söndag 4 oktober 2009

Björnhuskatastrofen: - 177 000 000 på 33 år

Bloggen redovisar nedan att kommunen kommer att förlora minst 177 miljoner kronor i Björnhuset på 33 år - givet de hyror som kommunchefen Jan Eriksson "förhandlat" fram.

Detta är dessutom mycket lågt räknat eftersom kommunen enligt de föreslagna hyresavtalen (bilaga 4) även skall betala en stor andel av företagens produktions-el, värme m m. Om vi tar hänsyn till dessa dolda kostnader ökar förlusten med ca 150 mkr på 33 år och totalförlusten för skattebetalarna skulle då hamna på ofattbara 300 000 000 kronor. Vi avstår från att kommentera konsekvenserna för den kommunala ekonomin.

Vid ks:s sammanträde nu på onsdag finns ofattbart nog uppenbara risker att en majoritet bestående av mygelpartierna (s), (v) och (fp) kommer att godkänna kommunchefens Jan Eriksson huvudlösa hyresavtal.

Bloggredaktionen

Klicka på bilderna nedan för att göra dem större.


37 kommentarer:

  1. 177 miljoner kronor.


    De flesta av oss tycker att det är ruggigt mycket pengar.
    En del av oss kanske tänker… -”det kan inte stämma, nu är Bill ute och cyklar!”
    Men… slå ut det på 33 år så ser ni att det motsvarar en förlust på 5-6 MSEK/år, vilket
    inte alls är en osannolik siffra. Bara att konstatera: Bill vet vad han snackar om!

    En annan sak jag nyss upptäckt… jag citerar det ursprungliga ramavtalet
    (vilket fortfarande är det enda gällande avtalet):

    3. Företagen ges möjlighet att anpassa lokalerna till livsmedelsstandard. Detta skall
    ske i samråd med kommunen.

    Företagen ansvarar för och bekostar inre projektering och byggledning i respektive lokaler. Kommunen ansvarar för och bekostar yttre projektering och byggledning.

    Det andra stycket i avtalet säger således att alla kostnader för projektering och byggledning som uppkommer i livsmedelslokalerna skall bekostas direkt av företagen.

    Så har inte varit fallet. Sven-Arne Torstensson har via sitt företag Smedgard fakturerat arbete till Mathuset AB, som sedan skickat vidare (och fått betalt för) kostnaderna till Färgelanda kommun. Och det är inga små pengar, kanske sjusiffriga belopp?

    Vet Tord hur avtalet lyder? Jan Eriksson vet men skiter i det!

    Som jag ser det är det bara att plocka ut alla fakturor från Torstensson och kräva pengarna åter från Mathuset AB, allt annat är fråga om avtalsbrott och de kommunala tjänstemän som tillåter detta borde kunna åtalas för ”Brott mott huvudman”.

    SvaraRadera
  2. Än en gång, ut och skapa opinion.Namnlistor, protestmöte. Alltså informera den breda massan som inte har en aning om detta som står på bloggen. Med detta kommer press ,radio,tv,som under kampen med skolnedläggningarna. Då var det mycket mer attraktivt att bevaka vad som händer i kommunen .Det verkar vara som vanligt når det gäller att engasera sig , en liten grupp drar hela lasset. Resten har en massa åsikter men hjälper inte till när det gäller tex gå på möte, påverka press, bilda opinion.
    Så vill ni påverka något ! Hjälp då dessa få personer som tar fram alla uppgifter som finns på bloggen och att föra budskapet vidare.
    Hjälper inte stort att sitta och skriva om vem som är dummast i huvudet och vem som är största kräket, inte specielt konstruktivt. ANVÄND KRAFTEN TILL ATT PÅVERKA ISTÄLLET
    ANVÄND MEDIA

    mvh
    en som varit med i denn lilla gruppen i en annan kommun, och som vet att det går att det går att påverka

    SvaraRadera
  3. PS.
    Det som Bill och några i den lilla gruppen gör är inte vidare BEKVÄMT, alltså synas utåt, vara på möte, prata med press mm .
    Dom blir protesternas enda ansikte utåt. Och utan att synas kommer ni inte att kunna åstakomma något alls.
    SÅ KOMM IGEN NU HJÄLP TILL OCH SLUTA GNÄLLA.

