1. Vad säger hon förrutom öhöh öhöh jo, hon säger att det är väl inte deras fel att advokaten har skrivit så till tingrätten. Det får dom stå för. Hallå Ulla! Ni har anlitat advokaten.

    SvaraRadera
  2. Vilken bright kvinna, jesus!

    SvaraRadera
  3. Det värsta av allt är att det är personer som Ulla som står bakom kommunens (d.v.s. vi kommuninvånare) omänskliga hållning i den här allvarliga frågan. Det är ju det som är det fruktansvärda tycker jag. Ingen kunskap och ingen empati och inget förstånd. Och det är våra företrädare. Man tar sig för pannan och ruskar på huvet.

    SvaraRadera
  4. Den enkla sanningen är att juristen ör Sveriges kommuner och landstings SKL tidigare förbundsjurist, driver motsvarande mål i Vimmerby och troligen i andra kommuner utan juristkompetens och hon driver det för att SKL inte kan driva det. Säkert som amen i kyrkan har Färgelanda kommun blivit rekommenderad advokaten av SKL och i det fördolda driver en SKL-linje. Ullas svamlande är ett bevis för att kommunen inte har någon självständig hållning utan det är ombudet som håller i taktpinnen.

    SvaraRadera
  5. Hoppas dom förlorar stort i tingsrätten!

    SvaraRadera
  6. Ja, hoppas jag med, att dom förlorar så det bara stänker om det. Är helt omänskligt att en kommun driver ett ärende mot ett barn.

    Är dom lobotomerade eller, som driver detta?

    SvaraRadera
  7. Att Ulla B är en tragisk person är välkänt.
    Det som jag tycker är värre är att det verkar som om övervägande delen av medlemmarna i S faktiskt stödjer henne.
    Har inte sett några andra tecken.

    SvaraRadera
  8. Mänskligheten är märklig! Komplex men samtidigt simpel. Vad är det som får vuxna individer att agera som dom gör? Lärare och kuratorer läser pedagogik,sociologi och socialpsykiatri vid Sveriges universitet och högskolor. Men är de humanister? Är det kårandan som tvingar in dem att förneka faktum?
    Mobbning som uppdagas vid skolan måste förnekas för den är en skamfläck i karriären. Lika bra då att följa kåren och vidhålla dess prestige.
    Kanske det på sikt kan leda till en bättre tjänst? Stå bakom din chef och kåren i alla lägen, framför moralen, och du skall se att du en dag får ditt namn placerat på rektorsdörren eller någonstans i kommunkontorets korridorer.

    Politiker i glesbygd är ett sätt att kunna få vara med och påverka. Positivt i en frisk kommun. Negativt i en kommun där politiken är jämnstruken över partigränserna. Olika åsikter skapar demokrati. Ligger intresset bara och endast i att få sitta kvar på sin stol är demokratin illa ute. Då kommer man automatiskt att blunda för det som man moraliskt vet är fel.

    Invånaren i kommunen kan påverka. Men vågar man? Tänk om jag förlorar jobbet eller att någon blir sur på mig, nej det är bättre jag inte säger något så löser det sig nog på sikt. Jantelagen finns ju här och fan ta den som sticker ut!

    Tjänstemannen är en nödvändighet men han/hon ska vara sakkunniga och är anställd av folket för att förvalta kommunen. En tjänsteman med onda avsikter kan i en kommun med svag och egocentrisk politisk ledning orsaka stor skada. Bygger man på rädslan hos folket kan man nå fullständig maktfullkomlighet.

    I Färgelanda är det just de negativa faktorerna i de fyra grupperna som har skapat klimatet i kommunen.

    1.Prestige och kårandan bland lärare.

    2.Politikers vilja att få vara lite förmer än de "vanliga" folket i kommunen.

    3.Rädslan och avundsjukan hos folket.

    4.Tjänstmän med onda avsikter.

