torsdag 29 oktober 2009

Ang mobbning i Färgelanda

I dagens Bohusläningen uttalar sig skolchefen Henrik Lindh om den allvarliga mobbningsproblematiken i Färgelanda.

Bloggen har förståelse för att många – på ren och skär svenska - blir förbannade när de hör den här mannen uttala sig. När BEO i ett fall håller med kommunen säger Lindh att detta visar att kommunen är klanderfri. När BEO i ett annat fall säger att kommunen är ansvarig för att barnet mobbats, säger Lindh att han inte kan uttala sig i det enskilda fallet. Patetiskt var ordet. Såvitt Bloggen erfar har inte Lindh någon utbildning för jobbet som skolchef och det sätt på vilket han fick sitt jobb, lämnar också mycket övrigt att önska.

I en anslutande artikel intervjuas BEO, Lars Arrhenius, och i skadeståndsfrågan förklarar han förlösande den lika orimliga som vidriga jämförelsen, som Ulla Börjesson (s) gjort med våldtäktsoffer. Om Ulla Börjesson – i egenskap av ansvarig politiker – hade fått en straffrättslig påföljd som t ex fängelse, hade man möjligen kunnat förstå hennes resonemang. Nu känner man bara avsky. Arrhenius påtalar också det självklara – att höga skadestånd är viktigt för att få kommuner att aktivt arbeta med att förebygga och förhindra kränkningar. Om det inte känns i plånboken händer inget – enkel matematik!

Bloggredaktionen


10 kommentarer:

  1. Ulla, Ulla, Ulla!

    Du har förstört vårt parti.

    SvaraRadera
  2. Jag läser mycket, vad VDar i Börsbolag säger, och är troligen lite skadad av det, men jag kan bar inte låta bli att göra en tolka vad BEOs uttalande i mobbningsärendet.

    Min tolkning av BEOs uttalande blir att han känner sig trygg. Han visar ett intresse för att få sina skadeståndsanspråk prövade i Vänersborgs Tingsrätt, men tror inte så blir fallet.
    Varför tror han så?
    Skall han ge Färgelanda Kommun mer ris?
    Troligen går Färgelanda Kommuns svängningar inte ostraffat förbi, han säger, dessa svängningar har ökat påfrestningarna för Pojken och hans familj.
    Min tolkning blir.
    Det låter som mer pengar kommer att krävas, och genom detta vill Färgelanda kommun snabbt göra rätt för sig.
    Det som kan kullkasta min tolkning är att vi har med Färgelanda Kommun att göra med.
    Där kan dom stoppa huvudet i sanden.

    SvaraRadera
  3. Många barn lider, så är det när man tänker pengar istället för individer.

    SvaraRadera
  4. Enkel matematik? Ja, när det saknas moral och empati hos anvariga tjänstemän och politiker!!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att Färgelanda kommun ska följa Uddevallas expempel, då man där anordnar en speciell arbetsorganistaion just kring mobbningsfrågan. Jag tror att det blir som en länk mellan de utsatta,mobbarna och skolan ( kommunen ). Vad vi ofta glömmer i mobbningsproblematiken är mobbarana. Varför blir förövarna mobbare. En mellan- organistaion där neutralitet kan kännas vid, kan öppna många dörrar för både lärare,kuratorer,skolsköterskor,psykologer,föräldrar,mobbade och mobbare.

    SvaraRadera
  6. Igår satt jag och zappade på min Tv, då jag tillslut fastnade för ett debattprogram om skolan. Man diskuterade våldsproblematik i skolan. Väktarens vara eller icke vara i skolmiljön. En man var vitt jag kunde förstå ordförande för Lärarnas Riksförbund. En kvinna var lärare i skolan och den tredje tror jag var någon kille som höll i Lyckoslanten. Lärarnas Riksförbund drev en linje där lärarna absolut inte fick röra en elev fysiskt inte ens en med beröm vänligtsinnad kram eller klapp på axeln. Allt för att minimera riskerna för risken att lärarna skulle kunna bli anmälda. Det framgick också att hot och våld mot lärare hade ökat, vilket i vissa fall legitimerade väktares närvaro i skolmiljön enligt Lärarnas Riksförbund. Väktarbranschen uttalade sig i ett inslag där de redogjorde att deras utbildning och uppgift inte var att agera i skolmiljön. Lyckoslantkillen var nöjd med Väktarnas talesmans uttalande. Han ansåg att lärarutbildningarna borde innehålla konflikthantering och eftersökte inte strängare regler i skolan. När så turen kom till lärarinnan ansåg hon att ha patrullerande väktare i skolan kunde ses som ett tecken på att skolan hade misslyckats, vilket var helt uteslutet. Sedan sa hon också att skolan aktivt jobbade mot mobbning och att faktiskt en hel del av dessa konflikter i skolan härrörde till mobbingoffer. Alltså tidigare elever som utförde dessa våldshandlingar och förstörelse i skolan som en hämnd för allt som hänt dem. JAG BLEV TOTALT CHOCKAD! Hade jag hört rätt. Är det så lärarkåren tänker? Herregud!

    Ytterligare så intervjuades en rektor i ett högstadium i Södertälje. Han ansåg att väktare bara hade ökat våldet i skolan för uniformerade människor gav inga positiva signaler ( fanns underton av förakt till uniformerad personal).

    Kontentan av det hela är en "lärare" som tycker att de jobbar bra. En facklig "ledare" som uppmanar lärare att inte ingripa och hyra in väktare som tex rektorn ser ner på.

    VARFÖR INTE LAGÄNDRING!

    SvaraRadera
  7. Socialdemokratin har byggt upp folkhemmet.
    En falsk( belånad )trygghet. Där alla har
    rätt att få sin röst hörd, i kollektivet.
    Det är ofint att öppna käften som enskild,
    vilket i sin tur skapar en falsk trygghet.

    Falska tryggheter som tyvärr speglar också
    skolans värld. I kollektivet står vi bakom
    varandra, och vi kan inte således ej begå några misstag. I en konfliktfri miljö kan
    det möjligtvis fungera, men i en miljö med
    våldsinslag? KATASTROF!

    SvaraRadera
  8. En fråga till Socialdemokraterna.
    Vilken uppfattning har ni när det gäller återfallsförbrytare?
    Inte första gången BEO tar Färgelanda i tukt och förmaning. Bör inte skadestånden öka efter hand, skall det inte svida så det är lönsamt att ta i tu med problemen?

    SvaraRadera
  9. Med en kommunchef utan utbildning så behöver väl inte skolchefen utbildning, vem fan är det som anställer folk i denna kommunen?

    SvaraRadera