    SvaraRadera
  4. Lycka till Socialdemokraterna, Folkpartiet och Vänstern på Onsdag.. En socialdemokratisk regionalpolitik på kommunal nivå har havererat med förödande kraft. Förlusterna i Telestugan med denna politik var inga läropengar.

    SvaraRadera
  5. Hur många tusen fantasijobb i Björnhuset motsvarar det?? Lägg ner säger jag bara.

    SvaraRadera
  6. Lite mer om Sven-Arne Torstensson...

    Jag har hört att han är oerhört störd på bloggen och söker finna vem som driver den. Han anser att bloggen är -"en smutsig arena".

    Jag vet inte om han kontaktat Bill, men det vore ju ganska naturligt då Bill har presenterat sig som företrädare för bloggen. Men jag är tveksam ifall han vågar det Sven-Arne... Bill kör nog över honom ganska lätt!

    Smutsig arena-----Ja det är mycket lortig byk som skall tvättas, då blir det smutsigt Sven-Arne!

    Det är inte direkt obegåvat att anta att Sven-Arne inte protesterar mot att Färgelanda Kommun betalar hans projektledningskostnader, eftersom han är kompanjon med åtminstone en av företagarna i Mathuset i Färgelanda AB. Färgelanda Kommun är ju en garanterat säker betalare....

    Sen tycker jag att Sven-Arne är lite gniden, när han i efterhand skickar en liten räkning på en middag han åt under ett studiebesök i Danmark. Fast lite gniden kanske var fel ord..... det rör sig mer om girighet antar jag. Jag tror det är girigheten som driver Sven-Arne!

    SvaraRadera
  7. Det värsta är att jag inte tror att gemene politiker har läst och satt sig in i ramavtalet och sett hur det ska hänga ihop med hyresavtalen.

    De har antagligen inte heller läst noga i Thomas Anderssons revisionsrapport och sett att han har flera punkter som är kritiska.

    Om vi bortser från kritiken, så säger han att kommunen vid en investering om 62 miljoner behöver ta in 6-7 miljoner kr i hyra per år, förutom el, vatten etc för hela fastigheten.

    Vad landar de föreslagna hyresavtalen på? Jo,högst 882000kr första året och 2 136 000 år två.

    Varför så låg hyra första året? Subvention? Lagligt? Har företagen annat de måste betala? Nya maskiner? Varför ska vi vara med och betala dem via skatten?

    Nej, Väck era politiker! Maila dem, ring dem och be dem förklara för er hur det hänger ihop, så ska ni se att de inte vet värst mycket.

    SvaraRadera
  8. 16.19
    Sven-Arne gillar tydligen skit då. Han vältrar sig ju i skiten nere i Björnhuset.

    SvaraRadera
  9. Och så tar vi lite till om Sven-Arne Torstensson........

    Han är ju tillsatt att driva ombyggnaden av Björnhuset till en modern livsmedelsfabrik.

    Kan det vara hans bristande kompetens inom området som gjort att bygget blivit så dyrt?

    För detta uppdrag verkar hen genom sitt bolag: Långöns Produktion SmedGard AB

    Vilken verksamhet skall då detta bolag bedriva funderar vän av ordning...

    Detta är vad Sven-Arne själv uppgivit:
    VERKSAMHET / ÄNDAMÅL
    Aktiebolagets verksamhet ska vara att bedriva växtodling med förädling, entreprenadverksamhet inom jord-skog-väg-bygg, tillverkning och försäljning av teknisk utrustning inom lager och transport, projekteringskonsult och utbildningsverksamhet, uthyrning av lokaler samt därmed förenlig verksamhet.

    Sven-Arne har nog för många strängar på sin lyra för att stycket med "projekteringskonsult" skall kännas som tryggt. Det låter mer som beskrivningen av en Schweizisk armékniv..... många funktioner, men egentligen inte riktigt bra till något!