    SvaraRadera
  9. Finns inga möjligheter för kommunen att vinna det här målet. Bara kostnader, bad will och mer mänskligt lidande att vänta p.g.a. av att svaga politiker inte agerar anständigt utan följer Eriksson

    SvaraRadera
  10. Ballongen måste spricka förr eller senare.

    SvaraRadera
  11. Konstaterar att Socialdemokraterna i Färgelanda har svårt med empatin.
    Idag framför en Socialdemokratisk röst, sitt partis hållning som tillika är kommuns i mobbningsärende. Rösten säger följande,
    -Vad vi är ute efter är att få en opartisk bedömning om vi gjort tillräckligt, och så vill vi ha skadeståndet prövat enligt Svensk rättspraxis.
    Trovärdig? Absolut inte! Inget uttalande om förändrad inställning om fallet. Vid en tidigare intervju sa samma Socialdemokratiska röst, "ja förlorar vi, då får vi ta tag i det". Då var det dags att agera. Vid denna intervju framförs följande, "ja är man kränkt....säger man att man är kränkt så så är man det". Trovärdig? Nej,nej nej! Socialdemokraterna, inte räcker det med några orden som, "jag är kränkt", skäms på er.
    För den som lyssnar på Radio Västs intervju med modern, så framgår det klart att sanningen är förvrängd av Kommun.
    Varför jagas denna lilla pojke?
    Inte av ekonomiska, för alla med lite plus och minus i huvudet, förstår att 3st jurister + rättegångskostnader+ förhöjda skadestånd(ny kränkning som vi alla bevittnar)= minus. Så vad är då skälet?
    Kan det vara som modern säger, anmäler ni så tar det hus i h...... med en förhoppning att den drabbade familjen inte skall orka?
    Hög tid för Socialdemokratin i Färgelanda att rensa ut i sin ledning.

    SvaraRadera
  12. Strålande tider - härliga tider!

    UllaKennet

    SvaraRadera
  13. Huvudregeln i svensk offentlig förvaltning är öppenhet. Sekretess är strängt reglerade undantag. Affärshemligheter kan vara skäl för sekretess men håller ofta inte om det prövas rättsligt.

    I en demokrati värd namnet finns det en öppen debatt bland alla medborgare.

    Partisystemet är nog bra men naturligtvis inte om det förfaller till slutenhet intill gränsen för sekterism som smittar av sig till den offentliga politiska och administrativa förvaltningen.

    Ett demokratiskt sinnelag kräver kunskaper och övning. Det är av yttersta vikt att den ledande tjänstemannen i kommunen står för den viktiga demokratiska hörnstenen öppenhet/genomskinlighet.

    Läser man Jan Erikssons cv kan man konstatera att han saknar den nivå av demokratisk skolning som måste krävas av en kommunchef. En svag teoretisk demokratisk skolning kan uppvägas av en gedigen erfarenhet av olika demokratiska förtroendeuppdrag men sådana meriter har han inte heller.

    Han bagatelliserar brister i diarieföringen som är en förutsättning för öppenhet och han förmedlar minsta möjliga information, mörkar och vränger fakta som den värsta brännvinsadvokat.

    De halvsovande politikerna försvarar, kanske av lättja, kanske av okunnighet, vad detta demokratiska pucko tar sig till och så får vi till exempel genomlida Ulla Börjessons svammel.

    En kultur av nepotism, smussel och dimridåer som döljer tvivelaktigheter och oegentligheter har gjort kommuninvånarna resignerade och kanske rädda.

    Det hela är bedrövligt.
    Men avundsjuka är det inte.

    Det är ett enormt demokratiskt underskott som är roten till det onda.

    SvaraRadera
  14. Står fortfarande C, KD, Fp och V bakom kommunens agerande? Står de där med Ulla och säger ingenting? Tiger och samtycker?

    SvaraRadera
  15. Jag har hört en medelålders kvinna uttala sej om skadeståndsbeloppet. Hon sa- Vad ska familjen göra för alla pengarna? Är inte det avundsjuka? Någon annan har sagt att pengarna borde låsas på ett konto tills pojken fyller 18-år. Varför fixerar sej människor på summan och bekymrar sej om vad som ska ske med pengarna? inte pojkens lidande. Det kan bara och endast handla om avundsjuka och oförstånd.

    SvaraRadera
  16. Helt otrolit jag förstår inte
    dettahäringa alls hur kann dom göra sä
    vet dom inte hur svårt de måste
    känas för den lile killen.är det
    helt inkompotenta eller vad kann
    ni tro.Så Otrolit förbannad har ja
    aldri känt mej på lägne Usssh!

    SvaraRadera
  17. Inte ofta Färgelandas namn nämns i en riksnyhet men nu har det hänt! Här en sammanställning klockan 06.19 av ett stort antal nyhetsmedier som uppmärksammar vår kommun i dag:

    "06:19 Kommun ifrågasätter mobbad pojke

    Färgelanda kommun i Dalsland ifrågasätter i ett brev till Vänersborgs tingsrätt om en pojke mobbats i den utsträckning som barn- och elevombudet (BEO) hävdar."

    Sundsvalls Tidning, Allehanda.se, Arbetarbladet, Smålandsposten, Barometern, Dagens Nyheter, Blekinge Läns Tidning, nyhetskanalen.se - Karlstad, nyhetskanalen.se - Halland, Bohusläningen, nyhetskanalen.se - Umeå, nyhetskanalen.se - Växjö, nyhetskanalen.se - Kalmar, nyhetskanalen.se - Luleå, nyhetskanalen.se - Uppsala, nyhetskanalen.se - Gävle, nyhetskanalen.se - Sundsvall, nyhetskanalen.se - Västerås, Aftonbladet Plus, nyhetskanalen.se - Norrköping, Kristianstadsbladet, nyhetskanalen.se - Göteborg, nyhetskanalen.se - Skaraborg, nyhetskanalen.se - Malmö, nyhetskanalen.se - Väst, nyhetskanalen.se - Jönköping, nyhetskanalen.se, LaholmsTidning, Nerikes Allehanda, Arbetarbladet, Norra Skåne, Motala & Vadstena Tidning, Göteborgs-Posten, Skånskan.se, Dagbladet, Norrköpings Tidningar, Länstidningen Östersund, Hallandsposten, Norrbottens-Kuriren, Aftonbladet, Östgöta Correspondenten, Allehanda.se, Hallands Nyheter, Sundsvalls Tidning, Svenska Dagbladet, Östersunds-Posten, Norra Västerbotten, Västervikstidningen, Borås Tidning, Gefle Dagblad, Vestmanlands Läns Tidning, HelaGotland, Upsala Nya Tidning, Helsingborgs Dagblad, Eskilstuna-Kuriren, Dalarnas Tidningar, Västerbottens-Kuriren

    SvaraRadera
  18. Framtids anda Färgelanda !!
    mvh.peter g

    SvaraRadera
  19. De här människorna som ojar sig över beloppets storlek.......

    Funderar de inte över hur mycket pengar kommunen skyfflar ner i juristernas fickor?

    Funderar de inte över varför just Färgelanda ska pröva hur mycket som är skäligt att betala. Tyvärr kan det mycket väl vara iscensatt av SKL. Ulla B verkar inte vara så insatt i fallet, och det borde hon vara om det är kommunen som driver det för kommunens egen skull.

    Funderar de inte över vad som sker inuti en liten kille när han inte blir trodd? Han har bearbetat detta, och fått ro i sinnet och nu ska det hela dras upp igen.