    SvaraRadera
  10. Jag undrar om Sven-Arne Torstensson har så bra koll på det hela. Själv plockar han ut sjusiffrigt belopp för sin insats, samtidigt som KJ Bygg lägger på 10% på en underleverantör.
    Så, om underleverantörerna debiterar 4milj för utfört arbete så skall KJ Bygg ha 400000kr för besväret. Är detta som gör denna blogg till "en smutsig arena". Det är inte vi som står för det smutsiga, vi skriver bara om det Sven-Arne.

    SvaraRadera
  11. Det här är så ofattbart stort för vår lilla kommun. Man förstår ju att det är riktigt illa, men det är ändå svårt att greppa när beloppen blir så här stora. Jag har egentligen bara en fråga mitt uppe i allt elände: Vem bär ansvaret?
    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
  12. Till 19:16

    Ja du, vem bär ansvaret?

    Till att börja med är det Jan Eriksson som har fått ta hand om ärendet på delegat, men ingen, märk väl -ingen, politiker har vare sig i kommunfullmäktige eller i kommunstyrelse uttryckt något annat än att detta är en jättebra satsning som dessutom Jan Eriksson skött med bravur! Det är först nu på slutet som C, M och KD börjat opponera sig mot de dåliga förslagen till hyresavtal.

    Men inte har de väl kunnat vara så naiva att de trott att företagen skall kunna betala kostnaden för ombyggnaden? I så fall är jag den förste att beklaga deras naivitet! Eller..... hur dum får man vara?

    SvaraRadera
  13. Kompletterande svar till 19:16

    Ja, och så får vi ju inte glömma bort
    Sven-Arne Torstensson.......

    Sven-Arne är ju ansvarig för att leda byggprojektet, och det har väl kanske inte varit helt lyckat om man säger så... han har haft lite otur när han tänkte, Sven-Arne... så det har ju inte riktigt funkat som det var tänkt.
    Det är kanske skillnad på att bygga en livsmedelsindustri och att byta plank på en ladugård? Vad vet jag....

    SvaraRadera
  14. Samtliga 3 företag som nu är aktuella som hyresgäster i Björnhuset skall betala full hyra från dag 1. Allt annat är bedrägeri.
    72 milj. kronor är inte en anmärkningsvärt stor summa vid investering i denna typ av verksamhet, tvärtom.
    Det finns inget som talar för att byggkostnaden är för hög i förhållande till möjlig intjänandeförmåga hos tänkta hyresgäster. De 3 "björnhusföretagen" har själva styrt över vilka investeringar som skall göras och hela tiden haft ramavtalet som grund för hur hyrorna skall påverkas av dessa investeringar. Ingen gång under byggtiden har man signalerat att man är tvungen att investera mer än man kan bära kostnadsmässigt och därmed gäller ramavtalet. KS-ledamöterna har aldrig haft något annat att ta ställning till än en investering som skall bära sig självt och därmed har man kunnat bevilja tilläggsanslag utan att detta strider mot några lagar eller regler. Det vore mer fel att stoppa ombyggnaden än att fortsätta eftersom Jan Eriksson hela tiden informerat om att det är en för kommunen mer lönsam investering som kommer att generera fler jobb än som från början var tänkt.
    Nu visar det sig dock att alltihopa är ett bedrägeri från början till slut.
    Jan Eriksson har konstant ljugit, förvanskat och undanhållit fakta när han har rapporterat till politikerna och allmänheten.
    Han har gravt brustit i sitt ämbete då han inte har sett till kommunens bästa i första hand, utan lierat sig med hyresgästerna och blivit en av bedragarna.
    Detta torde inte bli något svårt fall för en domstol när ridån slutligen går ner för bedragarna.

    SvaraRadera
  15. Till 19:16 Om ingen dold agenda finns, så är det företagen. Företagen har fått enligt ett Ramavtal, fria händer att iordningställa sina livsmedelslokaler. Efter resans gång har dom överinvesterat sig i förhållande till sina ekonomiska muskler. Dom har med andra ord investerat över sina tillgångar. Vi har ett ordspråk för detta, "du skall inte såga av den gren du själv sitter på", dom har inte haft insikt, bara sågat på. Om rätt skall vara rätt, så skall företagen tvingas teckna avtal enligt Ramavtalet. Detta kommer tveklöst att sluta illa för företagen.
    Att först bli blåsta av dessa företagen på en satans massa pengar, och sedan betala för driftskostnader samtidigt som dom sliter ner kåken är bara för mycket. Tummen ner!