    Varför vill person nr två att pengarna ska sättas in på ett konto och spärras? Det är nu som pengarna kan behövas för att familjen skulle kunna i någon mån kompensiera lidandet. (Jag är medveten om att inte pengar lindrar lidandet, men de skulle exempelvis kunna göra en resa och hela lite sår)


    Ulla B har fått klä skott för detta. Jag upprepar min fråga: Var står Ann-Marie, Kenneth, Irén och R.Ingemar i frågan?

    SvaraRadera
  20. Undrar också var Ann-Marie, Kenneth, Iren och Ingemar står i denna fråga. Tycker de att det är ok att ljuga? Har de läst kommunens eller ska jag säga advokatens svar till tingrätten. Har de inte det så säger jag skäms på er. Hur kan ni låta saker och ting gå så här långt utan att kolla upp saker själva. Ann-Marie och Iren har ju iallafall förstått hur Jan E vilselett i Björnhusfrågan. Litar ni på honom i detta mobbningsärendet nu då?

    SvaraRadera
  21. >>Det är inte enastående skicklighet att vinna etthundra segrar i etthundra slag. Enastående skicklighet är att besegra fienden utan strid.<<

    Sun Tsu ( ca 500 f. Kr.) i Krigets konst

    SvaraRadera
  22. Ja dessa som utger sig för att vara Socialdemokrater i Färgelanda borde genom ABF, starta en studiecirkel i ämnet, "Partiprogram för Socialdemokraterna, och dess efterlevnad"
    Vad vi ser av dessa idag är ett prospekteringsbolag som tror sig hitta guld lite var stans, och tror sig ha rätten att sätta sig över lagar för att nå sina mål.
    Björnhuset framställs som största och säkraste guldgruvan, inte nog med detta, dom tycks utlova gröna skogar också.
    I det Riksbekanta mobbningsärendet finns guld att hämta, de vill säga säkra pengar. Här sitter Socialdemokraterna vid spakarna i sin bulldosers och med hjälp av 3st jurister, och putter ett litet barn tillsammans med schaktmassorna ner i avgrunden av omänskligt beteende mot barn.
    Jag säger till er Socialdemokrater, allt som glimmar är inte guld, det finns kattguld också, värt att tänka på.
    Skall inte ni vara de som står upp mot detta?
    Trovärdigheten för era ledare är förbrukad.

    SvaraRadera
  23. SKL står för Sveriges kommuner och landsting. Intresse- och lobbyorganisation för Sveriges kommunder, landsting och regioner. Ger bland annat ut tidningen Dagens Samhälle.

    SvaraRadera
  24. >>För att skydda en stor sanning krävs små lögner<<

    SvaraRadera
  25. Jag har sagt det förr,Jan Eriksson tror att "all reklam är bra reklam"!

    Vet inte var han lärt sig det...... kanske el/tele linjen!

    SvaraRadera
  26. Det låter som om Ulla inte har alla hästar hemma. Hon kan ju inte tala rent!

    SvaraRadera
  27. En fråga till bloggen. Kan ni inte lägga ut Jan E svar som nämns av hon i radion i sista intervjun med mamman. Det hade varit intressant att se. Lägg gärna ut kommunens svar till tingsrätten också så vi kan få se det. Jag har ju hört Ulla säga om och om igen att det enda de vill pröva är skadeståndet och det hade varit intressant att få se med egna ögon att det inte är det som det handlar om.

    SvaraRadera
  28. Man blir mörkrädd som förälder att bo kvar här i kommunen som dom håller på. Tänker på er och er grabb. Kämpa på!

    SvaraRadera
  29. Till 18:19
    Vi får försöka vara lite ödmjuka inför varandra, besinna oss för att inte göra personangrep. Socialdemokraternas språkrör framför budskap till oss som var och en får tolka.
    Här på Bloggen framförs både beröm och klander på politiker från skilda partier.

    För min del är Bloggen en stor chock, kunde inte drömma om att Socialdemokraterna uppträdde på ett sådant sätt som jag har tagit del av här.
    Jag bör självklart tacka Bloggen för detta , även fast jag mår dåligt. Det sägs att det du inte vet har du inte ont av, nu vet jag och nu har jag ont.
    Är själv Socialdemokrat, och har röstat för Socialdemokratisk politik i hela mitt liv. Förstår nu att demokratin är satt ur spel med lagöverträdelse här i Färgelanda. Detta medför två beslut för mig.

    1. Känner som min plikt att skriva på en gemensamma polisanmälan.(Får inte finnas ett sådant här samhälle)

    2. Kommer inte att rösta i Kommunalvalet om inte Socialdemokraterna i Färgelanda tar itu med övertrampen.

    SvaraRadera
  30. Ja, detta är en kommun som glömt att det är invånarna som dom ska värna om. Speciellt barnen eftersom det är vår framtid.

    Någon, eller några har ett gravt tankefel, tyvärr.

    SvaraRadera
  31. Till anonym 21.15. Bloggen kommer lägga ut dokumenten. Förhoppningsvis efter helgen.

    SvaraRadera
  32. Politiker och tjänstemän som tror att inget kan rubba dom från deras positioner, som anlitar jurister för att styrkedemonstrera gentemot ett barn, deras beteende är verkligen avskyvärt.
    Är anledningen att skrämma framtida presumtiva mobbningsoffer/familjer till tystnad, eller är man så uppfylld av sin egen förträfflighet att man tror att man inte kan göra några fel?
    För inte kan det väl bero på pengarna, "de är ju en droppe i havet", gentemot utgifterna för det STORA PROJEKTET i Björnhuset.

    SvaraRadera
  33. Sorgligt vad vissa kan utsätta barn för i egna syften. Undrar vad syftet egentligen är? Det är ju inte pengar så vad är det då. Jag förstår bara inte detta handlandet. Det är obegripligt. Var det enhälligt politiskt beslut att ta det till tingsrätten?

    SvaraRadera
  34. usch vilken journalistik som bohusläningen gör. Kan de inte ta reda på någonting själva. Varför inte fråga Jan E vad han menar och politikerna var de står. Det är journalistik.

    SvaraRadera
  35. granskogens sång17 oktober 2009 kl. 23:24

    Mest intressant vore en intervju med advokaten om hur hon (de) lagt upp sin argumentation och vilket mål hon har med sin insats samt vad hon tar betalt.

    Fråga om tidigare parallella rättsfall, rättsläget, hur hon känner sig när hon ifrågasätter ett barn hon inte känner, hur hon tror det känns för detta sargade barn att utsättas för krävande förhör och ifrågasättas inför öppen ridå och att aldrig bli fri från mobbningsstämpeln. Fråga henne om hon känner till de vidlyftiga Björnhusaffärerna och att det kanske tvingat fram en desperat snålhet hos kommunens företrädare.

    Och fråga hur lönsamt det är att driva de ökande rättegångarnaa mot mobbningsoffer. För hon (de)driver väl fler liknande mål?

    Och hur kommer det sig att oppositionsrådet säger en sak om den rättsliga prövningen och hon driver något annat?

    Vad har Färgelanda att vinna på en process? Och vad kan Färgelanda förlora?

    Vem i kommunen har beställt hennes/derss uppdrag? Ligger uppdraget på löpande räkning utan begränsningar eller gäller fast pris ?
    Vad har hon för bevisning att komma med?

    Av Ulla får vi ju inga rediga svar.

    SvaraRadera
  36. Visst är det hemskt när någon sjunger falskt. Att sjunga ut ett budskap "beloppet storlek" och "om vi har varit tillräckliga", är så falskt så man måste hålla för öronen.
    Nu blir sången inte mindre falsk med den text som är sänd till Tingsrätten i Vänersborg som skall vara original texten
    Vad politikerna förutom Moderaterna sjunger här till Tingsrätten, är att tid och omfattningen för mobbningen är ringa, och genom detta vill Kommunen att åtalet skall ogillas i sin helhet, och även att full kostnadsersättning betalas till Kommunen för sina utlägg för de tre juristerna.
    Cyniskt och tarvligt som vanligt.
    Nej nu blir kravet på politikerna att läsa in sig på ärendet och därefter ta rätt ton.