    SvaraRadera
  16. Ställer mig till förfogande som en i raden när bedrägeriet är fullbordat på onsdag (om dom inte besinnar sig dock mot all förmodan) att skriva under anmälan. Är villig att föra det så långt det bara går.

    SvaraRadera
  17. Till 20:22

    Du skriver som om du är en av dem som sitter i KS!

    Anser du att KS inte har något ansvar? Anser du att politikerna inte fått signaler från Bill och andra som man inte bara kan vifta bort. Anser du inte att ändringen som skrevs i tilläggsavtalet då kostnadstaket höjdes till 62MSEK och man samtidigt tog bort texten med att en avskrivningstid på 20 år gällde, borde fått en normalt tänkande människa att fundera på varför? Anser du att man som KS-medlem inte behöver tänka?

    VARFÖR I HELVETE SITTA I KS OM MAN INTE KAN ANVÄNDA SIN HJÄRNA!!

    NEJ, NI ÄR OCKSÅ ANSVARIGA, ALLT ANNAT DRAVEL ÄR FEGA UNDANFLYKTER!

    VET HUT!!!!

    SvaraRadera
  18. Det blir många nya miljonärer i London det!
    Tack för kaffet.

    SvaraRadera
  19. Ytterligare kommentar till 20.22

    Om du är politiker.... hur har du kunnat anse att de totalt undermåliga avtalen som funnits är till din belåtenhet.

    Hur har du kunnat köpa det rena nonsens om att det inte behövdes någon upphandling?

    Vem har svarat externrevisorn?
    Ja, Jan E kanske har författat texten, men svaret kommer ifrån KS!!
    Då är givetvis KS ansvariga för vad de svarat!

    Förstår du inte att en politiker har ett ansvar?

    Varför blev du politiker? Tror du att man blir vald in i någon form av vuxenlekstuga?

    Politiker.... skyll inte ifrån dig..... stå för dina gärningar!

    SvaraRadera
  20. Okey, 20:22 har tydligen gått och lagt sig... några svar fick jag iaf inte.

    Eller var det ironi?

    Kanske, men jag tror inte det. Jag tror att det är precis på detta vis som politikerna kommer att försvara sig när korthuset rämnar.

    De kommer givetvis att skylla på Jan E och lika självklart hävda att de litade på honom.

    Hur Ulla skall komma slingra sig vet jag inte, hon har ju i tidningen talat om att det är varje enskild politikers uppgift att ta reda på de fakta som behövs, vilket hon också ansåg sig ha gjort. Hon har även sagt att Björnhuset kommer att löna sig på sikt.... har ni hört något så befängt? Hur kan något som ger förlust år efter år löna sig på sikt?

    Även Kenneth C har på KF sagt att han är ööööövvvertyyyyygad om att det kommer att löna sig på sikt...... stackars sinnessvaga man!

    Nej, nu skall jag såga ner lite furor och köpa några höns...., sen skall jag ta vara på stubbarna, koka lite tjära, plocka hönsen..... eller så gör jag några fina dockor och köper mig en skjorta.... (så att jag får lite knappnålar)... eller så..... börjar jag fila på en överklagan på hyresavtalen...... nej, jag går och lägger mig istället!

    SvaraRadera
  21. Hade skrivit en kommentar där jag trodde att 20:22 ironiserade, men den försvann på vägen upp till servern, så det blir en annan version i stället.

    Det måste vara ironi, det där att ledamöterna aldrig fått varningssignaler om att inte allt var väl i Björnhuset. Janne har försäkrat att läget är under kontroll, det är lugnt, vi får igen pengarna på sikt vi tjänar på det, och tänk så många jobb det blir.

    Men..varningarna har haglat tätt. Frågestunderna på KF, Bloggen, insändare i tidningar, personliga kontakter, revisionsrapporten...
    Ingen kan säga att de inte fått varningar. Att som 20:22 säga att man inte hade anledning att tro annat tog jag som ett skämt.

    DNV tar 20:22 på allvar och kan tänka sig att det är just så KS-ledamöterna kommer att svara när korthuset faller. Är det så att 20:22 framför ett allvarligt menat försvarstal för KS, står det illa till hos våra främsta politiker. Då tar han/hon ifrån KS varje uns av självständigt tänkande, och hela bunten borde avgå.

    SvaraRadera
  22. DNV från 20:22
    Vad mer är viktigt än att företagen får göra rätt för sig? Är inte det kärnpunkten?
    Det är faktiskt inte intressant vad man investerar utan vad man tjänar på investeringen. Företagen har råd att betala full kostnadstäckning. De har själva bestämt vad det får kosta.

    Var finns de "kloka" som skall ersätta nuvarande ledamöter? Tror tyvärr inte politiken i Färgelanda lockar så många längre. Jo, kanske socialdemokrater.

    Självklart skall de tjänstemän och politiker som ljugit eller på annat vis brustit i sitt förtroende tvingas ta konsekvenserna.

    Ville bara uttrycka min åsikt att det är inte synd om företagen och att det nog inte är så lätt att vara politiker i en kommun som är tjänstemannastyrd med stöd av S.

    Kommer att vara bland de första att skriva på om det blir aktuellt för allmänheten att ta det här till domstol.

    (Ej politiker)

    SvaraRadera
  23. Till 22:46

    Håller fullständigt med dig om att det inte är synd om företagen, samt att givetvis grundavtalet gäller.

    Jag tror dock inte att företagen kommer att vara villiga att betala en hyra som täcker kostnaden för ombyggnaden.

    Jag ifrågasätter dessutom starkt att de har det kapital som krävs för att klara av det.

    Givetvis skall man kräva av dem att de betalar vad det kostat, men som sagt jag tvivlar på att de klarar av det.....

    Och jag skiter fullständigt i om de går i konkurs på köpet, jag har för länge sedan slutat handla deras produkter på grund av att jag tror att de försöker bluffa till sig fina lokaler till en låg hyra.

    Ägg handlar jag inte i Färgelanda eftersom endast Torggummans ägg finns i affärerna, pannkakor är godast när de görs i mitt hem och räkröra finns av andra fabrikat.

    Sen tycker jag inte att man kan skylla på att det är svårt att vara politiker i en tjänstemannastyrd kommun med S-stöd.
    S regerade inte denna kommun när dåraktigheterna började....
    Det har varit så många tveksamheter med hela denna Björnhusaffär. Exempelvis:
    - Upphandling (brist på)
    - Kostnadsökning med över 100%
    - Tidsöverskridande med över ett år
    - Utbetalning av fakturor innan inflyttning
    - Undvikande svar från KC vid frågor
    - Utbet. av kostn. som ej hör till bygget
    - Viktiga dokument som ej diarieförts
    - Kritiken från externrevisorn

    Listan kan göras mycket lång...... varje tänkande individ som är med och bestämmer måste ta sitt ansvar och ifrågasätta dylikt.

    Hur svårt är det att sitta i KF?
    - Svara JA när ens namn läses upp... det lärde jag mig på uppropet i småskolan.
    - Att vid omröstningar svara som min gruppledare sagt åt mig är inte heller speciellt krävande.

    Jag hävdar att vilken sjuåring som helst hade kunnat platsa i KF! Inte som gruppledare, men väl som fullmäktigeledamot (speciellt i S där endast Ulla och Said säger något)

    Provocerande? Ja, men tyvärr sant!

    Vem skall ta över då? Ja, jag vet tyvärr inte det, jag tror inte det behövs något nytt parti, däremot behöver alla gamla maktstrukturer inom partierna samt över partigränserna brytas. Vidare önskar jag ett mer aktivt arbete av fullmäktigeledamöterna, det duger inte att bara sitta av tiden och lyfta arvodet. Som det är nu skulle det ju räcka att gruppledarna kommer till KF och har med sig en fullmakt att rösta med ett antal mandat. Då slapp Drottning Ulla med flera ta med sig sina drönare till mötet.