    SvaraRadera
  37. Hej.
    Det kommer ju in ett antal kommentarer på bloggen, men de flesta väljer tyvärr att svara utan signatur.

    Jag förstår att man kan vilja vara anonym, men man kan ju alltid välja att använda ett alias.

    Jag själv och några till använder ett alias.

    Jag tycker det vore bra om fler använde sig av ett alias/signatur av den anledning att man då kan få en bättre bild av hur många som skriver samt att man då kan följa en signaturs olika inlägg. Det är även lättare att kommentera någon annan persons inlägg utan att behöva relatera till klockslag etc.

    Ha en fin dag i söndagssolen.

    SvaraRadera
  38. Saxat ur Tommy Widekärrs blogg

    -"I mitt parti har det alltid varit högt i tak och man har alltid respekterats även om man haft åsikter som inte rimmat med de andra. I mitt parti finns ingen partipiska eller någon som berättar vilken åsikt som man skall ha.
    Under en tid har mina åsikter gått tvärs emot flertalet av partiets medlemmars uppfattning och övertygelse. Det har verkligen gnagt i mig, gjort mig frustrerad och bedrövad att jag inte lyckats få med mig mer personer på min ståndpunkt. Vi har diskuterat, debatterat och stundtals haft en bra dialog, men i förlängningen har det inte räckt för mig.
    Björnhusaffären är en sådan och i och med att min egna övertygelse gällande Björnhuset är miltals långt ifrån övriga i den fullmäktigegrupp som jag tillhört, har jag inte sett någon annan möjlighet för mig än att lämna mina politiska uppdrag. Det är en självklarhet för mig att man inte kan dela åsikter i alla frågor, men just denna fråga har skilt oss åt totalt och eftersom att det blivit en sådan central fråga för Färgelanda kommun, ser jag ingen annan utväg än att jag kliver åt sidan. Vad jag står, hur mina motiveringar lyder har jag vid ett flertal tillfällen deklarerat både i fullmäktigegruppen och på medlemsmöte. Det är heller ingen hemlighet att jag har en bestämd uppfattning när det gäller mobbingfallet och golfbanan, som också är heta frågor. Även här tycks mina åsikter gå tvärs emot övriga medlemmar i fullmäktigegruppen där jag varit en del. För mig är detta ställningstagande i frågor som i högsta grad drabbar kommunens invånare, folkpartiet i Färgelanda och mig själv på ett negativt sätt."

    Tommy, tidigare har du fått en hel del ris på denna blogg....

    ....för dina försök att påverka dina partikamrater i Björnhusfrågan och Mobbningsfallet tycker iaf jag att du förtjänar lite positiv cred...

    SvaraRadera
  39. granskogens musik18 oktober 2009 kl. 16:13

    Alla har rätt att göra fel om man erkänner det och bättrar sig.

    De ofelbara är mycket värre att ha att göra med. De kör åt h-e till (avgrunds)musik hellre än medger ett fel eller omdömeslöshet.

    Heja Widekärr!

    SvaraRadera
  40. Hadee Tommy även haft en annan inställning i skolfrågan hade han varit kung i FP nu.

    SvaraRadera
  41. Till 17okt 23:24

    Tråkigt att du inte jobbar på Bohusläningen.
    Frågorna du sammanställer är häftigt bra.

    SvaraRadera
  42. Vadå "Bra Tommy!"?
    Grabben flyr ju från allt.
    Borde han inte hellre stannat kvar och kämpat
    om vi ska betrakta honom som en hjälte?

    SvaraRadera