    Politken behöver vitaliseras!

    (Inte heller politiker)

    SvaraRadera
  24. Bra 20:22! Tycker inte heller att det är ett enda dugg synd om företagen. De har hela tiden haft full insyn och påverkansmöjligheter. Om de inte har varit i maskopi med Jan E eller kommunen (hur den definieras)bör de ha varit beredda på hyreskostnaden enligt avtalet.

    Skulle Jan E komma med nya avtal som ger kostnadstäckning är allt gott och väl, men jag tror inte det. Någon av potentaterna i en av styrelserna sa för någon månad sedan att de lovats en hyra som låg i paritet med den de hade. Hur de kunde tro det är en gåta. Ingen har haft mandat att ge ett sånt löfte.

    Du har rätt i din fråga om vem som kan ersätta de nuvarande ledamöterna som tydligen inte är mogna sin uppgift. Det ser dåligt ut. Visserligen kommer det en hel del nya, men de har inte erfarenheten ännu. Det är dock bättre än att en enfrågesparti tar mängder av röster och inte har kunskap om resten av det politiska arbetet.

    Vi står inför en svår tid.

    Hoppas du står vid löftet att skriva på en anmälan till domstol.

    SvaraRadera
  25. Färgelanda måste få ett välmeriterat och dynamiskt kommunalråd som inte är belastat av Björnhusaffären och rekrytera en administrativ chef med gedigen utbildning och erfarenhet. Ledningsstrukturen måste reformeras och det krävs klara rågångar mellan politiker och tjänstemän.
    Först av allt måste ekonomin saneras.

    SvaraRadera
  26. Till DNV 5okt 00:29
    Du skriver, "S regerade inte denna kommun när dåraktigheterna började...".
    Nja, är inte helt med dig där. Socialdemokraterna har handplockat Jan Eriksson till Kommunchef. Jan Eriksson har gjort försök med Björnhuset före livsmedelsetableringen,den plastindustri(livsmedelsförpackningar) som var tänkt och som gick i stöpet på mållinjen. Jan och Jimmy på Västfarm började därefter surra om ett kluster i Björnhuset, vi fick höra talas om att Björnerud eventuellt skulle flytta till Uddevalla eller till Färgelanda? Det var väldigt mycket snack om Björnhuset, allt under en tid då Zaid var kommunalråd. Jag utgår ifrån att Jan Eriksson redan då hade deligation för Björnhuset. Den rollen han har idag, hade han redan när alliansen tog över efter sist val, dock befriar detta ej borgerlighetens ansvar.

    SvaraRadera
  27. 09:05 Så kan det låta när man pratar i sömnen...zzzzzzzzzzzzz. Genomföra detta är omöjligt, sanera en raserad ekonomi, skall vi råna banken?
    Har du hört talas om det svarta hålet, hålet som har så stark dragningskraft att inte ens ljuset förmår lämna det. Björnhuset är just ett sådant hål, där du måste låna för att betala räntor som bygger på skuldberget, vilket medför nya lån, och så vidare, så håller det på med ständigt ökad dragningskraft av större och större lån som drar mer och mer räntor. Ett svart hål blev det av Björnhuset.
    Ändå något!

    SvaraRadera
  28. bättre att iac hade varit kvar.det gav ju några arbetstillfällen.

    SvaraRadera
  29. 177 000 000 / 33 = 5 363 636 kr per år

    = 5 byskolor om året i 33 år, alla våra byskolor som stängts ner i 33 år.

    Många byskolor blir det!

    Tänkte inte på det.

    SvaraRadera
  30. Jag var inne på bloggens bildarkiv, bilden "KC på djupt vatten" är passande till 177milj.

    SvaraRadera
  31. 11:52

    Du nämner en plastindustri i Björnhuset. Var det den som diskuterades flitigt i media(2004-2005)?

    Det skulle totalt generera 25 tjänster till Färgelanda. Har för mig att det var Cerbo AB i Trollhättan som skulle sälja ut sin livsmedelsavdelning.

    Jag vill minnas att Granat och några fd högdjur från Cerbo skulle stå för nyetableringen, med bla tillverkning för BOB. Kan det stämma?

    SvaraRadera
  32. Jag tycker att företagsledningen i respektive bolag, samt Jan Eriksson och KS, är skyldiga inte bara kommuninvånarna utan även de anställda i bolagen en STOR URSÄKT!

    Hur har inte de fått människor att våndas.
    FY FAN! säger, jag bara.

    SvaraRadera
  33. gud va dålit skjött allt är mann blir ju mörkrädd och vet inte vad man ska säga åt altett.kan mann inte göra nått för så häringa får de inte vara nått mera tycker jag.

    SvaraRadera
  34. VEM STYR FÄRGELANDA? TRA-LALL-LALL-LALLA!

    DET ÄR INGEN SOM VET!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  35. Svar till 5okt 23:29

    Javisst, så är det. Får man säga, ack, ack, ack så synd. Tror det var grejen, istället fick vi en trolig motpol.
    Nu gäller det för företagen att vara innovativa om dom skall fixa detta, dom måste komma med nya produkter som inte finns. Jag tänker på hönskorv,hönspannkaka,hönssmörgåstårta etc.. Produktionen måste bli effektivare, tänker på Björnerud som bara bör steka en sida på pannkakan, då blir det halva kostnaden. När vi lägger gräsmattan gäller gröna sidan upp, när vi äter pannkakor brända sidan upp. Sedan slipa sin logistik, där tänker jag t.ex. på Måltidslösningar, dom måste sluta med returrätt, hur kan man ha returrätt på en uppäten smörgåstårta? Måste tänka på marginalerna, försvinner helt med ett sådant upplägg. Nu när jag har tänkt lite här så blir jag sugen på att starta ett företag, delger inga mer innovativa tips, behåller dom för mig själv. Behöver telefonnummer omgående till avveklingsstrategen eller till han som har hanomett, här skall startas företag.

    Må så gott från 11:52

    SvaraRadera
  36. Efter att ha läst dagens Bohusläning blir jag arg! Bill fick lämna sina uträkningar och AN hänvisade hela tiden till Bill, och det var bra. Folk får upp ögonen.

    Jan E säger att han inte kan kommentera Bills kalkyl eftersom han inte vet hur han har räknat. Då vill jag säga "Ta reda på det då!" Han fortsätter med att tala om att kommunen har gjort egna kalkyler med bland annat hjälp av Fastighetsägarna. De har nog tillhandahålllit blanketterna, men jag tvilar på att de gjort kalkyler som visar en vinst.

    Varför kan inte JE ordna ett möte där allt redovisas öppet. Det borde göras för att rensa luften.

    Oj, vad tiden går. Får sluta och fortsätta sedan.

    SvaraRadera
  37. Nu fortsätter jag....
    Tord K. säger att för de gemensamma lokalerna och den gemensamma utrustningen finns särskilda fördelningatal som visar hur mycket respektive företag ska betala baserat på ytan företaget har.

    Tittar jag på hyresavtalen har Lillesjö 30% och Björnerud 32%. Det gör enligt min matte 62% och då återstår 38%. Vem ska bära den kostnaden? Jo, du och jag min vän. Vi ska betala mer än vart och ett av företagen.

    Konstigt..... Det står ju i Ramavtalet att företagen hyr HELA fastigheten. Enligt min matte är HELA 100% och inte 62%. Jag får det inte att gå ihop.

    Tord säger också att ca 1350kvm är outhyrd. Det står fortfarande i Ramavtalet (jag kollade igen eftersom det som är sanning ena ögonblicket inte är det i nästa)att företagen hyr HELA Björnhuset. Vad är HELA? Där har jag hört olika siffror. Det hela är så rörigt.

    Undrar vad Jan E kommer dragandes för avtal i morgon. KS beslöt ju att de skulle omförhandlas och beräknas så att de gick att förstå. Jan E Skulle desutom biträdas av Sundholm (vilket sprack?).

    Vi ses halv nio!

    SvaraRadera